A melltartó feltalálója: Mary Phelps Jacob (Caresse Crosby)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

A melltartó feltalálója: Mary Phelps Jacob (Caresse Crosby)

április 09, 2017 - 14:58

A XX. század színes egyénisége New Yorkban született a felső tízezer közé 1892-ben. A nagy társadalmi életet élő lány 1910-ben készített a fűző helyett egy melltartót magának, 1913-ban nyújtotta be az ötletet szabadalmaztatásra, amit a következő évben megkapott és megalapította a Fashion Form Brassière Company-t. Közben férjhez ment, férje rossz néven vette, hogy az így keresett pénz a felesége külön jövedelme, és addig szekírozta, amíg Caress el nem adta a céget. A házasság válással végződött. Caress második férjével, Harry Crosbyval 1921-ben Párizsba költözött, ahol Black Sun Press néven könyvkiadót alapítottak, ami igen sikeresnek bizonyult. 1925-ben Crosses of Gold címmel első saját könyvét is kiadta. 1929-ben a férje szeretőjével együtt öngyilkosságot követett el, Caress ezután visszatér az Államokba.  Alapítója volt a Women Against War elnevezésű szervezetnek. Az ötvenes években megvette és művészteleppé alakította a Rómához közeli Castello di Rocca Sinibalda kastélyt. 1953-ban Passionate Years címmel publikálta önéletrajzát, amelyben a század szinte valamennyi jelentős művésze szerepel.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A miniszoknya megalkotója: Mary Quant brit divattervező (sz. 1934)

február 04, 2017 - 00:45

A miniszoknya megalkotója a londoni Goldsmith’s College of Art elvégzése után néhány évig kalaptervezéssel foglalkozott. 1957-ben férjével Bazaar néven a King's Road-on butikot nyitott, ami azonnal sikeres lett. A fiatal tervezőnő kortársait akarta öltöztetni, vidám, laza, néha bolondos ötletei alapján készült ruhái nemcsak Angliában, de a kontinensen és Amerikában is gyorsan népszerűek lettek. A miniszoknya, a forrónadrág, az élénkszínű mintás harisnya a fiatalok mindennapi viselete lett.

Coco Chanel francia divattervező (1883–1971) 

augusztus 18, 2017 - 18:21

Ő hozta divatba a rövid hajat, a lebarnult bőrt (akkoriban még a sápadtság volt a sikk), és nevéhez fűződik a "kis fekete". Sok évtizeddel később még mindig az elegancia jelképe a Chanel-kosztüm, az egyenes szabású gyapjúkosztüm paszpóllal, és ő alkotta meg a világ talán leghíresebb illatszerét is, a Chanel No 5-öt. 

Elsa Schiaparelli divattervező (1890–1973)

szeptember 10, 2017 - 12:34

Jómódú olasz családba született, fiatalon rövid ideig az Egyesült Államokban dolgozott tolmácsként, majd az 1920-as években Párizsba költözött. Divatszalont indított, amely néhány év alatt hihetetlen sikeressé vált. Szürrealalista stílusú ruhái összetéveszthetetlenek voltak, meglepő elegye a feltűnőnek és az egyszerűnek, vibráló, harsány színekkel, divatba hozta a válltömést. A ruhák mellett fehérneműket, ékszereket, parfümöket, kozmetikai szereket is forgalmazott.