Nyeregben a bántalmazók

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nyeregben a bántalmazók

június 20, 2019 - 20:01
Egyik anya azért mérges a rendőrségre, mert nem intézkednek a gyermekei láthatása érdekében, a másik anya meg azért, mert intézkednek. A közös bennük az, hogy mindkét esetben a bántalmazó apa igényei szerint járt el a rendőrség, akárcsak a gyámhivatal és a bíróság, de különösképpen az ügyészség. Úgy érzik, a hivatalos szervek nem védik meg őket és gyermekeiket az erőszaktól, hanem az elkövetőt támogatják.

Krisztina már a sokadik alkalommal megy a gyermekeiért feleslegesen, nem kapja meg őket. A két kamaszkorú lányt az édesapjuk neveli több mint három éve. Az anyának kéthetente lenne kapcsolattartása velük.

– A volt férjem az elköltözése után úgy megvert, hogy a dobhártyám átszakadt, ezért a bíróság őt elítélte. Az esetnek a gyermekeim is szemtanúi voltak, és ezt követően hosszú ideig nem akartak elmenni kapcsolattartásra az édesapjukkal. A gyámhivatal minden alkalommal megbírságolt engem, ez összesen közel kétmillió forintot jelentett. A bírságok mellett kiskorú veszélyeztetése miatt is feljelentést tettek ellenem. Mindez oda vezetett, hogy a bíróság az apjuk gondozásába helyezte a lányokat – ismerteti Krisztina. Számos eljárásról és különféle visszaélésekről is beszámol, amelyekről úgy érzi, folyamatosan hátrányosan megkülönböztették.

Alig egy hónapja voltak a gyermekeim az apjuknál, amikor arról számoltak be, hogy rossz körülmények között élnek. Noha az előzetes környezettanulmány alkalmasnak találta az apa otthonát a gyermeknevelésre, a lányoknak nem volt ágyuk, ruhájuk, nélkülözték a megfelelő tisztálkodási körülményeket, és egyiküket bántalmazta is az apa. Úgy ítéltem meg, hogy ez a környezet veszélyezteti a fejlődésüket. Az esetet bejelentettem, de azonnal le is zárták az ügyet arra hivatkozva, hogy nem vagyok sértett, így nem is járhatok el – számol be Krisztina. Eközben az apa teljesen meg akarta szüntetni az anyai kapcsolattartást. Amikor az asszony a gyerekeiért ment, már nem vihette el őket, a rendőrség ugyanis nem vette észre, hogy elsőfokú, nem jogerős és nem végrehajtható gyámhivatali határozatra hivatkozva tagadta meg a láthatást az apa.

– Több mint fél éven keresztül nem is láthattuk, nem is hallhattuk egymást a gyermekeimmel. Később a kislányom ismét azt mesélte, hogy megverte az apja, de ennek sem lett következménye. Súlyos problémák vannak, egyikük  pengével vagdossa magát, másikuk nem jut el a szükséges orvosi vizsgálatra és kontrollra. Senkitől semmiféle segítséget nem kapok a gyermekeim érdekében – szomorkodik Krisztina. Most ismét több mint egy hónapja nem látta a lányait, de a gyámhivatal még egyszer sem bírságolta meg az apát a kapcsolattartás elmaradása miatt, és ellene nem tettek büntető feljelentést. Krisztina hiába kért rendőri segítséget, nem tudott megvalósulni a láthatás. A rendőrség őt küldte haza, mondván, nem kényszeríthetik a gyerekeket kapcsolattartásra; ha a lányok nem akarnak elmenni az anyjukkal, akkor az apának nem is kell felkészíteni őket a láthatásra. Krisztinát nagyon bosszantja ez a rendőri hozzáállás, Zsóka viszont irigyli. Ő ugyanis ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalta egy másik megyében.

Zsóka a születése óta egyedül neveli szintén kamaszkorú gyermekét, aki több alkalommal súlyos pszichés sérülésekkel tért haza az apai kapcsolattartásról. Az orvos és pszichológus tanácsát figyelembe véve a gyógyulásig Zsóka nem adta át a kisfiát többnapos kapcsolattartásra az apának. Hiába értesítette a gyermek betegségéről, így a láthatás lehetetlenségéről, az apa megjelent a gyermekért, rendőri intézkedést és gyámhivatali elmarasztalást kért. Zsókára is több mint egymillió forintot meghaladó összegben szabott ki bírságot, és ellene is büntető feljelentést tett a gyámhivatal kapcsolattartás akadályozása miatt.

Egyik alkalommal az apa nevetve mondta a rendőröknek, hogy megkapta az értesítésemet, miszerint az adott hétvégén nem lehetséges a kapcsolattartás, amit a következő héten tud bepótolni, de ő ennek ellenére megjelent otthonunknál, hogy újabb feljelentést tehessen ellenem – ismertette Zsóka. Hozzátette: a rendőrség minden alkalommal a helyszínre vonult, de egyszer sem szólították fel az apát, hogy fejezze be ezt a magatartását, ugyanis a gyermeket nem kényszeríthetik a láthatásra. A rendőrséget az sem érdekelte, hogy a Zsóka sérelmére elkövetett fizikai erőszak miatt elítélt apa részéről rendszeres, hogy a határozattól eltérő helyszínen és más időpontban kívánt kapcsolatot tartani, háborgatva a gyermeket nevelő család mindennapi nyugodt életvitelét. Zsóka végül külföldre távozott kisfiával, mert nem kapott védelmet az erőszakkal szemben.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Kettős mércével méri a gyámhivatal az elvált szülők jogait

október 28, 2019 - 22:57
Kép forrása: Pixabay

– Anyuka, kifizetem maga helyett a bírságot, csak hadd jöjjenek el a lányok a fellépésre – idézte a tanár szavait Erika, aki négy éve neveli egyedül tízéves ikreit. Éppen első osztályba készültek a lányok, amikor szüleik a különválás mellett döntöttek. Eleinte úgy tűnt, egy gyors, komplikációmentes válás lesz, aztán minden máshogyan alakult.

Nem szerelemféltés, hanem gyilkosság: Néma Tanúk 2019

november 24, 2019 - 19:34
Fotó: Csoszó Gabriella

A közel negyedszázada rendezi meg a családon belüli és párkapcsolati erőszak meggyilkolt áldozatairól megemlékező Néma Tanúk felvonulást, melyre idén november 23-án szombaton került sor. Az eseményen a megölt nőket életnagyságú piros sziluettek jelképezik, rajtuk az áldozat nevével (ha ismert), életkorával, halála körülményeivel. A szervezők idén egy térképet is összeállítottak, feltüntetve rajta a bűncselekmények helyszíneit.

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina. 

"A bűnöm annyi volt, hogy az exférjem ránk akarta gyújtani a házat"

október 18, 2015 - 22:19

Sziasztok, Csurika Mária vagyok A Város Mindenkié Hajléktalan Nők Munkacsoportjából.

Nőnek lenni a mai társadalomban nem egyenlőség, hanem elnyomás - főleg akkor, ha a nő szegény, ne adj isten cigány, fogyatékkal él, vagy sokgyermekes anya. Ma Magyarorszagon 17 százalékkal keresnek a férfiak többet ugyanazert a munkáért, mint a nők. Nekünk, nőknek kell a gyermekeinket felnevelni, de ha sokat vagyunk betegállományban, elveszítjük a munkahelyünk, ezért elvész az otthonunk is.

A bántalmazottak sorsa a jogi eljárástól az esetleges új kapcsolatig

november 25, 2011 - 23:35

Bántalmazott. Hányszor hallottam mostanában ezt a szót ? Hányszor írtam le ?  Talán ezerszer is, nem számoltam. Számoltam viszont a napokat, az éjszakákat,annak idején, amikor arra vártam, hogy segítsen végre valaki, hogy biztonságban érezzük végre magunkat. Hosszú volt az út idáig.

Törvényesített gyerekrablás – esetleírás, avagy miért demonstrálunk dec. 1-jén szombaton 15 órakor a Kossuth téren?

november 28, 2012 - 15:53

„A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen” rendezvénysorozat keretében december 1. szombaton, 15 órakor a Kossuth téren Anyák, akiknek elrabolták a gyermekeit demonstráció lesz.

„Történelmet írtunk, nővéreim!" – Tömegtüntetés Peruban a nők elleni erőszak miatt

augusztus 15, 2016 - 00:53
"Magamnak öltözök, nem neked" - Ni Una Menos felvonulás a nőkkel szembeni erőszak ellen, Peru, 2016. aug. 13.  (kép forrása: Municipalidad Provincial de Huaura Facebook-oldala)

Mintegy 50.000 ember tüntetett a Ni Una Menos nevű feminista közösség felhívására Peruban a nők elleni erőszak ellen 2016. augusztus 13-án. A felháborodást a közönyös hatóságok és a bántalmazóknak a közelmúltban kiszabott túl enyhe ítéletek váltották ki.

Részeg a nő, rosszul van és vitatkozik? Megérdemli az erőszakot!

december 12, 2015 - 12:54

L. Dorka azonban meghallotta az üzenet másik részét is: "tehetsz ellene", ezért - hiszen őt is, mint minden fiatal nőt, hányszor, de hányszor óva intették attól, hogy éjjel egyedül, gyalog menjen haza a sötét utcákon, ahol tíz méter után ki- vagy elrabolják, leütik, megerőszakolják, leszúrják! - taxit hívott, melytől köztudomásúlag elvárható egy olyan szolgáltatás, hogy viteldíj fejében biztonságban hazajuttatja az utast. 

"Tudom, milyen az, mikor apám fojtogat, s nem érdekel semmi, csak haljak már meg végre"

szeptember 10, 2016 - 23:20

Pintér Marianna túlélő, blogger, nők és gyermekek elleni erőszak ellen küzdő aktivista, az csapat tagja. Az alábbi beszéde az első Angyalhír Emléksétán, 2015. június 29-én hangzott el. 

 

Én a családon belüli erőszak több formáját megtapasztaltam. 

Egy anyától csak úgy el lehet venni a gyerekét? Hát hogyne!

október 23, 2011 - 20:28
(A kép illusztráció.)
Talán még emlékeznek kedves olvasóink arra a spanyol esetre, amikor is egy nevű nőtől elvették a 15 hónapos gyerekét a hatóságok, mindenféle idétlen okokra hivatkozva.
Nos, aki esetleg abban a hitben élt volna, hogy Spanyolország messzire van, illetve ilyen csak afrikai bevándorlókkal eshet meg, annak bizonyára hidegzuhany a valóság: igen, ilyet Magyarországon is megtehetnek.