Az első űrsiklópilóta és -parancsnok nő: Eileen Collins

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Az első űrsiklópilóta és -parancsnok nő: Eileen Collins

november 14, 2018 - 15:03

Az első nő, aki űrsikló pilótája és később parancsnoka is volt. Elmirában született, a Syracuse egyetemen matematikát és közgazdaságtant tanult, 1978-ban diplomázott. Ugyanabban az évben egyike volt annak a négy nőnek, akit felvettek a légierő oklahomai bázisának pilótaképzésére. Két évre rá a légierőnél ő volt az első női pilótaoktató. Tanulmányait az Air Force’s Institute of Technology-n folytatta, 1990-ben az első női tesztpilóták között végzett. Ugyanebben az évben elérte az ezredesi rangfokozatot és beválogatták az űrhajósjelöltek közé. Első expediciója 1995-ben volt, az általa vezetett űrsiklóval a Mir űrállomáson landolt. 1999-ben kapta meg parancsnoki kinevezését, négy alkalommal összesen 872 órát töltött az űrben. Többek között a Defense Superior Service Medal, French Legion of Honor, NASA Outstanding Leadership Medal és a Free Spirit Award birtokosa.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A nő helye a csúcson van

október 01, 2019 - 01:52
Annie Smith Peck amerikai tanár, író, hegymászó

Annie Smith Peck jómódú családból származott, fivérei példáját követve a Brown University-re szeretett volna járni, de oda nőket nem vettek fel. 1872-ben elvégezte a tanítóképzőt és utána, bár szülei nem helyeselték, jelentkezett Ann Arborban a University of Michigan bölcsészkarára, 1878-ban diplomázott. 1881 és 1892 között a Purdue University latintanára volt, az első női egyetemi tanárok egyike.

Ruth Rowland Nichols amerikai pilóta (1901–1960) 

február 23, 2018 - 10:06

Jómódú családból származott, érettségi ajándékul egy repülőutat kapott ajándékba, akkor szeretett bele a repülésbe. A Wellesley College hallgatója lett, egyetemi évei alatt szerezte meg pilótaengedélyét. Egyik alapító tagja volt a női pilóták szervezetének, a Ninety-Nines-nak. Az 1930-as évek során számtalan rekordot állított fel, többek között megdöntötte Charles útvonalrepülési idejét.