Legyen közös ügyünk a gyerekek szexuális erőszak elleni védelme! - a Nőkért Egyesület is csatlakozott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Legyen közös ügyünk a gyerekek szexuális erőszak elleni védelme! - a Nőkért Egyesület is csatlakozott

október 24, 2016 - 13:11
A Hintalovon Alapítvány aláírásgyűjtést kezdeményez olyan kormányzati lépések sürgetésére, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat, és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon.

"A szexuális erőszak az egyik legsúlyosabb bántalmazás, amit egy gyerek elszenvedhet.

Az elmúlt hónapokban több hír és elemzés jelent meg gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről, mint korábban bármikor. Ezek megrázó tanulsága az áldozatok kiszolgáltatottsága, az, hogy sokan közülük azért nem beszélnek, mert nem reménykednek segítségben. Az is probléma, hogy annak a gyereknek, aki áttöri a hallgatás falát, sokszor annak ellenére nem hisznek, hogy bizonyított: az esetek döntő többségében a bántalmazást olyan személy követi el, akivel a gyerek rendszeres kapcsolatban áll, és aki esetenként köztiszteletben álló személy.

A gyerekek egészséges énképe, testképe, érzelmi biztonsága, a párkapcsolatokról és szexualitásról szerzett tudása fontos része annak, hogy a gyerek felismeri-e, és tud-e időben segítségért kiáltani, ha felnőttek vagy akár kortársai szexuálisan bántalmaznák.

Mit tehetünk mi, felelős felnőttek? Kezdeményezzük, hogy:

1. Az Országgyűlés tartson vitanapot a gyerekbántalmazás és a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak problémájáról, és dolgozzon ki egy stratégiát a megelőzésre és a gyerekek hatékonyabb védelmére.

2. Legyen kötelező része az általános- és középiskolai Nemzeti Alaptantervnek az egészséges test- és énképpel, érzelmi biztonsággal, párkapcsolatokkal és szexuális ismeretekkel kapcsolatos oktatás, és ehhez rendeljenek kellő óraszámot, és kompetens képzésben felkészített oktatókat.

3. A kormányzati szervek teremtsék meg az egyes esetek rendszerszintű kivizsgálását végző szakmaközi fórumok létrejöttének és működésének feltételeit minden olyan szereplő részvételével, akik a gyerek jóllétéért és biztonságáért felelősek.

4. A kormány gondoskodjon a Lanzarote egyezmény mielőbbi végrehajtásáról, és arról, hogy megszűnjön Magyarországon a gyerekprostitúció. A gyerekek prostituálttá válása az esetek kétharmadában direkt módon kapcsolatba hozható a gyerek által elszenvedett szexuális erőszakkal.

A gyerekekkel szembeni szexuális erőszak elleni fellépés állami feladat. A jelenlegi űr betöltésére a Hintalovon Alapítvány 2016 októberétől elindítja Yelon programját.

Tudj meg többet rólunk:

A céljainkkal egyetértő civil szervezetek és szövetségek:

Bácskai Juli Pszichoszínháza
Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány
Háttér Társaság
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége
Mesekő Alapítvány
Mindenhol Otthon Alapítvány
MPT Korczak Munkacsoport
Nőkért Egyesület
Polgár Alapítvány az Esélyekért
SOS Gyermekfalvak Magyarország
Terre des hommes Magyarország Alapítvány

A csatlakozó civil szervezetek listáját folyamatosan frissítjük."

A petíciót lehet aláírni! 

 

 

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.

Rendőri fellépés: ligetvédők vs. bántalmazók - a Nőkért Egyesület nyilatkozata

július 07, 2016 - 20:34
Keresztes Magdi fotója (Facebook)

A Nőkért Egyesület felháborodottan konstatálja, hogy a környezetpusztítás és az önkényes kormányprojektek társadalmi egyeztetés nélküli kivitelezése ebben az országban jóval fontosabb, mint a családon belüli erőszak áldozatainak védelme. Az erőszakmentesen tiltakozó Ligetvédőket igen határozottan, keménykedve, jogsértésektől sem visszariadva bilincsben elhurcolják a marcona rendőrök - nem értjük, vajon hol ez a gyorsaság, vehemencia és hatékonyság, amikor nőket, gyerekeket verő, erőszakoló, terrorizáló bántalmazókat kellene elvinni?

Részvétel a Nők Lázadása Szabadegyetemen - beszélgetés a prostitúcióról (videó)

május 30, 2013 - 21:30

2013 májusában a Nők Lázadása Szabadegyetem keretében Betlen Anna (közgazdász, MONA), Lovas Nagy Anna (, elnök, Nők Lázadása egyesület) és Antoni Rita (elnök, Nőkért Egyesület, elnökségi tag, Nők Lázadása) a prostitúcióról beszélgettek.

Csillag Ádám videója: 

 

A nemi erőszak nem vicces - beadványunk a Médiahatósághoz

szeptember 03, 2014 - 12:55
A vicces kedvű műsorvezetők (Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs)

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot a , a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva helyezte, ezért első lépésként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Meggyőződtünk arról, hogy semmi akadálya, hogy egyazon panaszt több állampolgár is benyújtson, így mindenkit arra biztatunk, hogy ragadjon tollat/billentyűzetet, és küldjön a hatóságnak akár saját fogalmazású, akár a mi levelünket mintának vagy szó szerint felhasználó levelet. (Megj. a hatóság csak postai leveleket fogad, e-maileket nem!)

Nők százezrei vonultak Trump ellen - fotók Washingtonban élő olvasónktól

január 22, 2017 - 01:05
Women's March, Washington, fotó: Singer Ilona

Ahogy az MTI is hírül adta, több százezer Trump-ellenes tüntető részvételével szombat délben nagygyűléssel kezdetét vette a Nők Menete elnevezésű washingtoni demonstráció. A tüntetés szervezőbizottsága nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: „A választási kampány retorikája sokunkat sértett és fenyegetett. A nők menete azt az egyértelmű üzenetet küldi új kormányzatunknak és a világnak is már az első napon, hogy a női jogok emberi jogok”.