Kis magyar képmutatás: "Jaj fogy a népesség" vs. fúj, nyilvános szoptatás

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Kis magyar képmutatás: "Jaj fogy a népesség" vs. fúj, nyilvános szoptatás

június 04, 2010 - 09:24
Hányan sírnak, hogy "jaj, fogy a népesség" - de ugyanezek az emberek fogják be a fülüket a buszon, ha üvölt egy csecsemő (csak nem azért, mert éhes?), és ugyanezek az emberek vágnak pofákat, ha egy nő nekiáll nyilvános helyen szoptatni.

A társadalom hisztérikusan elvárja a nőktől, hogy mindent elsöprő vágyat érezzenek az anyaságra, és ezt a "szerepet" a véljék az életükben - sőt, ahogy haladunk jobbra, az is kívánatos, hogy ezért mindent feladjanak, pl. a csúnya , a még csúnyább önérvényesítést. De ha valaki mégis megfelel ennek az elvárásnak, akkor intézze a lehető legdiszkrétebben. Ugye? Hányan sírnak, hogy "jaj, fogy a népesség" - de ugyanezek az emberek fogják be a fülüket a buszon, ha üvölt egy csecsemő (csak nem azért, mert éhes?), és ugyanezek az emberek vágnak pofákat, ha egy nő nekiáll nyilvános helyen szoptatni (mivel kevés helyen vannak külön erre a célra rendszeresített helyiségek, nagyon nem tehet mást).

Alig telt el pár nap, hogy egy, aellen tiltakoztunk, ma a következő cikket találtam a Délmagyarban:

"Addig nincs gond, amíg az anyuka nem az önmegvalósítás egy nyilvános formájának tekinti a szoptatást" - jelenti ki egy kommentelő. Úgyhogy: vigyázat! Ha egy nő nem elég diszkrét, akkor még a társadalmi előírásoknak való megfelelés közben is csúnya önmegvalósítással vádolhatják! (Ez ugyanaz, mint ahogy elvárják, hogy a nők szépek legyenek, de egyúttal azt is, hogy ezt mindenféle idő, energia és pénz befektetése nélkül érjék el. A szép nőt üdvözli a társadalom, a szépítkezőt viszont elítéli. Az elhízott kismamát megvetik, viszont azt sem helyeslik, ha az anya elmegy otthonról, hogy aerobic edzéseken vegyen részt.)

Hogy gondolják? A nők csak szüljenek, de abba ki gondol bele, hogy ez mivel jár? Ja, vagy az anyuka ne menjen sehova a sarki bolton és a közeli gyermekorvosi rendelőn kívül, üljön a 4 fal között, mert a nőnek az a dolga?  Úgy tűnik, igen: "A nagyon kisgyerekkel tessék szépen otthon maradni" - kardoskodik egy hozzászóló. (Aki további előírásokat is az olvasó arcába vág: "Egy éves kor után pedig normális anya elválsztja a gyerekét, ha azt akarja, hogy le legyen egy életre orálisan fixált.") És ami a slusszpoén: nem ezt az okostojást moderálták ki, hanem a reakciót. Ráadásul az ellenreakcióknál szintén csak a gyerek érdekei vannak előtérben: pl. ha nem viszik ki, nem fejlődik az inteligenciája - akkora bűn lenne arról is beszélni, hogy a 4 fal között anyuka bedilizik, és joga van kimenni az utcára, emberek közé? Még ez a hozzászóló sem részesült figyelmeztetésben: "A leendő anyukának pedig üzenem: Ne hallgasson tejcsiztető, meg szopiztató majomanyákra, a tápszert evő gyerek is felnő." A gügyögő beszéd engem is irritál, és szerintem a gyerek nyelvi fejlődésének sem tesz jót, de ezerszer inkább állok e vitában a gügyögő anyukák pártjára, mint e tapló mellé. 

A képmutatás másik aspektusa: a szoptatás mint szituáció azért zavaró sok férfi számára, mert kínosan nyilvánvalóvá teszi, hogy a női test nem csak szexuális tárgy, hanem egyéb funkciói is vannak. Ugyanaz, ami a pornóban lezajlik a torokkal és egyéb, eredetileg nem falloszbefogadásra szánt testrészekkel kapcsolatban - valódi funkciójuk szinte sértő a hegemón maszkulinitást megtestesítő a "macsó" számára, mert az ő logikája szerint az alárendelt nő, és annak minden testrésze csak az ő vágyai kielégítése végett létezik. Erre a nyálcsorgatás tárgya, az előszerettel fixírozott, tapizott, gyömöszölt mell ott van egy merőben más funkcióban, egy kisbaba táplálkozik belőle. Hát ez valóban kínos lehet. És ez megmagyarázza, hogy a köldökig kivágott ruha miért nem probléma ("egy szoptató nő melléből ha azt normálisan teszi akkor kevesebb látszik mint egy átlagos dekoltázsból", írja valaki),  ellenben a szoptatás, ami még többet is mutat a mellből, miért az e logika szerint. "Ebben a szituációban nem mint nő, hanem mint anya funkcionálok" - írja az egyik, szoptatáspárti hozzászóló, és rámutat, hogy ez zavarja az ellenzőket - holott, teszem hozzá, egyre követelőzőbbek azok a hangok, amelyek választási lehetőséget sem akarnak hagyni, és minden nőt háromszoros anyának kívánnak látni.

Néhány más képmutató az elrejtenivaló természetességet látja ebben, felmerülnek olyan asszociációk, mint hogy tampont sem cserélünk, illetve nem wc-zünk nyilvánosság előtt. Tényleg nem? Hány férfi gondol egyet, és intézi az utcán folyó ügyeit? Azt persze nem kíséri ekkora felháborodás, hiszen nem a nők vagy netán a gyerekek, hanem a férfiak kényelmét szolgálja. Voltak aztán olyan utalások, hogy a cigányasszonyok szoptatnak a nyilvánosság előtt, illetve, hogy a melegfelvonuláson közszemlére tett tangás hátsók (igen, az az egy, ami van a több ezer normálisan kinéző felvonuló mellett...) "bezzeg" normálisak (ebben a felfordult, beteg, liberális, modern, bla bla bla világban). Keverednek itt mindenféle hangok. A "bezzeg elfogadottak" között felbukkanak hajléktalanok, koldusok, kéregetők. Megjelennek az utcán csókolózó fiatalok, és a mozgássérültek is, az ember nem győzi kapkodni a fejét a hozzászólások között, melyek a "normálisok" által dominált utca tűrőképességét próbálják meghatározni.

Az állítólag békítő szándékú hang is leteremti az anyát: "A szoptató nőnek tudomásul kellene venni, hogy civilizált ( nem ősközösségi ) társadalomban él, ahol  nem mindenki kíváncsi a magánszférájára" és ismét megjelenik asszociációként "a test többi anyagcseréje" (és akkor ha egy felnőtt eszik az utcán, akkor is ilyen asszociációi támadnak?) A hozzászólás így folytatódik: "A társadalomnak viszont toleránsnak kell lennie, ha egy anya- felkészületlenségből - az utcán kénytelen ily módon táplálni."

Tehát ismét olyan példát láthattunk, ahol a társadalmi elvárások személyiséget szétvágó pengeélén egyensúlyozó nő a konformista igyekezetért is megrovásban részesül. A szoptató nőből lesz önmegvalósító, feltűnési viszketegségben szenvedő, hányingert keltő, a disztingvált reggeliző úr szájából a félig megcsócsált kakaóscsigát kiforgató, primitív, piszkos, szégyentelen bestiális LÉNY. És a nő már megint nem ember.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Vagy-vagy? Anyaság vagy egyéni érvényesülés?

augusztus 21, 2016 - 00:00

Karrier – e szó hallatán középkorú, nadrágkosztümös, szigorú fellépésű vezérigazgató asszonyt szokás elképzelni, aki a maga rideg lényével és megkeményedett arcvonásaival bizonyára pocsék feleség és anya. Már ha egyáltalán az – fiatalabb kiadásáról előre borítékolható, hogy ha így folytatja, nem lesz egyik sem. Vagy mert viszolyog e szerepektől, vagy mert hiába keres olyan férfit, akinek ő a maga antinő mivoltában kellene.

Kettős mércével méri a gyámhivatal az elvált szülők jogait

október 28, 2019 - 22:57
Kép forrása: Pixabay

– Anyuka, kifizetem maga helyett a bírságot, csak hadd jöjjenek el a lányok a fellépésre – idézte a tanár szavait Erika, aki négy éve neveli egyedül tízéves ikreit. Éppen első osztályba készültek a lányok, amikor szüleik a különválás mellett döntöttek. Eleinte úgy tűnt, egy gyors, komplikációmentes válás lesz, aztán minden máshogyan alakult.

Mi legyen a gyerek neve? Egy abszurd jogi helyzet

július 14, 2011 - 13:51

A. A volt férjemnek lenne egy partnere, aki nem házas vele (naná, hogy még nem), és lenne közös gyerekük, akkor ő írna egy papírt, hogy "én vagyok a gyerek apja", és kész. Az a név kerülne az anyakönyvi kivonat megfelelő rovatába. Nem kell hozzá orvos, ügyvéd, bíró, családjogász, csak egy toll, egy A4-es papír, meg két tanú. ...És a papíron (még) házas nő, akinek a válópere zajlik, s akinek hamarosan születik egy gyereke? Nos, neki még az utolsó menstruációja is dokumentált, és minimum háromszor-négyszer tiszteletét kell tennie a bíróságon a közeljövőben. B. helyzete – ahogy ő írja: „egyszerűbb nem is lehetne”, hiszen gondjai „csak” bürokratikus jellegűek. Éppen a házassági bontópere zajlik.

"Tőlem ezért nem kapsz munkát" – szerzőnk válasza Jakab Andor blogbejegyzésére, avagy: Mennyit ér egy Nő?!

augusztus 15, 2011 - 11:54

A kérdés a közösségi oldalakon igen elterjedt és népszerűnek tűnő elolvasása után fogalmazódott meg bennem. Az író minden köntörfalazás nélkül hangot ad véleményének, mellyel, úgy tűnik, nincs egyedül, és sajnos számos állást kereső nő számára megszokott, hogy munkáltatóként nem alkalmazna női munkaerőt. Az indok egyszerű: nem éri meg!

„Nem négy évre tervezzük a gyereket” - a Friedrich Ebert Alapítvány párbeszédfóruma

május 12, 2015 - 21:37

Április 22-én tartotta a Friedrich-Ebert-Stiftung – 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje, azon belül pedig a 2014-ben indult Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről című vitasorozata keretében – „Az eltűnt népességrobbanás nyomában – A gyermekvállalással kapcsolatos diskurzusok” című párbeszédfórumát.

„A politikai akaraton múlik” – a nemek egyenlősége és az EU a FES fórumán

november 03, 2014 - 00:00

A Friedrich-Ebert-Stiftung október 15-i, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel közösen szervezett konferenciájának témája az Európai Unió volt: milyen előnyökkel járt a csatlakozás a nemek társadalmi egyenlősége számára Kelet-Közép-Európa egyes országaiban, és mely területeken van még szükség további munkára?

Egy dühös afrikai feminista

szeptember 01, 2018 - 23:13
Chimamanda Gnoci Adichie (fotó: Maria Stenzel és Takudzwa Tapfuma, Amherst College Office of Communications)

Világunkban 
a férfi magabiztos, a nő arrogáns.
A férfi következetes, a nő makacs.
A férfi határozott, a nő erőszakos.
A férfi taktikus, a nő manipulatív. 
A férfi született vezető, a nő irányításmániás.
A férfi tekintélyes, a nő idegesítő.

A jellemvonás vagy viselkedésforma ugyanaz, csak a nemek eltérőek.

A világ pedig - a nemek alapján - mást feltételez rólunk és máshogy viszonyul hozzánk.

Rendőri fellépés: ligetvédők vs. bántalmazók - a Nőkért Egyesület nyilatkozata

július 07, 2016 - 20:34
Keresztes Magdi fotója (Facebook)

A Nőkért Egyesület felháborodottan konstatálja, hogy a környezetpusztítás és az önkényes kormányprojektek társadalmi egyeztetés nélküli kivitelezése ebben az országban jóval fontosabb, mint a családon belüli erőszak áldozatainak védelme. Az erőszakmentesen tiltakozó Ligetvédőket igen határozottan, keménykedve, jogsértésektől sem visszariadva bilincsben elhurcolják a marcona rendőrök - nem értjük, vajon hol ez a gyorsaság, vehemencia és hatékonyság, amikor nőket, gyerekeket verő, erőszakoló, terrorizáló bántalmazókat kellene elvinni?

Lesz utánpótlás: egy hatéves kislány levelet írt a Hasbrónak a nemek közötti egyenlőtlenségről

december 28, 2012 - 13:40
Van egy jó hírem: találtam egy újabb hőst, mégpedig egy kislány személyében, aki immár felkerülhet a „még 10 éves sincs és milyen jól nyomja” típusú ismerőseink listájára. De tényleg, mi ütött ezekbe a kis Duracell-nyuszikba? Kezdem miattuk nagyon rosszul érezni magam... Én 15 éves korom előtt még rendesen fésülködni se kezdtem el, ők pedig már irányítják a világot. Komolyan, lányok, lazítsatok. (JK, te viszont soha ne hagyd abba!)

Magyarország az ENSZ Nőjogi Bizottsága előtt – Félidős beszámolási kötelezettség, több mint 60 ajánlás

március 16, 2013 - 13:28

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség - Sajtóközlemény - Az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó CEDAW Bizottsága a vonatkozó Egyezmény magyarországi végrehajtását vizsgálva számos aggodalomra okot adó területet és ügyet talált, melyek kapcsán több mint 60 pontban fogalmazott meg ajánlást Magyarország részére.

A "gender-ideológia" elleni mozgósítás Közép-Európában - a Friedrich Ebert Alapítvány fóruma (jegyzetek)

február 21, 2014 - 12:43

A Friedrich Ebert Alapítvány a “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális programja keretében "Az ún. “gender ideológia” elleni mozgósítás Kelet-Közép-Európában – Veszélyek és lehetőségek a feminista mozgalmak számára" címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést 2014. február 18-án a Hotel Mercure-ban. A meghívóban ez állt: