Öt nő a NASA új űrhajósjelöltjei között

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Öt nő a NASA új űrhajósjelöltjei között

június 21, 2017 - 21:25
18 ezer emberből választották ki őket. Most két éves kiképzést kezdenek el. Rajtuk kívül van még hét férfi is a "kiválasztottak" között.

18 ezer emberből választották ki őket. Most két éves kiképzést kezdenek el. Rajtuk kívül van még hét férfi is a "kiválasztottak" között.

Kayla Barron

29 éves, tengeralattjárón teljesített korábban szolgálatot, végzettsége alapján mérnökfizikus


Zena Cardman

29 éves, mikrobiológus és óceánkutató, dolgozott már az Antarktiszon is, meg jégbarlangokban, ahova semmilyen fény és élet nem jut be


Jasmin Moghbeli

33 éves, helikopterpilóta és repülőgép-mérnök, aki 6 éves korában arról álmodott, hogy űrhajós lesz, és a farsangon is űrhajósnak öltözött


Loral O'Hara

34 éves, mérnök. Már harmadik alkalommal jelentkezik űrhajósnak. Azt üzeni a fiatal diákoknak: ne aggódjanak, ha nem megy a matek. Neki sem ment, de megküzdött vele, és most űrhajóssá vált :)


Jessica Watkins

29 éves, a földtudományok doktora, élsportoló. Meg persze feminista is, elsősorban a színesbőrű nők jogaiért száll síkra, hogy egyenlő lehetőségeket kapjanak a reáltárgyak (természettudományok, technológia, mérnöki szakok és matematika) tanulásakor az egyetemen.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Christa McAuliffe amerikai tanár (1948–1986)

szeptember 01, 2017 - 14:12
Christa McAuliffe (balra) és Barbara Morgan

A Challenger űrhajó legénységének tagja Bostonban született, az egyetem elvégzése után egykori középiskolájában, Marylandban tanított angolt és történelmet. Mindig érdekelte az űrutazás, és amikor 1984-ben Reagan elnök és a NASA meghirdette a „Tanár az űrben”  programot, azonnal jelentkezett. 1985 júliusában George Bush alelnök bejelentette, hogy több mint 11 ezer jelentkező közül őt választották be a csapatba. 1985 szeptemberében Houstonba utazott és az űrközpontban megkezdte a felkészülést. Többszöri halasztás után a Challenger indítására 1986.

„Ha nőként futsz, kiesik a méhed” - Kathrine Switzer a sztereotípiák ellen

augusztus 29, 2018 - 13:25

– A 70-es években általános volt az a vélemény, hogy a nők fizikailag képtelenek hosszú távú futásra – meséli Kathrine. – A közvélekedés szerint az ilyen típusú mozgáshoz szükséges, a szőrős mellkas, bajusz és a nagy lábméret. De ha nő vagy, még a méhed is kieshet futás közben! Ezért eltiltották a nőket a futástól és a versenytől, beleértve az is.

Janice Voss amerikai mérnök, űrhajós (1956–2012) 

október 08, 2017 - 14:23

A Massachusetts Institute of Technology hallgatójaként 1977-ben elektromérnöki diplomát szerzett, ugyanott készítette doktori disszertációját is. Utána a Rice egyetemen tanult űrfizikát, a témából szintén a MIT-en doktorált 1987-ben. 1990-ben beválogatták az űrhajósjelöltek közé, a kiképzést 1991-ben fejezte be. Öt űrexpedíciója alatt összesen 49 napot töltött az űrben, egy alkalommal parancsnoki beosztásban. Tagja volt az első űr-randevúnak a Mir állomáson. 2004-től 2007-ig a NASA Kepler Space Observatory tudományos vezetője volt.