Szükségem van a feminizmusra, mert...

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szükségem van a feminizmusra, mert...

június 22, 2013 - 12:30
A TETT (Társaság egy Tudatos társadalomért) megismétli a Cambridge-i diákok azonos nevű akcióját. Céljuk, mint fogalmaznak, "hogy minél több embernek megmutassuk : feminizmusra mindenkinek szüksége van, a nemek közötti egyenlőséget célul kitűző mozgalom pedig nem csak a felső - középosztálybeli unatkozó, fehér bőrű egyedülálló nők hisztije." Ennek apropójából írtam le a magam válaszait a kérdésre.

Csécsei Ica fotója a TETT eseményén

Szükségem van a feminizmusra, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy önmagaként, egyénként kibontakozzon, és ne a hagyományos nemi szerepeknek való megfelelés mértéke szerint ítéljék meg.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert Magyarországon a házimunka és a gyermekneveléssel összefüggő feladatok nagy része még mindig a nőkre hárul, a többség ezt tartja természetesnek, és igazságtalanság helyett "gondoskodásnak" nevezi. 
 
Szükségem van a feminizmusra, mert nem tudok egy filmet megnézni a tv-ben anélkül, hogy a köztes reklámok ne emlékeztetnének az egyenlőtlen otthoni munkamegosztásra, és ne tartalmaznának további káros nemi sztereotípiákat.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert ha választ akarunk keresni arra a kérdésre, hogy miért van ilyen kevés nő a politikában és a vezető pozíciókban, az egyenlőtlen otthoni munkamegosztás mint az egyik gátló tényező mindig felmerül.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert az otthoni egyenlőtlen munkamegosztás a munkahelyeken is gyakran újratermelődik: az informatikus nőkkel mosogattatnak, a tanárnőkkel kávét főzetnek, és a docensnő gépeli a professzor úr habilitációs dolgozatát.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a helyi napilap hátoldalán egy zsidó, cigány vagy homofób vicc (talán) már nem jelenhet meg, de egy nőellenes, akár a nők elleni erőszakot poén tárgyává tevő vicc minden további nélkül.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert egy rövid nyári ruhában kettőt nem léphetek az utcán anélkül, hogy ne szólnának vagy ciccegnének be, és ennek állítólag még örülnöm is kellene.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a gyermeket nem akaró, a gyermeket egyedül vállaló, vagy a gyermeket a közfelfogás szerint kései életkorban vállaló nőket még mindig megbélyegzik, ahogyan a leszbikusként vagy aszexuálisként gyermeket akaró nőket is.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a középiskolai irodalomoktatás során 4 év alatt 2 női szerző szerepel a tananyagban, és hasonló a helyzet az irodalom tanszékek szigorlati tételei közt is.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert hiába több a nő a felsőoktatásban, hiába teljesítenek jobban is, számuk a ranglétrán felfelé egyre kevesebb, ahogyan a fizetésük is.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a nők a felmérések szerint többet olvasnak, ezen belül több könyvet és több klasszikust olvasnak, számuk az irodalom szakokon is magasabb, ennek ellenére az irodalom professzorok, tanszékvezetők általában férfiak.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a párkapcsolati erőszak sokak szerint még mindig magánügy.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert ha felszólalok a nők elleni erőszak ellen, férfigyűlölőnek bélyegeznek.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a fiatal nők szinte mindegyike hosszú éveket és rengeteg energiát veszteget el önbizalomhiányra, arra, hogy a saját testét, kinézetét, alakját, súlyát gyűlöli.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert számtalan hetero nő szexuális életét teszi örömtelenné a pornó által meghatározott "szexualitás".
 
Szükségem van a feminizmusra, mert még a női magazinok is arra biztatják a nőket, hogy a szexben legyenek "bevállalósak", ahelyett, hogy a saját élvezetük formáit, lehetőségeit fedezzék fel.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a közvélemény helyesli vagy mentegeti a nők elleni erőszakot és a prostitúciót.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a nemi erőszak megítélésekor még mindig elterjedt az áldozathibáztatás.
 
Szükségem van a feminizmusra, mert a médiában és a parlamentben is megengedettek, megtűrtek a nőket gyalázó viccek, beszólások, megjegyzések.
 
Mondd el Te is hétfőn 15 órakor a Blaha Lujza téren, hogy miért van szükséged a feminizmusra!

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Tisztázzuk: mi a „genderelmélet”?

február 22, 2010 - 10:41
„Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik” – fogalmazta meg a regényíró, egzisztencialista filozófus és feminista,, melyben, noha konkrétan nem használja ezt a szót, megalapozta a „genderelméletet". A kijelentés ugyanis nem a női mivoltra, hanem a társadalom által meghatározott "nőiességre" vonatkozik.

Tűsarkúban hátrafelé - A hazai antifeminista irodalom a feminista kutató szemével

október 08, 2010 - 12:59

1. A magyar antifeminizmus jellemzői

 

Az antifeminista könyvek kiadásának divatjáról beszélhetünk ma Magyarországon – számos magyar szerző mellett (pl. Bakos: A helyes asszonytartás, Bene: Emancipációs bumeráng) újabban fordítások is napvilágot látnak (pl. Herman: Az Éva-elv). Ezek egyfelől támogatják az egyébként is erős hazai antifeminista közvélekedést, másfelől megerősítést is kapnak onnan.

Nem a feminizmus árt a férfiaknak (cikkfordítás)

június 25, 2012 - 10:51

Új írásában Jo T vizsgálja Elizabeth Day korábbi cikkének azt az állítását, miszerint a férfiak "az új második nem" és nagyon félrevezetőnek találja, hogy Day nem veszi figyelembe a patriarchális struktúrák szerepét a férfiak problémái előidézésében, hanem azokért a feminizmust hibáztatja.

Néhány gondolat a feminizmustól idegenkedő nőknek

július 31, 2009 - 20:32
Lilly Martin-Spencer: Kiss Me and You'll Kiss the 'Lasses (1856)

A társadalom nagy része még mindig hagyományos értékrend szerint él, hisz abban, hogy ha mindenki megfelelne a konvencionális nemi szerep-elvárásoknak (vagyis a nő maradna a konyhában), minden a legnagyobb rendben lenne. Ezek az emberek egyenesen a feministákat teszik felelőssé azért, hogy a nőknek már nemcsak otthon, hanem a munkahelyeken is meg kell felelniük, így kettős teher hárul rájuk; vagy azért, mert szerintük „felcserélődtek a nemi szerepek”, és „értékválság” uralkodik.

HRita és a Görbe Sminktükör

december 17, 2009 - 13:26

"A feminista szomorúan és dühösen konstatálja, hogy az emberiség több ezer éves fennállása óta még mindig a férfiuralom a döntően meghatározó."

Miért, talán nem így van? Nézz meg egy Híradót a magyar köztévén, és számold össze, hány férfit látsz, és hány nőt. Meg fogsz döbbenni. Vagy számold össze, hány női politikus van, és hány férfi.

"Nemtetszésének a létező összes fórumon hangot ad, és egyben keményen elutasítja a nemi különbözőségre épülő igazságtalanságot, alá-fölérendeltséget."

Az én feminizmusom - egy kerekasztal-beszélgetés kapcsán

november 07, 2015 - 14:47

 „És azt ismered, hogy egy , egy politológus és egy feminista utazik a vonaton?” Ez a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség gender témájú országos roadshowjának a neve, melynek nyomán az egyik kedves vendégünk az első, budapesti beszélgetés után azt kérdezte, hogy mi hárman: dr. Perintfalvi Rita, Soós Eszter Petronella és én valóban a vonaton ismerkedtünk-e meg.

Mért ne legyek én feminista? Megbélyegeznek úgyis...

május 12, 2010 - 21:19
Mért ne legyek én feminista?

Köszönjük Dr. Sándor Klára szerzőnek, hogy cikkét közlésre ajánlotta - ráadásul pont akkor, amikor a nemrégiben kialakult"név-vita" miatt (érdemes-e a hozzátapadt negatív asszociációk ellenére is megtartanunk a "feminista" nevet?) különösen aktuális. Eredeti megjelenés: Csapó Ida szerk. Feminista almanach, 2005.

Szokásos torzítás: "az emancipált nők boldogtalanok"

július 24, 2010 - 15:31
Fotó: Unsplash / Pixabay

Látszólag kimeríthetetlenek, a valóságban azonban szánalmasan egyszerű sémákba illeszkednek és egy perc alatt megcáfolhatók azok a koholt vádak, gyenge lábakon álló érvek és átlátszó stratégiák, melyekkel megkísérlik a feminizmust elmarasztalni, és a feminista nőket lejáratni. Ezúttal a férfiidentifikáció vádját, és a boldogtalanság feltételezését vesszük górcső alá.