Áprilisban született

Eddig olvastam

Áprilisban született

április 02, 2013 - 13:14
Áprilisban született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

Áprilisban született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

Április 1. kenyai emberjogi és környezetvédő aktivista 1940 - 2011

altAz első nő, aki a nairobi egyetemen doktori címet és katedrát szerzett. Professzori kinevezése után férje elhagyta őt és három gyereküket, a válás indoka: Wangari „túl iskolázott, túl erős, túl sikeres és túl nehezen kezelhető” „nem engedelmeskedik a férfiaknak, ezzel megszegi az afrikai tradíciókat”. Wangari indította el 1977-ben egy, a saját kertjében létesített faiskolával a Green Belt Movement (zöld öv) mozgalmat, melynek célja a kivágott fák, erdők pótlása a kenyai föld megóvása érdekében. A mozgalom gyorsan terjedt, az 1980-as évek elején már majdnem 3000 nő több mint 600 faiskolát gondozott. A mozgalom több afrikai országban is népszerűségre tett szert. Wangari számos nemzetközi kitüntetés tulajdonosa, mint a Goldman Environmental Prize of the Goldman Foundation, The Hunger Project's Africa Prize for Leadership, UN's Africa Prize for Leadership, Better World Society Award, Alternative Nobel Prize, Right Livelihood Award, Legion d’Honneur.


Április 1. Dame Annie Jean Macnamara ausztrál orvos, kutató 1899 – 1968

altA Melbourne-i egyetemen szerzett orvosi diplomát, 1923-tól a Royal Children's Hospital-ben kapott állást. (Nem volt egyszerű, a kórház vezetése először elutasította a jelentkezését, mivel a kórházban nem volt WC orvosnők számára.) A gyermekbénulási járvány idején bebizonyította, hogy a vírusnak több fajtája van, ez fontos volt a későbbi szérum kifejlesztéséhez. 1925-1931 között a Poliomyelitis Committee of Victoria konzultánsa volt. A Rockefeller alapítvány utazó ösztöndíjával Angliában és az Egyesült Államokban ortopédiai tanulmányokat folytatott. 1935-ben a gyermekek érdekében tett szolgálataiért a Dame Commander of the Order of the British Empire címet kapta a királynőtől. 


Április 1. Sophie Germain francia matematikus, filozófus  1776 - 1831

altSelyemkereskedelemmel foglalkozó, jómódú családjának értékes könyvtárában töltötte már gyerekkorától napjainak legnagyobb részét. Különösen a matematikával és filozófiával foglalkozó műveket tanulmányozta. Párizsban 1795-ben nyílt meg az École Polytechnique, nőket nem vettek fel, de a hallgatók elkérhették az előadások anyagát, és utána beszámolót kellett róla írniuk. Sophie egy kimaradt férfihallgató nevén jelentkezett. Lagrange professzor előadásaihoz írt megjegyzései azonban annyira megtetszettek a tanárnak, hogy bekérette, így rájött a kegyes csalásra, de annyira tehetségesnek tartotta, hogy tovább foglalkozott vele. Különösen a számelmélet területén ért el eredményeket, a kor vezető matematikusaival folytatott levelezést a témában. A filozófiát sem hanyagolta el, több tanulmányt írt, amelyek azonban csak halála után jelentek meg. 


Április 2. Wilhelmine Reichard az első német női léghajós 1788 - 1848

altElső alkalommal férjével szállt fel, aki a német léghajózás pionírjai közé tartozott. Első önálló útja 1811. április 16-án volt, Berlinből indulva kb. 5000 méter magasba emelkedett és 33,5 km megtétele után Genshagenben ért földet. Ugyanabban az évben harmadik útja során átsodródott Svájcba és lezuhant, a balesetet csodával határos módon túlélte. Öt év szünet után – közben négy gyereket szült – Wilhelmine újra felszállt. A férje által tervezett és épített léghajóval eljutott többek közöttt Brüsszelbe, Bécsbe, Prágába, Drezdába, Hamburgba, Münichbe. Wilhelmine volt az első hivatásos női léghajós, ugyanis az ügyes propagandával meghirdetett felszállások komoly bevételt is jelentettek nekik,amit egy vegyi gyár építésére fordították. A gyár beindulása után annak irányításával voltak elfoglalva. Wilhelmina utolsó repülése 1835-ben volt, a müncheni sörfesztiválra. Férje 1844-ben bekövetkezettt halála után egyedül vezette a gyárat. 


Április 2. Iris von Roten svájci író, ügyvéd, feminista 1917 – 1990  

altArisztokrata családba született, feminista szellemű női felmenőkkel. 1941-ben jogi doktorátust szerzett és ügyvédként kezdett dolgozni. A bevett szokásokkal ellentétben házassága és lánya születése után sem adta fel praxisát. 1958-ban jelent meg Frauen im Laufgitter (Nők a járókában) című könyve. A közel 600 oldalas kötet, melyben a svájci nők alávetett helyzetét mutatja be kíméletlenül őszintén, néha ironikusan, hatalmas botrányt kavart. A konzervativ országban a patriarchátus éles bírálata, a női egyenjogúság követelése, a szexualitásról való nyílt beszéd sok volt nemcsak a férfiaknak, de sok nőnek is. 


Április 2. Maria Sibylla Merian német természettudós, illusztrátor 1647 - 1717

altGyerekkorától érdeklődött a virágok, lepkék iránt, megfigyelte és aprólékos pontossággal lefestette őket. 1665-ben férjével Nürnbergbe költöztek, ahol tovább folytatta a természet tanulmányozását.  A hernyók átalakulásáról készített sorozata tudományos szenzáció volt. 1699-ben Surinameba utazott, ahol a dzsungel növényeit és a rovarokat tanulmányozta, az ott töltött két év alatt több új felfedezéssel gazdagította a tudományt. 

Néhány munkája: Blumenbuch; Neues Blumenbuch; Der Raupen wunderbare Verwandelung, und sonderbare Blumen-nahrung; Metamorphosis insectorum Surinamensium. 


Április 3. Székely Éva olimpiai bajnok úszó 1927

alt1938-ban egy középiskolai versenyen tűnt fel Sárosi Imrének, s a " Mesti " hívására az FTC-ben kezdte el a rendszeres úszást. 1941 júliusában tíz nap alatt minden magyar női mellúszó-rekordot megjavított. A párizsi főiskolai világbajnokságon három számban győzött. Helsinkiben a 200 m-es mellúszásban olimpiai bajnokságot nyert. A későbbi olimpiákon Londonban negyedik, Melbourne-ben második helyezést ért el. Többszörös világ- és Európacsúcs-tartó, 36 magyar rekordot állított fel, 33 egyéni bajnokságot nyert, tagja volt 11 bajnoki váltónak. Örökös magyar bajnok, a Nemzet sportolója. Könyvei: Az én módszerem, Ússzál velem (tsz. Peterdi Pál), Sírni csak a győztesnek szabad!, Jöttem, láttam...vesztettem?, Megúsztam Budapest.


Április 3. Mathilde Franziska Anneke német/amerikai író, újságíró, feminista 1817 - 1884

altFiatalon kezdett publikálni. 1848-ban megalapította az első német feminista újságot, a  Frauen-Zeitung-ot. Második férjével részt vettek a forradalomban, annak bukása után 1849-ben az Egyesült Államokba emigráltak.  Milwaukee-ban telepedtek le, Mathilde cikkeket írt, megismerkedett a helyi feministákkal, 1852-ben ott folytatta a Frauen-Zeitung publikálását. Szoros munkakapcsolatban volt Susan B. Anthonyval és Elizabeth Stantonnal. 1860-1865 között Svájcban élt, újságíróként dolgozott és több regényt írt. 1865-ben tért vissza Milwaukee-ba, Tochter Institut néven leányiskolát alapított, amely hamarosan jó hírnevet szerzett a németajkú liberálisok között. 

Néhány munkája: Oithono, oder die Tempelweihe; Memoiren einer Frau aus dem badisch-pfälzischen Feldzüge; Das Weib im Conflict mit den socialen Vernhältnissen; Die gebrochenen Ketten; Das Geisterhaus in New-York.


Április 3. Gyenge Valéria úszó, fotóművész 1933

altTizenkét évesen egy ifjúsági versenyen a legendás mester, Sárosi Imre fedezte fel és vette szárnyai alá. Első bajnoki aranyérmét 1947-ben, az ifjúsági országos bajnokságon nyerte 100 mellen. 1952-ben Helsinkiben 400 gyorson olimpiai bajnok lett.  Két évvel később a torinói Európa-bajnoksgon a 4x100 méteres gyorsváltóval nyert aranyérmet, a 400 méteres gyorsúszásban a második helyen végzett. 1956-tól Kanadában él, ahol először edzőként, majd fotóművészként dolgozott. Megalapította a Real Image Photography céget és nagysikerű kiállításokon mutatta be munkáit. 


Április 4. Karen Diane Magnussen kanadai korcsolyázó 1952

alt1968-ban volt először kanadai bajnok, a következő évet sérülés miatt ki kellett hagynia. 1970-ban indult újra, megnyerte a bajnokságot, elsőségét a következő négy évben is megtartotta. Az 1972-es olimpián ezüstérmet, az 1973-as világbajnokságon aranyat nyert. Megkapta a Velma Springstead Trophy-t és az Order of Canada kitüntetést. Sportolói pályafutása befejezése után edző lett, saját korcsolyaiskolát nyitott. 2010-ben Vancouverben az olimpia megnyitóján ő vitte a lángot a stadionba. 


Április 4. Edith Södergran finn költő 1892 - 1923

altSzentpétervárott született finn szülőktől, akik a svéd nyelvű kisebbséghez tartoztak. Német nyelvű iskolába járt, ahol franciául, oroszul és angolul is megtanult. Első, Dikter című kötete 1916-ban jelen meg. Műveiben újfajta, modern nyelvet teremtett, és igen hamar az egyik legkedveltebb költő lett, aki mindmáig rendkívül népszerű. Magyarul több verse olvasható folyóiratokban és A táj változásai (finnországi modern költők antológiája című kötetben. 31 éves korában, tüdőbajban halt meg.

Néhány munkája:  Septemberlyran, Rosenaltaret, Framtidens skugga. 


Április 4. Philippa Garrett Fawcett angol matematikus, pedagógus 1868 - 1948

Anyja a neves feminista, , apja Henry Fawcett egyetemi tanár, képviselő, nagynénje , az első angol orvosnő. Cambridge-ben a Newnham College hallgatója volt, amelynek anyja volt az egyik alapítója. 1890-ben a híresen nehéz Mathematical Tripos vizsgán a legjobb eredményt érte el, de az ezzel járó senior wrangler címet nem kapta meg, az a férfiak listáját vezető hallgatónak járt. A nők listáján neve mellett ez szerepelt:  jobb, mint a senior wrangler. Végzés után az egyetem népszerű matematikatanára lett. 1902-ben Dél-Afrikába ment, előadásokat tartott és iskolákat állított fel. 1905-ben hazatért, a londoni önkormányzat magasrangú tisztviselőjeknt középiskolák fejlesztésével foglalkozott. 


Április 5. amerikai mikrobiológus, gyermekgyógyász 1901-1968

altA Johns Hopkins School of Medicine-en diplomázott, gyakorlóévét a baltimori Harriet Lane gyermekgyógyászatán töltötte. Itt találkozott azzal a betegséggel, amely egész további tudományos munkáját meghatározta: az influenzás agyhártyagyulladással, amely gyermekeknél 100%-os halálozással járt. A New York-i Babies Hospital mikrobiológiai laboratóriuma vezetése alatt szakmai etalonná vált. Első komoly tudományos sikere 1939-ben volt, amikor az általa kikísérletezett gyógyszerrel influenzás agyhártyagyulladásos csecsemők teljes gyógyulásáról tudott beszámolni. A további években kutatásai eredményeképp a gyermekkori halálozás jelentősen lecsökkent ennél a betegségnél. Számos tudományos díjat kapott, munkássága elismerését jelzi, hogy az American Pediatric Society első női elnökévé választotta.


Április 5. Némethy Ella operaénekes 1895 – 1961

altAz első magyar énekesnő, aki a milánói Scalában fellépett. Budapesten kezdte tanulmányait, majd Milánóban Ettore Paizza tanítványa volt. A budapesti Operaházban 1919-ben volt az első fellépése a Sámson és Delilában. Az elkövetkező években vezető mezzo-szoprán énekessé nőtte ki magát, korának legjobb Wagner énekeseként tartották számon. Külföldön is népszerű volt, fellépett Olaszországban, Dél-Amerikában, Németországban, Spanyolországban. 1948-ban a budapesti Operaház örökös tagjává választották. 


Április 5. Edith Archibald kanadai szüfrazsett, író 1854 – 1936

altAz elsőhullámos kanadai feministák egyik jelentős képviselője. Diplomata családban nőtt fel, sokat utazott, Londonban és New Yorkban tanult. Házasságkötése után férjével Halifaxban élt, ahol a társaság egyik vezéralakja volt. Kiváltságos helyzete ellenére tisztában volt a társadalom, és abban a nők problémáival. A legfontosabbnak a nők választójogának elérését tartotta. Elnöke volt a Local Council of Women of Halifax-nak és a Women's Christian Temperance Union-nak,  elnökségi tagja a National Council of Women of Canada-nak. 1997-ben beválasztották a Person of National Historic Significance  (Történelmi jelentőségű személyek) tagjai közé. 

Néhány munkája: Life and Letters of Sir Edward Mortimer Archibald; The Token.


Április 6. Kalivoda Kata festő, karikaturista 1877-1936

altBudapesten a Mintarajziskolában, majd a női festőiskolában, később Münchenben és tanult. Leginkább a portré- és tájképfestészet foglalkoztatta, rendszeresen szerepelt a Műcsarnok és a Nemzeti Szalon kiállításain. Az első női karikaturisták közé tartozott, a Borsszem Jankó több évtizeden át közölte rajzait. Néhány munkája: Templombamenők, Kendőpróbálók, Bucsusok, Emlék, Lány guzsallyal, Kézimunkázó lány.


Április 6. Aileen Yvonne Palmer ausztrál költő, író, fordító, aktivista 1915 – 1988

altA Melbourne-i egyetemen diplomázott francia nyelv- és irodalomból 1935-ben. Tudott még németül, spanyolul és oroszul. Diákkorában kapcsolódott be a munkásmozgalomba, belépett a kommunista pártba, tagja volt a baloldali Victorian Writers’ League-nak. Európába utazott, Londonban antifasiszta tömeggyűléseken vett részt, Ausztriában és Spanyolországban fordítóként dolgozott.  A spanyol polgárháborúban a Nemzetközi brigádok egészségügyi csapatának tagja volt, Last Mile to Huesca címmel írt erről regényt. A II. világháborúban Angliában mentőautóvezető volt. 1945-ben anyja betegsége miatt visszatért Ausztráliába. Békemissziós utakon járt Tokióban, Kínában és Vietnamban, lefordította Ho Shi Minh börtönnaplóját. Baloldali folyóiratokban publikált, megjelent néhány verseskötete, de műveinek egy része kéziratban maradt, közöttük Pilgrim’s Way című önéletrajza is. 

Néhány munkája: World Without Strangers?, Dear Life : Assorted Verses.


Április 6. amerikai szakszervezeti vezető, szüfrazsett 1882 - 1972

altA lengyelországi Savinban született, 1892-ben emigrált az Egyesült Államokba. Varrónőként dolgozott, 1903-ban egyik szervezője volt New York-ban a United Cloth and Cap Makers szakszervezetnek. 1904-ben beválasztották a végrehajtóbizottságba, ő volt az első nő ilyen pozícióban.  1905-ben csatlakozott a Women's Trade Union League-hoz, az országos szervezetnek a munkásnők helyzetének javítása volt a célja. Az elkövetkező 45 évben a WTUL egyik legaktivabb vezetője, 1926-1950 között elnöke volt. Komoly részt vállalt a nők választójogának kivívásában, egyik szervezője volt az  International Congress of Labor-nak. Franklin D. Roosevelt elnök 1933-ban egyetlen nőként kinevezte a Labor Advisory Board tagjának, 1937-1943 között a New York State Department of Labor titkára volt. 

Bővebben írtunk róla. 


Április 7. Gabriela Mistral chilei költő, tanár, diplomata 1889-1957

alt

Az első latin-amerikai nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott (1945). Lucila Godoy y Alcayaga néven egy eldugott chilei faluban született, baszk és indián ősöktől. Tanárként komoly szerepet vállalt Chile és Mexikó oktatásügyében. Nápolyban, Madridban és Lisszabon volt chilei konzul, számtalan nemzetközi kulturális szervezet tagja, oktatott a Columbia Egyetemen és a Vassar College-ban az Egyesült Államokban. Költészetének fő témái a szerelem, halál, a vágyott, de meg nem élt anyaság és szülőföldjének szépsége. Versein kívül hazájában irodalmi díj őrzi nevét.

Néhány munkája: Sonetos de la muerte (A halál szonettjei), Lecturas para Mujeres (Olvasnivaló nőknek), Tala (Aratás).


Április 7. Victoria Ocampo argentin író, újságíró, feminista 1890 - 1979

altDél-Amerika egyik legrégibb és leggazdagabb családjába született. 22 éves korában férjhez ment, majd néhány év múlva, nem törődve a vallásos tradíciókkal, elhagyta a férjét. Sur címmel  folyóiratot alapított, amely rövidesen Dél-Amerika vezető irodalmi magazinja lett, és maradt az évtizedekig.  A XX. század valamennyi fontos írója és művésze publikált benne, számos kezdő írót indított el a pályán. Mutatóba néhány név: Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Gabriela Mistral, Pablo Neruda, Albert Camus, Pablo Picasso, , Grahame Greene, Rabindranath Tagore. Meggyőződéses feminista volt, határozottan kiállt a nők önállósága érdekében, bíztatta a művészi tehetséggel rendelkezőket. 1977-ben az, a nők között elsőként, az Argentine Academy of Letters tagjává választották. 


Április 7. Anna Lindhagen svéd politikus, feminista 1870 – 1941

altOkleveles ápolónőként a stockholmi szegénygondozó központban gyerekekkel foglakozott 1902-1925 közörr. 1911-1923 között  a szociáldemokrata párt képviselője volt Stockholm városi tanácsában. 1902-ben egyik alapító tagja volt a svéd szüfrazsett egyesület, a -nak.  Szerkesztője volt a Morgonbris-nek, a szociáldemokrata nőszövetség lapjának. Tevékenyen részt vett az Föreningen koloniträdgardar i Stockholm alapításában, amely az első közösségi kerteket  létrehozó egyesület volt. 1941-ben Vad ti tänkte címmel publikálta önéletrajzát. 


Április 8. Sonja Henie norvég műkorcsolyázó 1912-1969 

altHat évesen kezdett korcsolyázni, nyolc volt, amikor Osloban gyermekbajnokságot nyert, tíz éves korában nyerte első hazai bajnokságát. Három egymást követő téli olimpián (St. Moritz 1928, Lake Placid 1932, Garmisch-Partenkirchen 1936) szerzett aranyérmet, tíz világ- és hat Európa bajnoki címet nyert. Sportpályafutása befejezése után filmszínésznő lett, és a korcsolyázáshoz hasonlóan itt is komoly sikerei voltak. Néhány filmje: One in the Million, Thin Ice, My Lucky Star, The Countess of Monte Cristo, Hello London.


Április 8. Laborfalvi Róza színész 1817 - 1886

altLaborfalvi Benke Judit, színpadi nevén Laborfalvi Róza színész családba született. A realista színészet egyik úttörője évtizedekig a magyar szinház királynője volt. 1833-ban a budai Várszínházban debütált, egy ideig játszott a kassai színházban, 1837-ben pedig az akkor nyílt Nemzeti Színház szerződtette. 1848-ban házasságot kötött Jókai Mórral. 1857-ben a Miskolci Nemzeti Színház megnyitóján  Jókai Mór mondott beszédet, a nyitó darabban Laborfalvi Róza játszotta a főszerepét. Leghíresebb szerepei Gertrudis, Stuart Mária, Lady Macbeth, Lady Milford voltak, idősebb korában komikai szerepkörben is bemutatkozott. 1859-ben fejezte be pályafutását. 


Április 8. Elisabeth Warling svéd festő 1858 – 1911

altKorának népszerű festője Stockholmban született, tanulmányait a stockholmi  Konstakademien-en (Képzőművészeti Főiskola) kezdte 1876-ban, majd Párizsba ment továbbképezni magát. Harmonikus tájképeket, életképeket alkotott, kedvelt témái voltak a nők és gyerekek.


Április 9. orvos, feminista 1882-1944

alt1904-ben Budapesten diplomázott, majd szülővárosában, Nagyváradon telepedett le, kör- és magánorvosként praktizált. Részt vett a századelő haladó mozgalmaiban, a nagyváradi Feminista Egylet és az ottani Társadalomtudományi Társaság tagja volt, Ady Endre és a Holnap baráti köréhez tartozott. 1911-ben kinevezik a város tisztiorvosának, az I. világháború alatt a helyi katonai járványkórház parancsnoka. Néhány publikációja: A dresdeni egészségügyi kiállítás tanulságai, Lelki epidémák, A gyermeki intelligencia vizsgálata, Amerikai impressziók.


Április 9. Pavlina Doljak Pajk szlovén költő, író, feminista 1854 - 1901

altSzüleivel Olaszországban élt, az ő haláluk után, 16 éves korában tért haza. Nagybátyja házában találkozott a kor haladó értelmiségi képviselőivel. Első verse 1874-ben jelent meg, első regényét Občutki na novega leta dan címmel 1876-ban publikálta. Termékeny író volt, friss, egyéni stílusa hamar népszerű lett. Műveiben mindig a nők a főszereplők. 1884-ben megjelent cikke, a Nekoliko besedic o ženskem vprašanju (Néhány szó a nőkérdésről) az első olyan írás, amely a nők társadalomban elfoglalt helyzetéről beszél. 

Néhány munkája: Blagodejna zvezdica, Roka in srce, Domačija nad vse, Odlomki iz ženskega dnevnika, Judita. 


Április 9. Maria Jotuni (Haggrén) finn író, feminista 1880 - 1943

altA finn feminista irodalom klasszikusa Helsinkiben járt egyetemre, történelmet és irodalmat hallgatott,  az egyetem újságjában jelentek meg első írásai. Elbeszélései, regényei mellett nagysikerű színdarabokat írt. Magyarul „A farkasmenyasszony” és a „Finn elbeszélők” című kötetekben jelentek meg írásai.

Néhány munkája:  Vanha koti; Tohvelisankarin rouva; Arkielämää; Huojuva talo; Äiti ja poika. Elämän hiljaisina hetkinä; Suhteita; Kun on tunteet; Tyttö ruusutarhassa.


Április 10. Kőbán Rita kajakozó 1965

alt1974-ben nyerte első bajnoki aranyérmét a serdülő országos bajnokságon, párosban 500 méteren. Első világbajnoki aranyérmét a montreali világbajnokságon négyesben 500 méteren szerezte. A négyes hajóval négy világbajnokságon (1987 Duisburg, 1989 Plovdiv, 1990 Poznan, 1991 Párizs) és a szöuli olimpián ezüstérmes. 1992-ben a barcelonai nyári játékokon 500 méteren négyesben olimpiai bajnokságot nyert, egyesben ezüstérmes, párosban bronzérmes. 1994-ben háromszoros világbajnok 200 méteren az egyes, a páros és négyes hajóval. Egy évvel később világbajnok egyesben 200 és 500 méteren. Az 1996-os atlantai olimpián kajak egyes 500 m-es számában olimpiai bajnokságot nyert, 2000-ben Sydney-ben négyesben ezüstérmes. Többször választották az Év kajakozónőjévé, és az év sportolójává.


Április 10. Bella Ahmadulina szovjet író, fordító, esszéista 1937 - 2010

altOlasz, orosz, tatár felmenők tehetséges és szépséges lánya. 1955-ben jelent meg első verse, első verskötete 1962-ben. Kortársaival,  az orosz új hullám karizmatikus művészeivel – Jevtusenkó, Voznyeszenszkij – hihetetlenül népszerűek voltak, zsúfolásig megtelt sportstadionokban szavalták verseiket. Nemcsak hazájában, külföldön is sikeres volt, verseit sok nyelvre lefordították.  Az Egyesült Államban tett látogatásakor az  American Academy of Arts and Letters tiszteletbeli tagjává választották.Magyarul a Nagyvilág-ban rendszeresen megjelent, és sok antológiában is olvashatók versei, pl. A végtelenség szomja, Egy égbolt alatt, Hózápor, Orosz költők antológiája.


Április 10. svéd feminista 1869 – 1960

altJómódú családból származott, magántanároktól kapott alapos oktatást, több nyelven beszélt. Néhány évet Angliában dolgozott először unokatestvére, Martina Bergman-Österberg intézetében, majd a British Museum-ban. Hazatérése után a Sveriges allmänna hypoteksbank-ban  (Jelzálogbank) dolgozott. 1905-ben lett a (szüfrazsett szövetség) tagja. 1906 – 1914 között a szervezet központi bizottságának tagja volt, 1914-től három évig az elnöki tisztséget töltötte be. Szerkesztője volt az LKPR lapjának, a  Rösträtt för kvinnor-nak. Ő képviselte hazáját az -ban 1909 – 1920 között, szervezője volt az 1911-ben Stockholmban nagy sikerrel megrendezett nak. 


Április 11. Adélaïde Labille-Guiard francia festő,1749-1803

altA nyolcgyerekes párizsi rőfös legkisebb lánya tehetségével, ambíciójával korának neves művésze lett. Jólsikerült portréi egyre több megrendelőt vonzottak, és a Francia Királyi Akadémia beválasztotta tagjai közé. Híres mesterektől tanult, és sikerei csúcsán ő maga is számos tanítvánnyal foglalkozott, közülük is különös figyelemmel fordult női tanítványai felé és saját példájával bátorította őket. Leginkább pasztellképeket készített, bár olajfestést is tanult François-André Vincent-nél, aki második férje lett. Festett néhány történelmi képet is, de legnagyobb sikereit portréival érte el.


Április 11. Agnes Dennis kanadai tanár, feminista 1859 – 1947

altWilliam Dennis szenátor felesége tíz gyereket nevelt fel. Emellett komoly energiát fordított nőszervezetek létrehozására, elismertetésére. Elnöke volt a halifaxi Victorian Order of Nurses-nek, a Local Council of Women-nek és a helyi Vöröskeresztnek. Az I. világháború évei alatt gyógyszereket szereztek, kórházakat létesítettek, és több, mint egy millió dollárt gyűjtöttek. Férje halála után 1920-ban ő lett a Halifax Herald Ltd. elnöke. 


Április 11. Freda Bage ausztrál biológus, egyetemi tanár, feminista 1883 – 1970

altA University of Melbourne hallgatója volt, 1907-ben diplomázott. A következő évben elnyert egy ösztöndíjat az angliai King's College-be, ahol három évig volt kutató. 1911-ben tért haza, a melbourne-I egyetemen oktatott, 1914-ben ő lett a The Women's College első vezetője. Sokat utazott az országban, női hallgatókat toborzott az egyetemre. Utjainak jelentős részét saját autójával tette meg, amit, hölgyhöz nem illő módon, maga vezetett és javított is. Tevékenyen részt vett a nőmozgalomban, a National Council of Women, Queensland tiszteletbeli titkára, a Women's Club és a Lyceum Club, Brisbane elnöke, a Queensland Women Graduates' Association alapító tagja, az Australian Federation of University Women elnöke volt. Támogatta a nők sportolását, 1925-ben megválasztották a Queensland Women's Hockey Association elnökévé. Érdemei elismeréséül l941-ben a királynő az Officer of The Order of the British Empire rangot adományozta neki. 


Április 12. Eleanor Touroff Glueck amerikai kriminálpszichológus 1898-1972

altA Harvardon végzett, ahol doktori fokozatának elnyerése után kutató kriminológus lett . Első könyve, a The Community Use of Schools 1927-ben jelent meg. A következő évben a Harvard jogi karán lett kutató, később férje is itt lett professzor, és közös kutatásokat folytattak, témájuk a bűnőzői karakter- és viselkedés. Leghíresebb, úttörő munkájuk 500 Criminal Careers címmel jelent meg, mely a Massachusetts Reformatory egykori elítéltjeinek életét tanulmányozta. Néhány további könyvük: Five Hundred Delinquent Women, One Thousand Juvenile Delinquents: Their Treatment by Court and Clinic, Family Environment and Delinquency.


Április 12. Frau Emma, Emmerentia Hellenstainer osztrák hoteltulajdonos, szakács 1817 - 1904

altA modern turizmus és gasztronómia egyik úttörője. Frau Emma, Europa – a legenda szerint elég volt ennyit írni a borítékra, és a világ bármely tájáról a tiroli fogadósnő kezébe jutott. A Schwarzer Adler híres volt vendégszeretetéről, remek konyhájáról, programjairól. Frau Emma volt az első, aki hegyivezetőket alkalmazott, akik biztonságos túrákra vitték a vendégeket. Az első volt, aki külföldi újságokban hirdetett.  Az első nő volt, akit a német alpesi egyesület tagjává fogadott, és alapító tagja volt az osztrák egyesületnek. Szállodájában gyakran megfordultak az osztrák uralkodócsalád tagjai is. Ferenc József császár 1899-ben a goldene Verdienstkreuz érdemrendet adományozta neki. 


Április 12. amerikai fényképész 1883 – 1976

altAz amerikai fotóművészek nagyasszonyának karrierje 18 éves korában kezdődött és 93 éves koráig tartott, haláláig készítette képeit. A Washington egyetemen volt vegyészhallgató, diplomamunkáját a fotózás kémiai folyamatairól írta. 1910-ben alapította meg saját stúdióját és bíztatta a nőket példája követésére. 1934-ben több pályatársával létrehozták a Group f/64 csoportot a szakma művészeti irányának erősítésére. Fő témái a természet, aktképek és portrék és ipari létesítmények voltak. Képei külföldi kiállításokon is nagy sikert arattak. 


Április 13. Beatrix Schuba osztrák műkorcsolyázó 1951

altTrixie – így ismerték mindenhol – remek technikájáról, fegyelmezettségéről volt híres, a versenyeken rendszerint már a kötelező programban komoly előnyt szerzett. Európa- és világbajnok 1971-ben és 72-ben, Sapporóban az olimpiai aranyat is megnyeri. A versenyzéstől való visszavonulása után az Ice Follies, majd a Holiday on Ice jégrevüvel járta a világot. 2002-ben,  az osztrák műkorcsolyaszövetség elnökévé választották, előtte ezt a tisztséget csak férfiak töltötték be. 2004-től tagja az osztrák olimpiai bizottságnak is.


Április 13. angol szociális reformer, feminista 1828 – 1906

altA viktoriánus kor egyik legforradalmibb szellemiségű alakja. Élesen támadta korának álszent felfogását, fellépett a nők és gyerekek kiszolgáltatottsága, kihasználása ellen. Fiatalkorától élete végéig aktivan részt vett a feminista mozgalomban. Fontosnak tartotta a nők iskoláztatását, ezért 1867 több társával létrehozta a North of England Council for Promoting the Higher Education of Women szervezetet. Élesen kikelt a szexuális erkölcs kettős mércéje és a prostitúció ellen, a prostituáltakat a rendszer áldozatainak tekintette. Sikeres kampányt vezetett a  Contagious Diseases Acts törvény eltörléséért. 

Néhány munkája: The Education and Employment of Women; Women's Work and Women's Culture; An Appeal to the People of England on the Recognition and Superintendence of Prostitution by Governments, by an English Mother; Personal Reminiscences of a Great Crusade. 


Április 13. Anna Tomaszewicz-Dobrska lengyel orvos 1854 - 1918

altAz első nő, aki orvosi gyakorlatot folytatott Lengyelországban. Zürichben járt egyetemre,  tanulóévei alatt Edward Hitzig professzor asszisztense volt. 1877-ben diplomázott, rövid ideig Berlinben és Bécsben dolgozott. Hazájában szeretett volna dolgozni, de mert nő volt, nem kapott engedélyt az államvizsga letételére, így nem tudott belépni  az orvoskamarába, ami a praktizálás alapfeltétele volt. Elkeseredésében Szentpétervárra költözött, ahol letehette az államvizsgát, ami feljogosította orvosi működésre Oroszországban és Lengyelországban. 1882-ben Varsóban veszélyes járvány tört ki az újszülöttek között, megfékezésére több anyaotthont nyitottak, az egyik vezetésével Annát bízták meg. 29 évig vezette az évek során híres nőkórházzá fejlődő létesítményt. 


Április 14. Forrai Eszter költő, festő, 1938

altAz ELTE bölcsészkarán végzet, 1962-től Párizsban él, publikál magyarul, franciául, fordít, fest. Munkásságáért kapott kitüntetései: Roboz Károly-díj (Izrael), Prix Mérit (Franciaország), Magyar Köztársasági Érdemkereszt. Néhány kötete magyarul: Faágak tánca, Lépcsők, Napóra mögött, Színné vált szavak; és franciául: L’escalies de vogul, L’ombre des eclairs, Dechirure de ciel. 

Részlet Lépcsők című verséből:

Akkor január volt,

Kegyetlen hideg

A Dunába vezettek a lépcsők

Mikor a kis cipőkből kilépve

Megálltunk -

Puskájukat ránk irányították a katonák

Azt hittük csak játékpuskák ezek,

A háború s a bombák

Felébredni sem volt időnk

Besötétedett az ég

S a parton

Tanúként álltak

Mint kiáltó vádiratok

A levetett gyerekcipők.....


Április 14. María Luisa Bemberg argentín rendező, író, feminista 1922 - 1995

altLatin-Amerika egyik legismertebb és legnépszerűbb filmrendezője, az egyetlen nő a szakmában, aki hazájában és külföldön is sikeres volt. 1959-ben megalapította a Teatro Del Globo színházat, egyik alapítója a Mar del Plata filmfesztiválnak. Alapító tagja az argentín feminista mozgalomnak. Első  filmjét, a Crónica de una señora-t 58 éves korában készítette. Filmjeinek hősei olyan nők, akik helyet keresnek maguknak, küzdenek patriarchális világukkal. 

Néhány munkája: Señora de nadie; Momentos;Camila; Yo, la peor de todas; De eso no se habla; La balada de Donna Helena; El impostor.


Április 14. Anuradha Koirala nepáli aktivista 1949

altÉlete a nő- és gyermekkereskedelem elleni küzdelemről szól. A nepáli kislányok 5-6 éves koruktól ki vannak téve a veszélynek, hogy elrabolják és a közeli Indiába hurcolják őket szexrabszolgának. Az egykori angoltanárnő létrehozta a Maiti Nepal (anyaotthonok) nonprofit alapítványt, ahol a bordélyházakból menekülő nők biztonságban lehetnek, szakmát tanulhatnak.  Az 1993-ban saját házában létrehozott menedék mára nemzetközileg elismert  hálózattá nőtte ki magát, sokezer nő köszönheti neki életét. A CNN 2010-ben az év hősének választotta, megkapta a Courage of Conscience Award és a Mother Teresa Award elismeréseket.


Április 15. Vigdis Finnbogadottir izlandi tanár, politikus, 1930

altA világ első női államelnöke, demokratikus szavazáson választották meg. A Grenoble-i egyetemen, majd később a párizsi Sorbonne-on franciát és francia irodalmat, a koppenhágai egyetemen szinháztörténetet tanult, doktori értekezését az izlandi egyetemen védte meg. Volt tanár, tolmács, idegenvezető és 1972-tól 1980-ig a Reykjavik Színház igazgatója.  1980-ban választották meg Izland vezetőjének, 1984-ben és 1988-ban újraválasztották. Létrehozója a Council of Women World Leaders nevű szervezetnek, az UNESCO jószolgálati nagykövete. 


Április 15. Nawal El Moutawakel marokkói sportoló 1968

altAz 1984-es olimpián Los Angelesben négyszáz gáton aranyérmes lett. Ő volt az első marokkói, és az első afrikai születésű muzulmán nő, aki olimpiát nyert. II. Hasszán király telefonon gratulált győzelméhez. Sportolói pályafutásának befejezése után edző lett. 1993-ban elindította a Courir pour le plaisir-t, az öt km-es futás azóta a legnagyobb női verseny lett a  muzulmán országokban. 2007-ben a marokkói kormány sportminiszterévé nevezték ki. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 2006-ban a torinói téli olimpián az olimpiai zászlóvivők között, 2012-ben Londonban az olimpiai lángvivők között volt.


Április 15. író 1804 - 1837 

Aaltz első magyar gyermekkönyv szerzője Szentivánfán született nemesi családból. Széleskörű nevelésben részesült, gyerekkorától tanulta a latin, angol, francia, német nyelveket, zongorázott és hárfázott. Igen fiatalon, 1821-ben ment férjhez távoli rokonához, Bezerédj Istvánhoz. Élénk társadalmi életet éltek, baráti körük liberális felfogású. Amália elbeszéléseket írt, melyek főleg a nőneveléssel, női sorsokkal foglalkoztak. Része volt az első szekszárdi óvoda megnyitásában. 1834-ben született lánya, Floriana, ettől kezdve tanulmányozta a klasszikus gyereknevelési munkákat. Flóri könyve címmel gyerekeknek írt gazdagon illusztrált, verseket, mondókákat, intelmeket, játékokat, kottákat tartalmazó könyvét halála után férje adta ki. 


Április 16. Jožka Jabůrková cseh író, újságíró, feminista 1896 - 1942

altSzegény családba született, tudásvágya és intelligenciája segítette át a nehézségeken. Az első világháború idején a pacifista mozgalom támogatója, belépett a kommunista pártba. Újságírói karrierje a Rezsevacka című női magazinnál indult, hamarosan több regénye is megjelent. Könyvei az egyszerű emberek mindennapi életével,a nők gondjaival foglalkoztak. Cikkekben, előadásokban harcolt a munkásnők helyzetének javitásáért, a szegények iskoláztatásáért. A náci megszállás alatt letartóztatták, a ravensbrücki koncentrációs táborban halt meg. 1965-ben Prágában szobrot állítottak az emlékére.


Április 16. Marie Maynard Daly amerikai biokémikus 1912 - 2003

altAz első afro-amerikai nő az Egyesült Államokban, aki kémiából doktorált. A Queens College majd a New York University hallgatója volt, doktori disszertációját a Columbia egyetemen készítette és védte meg. Utána a Howard, majd a Columbia  egyetemen tanított és kutatott. Komoly eredményeket ért el a koleszterinszint és az érelzáródás összefüggésének tanulmányozásában,  a témában fontos publikációi jelentek meg. Kidolgozott egy programot, mely az etnikai kisebbségekhez tartozó fiatalok  egyetemi- és posztgraduális  tanulmányait segítette elő. 1988-ban apja emlékére a Queens College-ban ösztöndíjat alapított afro-amerikai hallgatóknak. A New York Academy of Science és az American Association for the Advancement of Science tagja volt.


Április 16. Florence Peshine Eagleton amerikai szüfrazsett 1870 - 1956

altA szüfrazsett mozgalom egyik vezére, a nők továbbtanuláshoz való jogának szószólója.  Egyike volt a Rutgers University első női kurátorainak, tagja volt a New Jersey College for Women vezetőségének.  Alapítója volt a New Jersey Birth Control League-nak, a Women's Political Union vezetője és a New Jersey Woman Suffrage Association alelnöke volt. Első elnöke volt a Newark League of Women Voters-nek, melynek célja a női választók politikában való eligazodásának segítése volt. Végrendeletében több, mint egymillió dollárt hagyott az Eagleton Institute of Politics létrehozására. 


Április 17. dán író, 1885-1962

altJómódú patriciuscsalád lánya, unokatestvéréhez, Bror von Blixen-Finecke báróhoz ment feleségül. Afrikában telepedtek le, egy kenyai kávéültetvényt vezettek. A házasság nem működik, Karen elvált kicsapongó életet élő férjétől. Többéves kapcsolata alakult ki az angol arisztokrata Denys Finch Hattonnal, aki írásra bíztatta. A romló gazdasági körülmények és Hatton halála miatt Karen eladta farmját, visszament Dániába és írni kezdett. Műveit Hemingway – aki általában igen kritikus volt írótársaival - rendkívül nagyra tartotta. A Volt egy farmom Afrikában c. életrajzi ihletésű. könyvéből Sydney Pollack rendezett filmet Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer és Robert Redford főszereplésével. Blixen néhány műve magyarul: Téli regék, Babette lakomája, A halhatatlan történet

Bővebben  írtunk róla. 


Április 17. Mary Alexander skót/holland származású üzletasszony 1693 - 1760

altMary Spratt new york-i gazdag kereskedőcsaládba született. 1711-ben feleségül ment Samuel Prevoosthoz, nemcsak komoly hozományt, de remek üzleti érzékét is vitte a házasságba. Samuellel közösen vezették az üzletet, külföldön, főleg Angliában is voltak érdekeltségeik. Férje halála után Mary egyedül vitte tovább a céget. 1721-ben házasságot kötött James Alexanderrel, aki híres ügyvéd és politikus volt. Vagyonával és összeköttetéseivel nagy segítségére volt férjének, házuk a társasági élet középpontja lett. A kereskedést sem adta fel, az a hír járta, minden New York Citybe befutó hajón volt áru a részére. Két házasságából tíz gyereke született. 


Április 17. Johanna Mestorf német archeológus 1828 – 1909

altAz első női múzeumigazgató Poroszországban. Svédországban volt nevelőnő, ahol megtanulta a skandináv nyelveket. Az archeológiával 1863-ban került kapcsolatban, amikor svédből fordított cikkeket. Annyira érdekelte a téma, hogy önálló kutatásba kezdett, archeológiai és etnográfiai cikkeket írt, szakértővé nőtte ki magát. Külföldi kongresszusokon tartott előadásokat, a Kiel Musesum tiszteletbeli munkatársa lett, 1891-ben megkapta igazgatói kinevezését, tisztelebeli doktorátust kapott. Bár a szakma elismerte, sok nehézséggel került szembe, nem engedélyezték számára a kieli egyetemen az előadások látogatását. Nyugdíjba menetelekor II. Vilmos császár sajátkezűleg aláírt fényképével ajándékozta meg, mivel hivatalos kitüntetés nőknek nem volt adható.


Április 18. Valentyina Kozlovszkaja orosz sakkozó, biokémikus 1938

altA kaukázusi Jesszentyukiban született, biokémiából diplomázott. Korán kezdett sakkozni, 1965-ben nemzetközi mesteri címet szerzett és megnyerte az orosz női bajnokságot. 1976-ban nemzetközi nagymester lett. 1966-ban aranyérmes a Havannában tartott sakkolimpián. 1967-ben második lett a női világbajnokságon és a kievi nemzetközi versenyen. 1996-ban megnyerte a női szenior világbajnokságot. 


Április 18. Parlaghy Vilma festő 1864 - 1923

altPesten, majd 1879-től Münchenben tanult. 1883-ban elnyerte a Müncheni Nemzetközi Kiállítás nagy aranyérmét, ezzel rögtön ismertté vált a neve. 1885-ben modellt állt neki a Torinóban visszavonultan élő Kossuth Lajos. Berlinbe költözött, ahol hamarosan a legnépszerűbb portréfestő lett, megfestette többek között II. Vilmos császár, az Oldenburg hercegi pár, Zichy grófnő, Rotschild bárónő, Bismarck arcképét.  Arisztokrata modelljei nemcsak sokat fizettek, de értékes ajándékokkal is elhalmozták, komoly vagyonra tett szert. Rövid ideig Jevgenyij Lwoff orosz herceg felesége volt, válásuk után engedélyt kapott tőle a cím viselésére. 1908-tól haláláig az Egyesült Államokban élt, ahol  kora szinte valamennyi hírességéről készített portrét, mint Andrew Carnegie, Alton B. Parker, John Burroughs, Thomas Edison, Nikola Tesla.


Április 18. Mother Mary Baptist ír/amerikai apáca 1829-1898

altKatherine Russell Írországban született, 19 éves korában lépett be a Sisters of Mercy (Irgalmasnővérek) apácarendbe ahol a Mary Baptist nevet kapta. 1851-ben tette le fogadalmát, ezután 3 évig a zárda iskolájában tanított. 1854-ben kinevezték annak a kis csapat apácának a vezetőjévé, akik San Franciscoba költöztek. Nem sokkal érkezésük után kolerajárvány tört ki a városban, a nővérek, akiknek volt tapasztalatuk, beálltak a városi kórházba betegeket ápolni. Saját kórházat is nyitottak, majd 1861-ben prostituáltaknak létrehozták az első Magdalene Asylumot. Mary Baptist mélyen vallásos volt, de nyitott szemmel járt a világban és tisztában volt a szegény, tanulatlan nők kiszolgáltatottságával. A menedékházban ezek a nők szakmát tanultak, lehetőséget kaptak önálló életre. Mary Baptist 1872-ben idősek és betegek számára alapított otthont. 


Április 19. Paloma Picasso francia ékszertervező és parfümkészítő, 1949

altFrançoise Gilot író és Pablo Picasso festő lánya, művészek között nőtt fel. Karrierje 1968-ban, Párizsban indult, ahol jelmeztervezéssel foglalkozott. Munkái felkeltették Yves Saint Laurent érdeklődését, aki megbízta saját kollekciója kiegészítőinek elkészítésével. 1971-ben a görög Zolotas ékszercégnek kezdett dolgozni, 1980-ban a Tiffany részére készített ékszereket. 1984-ben kezdett illatszerekkel foglalkozni,  a Paloma Picasso márkanév alatt megjelent parfümök, és kedvence, a dráami vörös rúzs rövid idő alatt népszerűek lettek. 2001-ben Svájcba költözött, Lausanneban létrehozta a Paloma Picasso alapítványt szülei, főleg anyja emlékének ápolására. 


Április 19. Duygu Asena török író, újságíró, feminista 1946 – 2006

altAz isztambuli egyetemen szerzett tanári diplomát. 1972-ben a Hürriyet című lapban kezdett publikálni cikkeket, elbeszéléseket. Az 1980-as évek elejétől kezdve a feminista mozgalom vezetője lett,  a nők jogai, szexualitás, nők elleni erőszak volt írásainak témája. 1987-ben megjelent első regénye, a  Kadının Adı Yok (A nőnek nincs neve) hatalmas sikert aratott, több nyelvre lefordították. A hatalom betiltotta, arra hivatkozva, hogy obszcén, durva, káros a gyerekekre, aláássa a házasság intézményét. Két éves pereskedés után a könyv újra megjelenhetett, azonnal filmre is vitték, kasszasiker lett. 

Néhány munkája: Aslında Aşk da Yok; Kahramanlar Hep Erkek; Aynada Aşk Vardi; Aslında Özgürsün; Paramparça.


Április 19. Sarah Kemble Knight üzletasszony, naplóíró 1666 – 1727

altJómódú bostoni kereskedőcsalád lánya, az irodalom és a zene mellett az üzletvitelt is megtanulta. 1689-ben férjhez ment egy hajóskapitányhoz, egy lányuk született.  Az apjától örökölt üzletet sikeresen vezette, még a jogi vonatkozásokat is megtanulta. 1704-ben lóháton, egyedül üzleti útra indult Bostonból New Havenbe, hogy egyik unokatestvére hagyatékát rendbetegye. Az öt hónapig  tartó útról részletes naplót vezetett, bemutatta az út nehézségeit, a fogadókat, az embereket, akikkel találkozott. Férje halála után Connecticutba költözött, ahol lánya élt. Boltot és fogadót nyitott, földet vásárolt, megsokszorozva addig is jelentékeny vagyonát. Naplóját 1825-ben Theodore Dwight Jr. adta ki The Journals of Madam Knight címmel.


Április 20. Pilar Miro Romero spanyol filmrendező, feminista 1940-1997

alt1940-ben született, az első női rendező a spanyol televíziónál. Joghallgató volt a madridi egyetemen, de érdeklődése a film felé fordult. Első művében feminista témát dolgozott fel, a másodikat (El Crimen de Cuenca) politikai tartalma miatt 1979-ben betiltották. Néhány évvel később a spanyol kulturális minisztérium filmmel foglalkozó részlegének vezetője lett. 1982-től Felipe Gonzalez miniszterelnök médiatanácsadója volt. Beltenebros című filmje 1992-ben a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve díjat kapott. 57 éves korában szívrohamban halt meg.


Április 20. Seregélly Katalin operaénekes 1951 – 1980

altNyíregyházán született, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. Diplomája kézhezvétele után a budapesti Operaház szerződtette, emellett az Országos Filharmónia szólistája volt. Játszott a grazi Operaházban, gyakori vendégszereplő volt Európa dalszinházaiban. Ígéretesnek induló karrierjének 29 éves korában tragikus baleset vetett véget. Főbb szerepei: Azucena (Verdi: A trubadur), Carmen (Bizet: Carmen), Ulrica (Verdi: Álarcosbál).


Április 20. Betty Cuthbert ausztrál futó 1938

altAranylánynak becézték a 18 éves korában Melbourne-ben nyert három olimpiai győzelme után. Világrekorddal lett első 100 méteren, győzött 200-on és a 400-as váltóban. 1956 és 1964 között 18 világrekordot állított fel. Az 1960-as római olimpiát sérülés miatt ki kellett hagynia. 1964-ben Tokióban újra olimpiai bajnok lett, negyedik aranyérmét 400 méteren szerezte meg, ezt tartotta élete legjobb teljesítményének. Ugyanebben az évben megkapta a Helms Award kitüntetést. 1985-ben a Athletics Australia Hall of Fame, 2012-ben az IAAF (International Association of Athletics Federations) Hall of Fame tagjai közé választották. A 2000-ben Sydney-ben tartott olimpián az ausztrál zászlóvivők egyike volt. 


Április 21. indonéz feminista1879 – 1904

altJáván született arisztokrata családba. A jávai nők nem tanulhattak és serdülőkoruktól férjhezmenésükig nem hagyhatták el otthonukat. Kartini apja kapcsolatban volt a holland gyarmati hivatalla, és lányát Hollandiában iskoláztatta. Kartini nyelveket, történelmet, irodalmat tanult és megismerkedett az európai eszmékkel, életmóddal. Hazatérése után a hagyományoknak megfelelően nem hagyhatta el a házat, idejét levelezéssel töltötte. Levelezőtársai között volt Marie Ovink-Soer holland feminista is. Kartini leveleiben sokat foglalkozott az indonéz nők életével, bezártságuk feloldásának lehetőségeivel, taníttatásukkal, férjhezmenetele után iskolát tervezett nyitni lányok számára. 25 évesen, gyerekszülésben halt meg. Leveleit 1911-ben Door duisternis tot licht (Sötétségből a világosság felé) adták ki, ennek eredményeként Hollandiában létrejött a Kartini alapítvány, amely 1916-ban megnyitotta Jáván az első lányiskolát. 


Április 21. kanadai orvos 1841 – 1921

altAz első kanadai orvosnő skót emigránsok gyereke, Stratfordban nőtt fel. Iskolái elvégzése után házasságkötéséig tanított, de orvos akart lenni, férje támogatta ambicióját. Mivel abban az időben Kanadában nőket nem fogadott orvosegyetem, az Egyesült Államokban  a Pennsylvania egyetem hallgatója lett és 1875-ben lediplomázott. Ugyanabban az évben külön engedéllyel letehette Ontario államban a regisztrációs vizsgát, és az első nő lett, aki orvosi gyakorlatot folytathatott Kanadában. Egészen 1880-ig az egyetlen is maradt, akkor avatták orvossá Emily Stowe-t. Fontosnak tartotta, hogy minél több nő kapjon lehetőséget a tanulásra, ezért egyik alapítója és támogatója volt 1883-ban Kingstonban a Women’s Medical College-nak. 


Április 21. Elisabeth Boisen dán zeneszerző 1850 – 1919

altKoppenhágában nőtt fel, mélyen vallásos családban. 18 éves korától néhány évig egy egyházi iskolában tanított 1886-ig. Gyerekkorától zongorázott, több évig Emil Hornemann tanítványa volt. Az 1880-as évek elején kezdett komponálni, főleg dalokat írt. Legtöbb művéhez a szöveget Ingeborg Kristiane Rosenørn-Teilmann írta, akivel több, mint harminc éven át éltek együtt. 

Néhány munkája: 18 Romancer og Sange med Pianoforte; Raadhusklokkernes Sang; Fred paa Jorden; Fire Folkeviser;  Serenaden af J. L. Runeberg; Hjælp mig min Gud og Herre; I Lunden er der Fuglesang.


Április 22. Richter Ilona grafikus, illusztrátor 1928  

altA budapesti Iparművészeti Főiskolán és a Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1952-től a Természettudományi Múzeumnak és a Nemzeti Múzeumnak dolgott, 1956-57-ben svájci tanulmányútja során illusztrátori képzést kapott. Tudományos- és gyerekekönyvekhez is készített illusztrációkat. Néhány évet a nápolyi tengerbiológiai állomáson töltött, 1975 és 1990 között a szegedi egyetem Nüvénytani Tanszékének munkatársa votl. Itthon és külföldön is több kiállításon szerepelt, 1955-ben Munkácsy díjjal tüntették ki. 

Néhány munkája: Homokország (természetismertető gyermekkönyv),  Úton-útfélen (növényakvarellek),  Opisthobranchia des Mittelmeeres (tengerbiológiai monográfia), Termések (1986), Szemlélődés (versek).


Április 22. Rita Levi-Montalcini olasz neurológus, Nobel-díjas 1909 - 2012

altKonzervativ család lánya, nehezen tudta apját meggyőzni, hogy egyezzen bele egyetemi tanulmányaiba. A torinói orvosegyetemet 1936-ban végezte el, az Anatómiai intézetben kapott állást, de ez rövid ideig tartott, Mussolini 1938-ban kibocsátott rendelete kizárta a zsidókat a tudományos pályáról. A bújkálás évei következtek, egészen a háború végéig. 1947-ben elfogadott egy állást St. Louis-ban a Washington egyetemen. Egy évről volt szó, harminc lett belőle, komoly tudományos eredményekkel. 1962-ben Rómában is létrehozott egy kutatólaboratóriumot, ettől kezdve idejét megosztotta St. Louis és Róma között. 1986-ban kollegájával, Stanley Cohennel megosztva Nobel Díjat kapott.  


Április 22. Line Luplau dán feminista 1823 - 1891

altA Danske Kvindeforeningers Valgretsforbund (DKV, dán nők szüfrazsett szervezete) alapító tagja, 1889-1891 között elnöke volt. Lelkészcsaládból származott, férje is az volt. Fiatalságától felháborította, hogy a nők nem teljesjogú tagjai a társadalomnak. Jótékonysági egyesületet alapított, annak képviseletében ő volt az első nő, aki nemzeti ünnepen beszédet tartott. 1872-ben férjével és lányával belépett a -ba. 1885-től a Kvindelig Fremskridtsforening (Nők a haladásért) szervezet vezetőségének a tagja, 1885-ben ő képviselte az egyesületet az első Nordic women's conference-en.  Tagja volt a Hvad vi vil szüfrazsett lap szerkesztőbizottságának.  


Április 23. Janikovszky Éva író 1926 - 2003 

altA szegedi egyetemen filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat hallgatott, a budapestin szociológiát, filozófiát és pszichológiát tanult. Az Ifjúsági (Móra) könyvkiadó szerkesztője, 1964-1987 között főszerkesztője volt; 1987-ben nyugalomba vonult. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) megbízott elnöke, a nemzetközi Andersen-bizottság tagja volt. Gyermekkönyvei 35 idegen nyelven, 40 kiadásban jelentek meg. Több könyvéből rajzfilm készült, gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. Számos kitüntetés: József Attila-díj, a Gyermekekért díj birtokosa, a Mosolyrend Lovagja, Kossuth díjas. 

Néhány munkája: Csip-csup, Ha én felnőtt volnék, Felelj szépen, ha kérdeznek, Velem mindig történik valami, Kire ütött ez a gyerek?, Már óvodás vagyok, Az úgy volt..., A lemez két oldala, A Hét Bőr, Felnőtteknek írtam. Cvikkedli.


Április 23. Dame Ethel Mary Smyth angol zeneszerző, szüfrazsett 1858 - 1944

altKorának egyik jelentős zeneszerzője katonacsaládba született. Apja sokáig ellenezte, hogy lánya zenét tanuljon, végül Ethel mégis elérte, hogy beiratkozhatott a lipcsei konzervatóriumba. Sokat komponált, zongoradarabokat, szonátákat, misét, operát. 1893-ban volt első angliai bemutatója. Ő volt az első nő, akinek operáját a Covent Gardenben előadták. Megismerkedett Emmeline Pankhursttel és lelkes híve lett a szüfrazsett mozgalomnak, két hónapra be is börtönözték. The March of the Women címmel írt műve  a mozgalom indulója  lett. 1922-ben megkapta a Dame of the British Empire címet. Lassan elvesztette hallását, nem tudott komponálni, ekkor írni kezdett, több regénye is megjelent. 

Szüfrazsett induló: 


Április 23. Bella Guérin ausztrál tanár, feminista 1858 – 1923

alt1883-ban ő volt az első nő, aki ausztrál egyetemen diplomát kapott. Tanított Ballaratban, Sydneyben, Melbournben. Az 1890-es években került kapcsolatba a szüfrazsett mozgalommal, amelynek lelkes támogatója lett. 1912-14 között megválasztották a Women's Political Association alelnökének. 1914-ben belépett a Labor Party-ba, a Women's League of Socialists tagja volt. Kortársai szerint szellemes, meggyőző, tanulságos előadó és vitázó volt. Meggyőződéses pacifista, ellenezte a kötelező katonai szolgálatot is, hatásos háborúellenes beszédeket tartott.  


Április 24. Jeltje de Bosch Kemper holland feminista 1836 - 1916

altJómódú értelmiségi család lánya, jó neveltetést kapott. A nőkérdéssel J.S. Mill tanulmányának elolvasása után kezdett foglalkozni. 1872-ben megalapítja az Algemeene Nederlandsche Vrouwenvereeniging Tesselschade egyesületet, melynek célja a nők tanuláshoz és munkához való jogának kivívása, önállóságuk biztosítása. 1878-ben hivatásos ápolónők képzésére alapította a Vereeniging voor Ziekenverpleging egyesületet. Belung und Recht címmel kéthetente megjelenő, a nők jogaival foglalkozó lapot alapított. A nőmozgalom minden ágával foglalkozott, több szervezet választotta tiszteletbeli tagjává. Munkáját nyolcvan éves korában bekövetkezett haláláig folytatta. 


Április 24. Alice Garoute haiti feminista 1874 - 1950

alt1934-ben Haitin elszánt nők megalapították a jogaikért harcoló La Ligue Feminine d’Action Sociale (LFAS) egyesületet, követelték a nők tanuláshoz való jogát, a férfiakéval egyenlő jogokat, választójogot, a házas nők keresetükhöz való jogát. Az egyesület egyik alelnöke, később elnöke Alice volt, született szervező, energikus, jó kapcsolatokkal. Szót értett a társadalom különböző rétegeiből jött emberekkel, talán ezért volt ragadványneve Az anya. 1950 áprilisában az LFAS első szüfrazsett kongresszusán 43 haiti és 17 nemzetközi nőszervezet vett részt. A nők erődemonstrációja végül eredményt hozott, november 4-én választópolgárok lettek. Néhány nappal előtte a haldokló Alice Garoute ezt írta: “Azt szeretném, hogy azon a napon, amikor a nők először szavaznak, jöjjenek el néhányan és tegyenek virágot a síromra.” 


Április 24. svéd orvos 1861 - 1950

altA lundi egyetem első női hallgatója és a második nő, aki svéd egyetemen orvosi diplomát szerzett. A gyógyítás nála családi örökség – anyja, nagyanyja, dédanyja javasasszony volt, akiket sokszor üldöztek, boszorkánynak kiáltottak ki. Amikor az egyetemek nőket is felvettek, a család úgy határozott, legyen „hivatalos” gyógyító is közöttük. 1880-ban lett egyetemista, két évig egyetlen nő a férfihallgatók között, akik elfogadták és tisztelettel bántak vele. Dolgozott Malmőben, a stockholmi Karolinskában, később 32 éven át magánpraxist folytatott. 


Április 25. Kálmán Kata fotóművész, szociófotós, 1909 - 1978

alt"Keserves és szépséges arcok, férfiak és nők, gyermekek is, kicsik és nagyobbak, mindegyik elbűvöl a felvétel művészi tökélyével és megrendít az arcok kifejező erejével. Kálmán Kata fotói a jól látható szegénység ellenére az emberi lét elbitorolhatatlan méltóságát mondják ki." - írta Boldizsár Iván a TIBORC-album képeiről. A szakma minden ága érdekelte és mindegyiket ki is próbálta, szociofotók, természetfotók, néprajzi fotók, városképek egyaránt megjelentek kiállításain. 

Néhány albuma: Tiborc, Kálmán Kata fényképeskönyve, Szemtől szemben.


Április 25. Hoang Thanh Trang vietnami származású magyar sakkozó 1980

altNemzetközi mester, női nemzetközi nagymester, 2007-től férfi-női nagymester, az első magyar Európa-bajnok. Hanoiban született, tíz éves volt, amikor szüleivel Magyarországra költöztek. 1998-ban első lett a húsz éven aluliak világbajnokságán. Négy olimpián szerepelt, 2006-ban Torinóban első táblásként veretlenül játszott. 2005-ben a csapat Európa-bajnokságon első táblásként aranyérmet szerzett. 2011-ben megnyerte a rapid női Európa-bajnokságot. Eddigi legnagyobb sikere 2013-ban a belgrádi Európa-bajnokság, tizennegyedik kiemeltként remek versenyzéssel  9 ponttal (7 győzelem, 4 döntetlen) nyerte meg. 2013-ban az év magyar sakkozójának választották.


Április 25. román orvos 1920 - 2008

altA világ első női idegsebészeként tartják számon. 1939-ben a bukaresti orvosegyetemen kezdte meg tanulmányait. 1943 nyarán a Fălticeni kórház sebészeten dolgozott önkéntesként, főleg amputációkat végzett. 1943 októberétől a bukaresti 9. számú kórház rezidense volt, a város bombázása alatt neki kellett egy sürgős agyműtétet elvégeznie. Diplomájának kézhezvétele után a kórház híres vezető idegsebésze, Dimitrie Bagdascar felajánlotta, hogy lépjen be a csapatába. Az ott töltött 47 év alatt szakterületén nemcsak hazájában, de az egész világon elismert lett. 


Április 26. Fanny Blankers-Koen holland atléta, 1918-2004

altAz 1948-as olimpián négy aranyérmet szerzett 100 és 200 méteres futásban, 80 méteres gátfutásban és 4x100 méteres váltóban. Azért nem többet, mert az olimpia szervezői úgy döntöttek, hogy a nők csak három egyéni számban indulhatnak, mert “... a túl nagy fizikai terhelés veszélyezteti a nők egészségét”. Az olimpia évében ő tartotta a 100 m síkfutás, a 100 m gátfutás, a magasugrás és a távolugrás világcsúcsát. 1955-ben hagyta abba a versenyzést, a női atlétaválogatott kapitánya lett. 1999-ben a International Association of Athletics Federations az évszázad sportolónőjének választotta. 


Április 26. Ludmila Podjavorinska (Riznerová)  szlovák író, költő, feminista 1872 – 1951

altŐt tartják a modern szlovák gyermekirodalom megteremtőjének. Tízgyerekes pedagógus családból származott, első írásai a Vlasť a svet című folyóiratban jelentek meg 1887-ben. Legtermékenyebb időszaka 1892-1910 között volt, írt prózát, verset, balladákat, gyerekregényeket, fordított, lektorált. Tevékenyen részt vett a korabeli művészeti és irodalmi életben, olvasóköröket vezetett. Az 1869-ben alakult első szlovákiai nőszervezet, a Zivena aktiv tagja volt. Az első világháború alatt rendőrségi megfigyelés alatt állt, tevékenységét korlátozták. 

Néhány műve: Kmotrovia figliari; Rôznymi cestami; Z vesny života; V otroctve; Žena; Balady; Slovenská chalúpka; Kytka veršov pre slovenské dietky; Čin-čin.


Április 26. Lilian Vera Rolfe angol titkosügynök 1914 – 1945

altGyerekkorában családjával Párizsban élt, így kifogástalanul beszélt franciául. A II. világháború kitörésekor Rio de Janeiroban dolgozott a brit követségen. 1943-ban hazatért Angliába és belépett a Women's Auxiliary Air Force-ba. Nyelvtudására felfigyelt a Special Operations Executive (Különleges műveletek osztálya), beszervezték ügynökeik közé. 1944-ben Orléans közelében ejtőernyővel ért földet és a Historian hálózat tagja lett. Francia partizánok híreit, német csapatmozgásokat jelentett Londonnak, részt vett fegyveres összecsapásokban is. A németek elfogták, brutálisan megkínozták és a ravensbrücki koncentrációs táborba hurcolták, ahol 1945-ben kivégezték. Halála után megkapta az angol Order of the British Empire és a francia Croix de Guerre kitüntetést. Angliában emlékházat, Franciaországban Montargis városában utcát neveztek el róla. 


Április 27. Sheila Scott angol pilóta 1927 - 1988

altAz első brit, aki szólóban körülrepülte a földet 1966-ban. Színésznő volt, színpadon és televízióban kisebb szerepekben lépett fel. Az ötvenes évek végén ismerkedett meg a repüléssel, ami szenvedélyévé vált. Első versenyét 1960-ban nyerte meg, haláláig több, mint száz rekordot állított fel. Három világkörüli szóló repülést teljesített, 1967-ben megnyerte a The Harmon International Aviation Trophy-t, 1968-ban megkapta az Order of the British Empire elismerést. Élményeiről két könyvet írt I Must Fly és On Top of the World címmel. Halála előtt önéletrajzán dolgozott. 


Április 27. Sarmiza Bilcescu román ügyvéd, feminista 1867 – 1935

altAz első román jogásznő, és az első nő, aki Európában jogi doktorátust szerzett. 1884-ben jelentkezett a párizsi egyetem jogi fakultására, ahol gyanakvással fogadták, az is előfordult, hogy a portás nem akarta beengedni az épületbe. Az első év befejezése után azonban az egyetem professzora, Colmet De Santerre nagyon elismerően nyilatkozott róla. 1890-ben védte meg doktori értekezését, melynek ténája az anyák jogi helyzete volt. 1891-ben felvették a román ügyvédi kamarába, de praktizálni - ügyfelek híján - nem tudott. Részt vett a nőmozgalomban, alapító tagja volt a Societatea Domnişoarelor Române-nak (Fiatal román nők egyesülete). 


Április 28. L. Onerva (Hilja Onerva Lehtinen) finn költő, író, feminista 1882 - 1972

altHihetetlen mennyiségű, több, mint 100 000 verset írt, regényeket, elbeszéléseket, esszéket, kritikákat publikált, franciából fordított. Legfontosabb, leggyakoribb témája a nők személyes szabdsága, magán- és közéletük önállósága. Magyarul a Finn költők angológiájában olvashatjuk tőle.

Néhány verseskötete: Särjetyt jumalat (Megsebzett istenek), Kaukainen kevät (Távoli tavasz), Sielujen sota (Lelkek harca), Liekki (Láng), Kuilu ja tähdet (Űr a csillagok között). 

Próza: Mies ja nainen (Egy férfi és egy nő), Salainen syy (Szeptemberi titok), Pursi (Vitorlás). 


Április 28. Ethel Catherwood kanadai atléta 1908 – 1987

altAz első kanadai nő, aki olimpiai bajnokságot nyert. Saskatoonban nőtt fel, ott kezdett atletizálni, futásban, gerelyhajításban és magasugrásban ért el jó eredményeket. 1926-ban egy versenyen magasugrásban beállította a kanadai rekordot, ugyanabban az évben 1,58 méterrel világrekordott állított fel. Szépségéért rajongók a saskatooni liliomnak becézték. 1928-ban kanadai bajnokságot nyert magasugrásban. 1928-ban Amsterdamban volt az olimpia, az első, amin női atléták is indulhattak. Ethel 1,59 méterrel aranyérmes lett. 1930-ban a Brit Birodalmi Játékokon magasugrásban és gerelyhajításban is első lett. 1955-ben a kanadai Sports Hall of Fame tagjai közé választották. 


Április 28. Elspeth Beard angol építész, utazó 1959

altNapjaink sikeres, külföldön is keresett építésze az első angol nő volt, aki motorkerékpáron körbejárta a földet. Fiatal lányként rajongott a motorokért, 16 éves korában kapta első gépét. Diákkorában először hazájában, majd Európában tett kisebb-nagyobb utakat. 1982-ben, diplomájának kézhezvétele után indult világkörüli útjára, a kaland három évig tartott. Az első állomás New York volt, az útvonal Ausztrália, Thaiföld, India, Nepál, Pakisztán, Irán, Törökország, Görögország, Jugoszlávia, Nyugat-Európán át vissza Angliába. Motorját maga szerelte, javította, több balesete is volt, kétszer kórházba került, de teljesítette álmát. 


Április 29. Tania Long újságíró 1913 - 1998

altÍr újságíró lánya, Berlinben született, iskoláit Németországban, Franciaországban és Angliában végezte. 1936-ban az Egyesült Államokba költözött, a Newark Ledger c. lapnak dolgozott, majd a New York Tribune külföldi levelezője lett, Németországból és Franciaországból tudósított. A háború kitörésekor Londonba helyezték át. 1941-ben írásaiért megkapta a Newspaper Women's Club díjat. 1942-ben kezdett dolgozni a New York Times-nak, riportokat és cikkeket készített a londoni bombázásokról. 1944-ben a szövetséges csapatokkal Franciaországba ment, egy idő után a harctéren is készíthetett riportokat. A háboru befejezése után a nürnbergi perről tudósított. Férjével, Raymond Daniell újságíróval 1967-ig dolgoztak a New York Times-nak, majd Kanadába költöztek, ahol Tania a National Art Centre PR igazgatója volt nyugdíjba vonulásáig.


Április 29. Maya Deren (Eleanora Derenkovszkaja) amerikai filmes 1917 - 1961

altKoreográfus, költő, író, táncos, fotós, az avantgard filmkészítés úttörője és jelentős képviselője. Kievben született, gyerekkorában menekültek szülei a pogromok elől az USA-ba. A New York Universityn végzett 1939-ben, disszertációjának témája a szimbolikus költészet volt. 1943-ban vásárolta meg első kameráját, egy 16 mm-es Bolexet, ezzel készítette első filmét, a Meshes of the Afternoon-t. 

Néhány filmje: The Witch's Cradle; Ritual in Transfigured Time; The Private Life of a Cat; Ensemble for Somnambulists; Season of Strangers.

Néhány könyve: An Anagram of Ideas on Art, Form, and Film; Divine Horsemen. 


Április 29. Sophia Elisabet Brenner svéd író, költő, feminista 1659–1730

altAz első jelentős svéd írónő, 1693-ban megjelent, a női nem indokolt védelméről szóló írása miatt pedig az első svéd feministaként tartják számon. Kora szokásaitól eltérően rendkívül alapos nevelést kapott, apja elintézte, hogy a stockholmi német fiúiskolában – egyedüli lányként –  tanulhasson. A divatos festő, Elias Brenner felesége lett 1680-ban, házuk az irodalmi és művészeti élet egyik központja volt.  

Néhány munkája:  Det Qwinliga Könetz rätmätige Förswar; Poetiske Dikter; Vårs Herres och Frälsares Jesu Christi alldra heligaste Pijnos Historia rijmvijs betraktad.


Április 30. Jane Campion új-zélandi rendező, 1953

altAz első új-zélandi rendező, aki a nemzetközi porondon is komoly rangot szerzett magának. Az egyetemen antropológiából szerzett diplomát, majd festészeti és filmes tanulmányokat folytatott. Már első rövidfilmje, a  Peel  Arany Pálmát kapott 1986-ban Cannes-ban. 1990-ben az Angyal az asztalomon című háromórás moziban egy új-zélandi írónő önéletrajzát dolgozta fel. Rendhagyó szerelmi története, A zongoralecke, az Új-Zélandra kényszerházasságba érkező néma nőről világsiker lett, a főszereplő Holly Hunter alakításáért Oscar-díjat kapott. Campion 1993-ban e filmjéért elnyerte a cannes-i Arany Pálmát, nő addig nem kapta meg ezt az elismerést. 

Néhány munkája: A Girl's Own Story, Sweetie, Portrait of a Lady, The Water Diary, Top of the Lake.


Április 30. Dame Maria Matilda Ogilvie Gordon skót geológus, paleontológus 1864 - 1939

altAz első nő, akit a londoni egyetemen a tudományok doktorává avattak, és az első nő, aki a müncheni egyetemen PhD fokozatot szerzett. A XIX. század végének úttörő kutatója a tiroli Alpokban végzett feltáró munkákat, eredményeit német és angol tudományos lapokban publikálta, melyekkel komoly nevet szerzett a tudományos életben. Férje, Dr. John Gordon, a korszellemmel szöges ellentétben, tisztelte és támogatta munkáját. 1935-ben megkapta a Dame Commander of the Order of the British Empire címet és az Edinburgh-i egyetem díszdoktorává választotta. 


Április 30. Gonda Béláné Nagy Irma irodalmár, feminista 1859 – 1888

altNagykőrösön született, pedagógus családból, a Zirzen Janka tanítőképzőjében végezte tanulmányait, megtanult angolul, franciául, németül. Cikkeket írt a nők oktatásáról, társadalmi problémáikról, fordított angol, francia, német lapokból, elbeszéléseket írt. Többek között a Pesti Napló, a Nemzeti Nőnevelés, a Fővárosi Lapok, a Gazdasági Mérnök, az Ország-Világ közölte írásait. Eszmék és emlékek című gyűjteményes munkája halála után,1889-ben jelent meg.