Ruth Rowland Nichols amerikai pilóta (1901–1960) 

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Ruth Rowland Nichols amerikai pilóta (1901–1960) 

február 23, 2018 - 10:06
A repülés úttörői közé tartozott, az első női pilóta volt, aki egyidejűleg tartotta a sebességi, magassági és távolsági világrekordot.

Jómódú családból származott, érettségi ajándékul egy repülőutat kapott ajándékba, akkor szeretett bele a repülésbe. A Wellesley College hallgatója lett, egyetemi évei alatt szerezte meg pilótaengedélyét. Egyik alapító tagja volt a női pilóták szervezetének, a Ninety-Nines-nak. Az 1930-as évek során számtalan rekordot állított fel, többek között megdöntötte Charles útvonalrepülési idejét. 1939-től a civil légimentő szolgálat, a Relief Wings vezetője volt, ezt a tevékenységét a háború alatt is folytatta. A háború után ismertségét az UNICEF szolgálatába állította. Élete során az összes létező repülőgéptípust legalább egyszer vezette, a vitorlázórepülőtől a szuperszonikus gépig. 1992-ben beválasztották a National Aviation Hall of Fame tagjai közé.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Házasságkötése után végezte el az orvosi egyetemet, a 19. században: Hannah Longshore

május 28, 2020 - 15:38

Hannah Myers 1819-ben kvéker családba született, ahol egyformán fontosnak tartották a lány- és a fiúgyerekek taníttatását. A New Lisbon Academy elvégzése után orvosnak szeretett volna tanulni, de nem volt elég pénze a családnak. 1841-ben házasságot kötött Thomas Ellwood Longshore tanárral, aki a nőjogok híve volt és támogatta felesége törekvéseit.

„Ha nőként futsz, kiesik a méhed” - Kathrine Switzer a sztereotípiák ellen

augusztus 29, 2018 - 13:25

– A 70-es években általános volt az a vélemény, hogy a nők fizikailag képtelenek hosszú távú futásra – meséli Kathrine. – A közvélekedés szerint az ilyen típusú mozgáshoz szükséges, a szőrős mellkas, bajusz és a nagy lábméret. De ha nő vagy, még a méhed is kieshet futás közben! Ezért eltiltották a nőket a futástól és a versenytől, beleértve az is.

Janet Guthrie amerikai autóversenyző (sz. 1938)

március 07, 2018 - 20:07

Az első nő, aki indulhatott a híres Indianapolis 500 autóversenyen, és az egyetlen nő, aki versenyzett a Daytona 500-on. Kocsijait sajátmaga építette és szervizelte. Fizikus végzettségű, kutató- és fejlesztőmérnökként az Apolló programban dolgozott. Versenyzői pályafutása befejezése után sisakját és versenyöltözetét a Smithsonian Intézetben állították ki.