Aki hőlégballonra szállt a nők szavazati jogáért: Muriel Matters (1877–1969)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Aki hőlégballonra szállt a nők szavazati jogáért: Muriel Matters (1877–1969)

június 15, 2016 - 13:01
Változatos, kreatív akciókkal küzdött a nők szavazati jogáért.

Dél-Ausztráliában született sokgyermekes metodista családban 1877-ben. Zenét és színészetet tanult, 1905-ben barátai biztatására Londonba hajózott, hogy Angliában próbáljon karriert építeni. Hamarosan belépett a vezette Nők Szabadságligájába (WFL). 1908-ban első, ártalmatlan akciójaként többedmagával bejárta Anglia délkeleti megyéit, és „Szavazati jogot a nőknek” feliratú karavánjuk sikeresen toborzott új tagokat.

1908. október 28-án társával, Helen Fox-szal a Parlament alsóházában odaláncolta magát a Hölgyek Karzatának vasrácsához, és hangos kiabálással követelt szavazati jogot a nőknek. Az ügyből hatalmas botrány lett, a kiérkező rendőrség ügyetlenkedése miatt az egész rácsot le kellett szerelni és kovácsot kellett hívni, hogy kiszabadítsa a protestáló nőket. A tiltakozás ezután a parlamenten kívül, az utcán folytatódott, s Matterst egy hónap börtönbüntetéssel sújtották.

1909. február 16-án, amikor a király hivatalosan megnyitotta a parlamenti ülésszakot, Matters „Szavazati jogot a nőknek” feliratú hőlégballonnal megpróbált a tömeg fölé repülni. A rossz széljárás ugyan a külváros felé sodorta, de a másfél órás lebegés alatt így is sikerült számos ember figyelmét felkeltenie és mintegy 25 kilogramm szórólapot szélnek eresztenie.

Matters nevét ez a két akció tette ismertté, de még 1924-ben is elég nagy feltűnést keltett: ekkor Hastingsben, ahol fogorvos férjével élt, a Munkáspárt jelöltjeként elindult a választásokon. Bár nem nyert konzervatív ellenfelével szemben, indulásával ország-világnak megmutatta: a legtermészetesebb dolog, hogy egy nő képviselő legyen.

 

(Első megjelenés: Éva magazin)

 

Muriel Mattersről egy dokumentumfilm látható. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A „Tábornok” szüfrazsett: Flora Drummond

június 15, 2016 - 13:13

Az 1878-ben született manchesteri lány postáskisasszonynak tanult, de mivel csak 155 centire sikerült megnőnie, egy akkor bevezetett, minimum 157 cm-es magasságot előíró követelmény értelmében nem állhatott munkába. Drummond, akit a nőkkel szembeni diszkrimináció e formája (hiszen a nők átlagos testmagassága alacsonyabb a férfiakénál) felháborított, egy gyárban helyezkedett el, ahol még lázítóbb igazságtalanságokkal találkozott: például azzal, hogy a nemek közt markáns fizetéskülönbségek vannak, valamint hogy az alulfizetettség és a munkanélküliség nők sokaságát kergeti prostitúcióba.

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.

"Szavak helyett tettek" - aki meghalt a nők szavazati jogáért: Miss Emily Davison (1872–1913)

június 03, 2012 - 14:21

Emily Wilding Davison angol szüfrazsett Londonban született sokgyermekes családban. Felsőfokú tanulmányaira nevelőnői munkával szerzett pénzt. Irodalmat, biológiát és kémiát hallgatott, kiváló eredményekkel végzett.