A harcművészetekben jártas szüfrazsett, aki a termetes rendőröket is megfélemlítette: Edith Garrud

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

A harcművészetekben jártas szüfrazsett, aki a termetes rendőröket is megfélemlítette: Edith Garrud

június 15, 2016 - 13:29
Edith nőknek és gyermekeknek tartott órákat, és sikerrel bizonyította, hogy a legkisebb termetű ember (ő maga csak 150 centi volt) is képes legyőzni bármily terebélyes ellenfelet, ha elsajátítja a dzsudzsucu fogásait.

Anyja és apja nem voltak házasok, s ez a tény a korabeli megítélés miatt rányomta bélyegét az 1872-ben született és egy híján 100 évet élt Edith gyerekkorára. A nagynénjénél nevelkedő magányos kislány, hogy elfoglalja magát, rákapott az atlétikára. 1893-ban hozzáment a sportokért ugyancsak lelkesedő William Garrudhoz, s együtt vettek dzsudzsucu órákat egy Londonban tartózkodó japán mestertől, Szadakazu Ujenisitől, majd 1908-ban, amikor tanáruk visszament Japánba, átvették a dodzsó vezetését. Edith nőknek és gyermekeknek tartott órákat, és sikerrel bizonyította, hogy a legkisebb termetű ember (ő maga csak 150 centi volt) is képes legyőzni bármily terebélyes ellenfelet, ha elsajátítja a dzsudzsucu fogásait.

1907-ben egy rövidfilmet forgatták róla, amivel meglehetős ismertséget szerzett, és meghívta radikális nőszervezete, a WSPU gyűlésére, 1909 decemberétől pedig rendszeres kurzusokat tartott a lenyűgözött szüfrazsetteknek, és megalapította a Szüfrazsettek Önvédelmi Klubját. A sajtó nem tudott betelni a bámulatos fizikai erőfölényt felmutató nővel, aki hosszú szoknyában és széles karimájú kalapban is bevethető harci technikákkal fegyverezte fel a feministákat. Harminc legjobb tanítványából testőrséget képzett ki Emmeline Pankhurst védelmére: ők voltak az úgynevezett Dzsudzsucu Szüfrazsettek.

Garrud túl értékes volt a mozgalomnak ahhoz, hogy kockáztassák a letartóztatását, így személyesen ritkán vett részt a műveletekben, de segítette társait, ahogy tehette. Egy alkalommal, amikor egy csapat szüfrazsett betört több mint 400 kirakatot, bemenekítette a tetteseket a dodzsóba, edzőruhát adott rájuk, utcai ruhájukat és a törés-zúzásra használt tárgyaikat elrejtette egy szőnyeggel fedett csapóajtó alatt. A bekopogó rendőrök csak annyit látták, hogy Garraud szokása szerint dzsudzsucu edzést tart hat nőnek, így elkullogtak.

Edith Garrrud 1925-ben teljesen visszavonult a politikai tevékenységtől és a sportoktatástól is, így későbbi életéről keveset lehet tudni.

/Első megjelenés: Éva magazin/

 

Edith Garrud 94. születésnapján Godfrey Winn riporterrel (Women's Magazine)

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A „Tábornok” szüfrazsett: Flora Drummond

június 15, 2016 - 13:13

Az 1878-ben született manchesteri lány postáskisasszonynak tanult, de mivel csak 155 centire sikerült megnőnie, egy akkor bevezetett, minimum 157 cm-es magasságot előíró követelmény értelmében nem állhatott munkába. Drummond, akit a nőkkel szembeni diszkrimináció e formája (hiszen a nők átlagos testmagassága alacsonyabb a férfiakénál) felháborított, egy gyárban helyezkedett el, ahol még lázítóbb igazságtalanságokkal találkozott: például azzal, hogy a nemek közt markáns fizetéskülönbségek vannak, valamint hogy az alulfizetettség és a munkanélküliség nők sokaságát kergeti prostitúcióba.

Viktorinánus úrilányból vegetáriánus feminista: Charlotte Despard kalandos élete (1844–1939)

június 15, 2016 - 11:50

1844. június 15-én született. Fiatalkorában a viktoriánus úrilányok életét élte, később férjével beutazta Indiát és Ázsiát, ebben az időben írta romantikus regényeit.

Férje 1890-ben hajóbalesetben meghalt, Charlotte ezután barátai ösztönzésére a jótékonysági munka felé fordult. Eleanor Marx jó barátja volt, részt vett a Második Internacionálén, és fellépett a búr háború ellen.