Viktorinánus úrilányból vegetáriánus feminista: Charlotte Despard kalandos élete (1844–1939)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Viktorinánus úrilányból vegetáriánus feminista: Charlotte Despard kalandos élete (1844–1939)

június 15, 2016 - 11:50
Magabiztos, határozott, független nő volt, aki hosszú életében több ügyért harcolt.

1844. június 15-én született. Fiatalkorában a viktoriánus úrilányok életét élte, később férjével beutazta Indiát és Ázsiát, ebben az időben írta romantikus regényeit.

Férje 1890-ben hajóbalesetben meghalt, Charlotte ezután barátai ösztönzésére a jótékonysági munka felé fordult. Eleanor Marx jó barátja volt, részt vett a Második Internacionálén, és fellépett a búr háború ellen. 

A szegényeket segítette, majd belépett a a vezette Női Választójogi Szervezetek Nemzeti Uniójába (NUWSS). Az ő eszközeiket nem találta kellőképpen hatékonynak, így átállt a militáns Women's Social and Political Union (WSPU) soraiba. Az ő aktivistájukként többször le is tartóztatták, kétszer volt a hírhedt Halloway börtönben. Nem értett azonban egyet  autoriter vezetési stílusával, így 1907-ben Theresa Billington-Graig és Edith How-Martyn társaságában kilépett, és megalapította a Women's Freedom League (WFL) nevű szervezetet, amely a mérsékelt, lobbista NUWSS és a radikális WSPU között helyezhető el. Saját lapot is indítottak The Vote címmel. A militáns akciókat elvetették, ám a (pl. passzív ellenállás, adósztrájk) előszeretettel alkalmazták. Tagja volt az Ír Nők Választójogi Szövetségének is.

Az 1913-as budapesti Nemzetközi Női Választójogi Világkongresszus alkalmával Magyarországon is járt, a főváros mellett is ellátogatott.  

Az első világháború alatt - ismét Pankhurstékkel (sőt még a saját családjával is) ellentétben - pacifista nézeteket hangoztatott. A London Vegetarian Society alelnöke volt és részt vett a viviszekció (élveboncolás) elleni mozgalomban is.

Sokat utazott és sok időt töltött Londonban, bár 1921-től Írországban élt és aktiv tagja volt a Sinn Fein-nek. Az ír függetlenségi háború idején -nal dolgozott együtt.

Kilencvenes éveiben még antifasiszta megmozgulások karizmatikus szónoka volt. Kilencvenöt évesen, házában elesve érte a halál.

Londonban két utca is viseli a nevét. 

Néhány munkája: 

  • Economic Aspects of Woman's Suffrage (London: King, 1908)

  • Collins, Mabel and Despard, Charlotte, Outlawed: A Novel on the Suffrage Question (London: Drame, 1908)

  • Theosophy and the Women's Movement (London: Theosophical Society, 1913)

 

Források: 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.

Dora Montefiore angol/ausztrál szüfrazsett, író (1851–1933)

december 26, 2016 - 17:22

Dora Fuller Angliában született, egy ausztráliai útja alkalmával ismerkedett meg G.B. Montefioreval, akivel 1874-ben házasságot kötött. A férfi 1889-ben meghalt, és a korabeli törvények szerint nem Dora lett automatikusan gyerekei gyámja, perre kellett mennie. Ez adta az első lökést, ettől kezdve elszántan harcolt a nők jogaiért.

1891-ben lakásán tartották meg a Womanhood Suffrage League of New South Wales alakuló ülését.

Leonora Cohen angol szüfrazsett (1873–1978)

április 22, 2017 - 01:20

Az első feministák egyike életének 105 éve alatt megélte a feminizmus második hullámát is Angliában. Leedsben élt korán özvegyen maradt anyjával, fiatalon dolgozni kezdett. 1900-ban házasságot kötött gyerekkori barátjával, jól éltek, de felismerte a nők kiszolgáltatottságát. 1909-ben csatlakozott a WSPU-hoz (Women's Social and Political Union), megismerkedett az alapítóval, tel.