Legyen közös ügyünk a gyerekek szexuális erőszak elleni védelme! - a Nőkért Egyesület is csatlakozott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Legyen közös ügyünk a gyerekek szexuális erőszak elleni védelme! - a Nőkért Egyesület is csatlakozott

október 24, 2016 - 13:11
A Hintalovon Alapítvány aláírásgyűjtést kezdeményez olyan kormányzati lépések sürgetésére, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat, és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon.

"A szexuális erőszak az egyik legsúlyosabb bántalmazás, amit egy gyerek elszenvedhet.

Az elmúlt hónapokban több hír és elemzés jelent meg gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről, mint korábban bármikor. Ezek megrázó tanulsága az áldozatok kiszolgáltatottsága, az, hogy sokan közülük azért nem beszélnek, mert nem reménykednek segítségben. Az is probléma, hogy annak a gyereknek, aki áttöri a hallgatás falát, sokszor annak ellenére nem hisznek, hogy bizonyított: az esetek döntő többségében a bántalmazást olyan személy követi el, akivel a gyerek rendszeres kapcsolatban áll, és aki esetenként köztiszteletben álló személy.

A gyerekek egészséges énképe, testképe, érzelmi biztonsága, a párkapcsolatokról és szexualitásról szerzett tudása fontos része annak, hogy a gyerek felismeri-e, és tud-e időben segítségért kiáltani, ha felnőttek vagy akár kortársai szexuálisan bántalmaznák.

Mit tehetünk mi, felelős felnőttek? Kezdeményezzük, hogy:

1. Az Országgyűlés tartson vitanapot a gyerekbántalmazás és a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak problémájáról, és dolgozzon ki egy stratégiát a megelőzésre és a gyerekek hatékonyabb védelmére.

2. Legyen kötelező része az általános- és középiskolai Nemzeti Alaptantervnek az egészséges test- és énképpel, érzelmi biztonsággal, párkapcsolatokkal és szexuális ismeretekkel kapcsolatos oktatás, és ehhez rendeljenek kellő óraszámot, és kompetens képzésben felkészített oktatókat.

3. A kormányzati szervek teremtsék meg az egyes esetek rendszerszintű kivizsgálását végző szakmaközi fórumok létrejöttének és működésének feltételeit minden olyan szereplő részvételével, akik a gyerek jóllétéért és biztonságáért felelősek.

4. A kormány gondoskodjon a Lanzarote egyezmény mielőbbi végrehajtásáról, és arról, hogy megszűnjön Magyarországon a gyerekprostitúció. A gyerekek prostituálttá válása az esetek kétharmadában direkt módon kapcsolatba hozható a gyerek által elszenvedett szexuális erőszakkal.

A gyerekekkel szembeni szexuális erőszak elleni fellépés állami feladat. A jelenlegi űr betöltésére a Hintalovon Alapítvány 2016 októberétől elindítja Yelon programját.

Tudj meg többet rólunk:

A céljainkkal egyetértő civil szervezetek és szövetségek:

Bácskai Juli Pszichoszínháza
Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány
Háttér Társaság
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége
Mesekő Alapítvány
Mindenhol Otthon Alapítvány
MPT Korczak Munkacsoport
Nőkért Egyesület
Polgár Alapítvány az Esélyekért
SOS Gyermekfalvak Magyarország
Terre des hommes Magyarország Alapítvány

A csatlakozó civil szervezetek listáját folyamatosan frissítjük."

A petíciót lehet aláírni! 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson.