Novemberben született

Olvasási idő
84perc
Eddig olvastam

Novemberben született

november 11, 2010 - 12:10
Novemberben született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

 A linkkel ellátott nevekre kattintva további információ található az adott személyről. A szócikekkeket és a havi listákat folyamatosan bővítjük. 

November 1. költő (sz. 1934)  

A szlovéniai Göntérházán született, iskolái befejezése után a lendvai Varstroj vállalatnál dolgozott. Fiatal korától publikál, verseit a Naptár, Népújság, Muratáj közölte. 1982-ben Vallomások címmel jelent meg kötete. 


November 1. spanyol operaénekes (1923–2005)Victoria de los Angeles

A barcelonai konzervatóriumban tanult, elsõ fellépése is ebben a városban volt. 1947-ben Genfben nemzetközi versenyt nyert és ezzel elindult nemzetközi karrierje. Énekelt Londonban, Párizsban, a salzburgi fesztiválon és Milanoban. Európai sikerei után az Egyesült Államokban fellépett a Carnegie Hallban és a Metropolitanban, 1961-ben Bayreuthban. Ezután fõleg koncerteket vállalt, repertoárján spanyol és francia dalok szerepeltek, bár néha fellépett kedvenc operájában, a Carmenban. Karrierje töretlen volt hetvenedik évén túl is – 1994 márciusában New Yorkban az Alice Tully Hallban adott nagysikerû koncertet. Híres szerepei voltak: Carmen, Donna Anna, Rosina, Manon, Desdemona, Cso-cso-szán.


November 1. orosz kommünár, feminista (1850–1910?)Elisabeth Dmitrieff

Hivatalnokcsaládból származott, anyanyelvén kívül beszélt angolul, németül, franciául. Fiatalon megismerkedett  a szentpétervári szocialista csoportokkal és csatlakozott hozzájuk. 1868-ban Svájcba utazott, ahol egyik alapítója volt az  Első internacionálé orosz tagozatának. Londoni útja alkalmával megismerkedett Karl Marxszal, aki 1871 márciusában visszaküldte őt Párizsba, hogy tudósítson a kommün eseményeiről. A forradalmi helyzetet a nők emancipációjának a megteremtésére is alkalmasnak találta, társaival megalakították a  l’Union des femmes-et (Nőszövetség), nőjogokkal kapcsolatos cikkeket publikált a La Cause du Peuple című újságban. Harcolt a barikádokon, a kommün leverése után Oroszországba szökött, ahol férjhez ment egy politikai elítélthez és követte őt szibériai száműzetésébe. Párizsban teret neveztek el róla. 


November 1. francia művészettörténész, ellenálló (1898–1980)  Rose Valland

Szegény falusi családból származott, ösztöndíjasként az École nationale des beaux-arts de Lyon elvégzése után Párizsban a École nationale supérieure des beaux-arts hallgatója lett, 1925-ben diplomázott. 1932-tól a Jeu de Paume Museum-ban dolgozott. 1940-ben a náci megszállók ezt a múzeumot használták a magánszemélyektől és más múzeumokból elrabolt műkincsek tárolására majd továbbszállítására. Rose eltitkolta, hogy ért németül, így megtudta, milyen műkincseket milyen címre küldtek. A szállítmányokról tájékoztatta az ellenállási mozgalom vezetőit,  így azok nem robbantották fel a műkincseket szállító vonatokat, és a háború végefelé megakadályozták, hogy több szállítmány elhagyja az országot. A háború után Rose a francia hadsereg tisztjeként Németországban segített megtalálni az odahurcolt műtárgyakat. Hősiességéért többek között megkapta a Légion d'honneur, Commandeur of the Order of Arts and Letters és a Médaille de la Résistance kitüntetéseket. Életéről  több könyet írtak, Sur le front de l'art címemel kiadott visszaemlékezéséből amerikai film készült a The Train címmel. 


November 1. amerikai újságíró, feminista (1928–2010) Irene Stuber

A Women of Achievement and Herstory és a Women's Internet Information Network létrehozója Clevelandben született. Szeretett sportolni, jól bowlingozott, első cikkei a helyi bowling lapban jelentek meg. 1960-ban Floridába költözött, ahol Miami-Dade megye kereskedelmi kamarájának kiadóját vezette. 1975-től New Orleansban a NASA/Bell Aerospace szerkesztője volt, 1983-ban Hot Springsbe költözött. Többek között az Associated Press és  a Florida Bar Association elismerését kapta meg  tényfeltáró cikkeiért. Tagja volt a -nek, egyik alapítója a Virginia Clinton Kelly Women's Democratic Club-nak. Nyugdíjasként ismerkedett meg az internettel és – bár családja azt javasolta, üldögéljen nyugodtan hintaszékében a verandán – ő belekezdett az ott is hiányzó nőtörténeti ismeretterjesztésbe. 


November 1. skót író, a védelmezője 


November 2. svéd író (1890–1964)Moa Martison

Gyári munkásnő törvénytelen lánya, az elemi iskola után, tizenhárom éves korától ő is munkába állt. 20 éves korában férjhez ment egy cementgyári munkáshoz, öt gyereket szült, 25 éves, amikor depressziós, alkoholista férje öngyilkos lesz. Második férjével kötött házassága után kezdett írni, témája általában a gyárimunkásnők, szegényparasztok élete, néhány kritikus a női Makszim Gorkij-nak nevezte. A humorral, melegséggel megírt regények mai napig kedvelt olvasmányok. Könyvei, különösen önéletrajzi trilógiája - Mor gifter sig (Anya férjhez megy, 1936), Kyrkbröllop (Templomi esküvő, 1939), Kungens rosor (A király rózsái 1939) – külföldön is nagy sikert arattak. 


November 2. festő (1885–1915)Dénes Valéria

Budapesten született jómódú családból, rendkívül gondos nevelést kapott.  Szablya Frischauf Ferenc festő magániskolájában tanult, aki rögtön felfigyelt a megszokottól eltérő képességeire, eredetiségére. Már 1903-ban, első kiállításán elismerő kritikákat kapott. 1906 és 1911 között a Kéve művészegyesület tagja volt. Dolgozott Nagybányán, majd 1910-ben Párizsban Matisse tanítványa volt. Itt ismerkedett meg a kubizmus első magyar képviselőjével, Galimberti Sándorral, akivel 1911-ben házasságot kötöttek. Az első világháború kitörésekor Párizsban éltek, az internálás elől Hollandiába menekültek. A megpróbáltatások megviselték egészségét, harmincadik születésnapja előtt meghalt.


November 2. ausztrál orvos (1872–1942)Constance Ellis 

 Az első ausztrál nő, aki a melbourne-i egyetemen orvosi diplomát szerzett. 1899-ben végzett, sebészetből második, belgyógyászatból harmadik volt évfolyamán. Rezidens éveit a Royal Melbourne Hospital-ban és a Royal Children's Hospital-ban töltötte. 1903-ban visszatért az egyetemre, ahol elkészítette és megvédte doktori disszertációját, ő volt az első nő, aki ezt a címet megszerezte. A Queen Victoria Hospital patológusaként dolgozott, 1920-ban főorvosi kinevezést kapott. A University of Melbourne első nő demonstrátora és előadója volt. A Victorian Medical Women's Society alapító tagja és elnöke volt. Alapító tagja és alelnöke volt a Victorian Baby Health Centres Association-nak. 


November 2. amerikai polgárjogi aktivista, feminista (1883–1972)Jessie Daniel Ames  

Az első fehér déli nők egyike, aki mozgalmat indított a lincselések ellen. Texasban született, a Southwestern egyetemen végzett 1902-ben. 1919-ben alapító tagja és első elnöke volt a Texas League of Women Voters szervezetnek. Megyőződése volt, hogy a nőegyesületeknek a rasszizmus ellen is küzdeniük kell. 1924-ben a Commission on Interracial Cooperation (CIC) texasi csoportjának vezetőjévé választották, 1929-től a CIC nőtagozatának országos vezetője lett. A következő évben megalakította az Association of Southern Women for the Prevention of Lynching (ASWPL) egyesületet. Beszédeiben, cikkeiben és két könyvében cáfolta azt a tévhitet, hogy a lincselésekkel a fehér nők becsületét védik, az igazi ok a fajgyűlölet. Az egyesület tevékenységének is köszönhető, hogy a lincselések száma csökkent, a 40-es évekre majdnem teljesen megszűnt. 


November 2. spanyol táncos (1918–1963) 

A XX. század legjelentősebb flamenco táncosa, a „cigányok királynője” Barcelonában született. Apja utcai zenész volt, az ő gitárkíséretére táncolt a kislány már négyéves korában. Soha nem tanult zenét vagy táncot, az ellesett mozdulatokat utánozta és fejlesztette saját ízlése szerint. Az első táncosnő volt, aki átvette a férfitáncosok lépéseit és motívumait. Egyéni, expressziv, szenvedélyes előadásmódja lenyűgözte a közönséget és a kritikusait egyaránt. Az 1930-as évek közepéig hazája szinte valamennyi nagyvárosában fellépett. 1936-ban külföldre ment, turnézott Európa nagyvárosaiban, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban, mindenhol hatalmas sikerrel. Londonban a miniszterelnök, Winston Churchill adott ebédet a tiszteletére, az Egyesült Államokban Roosevelt elnök hívta meg a Fehér házba. Több, Brazíliában és Hollywoodban készült filmben is felkérték szerepelni.
Néhány filmje: La bodega; El Embrujo del Fandango; Original Gypsy dances; Aires de Andalucía; Los amores de un torero; Música en la Noche; Los Tarantos. 


November 2. Albertine Steenhoff-Smulders holland író, költő, feminista 1871 – 1933    

Az elsőhullámos feministák egyike, a katolikus feminizmus egyik legmarkánsabb képviselője Rotterdamban született. Az Amersfoort-i leánynevelő intézetben tanult, diákkorában kezdett verseket írni, első írásai a Van Onzen Tijd című katolikus ifjúsági lapban jelentek meg. 1904-ben publikálta első verseskötetét, ugyanabban az évben kötött házasságot Piet Steenhoff újságíróval. Főszerkesztője volt a De Katholieke Vrouw című lapnak, alapító tagja a római katolikus nők egyesületének. Nagy hatással volt rá Johanna Naber tevékenysége. Cikkeket írt, előadásokat tartott a nők választójogának elismertetéséről, élet- és munkakörülményeik javításáról.  
Néhány munkája: Uit het biënboec : verzamelde exempelen; Verzen; Een abdisse van Thorn; Janet Erskine Stuart en de opvoeding van katholieke meisjes; Tuin van Holland : verzen; Jacoba van Beyeren; Holland; Oostersche sprookjes  Een huis vol kinderen. 


November 3. vívó (sz. 1936)

altBuenos Airesben újonc válogatottként nyert világbajnoki aranyérmet a női tőrcsapattal, majd 1963-ban a gdanski világbajnokságon második helyezettek. Technikás versenyző, igazi csapatember volt . A tokiói nyári játékokon ért sportpályafutása csúcsára, a női tőrcsapat tagjaként olimpiai aranyérmet nyert. Négy évvel később a Mexikóvárosban tartott olimpián, majd a moszkvai vívó-világbajnokságon az ezüstérmes csapat tagja.

 

 


November 3. olasz tudós (1525–1555)

alt

Egyetemi professzor apjától tanult, 12 éves korára kifogástalanul beszélt latinul és görögül, ismerte a klasszikus irodalmat, történelmet, filozófiát, jártas volt a művészetekben. A ferrarai hercegnő hasonlókorú lánya mellé fogadta nevelőnek. 1546-ban hazatért betegeskedő apját ápolni, akinek halála után ő nevelte testvéreit. 1550-ben feleségül ment Andreas Grundler német orvostanhallgatóhoz és áttért a protestáns hitre. Nem sokkal utána, tartva az inkvizíciótól, férje hazájába menekültek. Sok megpróbáltatás után Heidelbergben telepedtek le, ahol Andreas az egyetem orvoskarának tanára lett, Olimpia pedig görögöt és latint tanított. Fiatalon, harmincéves kora előtt halt meg.   


November 3. Ester Almqvist svéd festő (1869–1934)  

A svéd modern festészet női előfutára lelkészcsalád lánya, 9 éves volt, amikor anyja megözvegyült és vallásos könyvek eladásából tartotta el családját. Stocholmban 1891-ben elvégezte a Tekniska skolan-t, és a Konstnärsförbundets skola hallgatója lett. Tanulmányait illusztrációk készítéséből és gyermekkönyvek írásából fedezte. Néhány munkája szerepelt  az 1904-ben Saint Louis-ban tartott világkiállításon. Neoimpresszionista és expresszionista stílusú  festményei hazai és külföldi kiállításokon is sikeresek voltak. Életének nagyobbik részét Lundban töltötte, ahol nővére is élt. Tagja volt egy művésztársaságnak, akik gyakran dolgoztak és utaztak együtt. 4 évvel halála után a brüsszeli Galerie Moderne nagysikerű emlékkiállítással tisztelgett előtte.  


November 3. Madeleine Alberta Fritz kanadai paleontológus (1896–1990)  

A második nő, akit a Royal Society of Canada a tagjai közé választott. Saint John-ban született, tengerészkapitány apjával körbehajózta a világot. 1919-ben végzett a montreali McGill egyetemen, doktori disszertációját a torontói egyetemen védte meg 1923-ban. 1936 és 1955 között a Royal Ontario Museum paleontológiai részlegét vezette, sokat publikált. 1956-ban nevezték ki a torontói egyetem geológia tanszékének professzorává. A Geological Association of Canada, a  Geological Society of America, a Paleontological Society, a Confederation of University Women és az International Federation of University Women Panel of Experts tagja volt. 1967-ben a megkapta a Centennial Medal of Canada érdemrendet.


November 3. Emma Stämpfli-Studer svájci üzletasszony, szociális reformer (1848–1930) 

Bernben született jómódú patikuscsaládba, a városi leánynevelőben tanult. 1869-ben házasságot kötött Karl Stämpfli nyomdásszal, aki egy patinás családi nyomda tulajdonosa volt. Emma hat gyerekének nevelése mellett beletanult az üzlet vezetésébe is. Javaslatára óvodát alapítottak a munkások gyerekeinek. Férjének korai halála után ő lett a cég vezetője, és sikeresen vitte az ügyeket. 1895-ben alapítványt hozott létre a beteg, rokkant vagy elhalálozott dolgozóik és családtagjaik megsegítésére. A  Pro Juventute  társaság elnökeként sokat tett azért, hogy Svájcban egyre több bölcsőde és óvoda jöjjön létre. 1907-ben megalapította a Schweizerischen Zentral-Krippenverein-t, amely Verband Kindertagesstätten der Schweiz néven a mai napig működik. Miután átadta a cég vezetését fiainak, unokái és azok barátai számára készített gyönyörűen illusztrált könyveket.  


November 3. Köteles Erzsébet tornász, tanár, edző (sz. 1924) 

A Nemzeti Tornaegyletben kezdett sportolni, 18 évesen nyert először magyar bajnokságot lógurásban. 1945-ben kezdte el tanulmányait a Testnevelési Főiskolán, ahol tanári diplomát szerzett. 1955-től a Vasas színeiben versenyzett. Főiskolai világbajnokságokon két bronz-, öt ezüst-  és két aranyérmet szerzett. 1954-ben a római világbajnokságon ezüstérmes volt az összetett-, és aranyérmes a kéziszercsapattal. 1948-ban Londonban és 1952-ben Helsinkiben a magyar csapat tagjaként ezüstérmes volt összetett csapatbajnokságban.  Ugyancsak Helsinkiben  bronzérmes volt a kéziszercsapattal. 1956-ban Melbournben a magyarok ismét a második helyen végeztek az összetett csapatban. Ezen az olimpián érte el legnagyobb sikerét, a kéziszercsapattal olimpiai bajnok lett. Visszavonulása után tornatanárként, edzőként és pontozóbíróként dolgozott. Több kitüntetés birtokosa, 2009-ben megkapta a MOB Életmű-díjat.  


November 4. Karsai Lucia műfordító, szinkrondramaturg, (1929–1984)   

Sziráky Judith író lánya. Olasz nyelvű gimnáziumba járt, majd az ELTE bölcsészkarán diplomázott 1950-ben. Középiskolában tanított és regényeket fordított, majd érdeklődése egyre inkább a szinkronfordítás felé fordult. 1967-től a Magyar Televízió filmszinkron műfordítója, majd a szinkroncsoport vezető dramaturgja lett. Olasz, francia, német, angol, spanyol nyelvű filmekből ezernél többet fordított. 

 


November 4. cseh orvos (1853–1924)

alt

A második cseh orvosnő Melnikben született. Az akkori osztrák-magyar monarchiában nők nem járhattak egyetemre, ezért Svájcba ment és Zürichben, majd Bernben volt egyetemi hallgató. 1881-ben végzett, de mivel hazájában nem ismerték el diplomáját, Bosznia-Hercegovinában kezdett praktizálni. 1883-tól svájci kórházakban dolgozott, tüdőgyógyászatra szakosodott. 1907-ben egy genfi szanatóriumot bérelt, ez, mivel az üzleti részhez nem értett, nem volt nyereséges. 1909-től néhány évet Angliában töltött. Hosszú évtizedek után végül 1914-ben ismerték el otthon diplomáját, hatvanéves korában nevezték ki a prágai egyetem higiénia tanárának. 


November 4. Virginia Gutiérrez de Pineda kolumbiai antropológus, szociológus (1921–1999)  

Az Escuela Normal Superior és az Instituto Etnológico Nacional elvégzése után 1944-ben Kaliforniában a Berkeley-n készítette és védte meg disszertációját. 1962-ben védte meg doktori értekezését a Universidad Pedagógica Nacional  szociológus karán. Szakterületén, a családkutatásban nemzetközi tekintélyre tett szert,  rendszeresen publikált hazai és nemzetközi folyóiratokban. Nemzetközi konferenciák keresett előadója, a WHO és az tanácsadója volt. 1967-ben Kolumbiában az év asszonyának választották, többek között megkapta a Medal of Merit from the American Congress of Family elismerést, 2016-tól a tízezerpezós bankjegy az ő arcképét fogja viselni. 


November 4. Judith Herzberg holland költő, drámaíró (sz. 1934)  

Amszterdamban született, zsidó értelmiségi családba. A német megszállás alatt szüleit koncentrációs táborba hurcolták, a gyerekeket holland családok bújtatták. A háború után a család Izraelbe emigrált, Judith a Montessori Lyceumban,  Hollandiában tanult irodalmat és nyelveket. 1961-ben jelent meg első verse a Vrij Nederland című lapban. Öt verseskötet után két drámával jelentkezett, melyekből filmet is készítettek. Felváltva Hollandiában és Izraelben él. A legjelentősebb kortárs írók között tartják számon, műveit számos nyelvre lefordították, darabjait, filmjeit sokfelé játsszák. Magyarul a Modern holland-flamand költészet és a Kortárs holland és flamand költők című kötetben néhány verse, valamit a Dolgok címen önálló kötete jelent meg. Seb című darabját a Merlin színház mutatta be. 
Néhány munkája: De kleine zeemeermin; Doen en laten. Een keuze uit de gedichten; Een golem; Bijvangst; Thuisreis. 


November 4. Marie Pappenheim osztrák orvos, író, feminista (1882–1966) 

Pozsonyban született zsidó értelmiségi családba, később a család Bécsbe költözött. Az első osztrák orvosnők között volt, 1903-ban kezdte el tanulmányait a bécsi orvostudományi egyetemen, 1909-ben diplomázott. Ugyanabban az évben jelentek meg első versei a Die Fackel című lapban. 1919-ben a KPÖ (Kommunistische Partei Österreichs) tagja lett, aktiv politikai tevékenységéért 1927-ben bebörtönözték. Alapító tagja volt 1928-ban a a szexuális felvilágosítással és tanácsadással foglalkozó Sozialistische Gesellschaft für Sexualberatung und Sexualforschung táraságnak. 1930-ban Ist Abtreibung schädlich? (Káros az abortusz?) címen publikált könyve keltett nagy feltűnést és felháborodást. 1934-ben ismét bebörtönözték, szabadulása után Párizsba emigrált. A háború kitörése után egy délfranciai internálótáborba került, ahonnan sikerült Mexikóba menekülnie. 1947-ben tért vissza Bécsbe, ahol bőrgyógyászati rendelőt nyitott és részt vett a politikai életben is. 1949-ben publikálta a két háború közötti osztrák élettel foglalkozó Der graue Mann című regényét.  


November 5. Jacqueline Auriol francia pilóta (1917–2000)

altAz első pilóták közé tartozott, akik átlépték a hangsebességet. Műrepülőként kezdte, majd a katonaságnál tesztpilóta, száznál több típusú gépet vezetett, így a Concorde-ot is. Az ENSZ megbízásából légi felderítő módszereket dolgozott ki, öntözővízet keresett, feltérképezte az ültetvényeken a termésfajtákat és az esetleges növénybetegségeket. Tevékenységéért az ENSZ Ceres díját kapta. Emlékiratait "I Live to Fly" címen adta ki.


November 5. angol nevelő, utazó, író, feminista (1831–1915)

alt

Indiában született, apja angol katonatiszt, anyai ágon indiai felmenői is voltak. 6 - 15 éves kora között Angliában intézetben nevelkedett, majd visszatért Indiába. Házasságot kötött egy tisztviselővel, Szingapúrba költöztek. Férje halála után tanítani kezdett, hogy eltartsa magát és gyerekeit. 1862-ben Mongkut, Sziám (Thaiföld) királya alkalmazta akkor 69 gyereke, közöttük a trónörökös nevelőjének. Az itt töltött évekről írta a The English Governess at the Siamese Court és a Romance of the Harem című könyveit. 1869-ben New Yorkba ment, újságoknak dolgozott. Többfelé utazott, Oroszországban is járt. Végül Kanadában, Halifaxban telepedett le. Alapító tagja volt a Nova Scotia College of Art and Design és a Local Council of Women of Halifax-nak. Szorgalmazta a nők tanulását, a nőjogok elismerését. 1895-ben társaival létrehozták a helyi Woman's Suffrage Association-t melynek elnökévé választották. 

Sziámban töltött kalandjait többször filmre vitték, az egyik Anna és a király címmel nálunk is látható volt.


November 5. Susan Nattrass kanadai sportlövő (sz. 1950) 

Apja tanította lőni, 19 évesen egy nevadai nemzetközi versenyen 1300 férfi induló között lett első. A trapplövészet a specialitása, az 1976-os montreali olimpián ő volt az első nő, aki ebben a számban versenyzett. Hat olimpián indult, legjobb eredménye egy hatodik hely volt. Hétszer nyert világbajnokságot (1974, 1975, 1977, 1978, 1979, 1981, 2006), négy világrekordot állított fel, a Pán-amerikai játékokon 2007-ben és a Nemzetközösségi játékokon 2014-ben is aranyat nyert. 1981-ben az év sportolója volt és megkapta az Officer of the Order of Canada kitüntetést. Beválasztották a Canada’s Sports Hall of Fame és a Canadian Olympic Hall of Fame tagjai közé.


November 5. színész (1908–1987)  

Királyhidán (Ausztria) született, apja osztrák katonatiszt volt, az egyik legszebben beszélő színésznőnk német nyelven nőtt fel. 1925-29 között a budapesti Színiakadémia növendéke volt, végzés után a debreceni színházban kapott szerződést. Hosszú pályája alatt játszott Miskolcon, a Nemzeti-, a Víg-, a Magyar-, a Belvárosi- és a Madách színházban. A Macskajáték Orbánnéját hatalmas sikerrel Berlinben németül is eljátszotta. A Varsányi Irén-emlékgyűrű és az Ajtay Andor-emlékdíj birtokosa, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész.
Néhány nagy színpadi sikere: Claire Zachanassian (Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása); Christine (O'Neill: Amerikai Elektra); Rebecca Nurse (Miller: A salemi boszorkányok); Bernarda (García Lorca: Bernarda Alba háza); Rickl Mária (Szabó Magda: Régimódi történet); Eugénia (Molnár Ferenc: Olympia); Orbánné (Örkény István: Macskajáték).
A sok film és tévéjáték közül néhány: Szerelmi álmok; Ördöglovas; Különös házasság; Gázolás; A kőszívű ember fiai; Iszony; Fotó Háber; Irgalom; Az ember melegségre vágyik; Bodnárné; II. József császár.


November 6. újságíró, TV riporter (sz. 1955)

altNeves családba született, anyja , J.F. Kennedy testvére. A Georgetown egyetemen diplomázott 1977-ben, és a philadelphiai KYW tévétársaságnál kezdett dolgozni. Később a CBS News, majd az NBC riportere lett. 1986-ban házasodtak össze Arnold Schwarzeneggerrel, négy gyerekük született. 2003-ban Schwarzenegger elindult a kaliforniai kormányzóválasztáson, Maria minden erejével támogatta. A dolog iróniája, hogy férje republikánus színekben indult, míg a Kennedy család elkötelezett demokratapárti. Maria 2004-től már nem dolgozik teljes állásban az NBC News-nál, csak egy-egy programot vállal. Több könyvet publikált, amelyek szociális problémákkal, fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, mint a Ten Things I Wish I'd Known - Before I Went Into the Real World (Tíz dolog, amit jó lett volna tudnom, mielőtt kilépek a nagybetűs Életbe) a What's Wrong With Timmy? (Mi a baj Timmy-vel?) What’s Happening to Grandpa? (Mi történik nagypapával?). Televíziós munkájáért Peabody és Emmy díjat is kapott.


November 6. Mincza Ildikó vívó, ügyvéd (sz. 1969)

alt

Az MTK sportolója, edzője Szőcs Bertalan volt. Tőrvívóként kezdte, egyéniben nyert főiskolás világbajnokságot, csapatban bronzérmesek lettek. 1996-ban fegyvernemet váltott, párbajtőröző lett. Tizenhétszeres magyar bajnok, 1997-ben Európa-bajnok, 1999-ben világbajnoki bronzérmes egyéniben és aranyérmet nyertek a csapattal. 2001-ben Koblenzben megszerezte második egyéni Európa bajnokságát, 2002-ben a csapattal nyertek EB aranyat, ugyanebben az évben a világbajnokságot is megnyerték. Négy olimpián vett részt, Sydneyben csapatban, Athénban egyéniben negyedik helyezést ért el, Tokióban egyéniben bronzérmet nyert.  A Testnevelési Egyetemen szakedzői szakon végzett, majd a szegedi egyetem jogi karát végezte el. 


November 6. Opal Kunz amerikai pilóta (1894–1967)  

1929-ben szerezte meg pilótaengedélyét és ugyanabban az évben létrehozta a Ninety-Nines: International Organization of Women Pilots, röviden 99s elnevezésű egyesületet, melynek ő volt az első elnöke. A következő évben elindult és első lett egy philadelphiai versenyen, ahol ő volt az egyetlen nő. Szintén ő alapította a Betsy Ross Air Corps-t, amely félkatonai segítségnyújtó szervezet volt. A második világháború idején a Rhode Island State Airport szakoktatója volt, több mint 400 fiatalember tanult tőle repülni. A háború után az Aerojet-General Corporation felügyelőbizttságának tagja lett.    


November 6. Emma Lehmer orosz/amerikai matematikus (1906–2007)  

Emma Trotszkája Szamarában született, Kínában nőtt fel, ahol apja egy kereskedelmi kirendeltséget vezetett. Magántanuló volt, egyik tanára keltette fel érdeklődését a matematika iránt. Egyetemre az Egyesült Államokban járt, a Berkeleyn ismerkedett meg és kötött házasságot Dick Lehmerrel. Alapdiplomájuk megszerzése után a Brown egyetemen folytatták tanulmányaikat. Együtt dolgoztak Dick doktori értekezésén, a gépelést is Emma végezte, így saját doktorija nem készült el. 1930-ban A Numerical Function Applied to Cyclotomy című dolgozatáért megkapta mesterdiplomáját. A szabályok szerint férj és feleség nem dolgozhatott közös munkahelyen, így Emma hivatalosan nem volt állásban. Az egyetemeken, ahol férje tanított, bejárhatott az előadásokra, használhatta a könyvtárakat, műszereket, fontos kutatásokat végzett. 56 tudományos publikációja jelent meg, ebből 17-et férjével közösen írt, nemzetközi konferenciák keresett előadója volt. 2007-ben az American Mathematical Society szerkesztőségi cikkben köszöntötte fel századik születésnapját ünneplő tagját. 


November 6. Marie Bregendahl dán író (1867–1940) 

A hazájában a legjobbak között számontartott író sokgyerekes falusi családból származott. 19 éves korától Koppenhágában az állami népfőiskola hallgatója volt. 1893-ban feleségül ment Jeppe Aakjær költőhöz, a házasság azonban néhány év után felbomlott. Hogy magát és kisfiát eltartsa, Marie házvezetői munkát vállalt és írni kezdett. Első elbeszélése Da Katten løb med Frikadellerne címmel a Vagten című lapban jelent meg. A falusi élettel foglalkozó, realista, néha groteszk írásai komoly sikereket arattak. Billeder af Sødalsfolkenes című nyolckötetes műve a dán irodalom fontos kincsének számít.   
Néhány munkája: Hendrik i Bakken ; I de lyse nætter; Med åbne sind; En dødsnat; Den blinde rytter; Holger Hauge og hans hustru; Møllen og andre fortællinger; Filtret høst.


November 7. Marie Curie (Maria Sklodowska) lengyel tudós (1867–1934)

Valtarsóban született. 1891-ben költözött Párizsba és beiratkozott a Sorbonne-ra. 1895-ben feleségül ment az egyetemen tanító Pierre Curie-hez, a két zseniális ember közös munkája világraszóló eredményeket hozott. 1898-ban felfedzik a polóniumot, néhány hónappal később a rádiumot. Marie 1903-ben elnyeri a tudományok doktora címet, és ugyanebben az évben a házaspár és Henri Becquerel megosztott fizikai Nobel-díjat kap a radioaktivitás felfedezéséért. Pierre Curie 1906-ben balesetben meghal, Marie két lánya nevelése mellett, egyedül folytatja tovább közös munkájukat. A Sorbonne-on megkapja férje megüresedett állását, így lesz a világhírű egyetem első női professzora. 1910-ben jelenik meg a radioaktivitásról világraszóló, mára klasszikusnak számító tanulmánya, a Traité' de Radioactivité. 1911-ben a rádium előállításáért kémiai Nobel-díjjal tüntetik ki. 1922-ben a francia l'Académie de médecine (Orvostudományi Akadémia) tagjává választották, nő előtte még soha nem érte el ezt a megtiszteltetést. 1934-ben fehérvérűségben halt meg.


November 7. festő, iparművész (1897–1959)

alt

Az üvegfestészet egyik legjelentősebb hazai képviselője Vaszary János tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán, amit1923-ban fejezett be. Kezdetben olajképeket festett, európai tanulmányútja után kerámia- és üvegfestészettel foglalkozott, külföldön is komoly sikereket ért el. Az 1934-es párizsi, és az 1937-es brüsszeli világkiállításon is aranyérmet és Grand Prix díjat kapott. 

Néhány munkája: a mohácsi városháza üvegablakai (a második világháborúban tönkrementek), a budapesti városmajori templom, a Kútvölgyi kórház, a galyatetői, Győr gyárvárosi, Pécs belvárosi templom festett ablakai és a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár házikápolnáját is az ő színes üvegablakai díszítik.


November 7. Flos Greig ausztrál jogász (1880–1958)  

Az első nő, akit felvettek a kamarába és ügyvédként működhetett Ausztráliában. Skóciában született, kilenc éves volt, amikor szüleivel áttelepültek. 1897-ben egyetlen nőként kezdte el Melbournben tanulmányait az egyetem jogi fakultásán. A férfihallgatók gyanakodva fogadták, de az év végén megszavazták, hogy helyük legyen a nőknek az egyetemen. 1903-ban diplomázott, évfolyamán a második helyen végzett. Ausztrália egyetlen állama sem tette lehetővé nők felvételét az ügyvédi kamarába, ezért támogatóival kampányt indítottak a törvény megváltoztatása érdekében. Harcuk sikerrel járt, Victoria állam engedélyezte a nők kamarai tagságát, a törvényt a köznyelvben csak Flos Greig Enabling Act-nek hívták. Kamarai tagságának megszerzése  után Melbourneben és Wangarattában praktizált. 


November 7. dél-afrikai politikus, emberjogi aktivista (1917–2009)  

Germistonban született litvániai emigráns családba, 1937-től a a johannesburgi egyetem hallgatója volt. Moses Suzman orvossal kötött házassága után néhány év kihagyással folytatta tanulmányait, 1940-ben közgazdaságtanból diplomázott. 1941-től a South Africa's War Supplies Board statisztikusaként dolgozott, 1944-től az egyetemen tanított. A United Party képviseletében 1953-ban beválasztották a parlamentbe. 1959-ben alapító tagja volt a Progressive Party-nak, mely az apartheid megszüntetéséért küzdött.  1989-es nyugdíjazásáig volt a parlament tagja, emberjogi és szociális bizottságokban dolgozott, az apartheid eltörlése volt fő célja. 1991-ben megválasztották a South African Institute of Race Relations elnökévé, a Human Rights Commission aktív tagja volt.  A Liberális Internacionálé  2002-ben Budapesten tartott 51. kongresszusán Szabadság-díjjal tüntették ki.  


November 7. osztrák fizikus (1878–1968) 

Bécsben született, 1906-ban doktorált fizikából szülővárosa egyetemén. 1907-től a berlini egyetemen Max Planck professzor asszisztense lett, ott kezdődött többévtizedes munkája Otto Hahn vegyésszel. A radioaktivitás kutatása során tett felfedezéseiket közös publikációk sora tanusította. 1926-ban ő volt az első nő, aki Németországban fizikusi egyetemi professzori kinevezést kapott. 1933-ban zsidó származása miatt eltiltották az oktatástól, majd 1938-ban életveszélybe került és menekülnie kellett. Sikerült Svédországba szöknie, ahol Stockholmban Manne Siegbahn laboratóriumában kapott állást, megkapta a svéd állampolgárságot is. A közös munka Hahnnal nem szakadt meg, levélben tartották a kapcsolatot. 1946-ban előadókörútra hívták az Egyesült Államokba, visszatérése után a stockholmi egyetem magfizikai részlegének vezetőjévé nevezték ki. Több egyetem tiszteletbeli tagja, az osztrák Tudományos Akadémiai első női tagja, a Max Planck érem és az Enrico Fermi díj birtokosa. 1982-ben róla nevezték el a meitnerium nevű kémiai elemet. 
1944-ben Hahn maghasadással kapcsolatos eredményeiért Nobel díjat kapott, elfogadó beszédében egy szót sem ejtett Meitnerről.  


November 8. amerikai újságíró, író, az első női haditudósító (1908–1998)

altA Bryn Mawr College-ban tanult, első cikkei a The New Republic-ban jelentek meg. A United Press bureau munkatársaként Párizsban dolgozott, ahol aktiv szerepet vállalt a pacifista mozgalomban. 1927-ben a spanyol polgárháború idején a Collier's Weekly haditudósítója. Spanyolországban találkozott Ernest Hemingway-vel, 1940-ben házasságot kötöttek, ami öt évig tartott. Hitler felemelkedéséről és hatalomra jutásáról is a helyszínről, Németországból küldi cikkeit, a kitörő világháború egyik legelismertebb tudósítója lesz. A háború után a The Atlantic Monthly munkatársa. Ahol történt valami a világban, Martha ott volt és megírta, 81 éves korában még a panamai invázióról küldött helyszíni tudósítást. Több regénye, novellás- és riportkötete jelent meg. 1998-ban rákban halt meg.


November 8. Marie-Madeleine Fourcade francia ellenálló (1909–1989)

alt

A francia ellenállási mozgalom karizmatikus alakja jómódú polgárcsaládba született. Egy kiadóvállalatnak dolgozott 1940-ben, a Vichy kormány megalakulásakor csatlakozott a Georges Loustaunau-Lacau vezette Alliance csoporthoz, akinek a letartóztatása után ő lett a vezető. Adatokat gyűjtöttek a német csapatokról és továbbították azokat az angoloknak. 1941-ben a csapat néhány tagját, köztük Marie-Madeleinet is a Gestapo elfogta, de sikerült megszöknie. Kiszabadulása után azonnal egy hálózat szervezésébe kezdett, mely a lelőtt angol pilóták hazatérését segítette. 1943-ban a lebukás veszélye miatt az angolok kimenekítették, ezután Chelsea-ből irányította szervezetét. A háború után megkapta a Légion d'honneur kitüntetést. Néhány évig Strasbourgban az Európai Parlament tagjaként dolgozott. 1968-ban L'Arche de Noé (Noé bárkája) címmel írta meg háborús emlékeit.


November 8. venezuelai író, politikus, diplomata, feminista (1902–1994)  

Mercedes Carvajal de Arocha Trinidadon született, a Lucila Palacios nevet Gabriela Mistral és Simon Bolivar anyjának a tiszteletére vette fel. Első regénye Rebeldia címmel 1940-ben jelent meg. Írásaiban határozottan kiállt a nők és gyerekek jogaiért. 1947-től beválasztották a parlamentbe, ahol folytatta a nőjogi tevékenységét. 1963-ban Uruquayba nevezték ki nagykövetnek. A venezuelai írószövetség 1991-ben Lucila Palacios díjat alapított, melyet évente a legsikeresebb író kap meg.   

Néhány munkája: Tres palabras y una mujer; El dia de Cain; Trozos de vida; Mundo en miniatura.


November 8. kínai író, forradalmár, feminista (1875–1907)  

Kína nemzeti hőse, az első feminista Zhejiangban született, jómódú családba. Tanult irodalmat és művészeteket, harcművészetet, jól lovagolt. 1894-ben a tradíciók szerint apja férjhez adta egy befolyásos tisztviselőhöz. A házasság rosszul sikerült, családját elhagyva Japánba utazott tanulni, ahol megismerkedett a forradalmi eszmékkel és a feminizmussal. Feminista cikkei és több verse megjelent a Bai Hua Wen című lapban. Hazatérése után a nők tanuláshoz, egyenlő bánásmódhoz való jogáért harcolt, Zhongguo Nu Bao címen megalapította  az első feminista lapot. Csatlakozott az uralkodó dinasztia ellen küzdő forradalmi mozgalomhoz. Iskolát nyitott, ahol a nők a tanulás mellett harci kiképzést is kaptak. 1907-ben a fennálló rend elleni tevékenységéért letartóztatták, megkínozták és szülővárosában nyilvánosan lefejezték.   

 


November 8. angol író (1710–1768)     

Az első angol nyelvű, fiatal lányoknak szóló regény írója East Stour-ban (Dorset) született. Anyja korai halála után egy leánynevelő intézetben nevelkedett, majd bátyja, az író Henry Fielding házában élt. 1744-ben jelent meg első munkája The Adventures of David Simple címen. A névtelenül kiadott regény komoly sikert aratott, pár hét múlva megérte a második kiadást, hamarosan francia és német nyelvre is lefordították. Ezen a művén még érezhető volt bátyja hatása, de gyorsan kialakult jellegzetes, egyéni, ironikus humorú stílusa. Néhány munkája: Familiar Letters Between the Principal Characters in David Simple, and Some Others; The Governess, or The Little Female Academy; The Cry: A New Dramatic Fable; The Lives of Cleopatra and Octavia; The History of the Countess of Dellwyn; The History of Ophelia.     


November 9. Börcsök Erzsébet író, újságíró, tanár (1904–1971)

altAz újvidéki egyetemen német-magyar szakon végzett, hosszú évekig magyartanár volt Versecen. A harmincas években kezdett írni, első munkái a Cimborában, Benedek Elek lapjában jelentek meg. 1931-től a Kalangya, a Reggeli Újság, a Híd, a Napló gyakran közlik novelláit. Több regénye, színdarabja jelent meg. Néhány munkája: A végtelen fal, Vándor a Nisavánál, Emberek a Karas mellől, Eszter.

 


November 9. amerikai orvos, kutató (1871–1953)

alt

Az úttörő tudós nők közé tartozott. Az első nő volt, aki a Johns Hopkins Medical School-ban diplomázott (1900), az első nő, aki ugyanott egyetemi tanári kinevezést kapott (1917), az American Association of Anatomists első női elnöke (1924), az első nő, akit a National Academy of Sciences tagjai közé választott (1925) és a Rockefeller Institute for Medical Research első női tanszékvezetője (1925). Legfontosabb kutatási területei az agyszerkezet, a vérsejtek, a nyirokrendszer voltak. Száznál több publikációja jelent meg, Atlas of the Medulla and Midbrain című könyve ma is érvényes. 


November 9. francia újságíró, kommünár, feminista (1839–1901)  

Anyja francia arisztokrata, apja emigráns lengyel katonatiszt volt. Otthonában, magántanároktól kapott alapos nevelést. Fiatalon kötött házassága egy lengyel nemessel hamar felbomlott. 1866-ban lett tagja a Société pour la Revendication du Droit des Femmes feminista szervezetnek, melynek fő célja a nőnevelés volt. A radikális feministák képviseletében lett ismert szónok, egy szabadkőművel páholynak is tagja volt. 1871-től a párizsi kommünben vállalt szerepe után Svájcban volt politikai menekült, 1880-ban tért haza.  A Parti ouvrier français (POV, francia munkáspárt) tagja volt, egyik főszerkesztője a The Roundel című lapnak, állandó munkatársa a La Fronde feminista újságnak. 


November 9. festő (1898–1977)  

Sajókazán született, Sárospatakon a népművészettel ismerkedett, majd 1938-ban elvégezte a budapesti Iparművészeti Iskolát. Többek között Domanovszky Endre, Lux Elek, Szőnyi István voltak a mesterei. Több csoportos kiállításon szerepelt, majd 1942-ben máramarosi és balatoni témájú képeiből a Műbarát Galéria megrendezte első egyéni kiállítását. A háború után európai tanulmányutat tett, finn, francia, olasz és angol mesterekkel ismerkedett meg, Helsinkiben, Orivesiben és Mentonban kiállítást is rendezett. Tájképek, csendéletek mellett sikeres portréfestő is volt. Több egyéni kiállítása mellett rendszeresen szerepelt csoportos tárlatokon. 


November 9. pedagógus (1897–1987) 

A Montessori-módszer hazai meghonosítója, magánóvoda- és magániskola-alapító, szakszervezeti vezető. 1916-ban végzett a budapesti Csalogány utcai tanítóképzőben. Bécsben megismerkedett Montessorival és pedagógiájával, ezeknek az elveknek alapján működő iskolákban tanított Bécsben és Hollandiában. 1926-ban hazatért, óvodával egybekapcsolt magániskolát nyitott. Az 1930-as  évektől a Budapesti Állami Óvónőképzőben továbbképző tanfolyamot szervezett, gyakorlati bemutatásokat vezetett óvónőknek, tanítóknak, szülőknek, tanulóknak. Sok szál kötötte a munkásmozgalomhoz, a második világháborúban üldözötteket mentett. A háború után a Pedagógusok Szabad Szakszervezetében az óvónői tagozatot szervezte és vezette. Komoly része volt a kisdedóvási törvénytervezet megírásában és a dolgozók esti óvónőképzőjének megszervezésében. 1959-től 1962-ig, nyugdíjba vonulásáig a Kecskeméti Óvónőképző Intézet igazgatója volt. 
Néhány munkája: A Montessori mozgalom vázlatos története; Gyakorlati gyermekvédelem; Óvodai matematikai foglalkozások; Hangari hoiku-nen ni okeru kyoju (Tokió, 1983).


November 9. színésznő, feltaláló (1914–2000)


November 10. filmrendező, író (sz. 1937)  

alt

1955-ben, egyetlen nőként végzett a Színház- és Filmművészeti Akadémián, utána a Balázs Béla stúdióban dokumentumfilmeket készített. 1969-ben rendezte Sziget a szárazföldön c. filmjét, amelyet Cannes-ban is nagy sikerrel mutattak be a filmfesztiválon. A következő években készített művei itthon és külföldön is ismertté tették nevét, 1987-ben a francia kormány Becsületrenddel tüntette ki. Jelenleg Visszatérés munkacímű filmjén dolgozik, bemutatását a 2011-es filmszemlére tervezi. Néhány munkája: Kastélyok lakói (1966), Meddig él az ember? (TV film, 1967), Istenmezején 1972-73 (1973), Árvácska (1976, forgatókönyv), Vizsgálat Martinovits Ignác szászvári apát és társai ügyében (1980), Tutajosok I-II (1987), Ébredés (1994, rendező, forgatókönyvíró, vágó), Mondani a mondhatatlant - Elie Wiesel üzenete (TV film 1996), Egy szabad ember - Fisch Ernő élete (1998)


November 10. Elisa Leonida Zamfirescu román mérnök (1887–1973)

altEurópa első mérnöknője Galatiban született, középiskoláit Bukarestben végezte. Mérnök bátyja mintájára jelentkezett a Şcolii de Poduri şi Şosele-re (Híd- és útépitő főiskola), de elutasították, nőket nem vettek fel. Nem adta fel, 1909-ben sikerült bejutnia a berlini Königlich Technischen Hochschule Charlottenburg-ra. Minden vizsgáját a legjobb eredménnyel teljesítette és 1912-ben lediplomázott.  Hazatért Romániába, ahol a Institutul Geologic (Geológiai intézet) munkatársa lett. Az első világháború idején a Vöröskereszt ápolónője volt, a háború befejezése után visszatért munkájához, 76 éves korában ment nyugdíjba. Az AGIR (Román mérnökök egyesülete) első női tagja volt, és tagja volt az International Association of University Women-nek (Diplomás nők nemzetközi egyesülete) is. Bukarestben utca őrzi a nevét. 


November 10.  (Szegfi Mórné) író, újságíró (1828–1905)  

Az első női lapszerkesztő értelmiségi családba született, alapos nevelést kapott. 17 évesen lett Feldinger Gottfried felesége, akivel közösen szerkesztették az Euphrosine című lapot. Emilia néven a Napkelet, Hölgyfutár, Szépirodalmi Közlöny és Divatcsarnok is közölte írásait. Tíz év után elváltak, nemsokkal utána Családi Kör címen lapot indított, amely gyorsan népszerű lett, rangos írók publikáltak benne. 1861-ben házasságot kötött Szegfi Mór újságíróval, akivel leány-árvaházat  és nőképző-egyletet alapítottak. 

Néhány munkája: Szív és élet. Beszélyek; Válságos napok; Beszélyek az ifjúság számára; Rudolf trónörökös emléke. 


November 10. dominikai orvos, író, feminista (1879–1947)  

Az első nő, aki a Dominikai köztársaságban orvosi diplomát szerzett. Házasságon kívül született, anyja korán meghalt, apai nagyanyja támogatta. 1911-ben az Universidad Autónoma de Santo Domingo elvégzése után egy kisvárosban, Ramon Santanaban praktizált, munkája mellett verseket, cikkeket publikált a Fémina című lapban. 1920-ban Párizsban nőgyógyászatot tanult, hazatérése után segítő központokat szervezett, ahol szexuális felvilágosítással, családtervezéssel, fogamzásgátlással foglalkoztak. Cikkeiben, beszédeiben éles kritikával illette Trujillo diktátort az emberi jogok sárbatiprásáért. Tevékenységéért üldözték, “rút fekete nőnek” gúnyolták. 1947 januárjában letartóztatták, megkínozták és a gárdisták egy elhagyatott úton kidobták és sorsára hagyták. Halála után nevét törölték az Archivo General De La Nación-ból (Nemzeti archivum) és az orvosi kamarából. 


November 11. first lady (1744–1818)

alt

Férje, John Adams a második, fia, John Quincy Adams a hatodik elnöke volt az Amerikai Egyesült Államoknak. A jómódú családba született lány otthon nevelkedett, érdeklődött a történelem, filozófia, politika iránt. 20 éves korában ment feleségól John Adams jogászhoz. Házasságuk első évei alatt sokat voltak távol egymástól, John a függetlenségi háború egyik főszereplője volt. Egymásnak írt leveleikben a kor szellemi, politikai élete elevenedik meg. 1784-ben a család Európába megy, John Adams először Párizsban, majd Londonban tölt be néhány évig diplomáciai állást, 1797-ben megválasztják az USA elnökének. Az éleseszű, tájékozott, intelligens Abigail komoly segítségére van férjének. 1801-ben családi birtokukra vonultak vissza. Családjával, ismerőseivel folytatott levelezését több kötetben unokája adta ki.


November 11. Elsa Eschelsson svéd jogász (1861–1911)

altAz első svéd nő, aki svéd egyetemen jogi diplomát (juris utriusque doctor) szerzett, és az első nő, aki svéd egyetemen docensi kinevezést kapott. Az uppsalai egyetemre iratkozott be, ahol sógora egyetemi tanár volt. 1897-ben diplomázott, végzés után polgári jogot oktatott és számos szakmai cikket publikált. Amikor professzori kinevezésért folyamodott, néhány kollegája, közöttük a polgári jogi tanszék vezetője, minden eszközt megpróbáltak ellehetetlenítésére. Gúnyolták, zaklatták, a hallgatók előtt is próbálták lejáratni. A jogszabályok lehetővé tették nők professzori kinevezését, de az egyetem elérte, hogy a polgári és büntetőjogi tanszékek legyenek kivételek a szabály alól. Ennek nyilvánosságra kerülése után néhány nappal Elsa Eschelsson altatószer túladagolásban meghalt. Végrendeletében 60000 svéd koronát hagyott női joghallgatók ösztöndíjára. 


November 11. Violet Clara McNaughton kanadai újságíró, feminista (1879–1968)  

Angliában született és nőtt fel, Kentben volt tanítónő. 1909-ben Kanadába emigrált, ahol apja és testvére Harns közelében gazdálkodott. A következő évben házasságot kötött a szomszéd telepessel, John McNaughtonnal. Létrehozta a Saskatchewan Grain Growers Association (SGGA, gabonatermesztők egyesülete) női tagozatát, a Women Grain Growers-t, amelynek az első négy évben elnöke volt. 1915-ben ő volt az első nő, akit beválasztottak az SGGA elnökségébe. Komoly szerepe volt a United Farm Women of Alberta, Ontario and Manitoba létrehozásában. 1919-ben megválasztották az Interprovincial Council of Farm Women elnökének. Alapító tagja volt a Saskatchewan Equal Franchise League feminista egyesületnek. A legnépszerűbb mezőgazdasági lap, a Western Producer nőrovatának a főszerkesztője volt.  


November 11. operaénekes (1886–1946)  

Jolsván született, ahol apja volt a polgármester, művészi tehetségét zeneművészeti főiskolát végzett anyjától örökölte. 1905 és 1911 között a budapesti Zeneakadémiára járt, Sík József volt a mestere. Végzés után a Népopera szerződtette, 1911-ben a Quo Vadis című operában debütált. Csodálatos alt hangja a közönséget és a kritikusokat egyaránt elbűvölte. 1915-től az Operaház ösztöndíjas, majd 1917-tól rendes tagja lett, 1934-ben örökös tagnak választották. Rendszeresen hangversenyezett Európa nagyvárosaiban, az operák mellett nagyszerű dal- és oratóriuménekes,  Bartók és Kodály műveinek kiváló előadója is volt. Számos kortárs mű ősbemutatója fűződik a nevéhez. Néhány fontos alakítása: Orfeusz (Monteverdi), Carmen (Bizet), Delila (Saint-Saëns: Sámson és Delila), Azucena (Verdi: A trubadur), Herodias (R. Strauss: Salome). 


November 11. Esther Mahlangu dél-afrikai festő (sz. 1935) 

A Ndebele törzs tagja Middelburgban született, gyerekkorában anyjától és nagyanyjától tanulta meg a festés alapjait. A törzs házainak belsejét nagyméretű, színes, geometrikus mintákkal festették, ezeket a hagyományos motívumokat használta fel saját képeinél is. Hazájában hamarosan keresett művésszé vált, első komoly nemzetközi sikerét 1989-ban a Les Magiciens de la Terre című kiállításon aratta, melyet a párizsi Pompidou Központban rendeztek meg. 1991-ben a BMW-től kapott megbízást egy művész-autó alkotására. Az elkészült művet Washingtonban a National Museum of Women in the Arts-ban állították ki. Az ezt követő években hatalmas sikerrel járta be a világot, évente több nemzetközi kiállításon is szerepelt, műveit a világ legjelentősebb múzeumai gyűjtik. 


November 11. új-zélandi szakszervezeti vezető (1923–2005)

 

 

 


November 12. műkorcsolyázó (1890–1974)

altA magyar sport első világbajnoka. A századforduló környékén olyan ritka volt a női műkorcsolyázó, hogy a magyar bajnoságot csak férfiak részére írták ki. Kronberger Lili tehát a férfiak között nyert országos bajnokságot 1908, 1909 és 1910-ben. A nők részére első ízben megrendezett davosi világbajnokságon 1906-ban harmadik, 1907-ben a bécsi VB-n szintén harmadik helyezett, az azt követő négy évben azonban valamennyi világbajnokságon aranyérmet szerzett. Kodály Zoltán ösztönzésére ő volt az első, aki teljes gyakorlatát zenére mutatta be.


November 12. dán diplomata, feminista (1903–1987)

alt

Dánia első női nagykövete a koppenhágai egyetemen politikatudományból diplomázott 1929-ben. Egyetemista korában lett tagja a Dansk Kvinders Nationalrad-nak (Dán nemzeti nőszövetség), 1931-ben ő volt az alelnök, 1946-49 között az elnöki posztot töltötte be. A háború után a dán   delegáció tagja volt, a Commission on the Status of Women (Nők helyzetével foglalkozó bizottság) első elnöke volt. 1949-ben megkapta első nagyköveti kinevezését Izlandra. 1956 és 1959 között Strassburgban volt hazája állandó képviselője, 1959 és 1968 között Svájcban, 1968 és 1973 között Portugáliában volt nagykövet. A svájci megbizatása különös jelentőséggel bírt, női nagykövet egy olyan országban, ahol a nőknek még nem volt választójoguk. 1986-ban Kvinde i et verdenssamfund (Nő nemzetközi közösségben) címmel publikálta emlékiratait.


November 12. Agnes Nanogak kanadai grafikus (1925–2001)  

Az első eszkimó nő, aki tiszteletbeli egyetemi diplomát kapott Baillie szigeten született, az őslakosok hagyományos életét élte szüleivel. 1947-ben férjhez ment és  Holmanban telepedett le. Korán elkezdett rajzolni, népének meséi és legendái megmozgatták fantáziáját. Képein az eszkimók mindennapi élete, környezete és a hallott történetek egyaránt megjelennek, gyakran humoros formában. 1972-ben a nagysikerű Tales from the Igloo című könyv illusztrációt készítette el. Az 1986-ben jelent meg  More Tales from the Igloo című könyvet nemcsak illusztrálta, néhány elbeszélését is ő írta.


November 12. libanoni író, drámaíró (sz. 1945) 

A kortárs arab irodalom prominens személyisége tradicionális muszlim családban nevelkedett. Középiskolái elvégzése után Egyiptomban a kairói American College for Girls hallgatója volt, 1966-ban végzett. Hazatérése után az An-Nahar című lap munkatársa volt, 1975-ben a polgárháború kitörésekor Szaud-Arábiába majd Angliába költözött. Könyvei témája általában a nő szerepe a társadalomban, a nemek közötti kapcsolatok, a házasság intézménye. Egyik leghíresebb műve, a The Persian Carpet (A perzsaszőnyeg) az elvált szülők gyerekeinek problémájáról szól. Egyedül Londonban című elbeszélése magyarul is olvasható.
Néhány munkája: Women of Sand and Myrrh; Beirut Blues; The Locust and the Bird: My Mother's Story; One Thousand and One Nights: A Retelling.

 


November 12. szüfrazsett (1877–1969)

Dél-Ausztráliában született. 1905-ben Londonba ment, ahol belépett a vezette Nők Szabadságligájába. 1908-ban első, ártalmatlan akciójaként többedmagával bejárta Anglia délkeleti megyéit, és „Szavazati jogot a nőknek” feliratú karavánjuk sikeresen toborzott új tagokat.1908. október 28-án társával, Helen Fox-szal a Parlament alsóházában odaláncolta magát a Hölgyek Karzatának vasrácsához, és hangos kiabálással követelt szavazati jogot a nőknek. Az ügyből hatalmas botrány lett, a kiérkező rendőrség ügyetlenkedése miatt az egész rácsot le kellett szerelni és kovácsot kellett hívni, hogy kiszabadítsa a protestáló nőket. Egy évvel később hőlégballonnal utazva keltette fel tízezrek figyelmét a nők ügyére. 


 

November 12. amerikai feminista (1815–1902)

 

 


November 13. az első német orvosnő (1715–1762)

altOrvos apja mindenben támogatja tehetséges lányát, aki bátyjával együtt a hallei egyetemen kezd tanulni az uralkodó, Nagy Frigyes különleges engedélyével. Az orvostársadalom tiltakozása ellenére évek múlva sikerült elérnie, hogy benyújtsa és megvédhesse disszertációját. Közben férjhez ment, gyerekeket szült, praktizált és röpiratokat, cikkeket írt a nők tanuláshoz való jogáért. Első könyve, a Rational Thoughts on Education of the Fairer Sex (Észérvek a szebbik nem oktatásához) 1749-ben jelent meg.

 


November 13. német feminista, pacifista (1869–1943)

alt

Szigorú kálvinista családban nőtt fel, középiskoláit Berlinben járta, majd 1896-tól bölcsész vendéghallgató volt az ottani egyetemen. Tanulmányait Glasgowban majd a berni egyetemen folytatta, ahol 1901-ben megvédte doktori értekezését. 1905-ben alapító tagja volt a Bund für Mutterschutz-nak (BfM, Anyavédő egyesület), és szerkesztője volt az egyesület lapjának, a Mutterschutz-nak, majd később a Die Neue Generation-nak (Az új generáció). Harcolt a homoszexualitás dekriminalizálásáért, a házasságon kívül született gyerekek jogaiért, az abortusz engedélyezéséért, szexuális nevelésért, a nők szociális és politikai egyenlőségéért. A háborús években érdeklődése a békemozgalom felé fordult, 1919-ben részt vett Zürichben a nemzetközi női békekonferencián. 1922-ben  jelent meg életrajzi elemekkel átszőtt egyetlen regénye, a Liebe (Szerelem). A nácik hatalomrakerülésekor először Svájcban, majd Angliában élt, 1942-ben az Egyesült Államokba emigrált. 


November 13. Lene Hau dán fizikus (sz.1959)  

Az Aarhus-i egyetem fizikus hallgatója volt, 1984-ben, diplomája megszerzése után Genfben a European Organization for Nuclear Research  ösztöndíjasaként  dolgozott. Doktori disszertációja megvédése után a Harvard egyetemen kapott posztdoktori állást 1989-ben. Kutatócsoportjával, elsőnek a világon, kidolgozta a fény sebességének lassítását, majd leállítását. Tudományos tevékenységét számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el, többek között a Dán Királyi Tudományos Akadémia (2002), a Svéd Királyi Tudományos Akadémia (2008) és az Amerikai Tudományos Akadémia (2009) tagjává választották. 


November 13. amerikai orvos (1896–1967)  

New Yorkban született, jómódú családba. A Bryn Mawr College hallgatója volt, 1918-ban kémiából évfolyamelsőként diplomázott. A Columbia egyetemre jelentkezett orvostanhallgatónak, az volt az első év, hogy nőket is felvettek. 1922-ben diplomázott, ő volt az első nő, akit a New York Presbyterian Hospital rezidensnek felvett, két év múlva alorvosnak nevezték ki. Sebészi munkája mellett oktatott is, 1951-ben kapta meg professzori kinevezését. 1959-ben írt tanulmánya a hasnyálmirigyrákról a mai napig alapmű. A pajzsmirigy betegségeinek specialistája volt, több fontos publikációja jelent meg a témában. 1961-ben ő volt az első nő, akit az American Thyroid Society elnökévé választottak. A II. világháború alatt végzett tevékenységéért megkapta az Army-Navy Certificate of Appreciation for Civilian Service kitüntetést.   


November 13. kerámikus, formatervező 1906 – 2011 

Striker Amália Éva tudóscsaládból származott, anyja,  az első nő volt, aki a budapesti tudományegyetem bölcsészdoktorátust szerzett. Festőművésznek tanult, majd kitanulta a fazekasmesterséget. Kezdetben a budapesti Gránitgyárban, 1928-tól Németországban dolgozott. 1932-ben a Szovjetúnióba költözött, ahol néhány év múlva a kerámiaipar művészeti vezetőjének nevezték ki. 1936-ban bebörtönözték, másfél év múlva, nemzetközi nyomásra engedték ki. Szabadulása után Bécsbe költözött, ott kötött házasságot Hans Zeisellel. 1938-ban a nácik elől New Yorkba emigráltak, ahol hamarosan sikeres karriert futott be. Olyan cégeknek dolgozott, mint a General Mills, Rosenthal China, Castleton China. A Pratt Institute tanáraként ő tartotta az első formatervező kurzusokat. Az első nő volt, akinek a Museum of Modern Art egyéni kiállítást rendezett New Shapes in Modern China Designed by Eva Zeisel címmel 1946-ban. 1983-ban a Zsolnay- és a Gránit Kőedénygyár részére is tervezett edényeket. Munkái a világ jelentős múzeumaiban megtalálhatók, számtalan országban rendezett kiállítást, több művészeti egyetem tiszteletbeli professzora. Többek között a Magyar Köztársaság Érdemrendjének középkeresztje, a Lifetime Achievement award, a Pratt Legends award birtokosa.   


November 13. Torborg Nedreaas norvég író (1906–1987) 

Bergenben született, jómódú polgári családba. A konzervatórium elvégzése után néhány zongorakoncertet adott majd zenetanárként dolgozott. 1930-ban házasságot kötött Nicolay Kieding üzletemberrel, de néhány év után a házasság felbomlott. Válása után egy hetilapnál helyezkedett el, cikkei mellett elbeszéléseket is írt. Első kötete Bak skapet står øksen címmel 1945-ben jelent meg. Hamarosan komoly népszerűségre tett szert az olvasók és a kritikusok között egyaránt. Többek között megkapta a Kritikerprisen, Mads Wiel Nygaards Endowment és a Det Norske Akademis Pris  díjakat. Magyarul a Rakéta regényújságban és  A bűvös síp: Norvég elbeszélők című kötetben jelentek meg elbeszélései.  
Néhány munkája: Før det ringer tredje gang; De varme hendene; Musikk fra en blå brønn; Ved neste nymåne; Noveller – og noen essays.   


November 14.  dél-afrikai botanikus, illusztrátor (1940–2005)

alt

Natalban született, tájképfestő anyja nyomdokait követve a délafrikai Botanic Research Institute illusztrátora. Itt találkozott a Rudi Loutit biológussal, házasságkötésük után Namibiában telepedtek le. Az ország vadállományát, különösen a fekete orrszarvúakat és az elefántokat olyan mértékben irtották a vadorzók, hogy a kihalás szélre kerültek. Blythe Loutit a helyi közösségekkel együttműködve létrehozta a Save the Rhino Trust alapítványt az állatok megmentésére. Sikeres tevékenységéért több nemzetközi elismerést kapott, köztük van az Operation Survival Award, és a BBC Animal Award for Conservation. 


November 14. költő, író (1912–1987)

alt

Budapesten született, Sárváron nevelkedett nagyanyjánál. Első versét tizenhárom évesen írta, kamaszkorában a polgári iskolában két színdarabját is bemutatták. Kőszegen érettségizett, rossz anyagi helyzete miatt egyetemi tanulmányai idején újságírásból, leckeadásokból, alkalmi munkákból tartotta fenn magát. 1961-től nyugdíjazásáig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár munkatársa volt. Első kötete 1938-ban jelent meg Üvegcsengő címmel. Remek ritmusérzékét elismerve Kodály Zoltán felkérte, hogy írjon szövegeket gyerekdalaihoz. 1978-ban József Attila díjat kapott. 

Néhány munkája: Mesebolt; Palika flótája; Hívogató; Egérlakta kis tarisznya; A megtalált Tündérország; Erdőn, mezőn...; Mézcsorgató; Biztató; Az utolsó szó jogán.


November 14. Iulia Haşdeu román csodagyerek, költő (1869–1888)  

 Az első román nő, aki Párizsban a Sorbonne hallgatója volt. Értelmiségi családba született, átlagon felüli értelmi képessége már kétéves korában jelentkezett. Nyolcéves korára elvégezte az általános iskolát, anyanyelvén kívül beszélt franciául, angolul, németül. 11 évesen leérettségizett a Sfântul Sava gimnáziumban és ezzel párhuzamosan befejezte tanulmányait a bukaresti konzervatórium zongora és ének szakán. Verseket és esszéket publikált. 1881-ben anyjával Párizsba mentek, ahol a Sévigné College-ban tanult, majd a Sorbonne diákjaként filozófiát és irodalmat hallgatott. Doktori disszertációján dolgozott, amit korai halála miatt nem tudott befejezni. 


November 14. Fanny Mendelssohn német zeneszerző (1805–1847) 

Hamburgban született, zsidó értelmiségi családba, első zongoraleckéit anyjától kapta. 1819-től Felix öccsével együtt a Sing-Akademie zu Berlin diákja volt, Carl F. Zelter volt a mesterük, aki igen nagyra tartotta tehetségét. A kor nem kedvezett a jóképességű lányoknak, ahogy apja mondta neki: “Felixnek hivatása lesz a zene, neked csak ékesség.” A két testvér sokat dolgozott együtt, Fanny több kompozíciója Felix neve alatt jelent meg. 1829-ben házasságot kötött Wilhelm Hensel festővel, aki támogatta munkáját. 1834-ben Londonban jelent meg először saját neve alatt egy darabja. 460-nál több zeneművet írt, főleg zongoradarabokat, dalokat, kantátákat, zenekari műveket.   


November 15. az első magyar gyógyszerésznő (1874–1959)

altA XX. század fordulóján leánygimnáziumok még nem léteztek, ezért a Veres Pálné által 1869-ben alapított felső leányiskolában fejezte be tanulmányait, utána a Markó utcai fiúgimnáziumban tette le az érettségi vizsgát. Magister pharmaciae oklevelét 1905-ben szerezte meg a budapesti egyetemen, gyógyszerészdoktori képesítést 1906-ban kapott. Részt vett a hágai XI. Nemzetközi Gyógyszerész Kongresszuson, és novellát írt arról a Gyógyszerészi Hetilapban. Harcolt a nők egyenjogúságának elismeréséért a tudományos pályákon, az egyetemet és főiskolát végzett nők egyesületének alapító tagja. Budapesten a Király u. 86. sz. alatti patika tulajdonosa volt. A Magyar Gyógyszerészeti Társaság alapító tagja, a Jakabházy-érem tulajdonosa volt. 


November 15. Georgia O’Keeffe amerikai festő (1887–1986)

alt

A modern amerikai festészet egyik megalapítója. Iskoláit Chicagoban és New Yorkban végezte, élete és munkássága azonban az amerikai délnyugathoz, Új-Mexikóhoz kötődik. Férje, a fényképész és galériatulajdonos Alfred Stieglitz minden évben kiállítást rendezett munkáiból. Georgia talán a legismertebb és legsikeresebb amerikai festőnő, fő témái a virágok, a sivatag voltak. Művészetén kívül karizmatikus személyisége is vonzotta az embereket. Szép volt, gyors felfogású, egyenes természetű, a független, kreativ nőtípus megtestesítője. 1977-ben Ford elnöktől megkapta az amerikai polgároknak adható legnagyobb elismerést, a Presidential Medal of Freedom-ot. 

Legismertebb munkái talán a Fekete írisz (1926), a Tehénkoponya (1931), Fekete kapu (1955), Felhők felett az ég (1965).


November 15. Cornelia Sorabji indiai jogász (1866–1954)  

Az első indiai női ügyvéd misszionárius apjától és anyjától, akinek angol nevelőszülei voltak, igen alapos nevelést kapott. 1888-ban az első nő volt, aki a Bombay-i egyetemen diplomázott, majd anyja angliai kapcsolatait felhasználva 1889-től ő volt az első női joghallgató Oxfordban. 1892-ben a Somerville College-ban első nőként, különleges engedéllyel letehette a Bachelor of Civil Laws vizsgát. 1894-ben hazatért, és megszerzett tudását az indiai nők megsegítésére használta fel. de hivatalosan bíróságokon nem léphetett fel. 1907-től kinevezték a Court of Wards-hoz, ahol özvegyeket és árvákat képviselhetett. Részt vett a National Council for Women in India, Federation of University Women és a  Bengal League of Social Service for Women szervezetek munkájában. 1929-ben visszavonult és Angliában telepedett le. 


November 15. Dame barbadosi politikus, diplomata, feminista (1916–1995)  

Máig az egyetlen nő, aki Barbadoson a főkormányzói tisztséget betöltötte 1990-95 között. Hazájában a nővérképzőt végezte el, majd Torontoban, Edinburghban és New York-ban járt egyetemre. Hazatérése után először ápolónőként, majd különböző egészségügyi munkakörökben dolgozott, 1964-től a WHO tanácsadója volt. 1980-ban II. Erzsébet lovaggá ütötte a közegészségügyért tett hatékony munkája elismeréseként. 1986-90 között Barbados nagykövete volt. Több nemzetközi szervezetben dolgozott a nők jogainak elismertetéséért, 1985-ber a Nairobiban tartott nemzetközi nőkongresszus elnöke volt. 


 

 

November 15. román/francia költő, író (1877–1933) 

 

 

 


November 15. Ellen Louise Demorest amerikai üzletasszony 1824 – 1898 

Nevéhez fűződik a papír szabásminták tömeges gyártása és forgalmazása. A New York állambeli Schuylerville-ben született, ahol apjának kalapgyára volt. A helyi középiskola elvégzése után apja segítségével kalapszalont nyitott, ami hamarosan nyereségessé vált. 1860-ban New York City-ben nyitott üzletet Madame Demorest’s Emporium of Fashions néven. Itt a legújabb divatú francia ruhák szabásmintáit is árulták, hatalmas sikerrel. Negyedévente megjelenő divatlapot is indított Mme. Demorest’s Mirror of Fashions címmel, minden számhoz egy szabásmintát is mellékeltek. A magazin 1864-től Demorest’s Illustrated Monthly Magazine elnevezéssel már havonta megjelent, egyik szerkesztője a jeles nőjogi újságíró, Jane Cunningham Croly volt. Ellen aktiv szerepet vállalt a New York Medical College for Women és  a Welcome Lodging House for Women and Children vezetőségében, és a Sorosis, (az első nőklub az Egyesült Államokban) egyik alapító tagja volt. 


November 16. politikus (1889–1976)

alt

1919 végétől a szociáldemokrata nőmozgalom egyik vezetője, a Központi Nőszervező Bizottság tagja, a Nőmunkás című lap felelős szerkesztője. Rendszeresen publikált a Népszavában és a Szociáldemokrata Füzetekben is. 1920-ban belépett az MSZDP-be. A Tanácsköztársaság oktatáspolitikai törekvéseit felújítva a 8 osztályos elemi iskola és az arra épülő 4 osztályos középiskola bevezetését javasolta. Karizmatikus személyiségével komoly tekintélyt és befolyást szerzett. 1922-től 1948-ig a pártvezetőség tagja, országgyűlési képviselő, tevékenysége legfontosabb részének a szociális problémákat tartotta. Tanulmányai jelentek meg a Szociáldemokrata Füzetekben és a Szocialista Tudás Könyvtárában. A háború alatt a polgári ellenzék és a szociáldemokraták összefogásának szükségességét hangsúlyozta. 1945 után fokozatosan szembekerült az SZDP politikai irányvonalával. 1948 márciusában, ellenezte a két munkáspárt egyesülését, ezért kizárták a szociáldemokraták soraiból. 1949-ben letartóztatták, 1954-ben amnesztiával szabadult. 1956 novemberében Belgiumban telepedett le, 1957-től a Londonban megjelenő Népszava szerkesztője. 1976. szeptember 7-én a belgiumi Blankenberghe-ben hunyt el.


November 16. cseh orvos, feminista (1875–1940)

alt

Az első cseh orvosnő, aki hazájában végzett, a prágai Károly egyetemen diplomázott 1902-ben.  1895-ben az első közép-európai leánygimnáziumban, a Minervában végzett kitüntetéssel. A cseh orvoskarra való jelentkezését visszautasították, ezért a német egyetem előadásait látogatta, de vizsgázni nem vizsgázhatott. 1900-ban, kihasználva az új törvényt, mely nők előtt is kinyitotta az egyetemet, jelentkezett és valamennyi vizsgáját kitüntetéssel tette le. Ezután három évig próbálkozott, de nem kapott közkórházban állást. 1905-ben nőgyógyászati rendelőt nyitott, amely rövid idő alatt népszerű lett, és régi iskolája, a Minerva is alkalmazta iskolaorvosnak.  Felismerte, hogy a nők érdekérvényesítése nélkülözhetetlen, aktiv szerepet vállalt a nőmozgalomban. Tagja volt a  Ženském klubu českém-nek (Cseh nőklub), elnökségi tagja a Výboru pro volební právo žen-nek (Szüfrazsett nőegylet) és a Ženské národní radě-nak (Nemzeti nőtanács).


November 16. ausztrál orvos (1865–1900)  

Az első ausztrál női medikus dán bevándorlócsaládból származott. 1885-ben vették fel Sydneyben az egyetem orvoskarára, bár a dékán. A. Stuart professzor és több tanár ellenezte a női hallgatók felvételét. Dagmar az első évet kiváló eredménnyel végezte el, a következőben azonban Stuart professzor megbuktatta. Elkeseredésében Angliába ment, ahol a London University hallgatójaként 1893-ban diplomázott. Két évet Angliában egy tottenhami kórházban dolgozott, majd hazatért. Ő volt a második nő, aki New South Wales-ben orvoskamarai tag lett, de kórházi állást nem kapott. Sydneyben magánrendelőt nyitott, gyógyító munkája mellett nőszervezetekben tartott előadásokat.     


November 16. Karen Grude Koht norvég tanár, író, feminista (1871–1960) 

A norvég nőmozgalom egyik úttörője gazdálkodó családból származott, ő azonban szakított a családi hagyományokkal és tanulni akart. 1890-ben a tanítóképző elvégzése után Sandnesben tanított, munkája mellett tanult tovább. Halvdan Koht történésszel kötött házassága után 1898-99 között Párizsban a Sorbonne, 1908-ban az oxfordi egyetem hallgatója volt. Hazatérése után a Norske Kvinners Nasjonalråds (NKN, norvég nemzeti nőszövetség) kurzusain és nőképző iskoláiban volt előadó. Kezdetektől részt vett a nőmozgalomban, a Kvinnearbeid munkatársa volt, hazai és nemzetközi konferenciákon tartott előadásokat, 1904-1906 és 1916-1919 között az NKN vezetőségi tagja volt.   
Néhány munkája: Kvinnearbeid; ABC. Mi fyrste bok; Norske kvinners nasjonalråd 25 år; Pedagogisk psykologi; Farmor fortel for dei minste.


November 16. Okszana Bajul ukrán műkorcsolyázó (sz. 1977) 

Négyéves korában kezdett korcsolyázni. Édesanyja halála után edzője vette magához, az irányítása alatt nyerte meg 1993-ban az ukrán bajnokságot, majd ugyanabban az évben világbajnok lett. 1994-ben a Lillehammerben tartott olimpián 16 évesen aranyérmet nyert. Az olimpia után az Egyesült Államokba költözött, profi lett és jégrevükben lépett fel. 1977-ben Oksana, My Own Story címmel adta ki önéletrajzát, majd Secrets of Skating címen a sportág titkairól publikált könyvet. 


November 17. Kertész Alíz olimpiai bajnok tornász (sz. 1935)

altTizennégy évesen a Postás, majd 1954-től a Budapesti Honvéd versenyzője. Rendkívüli tehetségként került a római világbajnokság (1954) győztes magyar kéziszercsapatába, az összetett csapatversenyben ezüstérmes. Az 1956-os, melbourne-i nyári játékokon olimpiai bajnok a kéziszercsapattal és a dobogó második fokára állhatott az összetett csapatverseny eredményhirdetéskor. Többszörös magyar bajnok, 1954 és 1960 között válogatott kerettag. 1967-ben oklevelet szerzett a Testnevelési Főiskolán, 1974-től mesteredző, a KSI és a Vasas edzéseit irányította. 1981-ben és 1982-ben a magyar női tornász válogatott szövetségi kapitánya.


November 17. Voltairine de Cleyre amerikai anarchista, feminista, író (1866–1912)

alt

Ma már alig ismerik a nevét kora egyik legeredetibb és legjelentősebb nőjogi harcosának. Amikor a nőmozgalom csaknem kizárólag a szavazati jog megszerzéséért harcolt és alig kérdőjelezte meg a fennálló társadalmi helyzetet, addig ő támadta a hagyományos, nőkre hátrányos nemi szerepeket, követelte a nők anyagi függetlenségét, önrendelkezési jogukat a házasságban és azon kívül, és élesen kikelt az állam és az egyház nőket elnyomó tevékenysége ellen. 

Néhány munkája: In Defense of Emma Goldmann [sic] and the Right of Expropriation; The Past and Future of the Ladies' Liberal League; Crime and Punishment; Anarchism and American Traditions; Direct Action.


November 17. Petra Burka kanadai műkorcsolyázó (sz. 1946)  

Hollandiában született, családjával 1951-ben vándoroltak ki Kanadába. Szintén műkorcsolyázó anyjával tette meg az első lépéseket a jégen, első edzője is ő volt. 15 évesen ő volt az első nő, aki versenyen hibátlanul megugrotta a tripla salchowot. 1964-ben megnyerte a kanadai bajnokságot, bronzérmes volt a téli olimpián és a világbajnokságon. 1965-ben aranyérmes volt a kanadai-, az amerikai- és a világbajnokságon egyaránt és beválasztották a Canada's Sports Hall of Fame tagjai közé.1966-ban aranyérmes a kanadai-, ezüstérmes a világbajnokságon. Ugyanabban az évben profi lett és 3 évig a Holiday On Ice tagja volt, később edző és sportkommentátor lett. 


November 17. Czóbel Anna operatőr, egyetemi tanár (1918–1975) 

A magyar televíziózás egyik úttörője budapesti művészcsaládba született, apja irodalomtörténész, anyja Lányi Sarolta költő, nagyapja zeneszerző, nagybátyja festő volt. 1940-ben végzett a moszkvai Filmművészeti Főiskolán, majd segédoperatőrként dolgozott. Hazatérése után a először a Mafirt, később a Mafilm operatőre volt. 1950-ben ő indította el a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakát. 1958-tól az induló televízió vezető operatőre volt, minden műfajban kipróbálhatta magát. A Magyar Operatőrök Társaságának tiszteletbeli tagja, több Elnöki nívódíjat kapott. 1975-ben az Érdemes művész címmel tüntették ki.  
Néhány munkája: Színek hatalma; Ha én egyszer kinyitom a számat; A művészet legyen mindenkié; Cicavízió; Jogi esetek; Kuckó; Vers mindenkinek. 


November 17. holland művész (1650–1715) 

Remekül festett, rajzolt, hímzett, üveget gravírozott, készített viaszmodelleket, a legnagyobb sikereit sziluettvágó tehetségével érte el. Amszterdamban született, tehetős kereskedőcsalád lánya. Gyerekkorában tanult meg művészi módon kézimunkázni, csipkét verni, lerajzolta, lefestette a körülötte lévő embereket, tárgyakat, természetet. Különleges tehetséget mutatott sziluettkészítésben, portrékon kívül tájképeket, vadászjeleneteket, vallásos témájú alkotásokat készített. Posztókereskedő férje boltjában kialakított galériája hamarosan a kortárs művészek egyik találkozóhelye lett. Megrendelői között volt Frigyes Vilmos brandenburgi választófejedelem, III. Vilmos angol király és Nagy Péter cár is, aki egyszer személyesen látogatott el műtermébe. Munkái több holland és külföldi múzeumban megtalálhatók. 


November 18. Margaret Atwood kanadai költő, író, kritikus, feminista (sz. 1939)

altGyerekkorának legnagyobb részét a kanadai vadonban töltötte, az itt szerzett élmények állandóan jelen vannak írásaiban. Tanulmányait a torontói egyetemen, a Radcliffe College-ban és a Harvardon folytatta. Több mint harmic kötete jelent meg, műveit nagyon sok nyelvre lefordították, talán a legismertebb kanadai író a világon. Több rangos elismerés, többek között a Booker-díj birtokosa. Néhány műve: The Edible Woman, Life Before Man, The Handmaid's Tale, Cat's Eye, Murder in the Dark, Two-Headed Poems, .

 


November 18. Eliška Krásnohorská cseh feminista, író, fordító (1847–1926)

alt

Termékeny író volt, publikált verseket, regényeket, gyerekeknek, fiataloknak szóló könyveket,  Smetana és Bendl operák librettóinak a szerzője, Puskin, Mickiewicz és Byron műveinak a fordítója. A női emancipáció elkötelezettje, tagja, később elnöke a Ženského výrobního spolku českého-nak (Cseh nőegylet), szerkesztője a Ženských listů-nak (Nők lapja). Egyik szerzője annak a petíciónak, amely leány középiskola megnyitását sürgette, ahol érettségizhetnek és utána egyetemre mehetnek a tanulók. Mivel a hatóságok elutasították, saját iskolát alapított, a Minervát, amely Közép-Európa első leánygimnáziuma volt. Végzős tanulói közül többen egyetemre jártak. Munkássága elismeréséül 1922-ben a Károly egyetem tiszteletbeli doktorává avatták. 


November 18. Amelita Galli-Curci olasz operaénekes (1889–1963) 

Kora egyik legnépszerűbb, legelismertebb énekese volt, az elsők egyike, akivel hanglemezt készítettek. Zenészcsaládba született, a milánói konzervatóriumban tanult zongorázni és énekelni. Első fellépése 1906-ban Gilda szerepe volt a Rigoletto-ban, ez későbbi pályafutása során is kedves darabja maradt. 1916-ban Chicagoban is ezzel mutatkozott be, tomboló sikert aratott. 1921-ben a Metropolitanban lépett fel, az újságok megírták, hogy nagyobb gázsit kapott, mint Caruso. Rengeteg lemeze készült, kritikusok szerint hangja így tökéletesebben érvényesült, mint színpadon. Az operairodalom számtalan koloratúr szerepében lépett fel a világ számtalan színpadán. 1930-ban egészségügyi problémák miatt kényszerült visszavonulni.


November 18. Caroline Bond Day amerikai antropológus, író (1889–1948) 

Az első afro-amerikai nők egyike, aki antropológiából egyetemi fokozatot szerzett. Montgomeryben született, 1919-ben diplomázott a Harvardon. Értekezésének címe: A Study of Some Negro-White Families in the United States volt, amelyben saját tapasztalataira is támaszkodott. Későbbi publikációi is a vegyes házasságokból születettekkel foglalkoztak, cáfolta azokat a tévhiteket, hogy az ilyen származású emberek alacsonyabbrendűek lennének. Tudományos dolgozatai mellett elbeszéléseket is írt, melyekben többször bemutatja a fekete származású értelmiségi nők elnyomottságát a fehér férfiak által uralt környezetben. Tudományos és irodalmi munkáiban egyaránt a faji előítéletek ellen harcolt. 


November 18. (1945–2010) az első cherokee indián törzsfőnök nő 

 

 

 

 


November 18.  (1948–1985) kubai-amerikai performanszművész, szobrász, festőművész

 

 

 


November 19. vívó, író (1884–1960)

alt

A Rákosi Szidi-féle színiiskolában ismerkedett meg a vívással, majd Fodor Károly vívóintézetében fejlesztette tudását. 1909-ben Pozsonyban az első magyar női tőrvívóbajnokság nyertese. Az 1924-es párizsi olimpiai játékokon ő szerezte meg a magyar női sport első olimpiai helyezését,  hatodik lett. 1925 -29 között háromszor nyerte meg a szlovenszkói, 1930-ban pedig a Tátra-bajnokságot. Évtizedeken át vívómesterként működött. 

1924-ben Pécsett bemutatták Mátkaság című színművét; egyfelvonásosait fővárosi kabarék játszották.


November 19. német író, esszéíró (1900–1983)

altÍrásainak témája legtöbbször a társadalmi igazságtalanság és a modern kor politikai eseményei. A kölni és heidelbergi egyetemen filológiát, történelmet és művészettörténetet hallgatott, 1924-ben doktorált. 1925-ben férjhez ment az 1919-es emigráns Radványi László magyar szociológushoz. 1933-ban, a náci hatalomátvétel után azonnal letartóztatták, szabadulása után Párizsba menekült. Itt antifasiszta folyóiratoknak dolgozott, több nemzetközi írókongresszuson tartott beszédet a nácizmus ellen. 

Néhány műve magyarul: A Szent Barbara-i halászok felkelése; Út az éjszakából; A vérdíj; A hetedik kereszt; A halott leányok kirándulása; Tranzit; A holtak nem vénülnek; A bizalom; Átkelés.


November 19. Nina Karlovna Bari szovjet matematikus (1901–1961) 

1918-ban kezdte egyetemi tanulmányait, az első nők között volt, akit a moszkvai állami egyetem matematika-fizika szakára felvettek. 1921-ben végzett és tanítani kezdett, majd később az egyetemen megalakult Matematikai kutatóintézetben elkezdett dolgozni trigonometriai tárgyú doktori értekezésén. 1926-ban megvédte disszertációját és kutatói állást kapott az intézetben. 1927 és 1929 között Párizsban volt tanulmányúton, 1932-ben a moszkvai egyetem professzorává nevezték ki. Publikációi feltűnést keltettek a nemzetközi tudományos életben, több matematikai társaság hívta meg tagjai közé, rangos matematikai lapok szerkesztője volt. 


November 19. Hina Rabbani Khar pakisztáni politikus (sz. 1977) 

Az első pakisztáni nő, aki kormányzati pozícióba került komoly gazdasági és politikai befolyással rendelkező családba született. 1999-ben a lahorei egyetemen közgazdaságtanból diplomázott, mesterdiplomáját az Egyesült Államokban Massachusetts, Amherst egyetemén szerezte meg. 2002-ben a Pakistan Muslim League (PML-Q ) képviseletében beválasztották a Nemzetgyűlés tagjai közé. 2009-ben a Pakistan Peoples Party (PPP) tagja lett és kinevezték a pénzügyi és gazdasági ügyek miniszterének. 2011-ben megkapta külügyminiszteri kinevezését, ő volt az első női és egyben a legfiatalabb külügyminiszter az ország történetében. 2013-ban visszavonult az akiv politizálástól, de párttagságát megtartotta és rendszeresen tart előadásokat külpolitikai kérdésekről.  


November 19. amerikai űrhajós (sz. 1956)  

Az első nő, aki űrsikló pilótája és később parancsnoka is volt. Elmirában született, a Syracuse egyetemen matematikát és közgazdaságtant tanult, 1978-ban diplomázott. Ugyanabban az évben egyike volt annak a négy nőnek, akit felvettek a légierő oklahomai bázisának pilótaképzésére. Két évre rá a légierőnél ő volt az első női pilótaoktató. Tanulmányait az Air Force’s Institute of Technology-n folytatta, 1990-ben az első női tesztpilóták között végzett. Ugyanebben az évben elérte az ezredesi rangfokozatot és beválogatták az űrhajósjelöltek közé. Első expediciója 1995-ben volt, az általa vezetett űrsiklóval a Mir űrállomáson landolt. 1999-ben kapta meg parancsnoki kinevezését, négy alkalommal összesen 872 órát töltött az űrben. Többek között a Defense Superior Service Medal, French Legion of Honor, NASA Outstanding Leadership Medal és a Free Spirit Award birtokosa.


November 20. svéd író (1858–1940)

altAz első nő és az első svéd író, aki Nobel díjat kapott (1909), a Svéd Tudományos Akadémia első női tagja (1914), műveit több mint negyven nyelvre lefordították. Az előkelő családból származó lány már gyerekkorában verseket írt. Első regénye, a Gösta Berling 1891-ben jelent meg és hatalmas sikert aratott. Művei megírásakor sokat merített a skandináv sagakból és az utazásai során szerzett élményekből. Meggyőződéses feminista és békepárti volt, hazája képviseletében 1924-ben részt vett az Egyesült Államokban tartott Nőkongresszuson. A harmincas években a náci Németországból menekülteken segített. Néhány műve: Antikrists mirakler (Az Antikrisztus csodái), Jerusalem (Jeruzsálem), Herr Arnes penningar (Arne úr kincse), Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (Nils Holgerson csodálatos utazása), Löwenskoldska ringen (A tábornagy gyűrűje).


November 20. amerikai mérnök (1885–1957)

alt

A Columbia egyetemen diplomázott 1909-ben matematikából, néhány évig tanított, majd a Cornell egyetemen építőmérnöki tanulmányokat folytatott. 1920-ban végzett, a B&O Railroad elnöke alkalmazta, kimondottan azza a céllal, hogy a vonaton utazók, különösen a nők kényelmére figyelve tegye kényelmesebbé a vonaton utazást. Az elkövetkező évtizedekben  találmányai alapvetően változtatták meg az utazási körülményeket. Az ő szabadalma a Denis-ventilator,  az egyedi ablakszellőztető, majd később a légkondicionált fülkék. Ő vezette be az állítható támlájú ülőhelyeket, nőknek kialakított kényelmes öltözőket papírtörlővel, folyékony szappannal, az éjszakára tompítható fülkevilágítást. Ő volt az American Railway Engineering Association első női tagja. 


November 20. dél-afrikai író (1923–2014) 

Springsben, a Johannesburghoz közeli kis bányavárosban született. Gyerekkorában kezdett írni, 15 éves volt, amikor első elbeszélése megjelent. Műveiben gyakran foglalkozott az apartheid problémájával. Szépirodalmi munkái mellett esszéket, politikai tárgyú tanulmányokat is írt. A Congress of South African Writers alapító tagja volt, 1998-ban az jószolgálati nagykövetévé választották. Részt vett a hazájában betiltott African National Congress munkájában. Életművéért 1991-ben Nobel-díjat kapott.

Néhány munkája magyarul: Az őrző; Egymagam; July népe; Kései polgárvilág; Livingstone bajtársai; Mesélő; Önvédelmi fegyver.


November 20. Maryon Kantaroff kanadai szobrász, feminista (sz. 1933)  

A világszerte tisztelt kortárs kanadai szobrászművész Torontoban született, a Royal Conservatory of Music hallgatója volt zongoraszakon, 1957-ben pedig művészettörténetből és archeológiából diplomázott. Posztgraduális éveit Angliában töltötte a Chelsea College of Art-ban  és a British Museum-ban. Már korai szobrai a kritikusok és a közönség között egyaránt  elismerést keltettek. Első önállló kiállítása 1962-ben Londonban volt, majd Milánó következett. Szobrai láthatók többek között Londonban, Windsorban, Tokióban, Mexico Cityben, Münchenben. 1974-ben létrehozta a Toronto Art Foundry-t, ahol saját és kollegái bronz szobrai készültek. Elkötelezett feminista, a Toronto New Feminists alapító tagja, cikkeket ír, előadásokat tart a témában. A Women of Distinction Award és a rangos President's Award birtokosa.


November 20. Anna Maria Cederschiöld svéd diakonissza, ápolónő (1815–1892) 

A svéd diakonissza- és ápolónőképzés úttörője Forshedaban született. Apja tanár és lelkipásztor volt, a kislány otthon nevelkedett. Vőlegényének korai halála után érdeklődése a vallás és betegápolás felé fordult. 1850-51 között Németországban tanulmányozta a diakonissza intézményt, hazatérése után a Stockholmban alapított Ersta diakoni vezetőjének nevezték ki. Ez volt az ország első, hivatásos nővéreket képző intézete. Vezetőként megkövetelte a szorgalmat, fegyelmet, az alapos tanulást, és ehhez minden segítséget megadott a tanulóknak. Saját magát sem kímélte, kivette részét a munkából. Az 1853-as stockholmi kolerajárvány idején is a betegágyak mellett dolgozott. 1954-ben egyik alapító tagja volt a Fruntimmersällskapet för fångars förbättring jótékonysági egyletnek. Rendszeresen látogatták és tanították a bebörtönzött nőket, kiszabadulásuk után munkához, lakhatáshoz segítették őket. Része volt egy volt prostituáltakat segítő egyesület alapításában is. 1889-ben Norvégiában járt, hogy segítsen az ottani első diakonissza intézet létrehozásában. 


November 21. Illyés Gyuláné tanár, gyógypedagógus, pszichológus (1905–1995)

alt

A gyógypedagógiai pszichológia kiváló művelője, megújítója, rendszerbe foglalója. Egyetemi tanulmányait a budapesti tudományegyetemen és a párizsi Sorbonne-on folytatta, 1931-ben filozófiából doktorált, majd 1934-ben a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán szerzett oklevelet, ahol 1980-ig, nyugdíjba vonulásáig tanított, 1972-1980 között az intézmény főigazgatója volt. Több szakkönyv szerzője, társszerzője. Néhány munkája: J. M. Guyan mint esztétikus (Doktori disszertáció.), Értelmességi és ösztönvizsgálatok falusi gyermekeken, Gyógypedagógiai Pszichológia kézikönyv, József Attila utolsó hónapjairól.


November 21. amerikai feminista, író (1929–2009)

altNew York-i születésű, a Hofstra egyetemen filozófiát és irodalmat tanult. 1951-ben diplomázott, doktori disszertációját a Harvardon készítette. A modern feminista irodalom egyik alapművének tekintett könyve, a The Women's Room (magyarul: Nők) 1977-ben jelent meg. Könyveinek visszatérő motívuma a nők elnyomása a férfiak uralta világban, a patriarchátus következetes, szervezett fenntartása. 

Néhány munkája: Beyond Power: On Women, Men, and Morals; Her Mother's Daughter; The War Against Women; Our Father; Introduction: Almost Touching the Skies; Women's History of the World; From Eve to Dawn: A History of Women in Three Volumes.


November 21. Catharina Questiers holland költő, drámaíró (1631–1669) 

A XVII. század egyik legjelentősebb holland költője jómódú, irodalomkedvelő családból származott. Első verseit fiatalon publikálta, az igazi hírnevet színdarabjai hozták meg számára. Első darabjai a korabeli népszerű spanyol drámák mintájára íródtak, minden bemutatója hatalmas siker volt. Másban is tehetségesnek mutatkozott, metszeteket, rajzokat készített saját és testvére műveihez. Társaságban gyakran olvasott fel saját és más költők műveiből. 1664-ben házasságot kötött Johan Cough üzletemberrel, ezzel irodalmi karrierje befejeződött, nem jelent meg több munkája.


November 21. orosz balettáncos, koreográfus (sz. 1940)  

A XX. század egyik legnagyobb táncosa Leningrádban született, 12 éves korában vették fel a helyi nagymultú balettintézetbe, ahol 1959-ben végzett. A Kirov Balett táncosa lett, brilliáns technikája és karakterformáló tehetsége hamar az elsők közé emelte. 1970-ben a társulat londoni turnéján Angliába emigrált, majd az Egyesült Államokban az American Ballet Theatre vezető táncosa lett. Fellépett a világ valamennyi jelentős színpadán, a klasszikus darabokon kívül a modern balettben is kiemelkedőt alkotott. 1979-ben A Dance Autobiography címmel adta ki emlékiratait. Többek között a  Tony- és a  Laurence Olivier Award birtokosa, 2012-ben megkapta a washingtoni Kennedy Központ kitüntetését, amely a USA legrangosabb művészeti díja.

 


November 21. Jeanette Schwerin német szociális munkás, nőjogi aktivista (1852–1899)  

Jónevű berlini orvos lánya, férje is orvos volt. A kiszolgáltatott, szegény emberek sorsán próbált segíteni. 1888-ban csatlakozott a Verein Frauenwohl egylethez. 1893-ban információs központot hozott létre a meglévő jótékonysági intézmények együttműködésének elősegítésére. Ugyanebben az évben egyik alapító tagja volt a Mädchen- und Frauengruppen für soziale Hilfsarbeit társaságnak. Szociális tevékenységének fő célcsoportja a fiatal lányok és nők voltak. Angliai útja során megismerkedett a szüfrazsett mozgalommal, hazatérése után cikkeket írt, előadásokat tartott a politikai egyenjogúság elérésének fontosságáról. A Bund Deutscher Frauenvereine egyik vezetőjeként a munkásokat védő törvényeket és a gyerekmunka megszüntetését követelte. Nem sokkal halála előtt alapította meg a Zentralblatt Deutscher Frauenvereine című lapot. 
Néhány munkája: Die Auskunftstelle der Deutschen Gesellschaft für ethische Kultur; Armut und Armenpflege; Unsere Aufgabe im Streik. 


November 22. amerikai teniszező (sz. 1943)

altTöbb, mint húsz évig tartó pályafutása alatt számtalan győzelmet aratott. Egyedül Wimbledonban 20 alkalommal – 6 egyéni, 10 páros, 4 vegyespáros – nyert. A Women’s Liberation támogatója, rendkívül sokat tett azért, hogy a női teniszt a férfiakéval egyenrangúnak ismerjék el és ez a pénzdíjakban is kifejeződjön. 1973-ban Bobby Riggs-el játszott, aki kijelentette, nincs olyan nő, aki őt legyőzné. A nagy publicitást kapott mérkőzésnek The Battle of the Sexes (a nemek harca) címet adták, és Billie Jean King nyerte. Profi pályafutásának befejezése után edző lett, dolgozott televíziós kommentátorként is. Megalapította többek között a Women's Tennis Association-t, a Women's Sports Foundation-t, és a World Team Tennis-t. 2009-ben Obama elnöktől megkapta a Presidential Medal of Freedom-ot, a legmagasabb kitüntetést, amelyet az Egyesült Államok polgára megkaphat.

 


November 22. angol író (1819–1880) 

alt

A férfi álnév Mary Ann Evanst rejti, a jómódú családból származó, művelt, világszerte ismert és népszerű viktoriánus angol írót. Kitűnő nevelést kapott, sokat utazott. 1851-ben Londonban telepett le, a Westminster Review munkatársa lett. Első írásai a Blackwood's magazinban jelentek meg, az első nagy sikert Adam Bede című regénye jelentette. Több mint húsz évig volt élettársa a lap szerkesztőjének, G.H. Lewes-nek (a férfi felesége elmegyógyintézetben volt). Lewes halála után két évvel Mary 1880-ban férjhez ment régi imádójához, John Wolter Cross-hoz. 

Néhány műve magyarul: A vízimalom; Adam Bede; Holt Félix; Romola, Middlemarch, Büszkeség és ártatlanság, Kései boldogság, Daniel Deronda.


November 22. ausztrál zongoraművész, karmester, zeneszerző (1883–1949)  

Az első ausztrál nő, aki zenetudományokból doktori címet szerzett. Zenetanár édesanyja tanította zongorázni, 9 éves volt, amikor első kantátáját komponálta. Adelaideben járt egyetemre, 1907-ben diplomázott. 1912-től helyettesítő tanárként zeneelméletet tanított ugyanazon az egyetemen. 1918-ban készítette és védte meg doktori disszertációját. 1921-ben elnyerte a londoni Trinity College of Music ösztöndíját. 1934-ben Melbourneben és Adelaideben is az ő dirigálásával adták elő nagylélegzetű kórusművét, az Australia Fair and Free-t. 1939-ben Európában és az Egyesült Államokban tartott nagysikerű előadókörutat, melynek a háború kitörése vetett véget. 1941-ben megalapította a Society of Women Musicians of Australia egyesületet, melynek első elnöke lett.    


November 22. ugandai orvos (1956–2016)  

Pedagógus család lánya, az indiai Jodhpur egyetemének orvoskarán végzett, posztgraduális képzésre a Makerere University School of Medicine-re járt, ahol belgyógyász szakvizsgát tett. Az egyetem oktatójaként dolgozott tovább, hamarosan a Family Medicine tanszék vezetője lett, mellette a Mulago National Referral Hospital főorvosaként is dolgozott. Komoly tapasztalatokat szerzett a helyi járványok kezelésében is. 2014-ben a World Health Organization felkérte, hogy segítsen a Libériában kitört Ebola járvány megfékezésében. Saját csapatával utazott a helyszínre, ahol többezer helyi egészségügyi dolgozót képzett ki a betegség kezelésére és megelőzésére. Az Association of Family Physicians of East Africa tagja, az Association of Family Physicians of Uganda elnöke volt. 


November 22. amerikai feminista, orvos, író 1832 - 1919
 

 

 


November 23. költő, műfordító (sz. 1938)

altAz ELTE spanyol-olasz szakán végzett 1963-ban, majd Havannában egyetemi lektorként dolgozott. 1964 és 2002 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen spanyol társadalomtudományi szaknyelvet tanított. Elsősorban spanyol, olasz, katalán, portugál és angol költőket fordít. Első verseskötete, a Némajáték, 1970-ben jelent meg a Szépirodalmi kiadónál. Számtalan hazai és külföldi díjat kapott, 2003-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorús Költője kitüntetést nyerte el.

Néhány kötete: A búcsúzás részletei, Tükörfolyosó, Eltékozolt esélyem, Viszonyok könnye, Tárgyak könnye, Utószó, A bűnök számbavétele, A letakart óra, Üdvözlégy, utazás.


 November 23. Shane Gould ausztrál úszó (sz. 1956)

alt

Sydneyben született, néhány évvel később Fijire költöztek, ott tanult meg úszni. Hatéves korában már korosztályos versenyeket nyert. Az egyetlen a világon, aki egyszerre tartotta az összes gyorsúszó számban (valamint 200 vegyesen) a világrekordot. Az 1972-es olimpián Münchenben három aranyérmet (200 gyors, 400 gyors, 200 vegyes), egy ezüstérmet (800 gyors) és egy bronzérmet (100 gyors) nyert. Ő volt az első úszó, aki egyetlen olimpián öt egyéni versenyszámban érmet tudott nyerni. 17 éves korában felhagyott a versenyzéssel, évtizedekkel később szenior versenyeken indult. 1971-ben őt választották a világ legjobb sportolónőjének. 1981-ben megkapta a The Most Excellent Order of the British Empire kitüntetést, 1994-ben az Olympic Order-t. 


November 23. Helen Rogers Reid amerikai lapkiadó, feminista (1882–1970)  

Appletonban (Wisconsin) született, a Barnard College-ban végzett 1903-ban. Elisabeth Mills Reid magántitkáraként kezdett dolgozni, akinek férje a New York Tribune tulajdonosa volt. 1911-ben házasságot kötött a család fiával, Ogdennel, aki apja halála után megörökölte a lapot. Helen a szüfrazsett egyesület tagjaként a választójog kivívása mellett kiállt a nők anyagi függetlensége mellett is. Férje kérésére dolgozni kezdett újságjuk hirdetési osztályán, széles társadalmi kapcsolatai felhasználásával fellendítette az üzletet. Javaslatára megvásárolták a New York Herald-ot, a két újság összevonásával jött létre a New York Herald Tribune. 1922-1947 között alelnöke, 1947-től, férje halála után, elnöke lett az ország egyik mértékadó lapjának.


November 23. észt költő, író (1906–1989)  

Az észt irodalom ikonikus alakja Tartuban született, munkáscsalád lánya. Az övé volt az első generáció, mely anyanyelvén tanulhatott az iskolában. Szülővárosa egyetemén tanult, már diákkorában kezdett publikálni, később az Arbujad nevű írói csoport tagja lett. 1927-ben jelent meg Tuulearmuke címmel első regénye, két évre rá egy elbeszéléskötet, Invaliidid címmel. A harmincas évektől főleg verseket írt, melyeket sok nyelvre lefordítottak, hazáján kívül is igen népszerű volt. 
Magyarul többek között az Északi vártán; A végtelenség szomja; Csillagok órája; Észt költők; Költőnők antológiája; Szonett, aranykulcs…; Harangok halk kondulása című kötetekben jelentek meg versei. 


November 23. amerikai üzletasszony (1916–2006)

 

 

 


November 24. Lilli Lehmann német operaénekes (1848–1929)

altElső fellépése 17 éves korában, Prágában volt, néhány évvel később a berlini Royal Opera tagja lett. Csodás hangja kiváló előadói képességekkel párosult, igy hamar a csúcsra került. 1885-től a New York-i Metropolitan tagja. Repertoárján több, mint 170 alakítás szerepelt, különösen kiemelkedő teljesítményt nyújtott Wagner műveiben, néhány szerepre maga a mester készítette fel. Tanárnak is kiváló volt, tanítványai közül többen komoly sikereket értek el. Önéletrajza Mein Weg címmel jelent meg, az énektechnikáról Meine Gesangskunst címmel írt könyvet.


November 24. vívó, olimpiai bajnok (sz. 1932)

alt

A versenyzést tizenöt éves korában, Szegeden kezdte, első bajnoki aranyérmét az ifjúsági országos bajnokságon 1952-ben nyerte. Háromszor nyert országos bajnokságot, kétszer egyéniben, egyszer csapatban. Az 1957-es Universiadén az aranyérmes csapat tagja, egyéniben ezüstérmes volt. Három világbajnokságon (1959 Budapest, 1962 Buenos Aires, 1967 Montreal) volt a győztes tőrválogatott tagja. Egyéniben két vb-bronzérmet (1962, 1963) érdemelt ki. A római olimpián (1960) ezüstérmes volt a női tőrválogatottal. Az 1964-es tokiói nyári játékokon az olimpiai bajnok tőrcsapat tagja volt. A szegedi egyetemen vegyészdiplomát, a TF-en edzői oklevelet szerzett.


November 24. bolgár festő, iparművész, író, feminista (1928–2013)  

Szófiában született, Németországban nőtt fel, 1951-ben az Egyesült Államokba emigrált. A Stanford egyetemen szerzett bölcsészdiplomát 1954-ben, majd tanulmányait a Colorado-Boulder egyetem szépművészeti karán folytatta. Németül és angolul publikált verseket, fordításokat, feminista cikkeket; terápiás csoportot vezetett, festett. 1965 táján talált rá igazi hivatására, a quilt készítésre (patchwork, foltvarrás).   

Néhány munkája: Quilts as Women’s Art: a Quilt Poetics; Nichtausgeträumt; Das Frühlingsbuch: Gedichte; Die Goldberg Variationen; Die letzte Héloïse.


November 24. Margaret Windeyer ausztrál könyvtáros, feminista (1866–1939)  

Sydneyben született, anyja ismert szüfrazsett, apja bíró és politikus volt. Fiatalon tagja volt a házukban ülésező Women's Literary Society-nek, melyből később a Womanhood Suffrage League of New South Wales egyesület alakult. 1899-ben elvégezte a New York State Library kétéves könyvtárosiskoláját, de hazatérése után neme miatt nem kapott állást egészen 1901-ig, amikor New South Wales közkönyvtárának munkatársa lehetett. Az első női könyvtárosok egyike volt, több könyvklub és gyerekkönytár létesítése kapcsolódik  a nevéhez, tagja volt a Kindergarten Union of New South Wales-nek. Nőjogi tevékenysége egy percre sem szűnt meg, a Professional Women Workers' Association és a National Council of Women tagja volt, az egyik legjobb szónoknak bizonyult a mozgalomban. 


November 24. Caroline Elizabeth Merrick amerikai író, szüfrazsett (1825–1908) 

Előkelő dél-karolinai családba született, Cottage Hall Plantation (Louisiana) volt az otthona, nevelőnők tanították. 15 évesen kötött házasságot, férje Edwin Thomas Merrick tekintélyes jogász és ültetvényes volt. 1856-ban New Orleans-ba költöztek, Caroline gyerekei nevelése mellett bekapcsolódott a helyi jótékonysági és kulturális életbe. Elkezdett foglalkozni a nők hátrányos jogi helyzetének javításával, tevékenységét férje támogatta. Kapcsolatba került a helyi szüfrazsett mozgalommal és az országos vezetőkkel is. 1879-ben petíciót nyújtottak be Louisiana állam törvényhozásához a nők jogaiért. 1882-ben megválasztották a Women's Christian Temperance Union szervezet vezetőjének. 1892-ben egyik alapítója volt a nők politikai szerepét támogató Portia Club-nak, 1896-ben megválasztották a helyi szüfrazsett szervezet vezetőjének. Rendszeresen publikált nőjogokkal foglalkozó cikkeket, híresen jó, szellemes szónok volt. Verseket, elbeszéléseket is írt, 1901-ben Old Times in Dixie Land: a Southern Matron's Memories címmel adta ki emlékiratait. 


November 24. Jókai Anna író (1932–2017)

Kritikánk egy művéről


November 25. költő, orvos (1904–1989)

altKassán született, ott érettségizett, orvosi diplomát a budapesti egyetemen szerzett. Még egyetemi hallgató, amikor megjelenik első verseskötete. Kassán kezd praktizálni, a harmincas években Budapesten kap állást, komoly figyelmet szentelt a szociális kérdéseknek. A második világháború alatt a Svéd Vöröskereszt orvosa, sok ember életét menti meg. A háború után belgyógyász főorvos, a Magyar Gerontológiai Társaság tagja. Irodalmi munkásságát sem adta fel, több kötete jelent meg.

Néhány munkája: Zokogások, Bíborkehely, Szent pokol, Itt az írás, A fényrács mágiája; Hernádparti himnuszok.

 


November 25. Adrienne Bolland francia pilóta (1895–1975)

alt

1920-ban szerezte meg pilótaengedélyét, a Caudron fivérek repülőgépgyára azonnal felvette, jó reklámnak gondolták a női pilótát, és nem is csalódtak. Első komoly feladata a La Manche csatorna átrepülése volt, amit gond nélkül teljesített. Leghíresebb teljesítménye az Andok átrepülése volt, amivel René Caudron reklámozni akarta új gépük teljesítményét. Adrienne 1921. április elsején az argentínai Mendozából indult, 10 órát repült a veszélyes hegyek fölött -  néha közöttük, némelyik ugyanis magasabb volt gépe maximális repülési magasságánál -  és Santiago de Chilében szállt le. Nagy tömeg gyűlt össze a fogadására, csak a francia konzul nem volt jelen, aki azt hitte, április tréfa a hír. 1924-ben megkapta az Officier de la Légion d'honneur kitüntetést. Franciaország német megszállása idején férjével együtt tagja volt az ellenállási mozgalomnak. 


November 25. német író, újságíró, feminista (1829–1902)  

A német feminizmus és a női újságírás egyik előfutára Zerbstben született, a helyi lányiskolában tanult, később önképzéssel bővítette ismereteit. Anyja korai halála miatt a család ellátása az ő feladata volt, csak apja halála után, 1856-ban tudott saját magára gondolni. Berlinbe költözött, ahol J.N. Heynrichs álnév alatt a Bazar cmű újsága munkatársa lett. Ezidőtájt kezdett érdeklődni a nőmozgalom iránt, egyik alapítója volt az Allgemeinen Deutschen Frauenvereins nőszervezetnek, és az Allgemeiner Frauen Zeitung valamint a Deutsche Hausfrauenzeitung  című lapok szerkesztője volt.  

Néhány munkája: Fürstin Frau Mutter; Der Väter Schuld; Schlangenlist; Geschichte der 25 Jährigen Wirksamkeit des Lette-Vereins; Ein seltsamer Fall.  


November 25. Kate Gleason amerikai mérnök, üzletasszony, feltaláló, feminista (1865–1933)  

Az első nő, aki az American Society of Mechanical Engineers (ASME) és az American Concrete Institute (ACI) tagja volt, és akit egy nemzeti bank elnökének választottak. Rochesterben született, 12 éves korától apja gépgyárában dolgozott és tehetséges szerszámkészítőnek bizonyult. 1884-ben különleges engedéllyel felvették a Cornell egyetemre mérnökhallgatónak, de nem fejezte be, mert szükség volt rá a gyárban. 1893-ban kifejlesztett egy hatékonyan és olcsón műlödő fogaskerékmaró gépet, mellyel gyáruk piacvezető lett, több európai céggel is kötöttek üzletet. Az I. világháború idején megválasztották a városi bank elnökének. Betonnal is foglalkozott, kidolgozott egy öntöttbeton technológiát, amivel olcsó házakat lehett építeni. Az 1930-ban Németországban tartott World Power konferencián ő volt az ASME képviselője. Anyagilag is támogatta a szüfrazsett mozgalmat, jó barátja volt.  


November 25. Szenes Piroska író, újságíró (1897(9?) - 1972)  

Marosszalatnán született, Budapesten szerzett orvosi diplomát. Férjével, Halász Miklós publicistával Besztercebányán élt. Írásaival a Nyugatban jelentkezett az 1920-as évek elején, társadalmi regényeiben élesen bírálta a szlovákiai viszonyokat. 1925-ben a Nyugat novellapályázatán dícséretet nyert. A fasizmus elől férjével 1938-ban az Egyesült Államokba emigráltak. Az emigrációban munkatársa volt az antifasiszta magyar folyóiratoknak: a párizsi Üzenetnek, az amerikai Magyar Fórumnak és a Harc című lapnak. 
Néhány munkája: Az utolsó úr, Csillag a homlokán, Jadviga kisasszony, Egyszer élünk, Lesz-e gyümölcs a fán?, Captaine Gene Hamlet.


November 25.  


November 26.  Sarah Grimke amerikai abolicionista, szüfrazsett (1792–1873)

altTestvérével, val koruk ismert aktivistái, a rabszolgaság eltörléséért és a nők jogainak elismertetéséért harcoltak. Mindkettő remek szónok, az elsők között voltak, akik nyilvánosan kiálltak a rasszizmus és a szexizmus ellen. Sarah Equality of the Sexes (A nemek egyenlősége) és a The Condition of Women (A nők helyzete) című munkái az USA nőjogi irodalomának legkorábbi művei közé tartoznak. 

 

 


November 26. író (1903–1990)

alt

A Gyermekvédő Liga intézetében tanult 16 éves koráig, utána gyári munkásként dolgozott. Később vőlegénye után kivándorolt Brazíliába, ahol összeházasodtak. Orvos férje mellett dolgozott műtősnőként, első novellája a helyi lapban jelent meg. Férje halála után, a harmincas években tért haza, megjelenő írásai hamarosan népszerűek lettek. Elbeszélései, regényei fő témája a szegények élete, kiszolgáltatottságuk, reménytelen sorsuk. 1945-ben házasságot kötött Déry Tiborral, azonban a férfi sorozatos hűtlenségei miatt néhány év múlva elváltak. Emlékiratán dolgozva halt meg 1990-ben.

Néhány munkája: Facipő; Negyvenhét köménymag; Kócos; Petri Anna; Idegen föld; Faforgácsok; Dudvatépés; Tört ágak; Villanófények; Elveszett utak; Életben maradunk.


November 26. Krystyna Dąbrowska lengyel szobrász, festő (1906–1944) 

1925-1930 között Poznanban, 1933-1935 között Varsóban tanult a képzőművészeti főiskolán. 1935-ben elnyert egy ösztöndíjat a római Reale Accademia di Belle Arti e Liceo Artistico művészeti akadémiára, két évet töltött ott. Egyik alapítója volt a lengyel művészek egyesületének, a Kapitol-nak. Alkotásainak nagyrésze a háború alatt elpusztult. A német megszállás alatt egy varsói cukorgyárban dolgozott és az ellenállási mozgalom tagja volt. Harcolt a varsói felkelésben, ahol halálos sebesülést szerzett. 


November 26. Luise Aston német író, költő, feminista (1814–1871)  

A német feminista eszme egyik úttörője lelkészcsaládból származott. Fiatalkorától lázadt a konzervatív eszmék ellen, a demokráciát, szabadszerelmet, női egyenjogúságot hirdette, férfiruhában járt, az utcán szivarozott. Tevékenységét a titkosrendőrség állandó figyelme kísérte. 1848-ban rövid ideig a Der Freischärler für Kunst und Soziales Leben című lap szerkesztője, a forradalom egyik ismert alakja volt. A bukás után menekülnie kellett Berlinből, Brémában telepedtek le férjével. Mozgalmi és irodalmi karrierje lassan feledésbe merült, az új generációs szocialisták és feministák alig ismerték a nevét.
Néhány munkája: Wilde Rosen; Meine Emancipation. Verweisung und Rechtfertigung; Aus dem Leben einer Frau; Revolution und Contrerevolution; Freischärler - Reminiscenzen.  

 


November 26. író, tanító, újságíró (1882–1948 )

A Budapesti Hírlapírók Egyesületének első női tagja Mezőnyárádon született, a miskolci polgári iskola elvégzése után Nagyváradon a tanítóképzőt végezte el, első novellája az önképzőkör lapjában jelent meg. Tanítói oklevele megszerzése után Nagybolyok község iskolájában tanított. Rendszeresen jelentek meg írásai vidéki lapokban, Budapestre költözése után 1910-től a Független Magyarország munkatársa, 1926-tól a Kis Újság felelős szerkesztője volt. 1906-ban Hárman címmel első férjével, Haraszthy Lajossal és Göndör Ferenccel közös verseskötetet publikált, melynek címlapját Rippl Rónai József készítette, az előszót Ady Endre írta. Regényeiben és elbeszéléseiben gyakran foglalkozott a nők sorsával, az emancipált nő problémáival. Komoly elismerést és vitákat váltott ki 1915-ben az Amíg egy asszony eljut odáig című regénye. 1991-től a mezőnyárádi iskola Szederkényi Anna nevét viseli. 
Néhány munkája: A jövő felé; Van ilyen asszony is - Történet a régi időkből; A Mária Annunziáta-villában; Sorsok ha találkoznak; A végzet egy rongybaba; Márika. Regény fiatal leányok számára; Amiért egy asszony visszafordul; A vöröshajú; A halott bekopogtat; Krasznahorka titka; Egy darab kenyér. 


November 27. thai orvos (1909–1984)

altPárizsban végezte el az egyetemet, hazatérte után a thai egészségügyi minisztériumban dolgozott. Komoly harcot indított a prostitúció és gyerekkereskedelem ellen, többek között megalapította a Pierra Maternity and Child Welfare Foundation-t, több külföldi szervezettel is együttműködött. Tevékenysége miatt több életveszélyes fenyegetést kapott a Thaiföldön hatalmas üzletet jelentő emberkereskedelem képviselőitől.

 


November 27. Elsie Clews Parsons amerikai antropológus, szociológus, feminista (1875–1941)

alt

A felső tízezerhez tartozó gazdag családba született, gondos nevelést kapott. A Barnard Collegeban diplomázott szociológiából 1896-ban, doktori értekezését a Columbia egyetemen védte meg 1899-ben. A következő évben férjhez ment egy ügyvédhez, akit később beválasztottak a kongresszusba. Amíg a házasság tartott, John Main név alatt publikált, hogy modern és feminista nézetei ne legyenek kényelmetlenek férjének. Az 1910-es években fontos könyvei jelentek meg, mint a Religious Chastity, The Old Fashioned Woman, Fear and Conventionality. Később érdeklődése az antropológia felé fordult, éveket töltött el kutatással amerikai, mexikói és dél-amerikai indián törzsek között.  Kétkötetes Pueblo Indian Religion című munkája a szakma egyik alapművének számít. Az American Folklore Society és az American Ethnological Society elnöke volt, és 1940-től ő volt az első női elnöke az American Anthropological Association-nek. Naplója halála után Journal of a Feminist címmel jelent meg.


November 27. Helene von Mülinen svájci feminista (1850–1924)  

A svájci feminista mozgalom egyik alapítója és legjelentősebb alakja berni patríciuscsaládba született, alapos nevelést kapott. Az egyetemre ugyan nem iratkozhatott be, de vendégként hallgathatott néhány teológiai előadást. 1896-ban társaival létrehozták a Harmonische Gesellschaft egyesületet, mely később a Frauenkonferenzen zum Eidgenössischen Kreuz nevet vette fel. Felismerte, hogy valamennyi hazájabeli nő érdeke azonos, közösen kell küzdeniük céljaikért, ezért 1900-ban megalakult a Bund Schweizerischer Frauenvereine (BSF), melynek első elnökévé választották.  


November 27. Fanny Kemble angol színész, író (1809–1893)

altLondonban született híres színészcsalád tagjaként, néhány évig Franciaországban nevelkedett. Húszéves korában lépett fel először, hatalmas sikerrel. Hamarosan vezető színész lett, különösen Shakespeare alakításai voltak híresek. Színdarabokat, verseket, cikkeket is publikált. 1832-ben apjával amerikai turnén vett részt, ahol beleszeretett és feleségül ment Pierce Butler déli ültetvényeshez. A független természetű, felvilágosodott gondolkodású, a rabszolgaságot hevesen elutasító Fanny eleinte nem tudta, hogy gazdag férje többszáz rabszolgát tart. A férfi feltétlen engedelmességet és elveinek elfogadását várta el feleségétől, így a házasság válással végződött. Fanny visszatért Angliába, ahol a londoni társasági élet népszerű tagja volt. 

Néhány munkája: The Star of Seville; Poems; A Year of Consolation; Journal of a Residence on a Georgian Plantation; Records of a Girlhood.


November 27. Johanne Charlotte Unzer német író, költő, filozófus (1725–1782)  

Hallei polgárcsalád lánya, apja orgonista és zeneszerző volt. Anyjának orvos bátyja keltette fel érdeklődését az irodalom, filozófia és a természettudományok iránt. 1751-ben házasságot kötött August Unzer orvossal, akivel Altonába költöztek, ott jelentek meg első versei. A költészet mellett esszéket publikált, melyekben filozófiai problémákat boncolgatott és kifejtette véleményét a tudományok fontosságáról a nőnevelésben. Lipcsében és Göttingenben több tudományos társaság tiszteletbeli tagjává választotta, 1753-ban megkapta a  Poeta laureata címet.
Néhány munkája: Grundriß einer Weltweißheit für das Frauenzimmer; Versuch in Scherzgedichten; Fortgesetzte Versuche in sittlichen und zärtlichen Gedichten; Grundriß einer natürlichen Historie und eigentlichen Naturlehre für das Frauenzimmer.     


November 28. lengyel filmrendező (sz. 1948) 

altA prágai filmfőiskolán tanult, az író Milan Kunderánál és két rendezônél, Elmar Klosnál és Ewald Schormnál. Lengyelországi pályafutását Krzysztof Zanussi asszisztenseként kezdte, majd Andrzej Wajdával dolgozott. A Wajdának készített forgatókönyvek után önállóan kezdett rendezni, és munkái hamarosan fesztiváldíjasok lettek - Cannes (1980), Gdansk, Berlin (1981), Montreal (1985,1987), Golden Globe Award(1991). 1981-ben Franciaországba költözött, jelenleg az Egyesült Államokban él. 

Néhány filmje: Vasárnapi gyerekek, Európa, Európa, Teljes napfogyatkozás, A harmadik csoda, Washington Square.


November 28. ír zongoraművész (1872–1947)

alt

Ethel Sharpe Dublinban született, először a Royal Irish Academy of Music tanulója volt, majd Londonba ment, ahol a Royal College of Music hallgatója lett. Első koncertjét 1891-ben a londoni Prince’s Hall-ban adta, ugyanebben az évben elnyerte a Musicians' Company  ezüstérmét. 1894-ben Bécsben, majd a következő évben ismét Londonban koncertezett. Házasságot kötött Alfred Charles Hobday hegedűművésszel, és attól kezdve Ethel Hobday néven lépett fel. A kamarazenélés mestere volt, precizitása és beleérző képessége legendás. Rendszeresen készített lemezfelvételeket a London Quartet-el és a Spencer Dyke Quartet-el. 


 

November 28. Helen Magill White amerikai tanár (1853–1944)  

Az első nő, aki az Egyesült Államokban doktori fokozatot szerzett. Kvéker értelmiségi családba született, abban a szellemben nevelték, hogy a lányokat éppen úgy megilleti a tanulás joga, mint a fiúkat. 1869-ben apja a kvéker alapítású Swarthmore College professzora, két évvel később elnöke lett, Helen 1873-ban az első végzős évfolyam hallgatói között volt. Doktori értekezését görögből a bostoni egyetemen készítette el és védte meg 1877-ben. A következő évben Angliába utazott, ahol Cambridgeben a Newnham College posztgraduális képzésén vett részt. Hazatérése után felkérték a Howard Collegiate Institute megszervezésére és vezetésére.  Az American Social Science Association tagjaként több előadást tartott. 1890-ben házasságot kötött Andrew D. White diplomatával. Visszavonult állásából és  követte férjét szentpétervári majd berlini állomáshelyére.  

 


November 28. Hedvig Charlotta Nordenflycht svéd költő, feminista 1718 – 1763


Az első svéd feminista és az első svéd nő, aki írásaiból meg tudott élni. Elszegényedett nemesi család lánya, gondos nevelést kapott, az irodalom, szépművészet mellett filozófiát, társadalomtudományokat tanult. Férje korai halálát követően kezdett írni, 1743-ban jelent meg első verseskötete. Stockholmi lakása az irodalmi és művészeti élet egyik középpontja volt, beválasztották a Tankarbyggarorden irodalmi társaság tagjai közé. Írásaiban és vitaesteken állt ki a nő kulturális és politikai jogai mellett. 
Néhány munkája: Den sörjande Turturduvan; Qwinligit Tankespel, av en herdinna i Norden; Våra Försök; Fruntimrens försvar; Öfwer en hyacinth. 

 


November 29. Biróné Kaiser Gizella gyorsírástanár, szerkesztő, tankönyvíró (1875–193?)   

Magyarországon ő volt az első, aki 1893-ban a Stolze-Fenyvessy-rendszerből gyorsírástanári oklevelet szerzett. Az Országos Női Gyorsíró Egyesületben létrehozta az első gyors- és gépírási szakiskolát. Az iskolában a tízujjas, vakírásos módszert tanították. Kaiser Gizella adta ki hazánkban A gépírás tankönyve címmel az első rendszeres gépíró tankönyvet, valamint szerkesztője volt a Sztenográfia című szaklapnak. 1929-ben a Magyar Gyorsíró Társaság képviselőházi tanfolyamát vezette.  


November 29. Petra Kelly német környezetvédő, politikus (1947–1992)  

Günzburgban született, 1960-ban anyjával és nevelőapjával az Egyesült Államokba költözött. A washingtoni egyetemen politikatudományt tanult, kiemelkedő eredményéért megkapta a Most Outstanding Foreign Woman Student (a legkiválóbb külföldi hallgatónő) elismerést. Az 1968-as választásokon Robert Kennedy és Hubert Humphrey kampányában dolgozott, majd Európába ment, ahol az amszterdami egyetemen doktori fokozatot szerzett. Aktivan politizált a háború és a faji megkülönböztetés ellen, részt vett a nő- és civil mozgalmakban. Neve 1980-ban lett világszerte ismert mint a Die Grünen (Zöldek) pártjának egyik alapítója és képviselőjelöltje. 1983-1990 között a Bundestag tagja volt. 1982-ben megkapta az Alternativ Nobel Békedíj-at, 1983-ban az Év Asszonyá-nak választották. 44 éves korában halt meg, valószínűleg élettársa, Gert Bastian álmában fejbelőtte, majd önmagával is végzett, de a tragédia körülményei nem teljesen tisztázottak.


November 29. norvég pszichológus, politikus, feminista (sz. 1936)  

Washingtonban kezdett iskolába járni, ahová szülei a német megszállás alól menekültek, a háború után hazájában folytatta tanulmányait. Párizsban és Osloban volt egyetemi hallgató, 1962-ben diplomázott. A tromsøi egyetemen tanított, majd az Arbeidspsykologisk intézet kutatója lett. 1961-ben a Sosialistisk Folkeparti (SF) egyik alapítója volt. Parlamenti képviselő volt, dolgozott az UNESCO-nál és az UNICEF-nél. 2006 és 2014 között a Norsk Kvinnesaksforening (Norvég nőjogi egyesület) elnöke volt. Norvég és angol nyelven egyaránt publikált, 2014-ben világsikert aratott Women of Power: Half a Century of Female Presidents and Prime Ministers Worldwide című könyvével. 

Néhány munkája: Ny radikalisme i Norge; Halve jorden - innføring i kvinnepolitikk; Halve jorden - innføring i kvinnepolitikk; Continent of Mothers, Continent of Hope.


November 29. író, újságíró, műfordító, zenekritikus, feminista (1856–1932)  

Anyja a naplóíró Kölcsey Antónia, apja a tiszántúli református egyházkerület főgondnoka volt, széleskörű nevelést kapott, irodalmat, nyelveket, zenét tanult. 1879-ben egyik tanárával, a zeneszerző, zongoraművész Ábrányi Kornéllal kötött házasságot. Vera, Costance, Katona Klementin írói nevek alatt kezdetben zenekritikákat írt, majd tárcái, elbeszélései jelentek meg, angolból és németből fordított regényeket. A Magyarország belső munkatársa volt, emellett számos lap, így a Fővárosi Lapok, Magyar Hírlap, Pesti Napló, Hazánk, Nemzeti Újság, Magyar Lányok is gyakran közölte írásait. Számos cikkben foglalkozott a nők egyetemi tanulmányainak lehetővé tételével, a női jogok érvényesítésével. Komoly része volt abban, hogy az 1895-96 tanévtől néhány egyetemi kart megnyitottak a nők előtt.  
Néhány munkája: Földön és föld felett; Sok mindenről; Két pálya; Négy lírikus és egyebek.


November 30. amerikai orvos (sz. 1919)

alt

A rák kemoterápiás kezelésének úttörője. Apja az első afro-amerikai orvosok egyike, akik a Harvardon végeztek. New York-ban praktizált és a harlemi kórház rákkutató alapítványának létrehozója volt. Jane a Smith College elvégzése után eredményei alapján a New York Medical School ösztöndíjasa, 1945-ben kitüntetéssel doktorált. A Bellevue Hospital-ban volt szigorló, két évig a Harlem Hospital-ban rezidens. Végzés után nem kapott állást, ezért magánpraxist nyitott. Ugyanebben az évben házasodott össze David Dallas Jones ügyvéddel, két lányuk született. 1949-ben Jane Wright csatlakozott a harlemi kórház rákkutató alapítványának csapatához és elkezdődött kutatói karrierje. Apja halála után ő vette át az alapítvány vezetését. 1955-ben a New York University Medical Center meghívta a rákkutató intézet igazgatójának. 1967-ban már professzor, dékán ugyanitt, és nyugdíjba vonulásáig itt folytatta tudományos tevékenységét. 1971-ben ő volt az első nő, akit a New York Cancer Society elnökévé választott. Fő témája a rák kemoterápiás kezelése, a témáról több, mint 130 publikációja jelent meg vezető orvosi lapokban, rangos hazai és külföldi konferenciákon kérték fel előadónak. Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el, több külföldi egyetem választotta díszdoktorává. 


November 30. kanadai író (1874–1942)

Aalt  Prince Edward-szigeten született, ez a helyszín sok írásában megjelenik. Édesanyja korán meghalt, nagyszülei nevelték. A Prince of Wales Főiskolán tanult, majd Bidefordban lett tanítónő, 1895-től a halifaxi Dalhousie Egyetem hallgatója volt. Rengeteg elbeszélést, verset, cikket írt, írásait Mark Twain is dícsérte, világhíressé azonban az 1908-ban megjelent Anne of Green Gables (Anne otthonra talál) című könyve tette. A kedvező fogadtatás hatására folytatta Anne történetét, a sorozat végül nyolckötetes lett, az utolsó 1939-ben jelent meg. Az elbeszéléseiből készített Road to Avonlea (Váratlan utazás) című televíziós sorozat az egész világon népszerű lett.

Néhány munkája magyarul: A mesélő lány; Avonlea-i krónikák; Anne férjhez megy; Emily -. A tűzpróba; Emily – Barátságok; A kék kastély; Ezüst erdő úrnője; Anne új vizekre evez.


November 30. keramikus, szobrász (1902–1977)  

A modern magyar kerámia egyik megalapítója és világhírű képviselője Győrben született. A budapesti rajziskolában végzett 1924-ben, utána Bécsben kerámiázást, majd Münchenben szobrászatot és kerámiázást tanult. A harmincas évek elején Koppenhágában és Sevres-ben járt tanulmányúton. Alkotásaiban a vallásos, biblikus témák épp úgy jelen vannak mint a népköltészet, népművészet, paraszti élet, állatvilág és a humor. Számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt sikerrel, pl. aranyérmes volt 1936-ban a V. Milánói Triennálén és 1938-ban az I. Országos Iparművészeti Kiállításon, 1958-ban Nagydíjas a brüsszeli Világkiállításon. Kossuth-díjas, Érdemes- és  Kiváló művész, Győr és Szentendre díszpolgára. Szentendre városában külön múzeum őrzi műveit.


November 30. Rosa Mayreder osztrák író, festő, szabadgondolkodó, feminista (1858–1938)  

Az osztrák feminizmus egyik úttörője sokgyerekes, jómódú, konzervativ felfogású család lánya volt, otthon nevelkedett. Tanult franciát, irodalmat, festeni és zongorázni, és egyik fivére óráin megtanult görögül és latinul is. 1881-ben házasságot kötött Karl Mayreder építésszel. Élénk társasági életet élt, ismeretségben volt a bécsi művészvilággal és a nőjogi aktivistákkal is. Sikeres tájképfestő volt, aukciókon felbukkanó munkái ma is jó áron kelnek el.  Operalibrettót, regényt, elbeszéléseket és verseket publikált.Több gender témájú esszéje jelent meg, élesen kritizálta a kettős mércét a szexuális témákban. Egyik alapító tagja és egy ideig alelnöke volt az Allgemeiner Österreichischer Frauenverein-nek, társszerkesztője az egyesület lapjának, a Dokumente der Frauen-nek. 1919-ben az Internationale Frauenliga für Frieden und Freiheit elnökévé választották. Érdemei elismeréséül hetvenedik születésnapján Bécs városának díszpolgárává avatták. 
Néhány munkája: Der Corregidor; Zur Kritik der Weiblichkeit; Aus meiner Jugend; Anda Renata; Aschmedais Sonette an den Menschen. 


November 30. Dame Mabel Flora Miller ausztrál ügyvéd, politikus (1906–1978) 

Broken Hillben született, módos kereskedőcsaládba. A Girton House Girls' Grammar School elvégzése után az Adelaide-i egyetem jogi karának hallgatója volt, 1927-ben diplomázott. Sikeres vizsga után felvették az ügyvédi kamarába, Sydneyben majd Londonban praktizált. Házassága után férjével Tasmaniaban telepedtek le. A II. világháború alatt a Women's Auxiliary Australian Air Force-nál teljesített szolgálatot. 1952 és 1954 között a National Council of Women of Tasmania elnöke volt. 1952-ben az első nő volt, akit beválasztottak a Hobart City Council tagjai közé. 1955-ben a Tasmanian House of Assembly tagjai közé két nőt választottak be, az egyik ő volt, 1964-ig volt a parlament tagja. 1967-ben az ENSZ nőjogi bizottságának ausztráliai képviselője volt. Ugyanabban az évben a királynőtől megkapta a Dame Commander of the Order of the British Empire rangot. 2009-ben a közösségért tett szolgálataiért beválasztották a Tasmanian Honour Roll of Women tagjai közé.  
 

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)