Naomi Mitchison skót író, költő, a születésszabályozás védelmezője (1897-1999)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Naomi Mitchison skót író, költő, a születésszabályozás védelmezője (1897-1999)

május 27, 2016 - 00:26
Saját bevallása szerint a fogamzásgátlással kapcsolatos tudásbeli hiányosságai hívták fel figyelmét a születésszabályozás és az abortusz kérdésére, így lett a nőjogi küzdelemben a születésszabályozás védelmezője, ő segédkezett az első londoni születésszabályozási klinika megalapításában.

Naomi Mitchison számos munkája között 1923-ban "The Conquered" címmel történelmi regényt, 1976-ban "Snake" címmel gyermekeknek szóló könyvet írt.

Naomi Margaret Haldane fiziológus apa és szüfrazsett anya leánya, 1897. november 1-jén született Edinburgh-ban. Az oxfordi egyetemen folytatott tudományos tanulmányokat, de ezt egy időre feladta azért, hogy ápolónő lehessen. Skarlátbetegsége után tért vissza tanulmányaihoz, amelyet magántanulóként fejezett be. 1916-ban feleségül ment bátyja legjobb barátjához, Gilbert Richard Mitchisonhoz (1894 - 1970). Michison munkáspárti politikus volt, 1964-ben nem örökletes bárói rangot adományoztak neki. 

A Mitchison házaspárnak hét gyermeke született, 1939-től Carradale-ben laktak, itt halt meg Naomi is 1999-ben, 102 éves korában. Naomi Mitchison hosszú élete folyamán rendkívül termékeny író és költő volt, még életében több mint 90 könyve jelent meg a legkülönbözőbb műfajokban.

Több történelmi regényt is írt, a pelopponészoszi háborúról, Nagy Sándorról vagy az 1745-ös jakabista felkelésről. Első regénye, a The Conquered (1923) az i.e. 1. századi Galliában játszódik. Legjobb művének a The Corn King and Spring Queen (1931) című regényét tartják, amely három különböző társadalmat mutat be. De írt fantasy-regényt (Graeme and the Dragon, 1954), sci-fit (Memoirs of a Spacewoman, 1962), gyerekregényeket is, továbbá verseket, útirajzokat és egy háromkötetes önéletrajzot. Az 1930-as években, bátyjaihoz hasonlóan, Naomi Michison elkötelezett szocialista volt. Legellentmondásosabb műve a We have been warned (1935), amelyben az 1932-es szovjetunióbeli utazásának tapasztalatait foglalta össze.

A könyv olyan témákat is tárgyalt, mint a szexuális viselkedés, nemi erőszak, abortusz, ezért több kiadó is visszadobta, és magának a szerzőnek is cenzúráznia kellett, hogy megjelenhessen. A könyv végül nem aratott nagy sikert. 1935-ben, amikor az egyetemeknek joguk volt parlamenti képviselőket választani, Naomi Mitchison a skót egyetemek munkáspárti képviselőjelöltjeként indult, sikertelenül. Később kiábrándult a baloldalból, és elkötelezettsége más terepet talált: a skót szigetek közösségének szószólója lett, és a botswanai Bakgatla törzs tanácsadója, valamint a skóciai helyi önkormányzatban is aktív volt 1947 és 1976 között.

Saját bevallása szerint a fogamzásgátlással kapcsolatos tudásbeli hiányosságai hívták fel figyelmét a születésszabályozás és az abortusz kérdésére, így lett a nőjogi közdelemben a születésszabályozás védelmezője, ő segédkezett az első londoni születésszabályozási klinika megalapításában. Jelenleg leginkább a feminizmus támogatójaként ismert, mint aki a korban tabunak számító témákat dolgozott fel műveiben.

Férje már korábban visszavonult a politikától, majd 1970-ben meghalt, Naomi ellenben a 80-as éveiben is aktívan írt. Jó barátja volt J. R. R. Tolkiennek, így Naomi volt A Gyűrűk ura egyik első olvasója. 1981-ben a Brit Birodalmi Rend parancsnoka címmel tüntették ki. Carradale-i otthonában halt meg 102 éves korában.

Első megjelenés: Tűsarok.org

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Lady Florence Norman: a feminista, aki robogón járt dolgozni - 1916-ban

június 15, 2016 - 13:21

1881-ben született előkelő családban. A formabontó női szerep családi öröksége volt: nagyanyja vegyész volt, anyja, Laura McLaren Aberconway pedig a vezette mérsékelt női választójogi ernyőszervezet, a NWUSS egyik alapítója, aki A szabadságjogok női chartája címen könyvet is írt.

Aletta Jacobs, holland orvos, feminista (1854–1929)

július 05, 2011 - 11:07

Abraham Jacobs orvos és felesége, Anna de Jongh 6 lányt és 6 fiút nevelt fel abban a meggyőződésben, hogy az iskolázottság, a tudás egyformán megilleti őket. A XIX. század végén Hollandiában a lányok modern nyelveket, művészetet, zenét, kézimunkát és jómodort tanultak, az egyetemi tanulmányokra készülő fiúk pedig matematikát, történelmet, latint és görögöt. Jacobs doktor meggyőzte a helyi középiskola vezetőjét, engedje be Alettát az órákra, hogy fel tudjon készülni az egyetemi tanulmányokra.

Flora Tristan

május 23, 2016 - 23:00

Perui apa és francia anya gyermekeként Spanyolországban született. A szülők házasságát nem ismerték el az országban, így a lány törvénytelen gyermeknek számított. Apja halála után anyjával nagy szegénységben éltek, így egyéb lehetőség híján 18 évesen hozzáment a munkaadójához, aki azonban kegyetlenül bánt vele, bántalmazta. Flora állapotos volt, amikor elmenekült tőle, és gardedámként kereste a kenyerét. Férje üldözte, közös lányukat többször elrabolta, aztán rálőtt feleségére, ami miatt végül elítélték.