A tizenévesek terhességének lehetséges okai - tények az abortusztabletta kapcsán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tizenévesek terhességének lehetséges okai - tények az abortusztabletta kapcsán

május 23, 2012 - 12:09

Fotó: Pixabay

Az abortusszal kapcsolatos viták során mindig vannak, akik moralizálni kezdenek, és azzal "érvelnek" az abortusz ellen, hogy a fiatal lányok (természetesen csak a lányok...) már így is elég felelőtlen, kicsapongó szexuális életet élnek. Ráadásul korán kezdik, nem válogatják meg partnereiket, nem tájékozódnak elég alaposan arról, hogyan lehet védekezni a terhesség ellen. A feministák általában nem üldözik az abortuszt, mert - amellett, hogy a férfi/fiatal fiú gyakran elhallgatott felelősségére is igyekeznek ráirányítani a figyelmet! - fontosnak tartják a nők önrendelkezési jogát; vagyis azt, hogy a leginkább érintett ember dönthesse el, meg szeretné-e tartani a magzatot. A közhiedelemmel ellentétben tehát nem abortusz-, hanem választáspárti (pro choice) szemléletről van szó.

A téma aktuálisan az abortusztabletta bevezetése kapcsán került elő. A Kossuth rádió ma (május 23.) reggeli műsorában a műsorkészítők Hujber Tamásné iskolapszichológust kérdezték a tabletta és a felelősségtudat összefüggéseiről. A pszichológus nem gondolja, hogy az abortusztabletta döntő hatással lenne a gyerekvállalásra, vagy a fiatal nők gondolkodására, de erősíti azt a közkeletű nézetet, miszerint a hatékonyabb felvilágosítás csökkenthetné a tizenévesek teherbeesésének esélyeit. Szerinte elsősorban a családban kell - szabadon, de nem „szabadosan”- beszélni a szexualitásról; és mivel ez csak ritkán történik meg, sok tizenéves már a sokadik abortuszánál tart.

Természetesen a gyerekeket fel kell világosítani, őszintén kell velük beszélni a szexről is, ahogy bármilyen más, aktuálisan felmerülő témáról. Arról viszont nálunk még szinte egyáltalán nem esik szó, hogy az abortuszra jelentkező tizenéves lányok egy része valójában nem tájékozatlanságból esett teherbe, hanem nemi erőszak, incesztus áldozata.

Nem tudjuk, és valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni, hogy mekkora részükre igaz ez, hiszen a gyerekkorban elszenvedett szexuális abúzust (főleg, ha családon belül történik) hatalmas tabu, szégyen övezi. A családjuknak és a kórházi személyzetnek is kiszolgáltatott lányok nem fogják elmondani, hogy nem egy szeretetteljes szexuális együttlét „eredménye” miatt választják az abortuszt; inkább nem beszélnek, vagy nem nevezik meg az apát. (Ráadásul egy 14 éven aluli lány jogilag nem is létesíthetett szexuális kapcsolatot, hiszen ez mindenképpen nemi erőszaknak számít; akkor is, ha beleegyezett az aktusba.)

Vannak olyan lányok is, akik szeretnék megtartani az erőszakból fogant gyereket, és a szüleik kényszerítik őket abortuszra. Nagy eséllyel az ilyen esetek is úgy kerülnek be a statisztikába, mintha a lány felelőtlenül, védekezés nélkül létesített volna szexuális kapcsolatot. A szakirodalom is felhívja a figyelmet arra, hogy a serdülőkori terhesség esetében szexuális bántalmazásra is gyanakodhatunk, főleg akkor, ha az apa nem ismert.

A másik fontos dolog, hogy a nemi erőszak nem csak közvetlen, de közvetett okként is szerepelhet:  a szexuálisan bántalmazott gyerekekre felnőttként gyakran jellemző a promiszkuitás és ezen belül is az elővigyázatlanság. Azaz, múltbeli vagy jelenlegi abúzusra utalhat, ha egy tizenéves lány szexuális viselkedése az életkorához képest túl "érett", vagyis korán kezdi a nemi életet, sok partnere van.[1] 

Nagyon rossz irányba visz tehát, ha azt feltételezzük, hogy az abortuszra jelentkező nők és lányok nem voltak elég tájékozottak, vagy felelőtlenül viselkedtek - sokkal fontosabb lenne megnézni, mi van a háttérben. A szexuális felvilágosítás mellett fontos lenne a nők elleni erőszak megszüntetése, az azzal kapcsolatos attitűdök megváltoztatása, illetve a családon belüli zaklatást, erőszakot elszenvedett áldozatok érdemi segítése. 

 

[1]Szexuális gyermekbántalmazás a családban (2001). Szerk:  Széchey, Orsolya. Animula, Budapest.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Tóth Katalin az abortusztablettához való hozzáférés korlátozásáról a Mokkában

január 20, 2015 - 00:00

A közösségi szabályozás azonban lehetővé tette, hogy a tagországok bevezessenek tiltó vagy korlátozó jogszabályokat. Ezzel élt az egészségügyért felelős tárca és ezért nem lehet a tablettát a hazai patikákban recept nélkül megvenni. A minisztérium betegbiztonsági kockázatokkal indokolta a döntését. A témában Tóth Katalin, a Nőkért Egyesület aktivistája volt a Mokka vendége.

Elgurult a gyógyszerük? Vélemények és tények az abortusztablettáról

május 27, 2012 - 17:51

Ismét kiderült: a pártpolitikai érdekek jóval fontosabbak ma Magyarországon, mint a nők egészsége. Egy hete jelentették be, hogy hamarosan elérhető lesz az abortusztabletta, ám azóta nemcsak ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy eljut-e valaha a kórházakig, hanem az is látható: a  kereszténydemokraták újra megragadják a lehetőséget, hogy politikai presztízskérdést csináljanak az ügyből. Hétfőn napirend előtti felszólalásban, majd pár nappal később az Alfa Szövetséggel közösen megrendezett demonstráción tiltakoztak az abortusztabletta bevezetése ellen.

„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37

Az utóbbi évben, de még inkább az utóbbi hónapokban az abortusz kérdése jelentős változásokon ment keresztül, kevés nyilvánosságot kapva. A 2012.  január elsejétől érvényes új Alaptörvény kimondja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti”, mely az abortusz jövőbeli szigorításának adhat alapot. Habár a kormány megígérte, hogy nem lesz szigorítás, a múlt hónapban (EU-s kötelezettség miatt) regisztrált abortusztabletta körüli viták már kézzel fogható jelei a változásnak. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő az Országházban 2012.

„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37
Fotó: Zorro4 / Pixabay

A Kuszing Gábor () által moderált beszélgetés meghívott előadói Kapronczay Stefánia (a betegjogi programvezetője) és Kispéter Erika (gender-szakértő) voltak; a kisszámú, ám lelkes érdeklőt egészségügyi dolgozók, jogászok, újságírók, tanárok és egyetemi hallgatók tették ki, érdekes módon mind nők.

A nők reprodukciós jogai (tanulmány)

december 05, 2015 - 19:41

Első megjelenés: Bolemant Lilla - Szapu Marianna szerk. Bevezetés a gendertanulmányokba. Egyetemi jegyzet. Pozsony - Nyitra: Phoenix Polgári Társulás, 2015, 103-135. A kötet egyben letölthető itt. Alább a linkekkel kiegészített változat olvasható, a szövegben [jelzett] oldalszámokkal. A tanulmányból csak az eredeti megjelenési adatok megadásával lehet idézni.

Abortuszról, társkeresésről, szexről - milyen értékeket közvetít a legolvasottabb magyar női magazin?

szeptember 24, 2010 - 11:27
Várakoznom kellett, nem volt nálam könyv, így gondoltam, kivételesen veszek egy magazint. Mivel úgy véltem, hogy az újságosnál elérhetőek közül még a Nők Lapja a legnormálisabb, mert nincs tele bulvárhírekkel, fogyókúrával, pornótechnikákkal és celebpletykákkal, ezt választottam.
 

Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány

február 20, 2013 - 22:20

2013.02.18. Patent Egyesület sajtóközleménye

 

A Patent Egyesület elhibázottnak és etikátlannak tartja a nőkben az abortusz miatt bűntudatot keltő újabb plakátkampányt. A nőszervezet szerint emberi jogi alapú szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlás megfizethetővé tételével kellene csökkenteni az abortuszok számát. A kormány 25 millió forinttal támogatta a vallásos Ágota Alapítványt, amely felújította a 2011. tavaszi plakátkampányt, amelyben egy magzat kéri, hogy ne öljék meg, hanem adják örökbe.

Az ENSZ ajánlásait követve az abortuszok száma is csökkenne - a PATENT sajtóközleménye

március 14, 2013 - 13:32

Nem tetszik az ENSZ-nek a kormány abortuszpolitikája - 2013.03.14.  Patent Egyesület sajtóközleménye

Az ENSZ nők jogaival foglalkozó CEDAW bizottsága nemrég adta ki Magyarországra vonatkozó ajánlásait. A bizottság többek között felszólította a kormányt, hogy állítsa le az abortuszt megbélyegző plakátkampányt, viszont vezessen be szexuális felvilágosítást és támogassa a fogamzásgátlók árát.

A Patent Egyesület egyet ért az ENSZ ajánlásaival. Az ENSZ-bizottság sürgette Magyarországot, hogy:

Román feministák tiltakoznak az orthodox egyház abortuszellenes menete ellen

március 26, 2017 - 17:41

Mintegy kétezer fős tömeg vett részt tegnap Bukarestben egy, az orthodox egyházhoz köthető fundamentalista szervezet (ProVita) felhívására az ún. életpárti meneten. A résztvevők az "élet" és a "család" jelszavakat skandálták, valamint léggömböket eregettek, pl. "Minden gyerek egy földre szállt angyal" felirattal. 

Biztos, hogy jó minden nőnek a fogamzásgátló tabletta?

július 05, 2011 - 19:27
Fogamzásgátlók
/Nagyon örültem, amikor olvasónk jelentkezett a témával - ugyanis az ismert feminista lap, a Ms. Magazin az 50 éves évfordulóra hatalmas hűhót csapott a fogamzásgátló tabletta körül, és mint a női felszabadulás egy fontos mérföldkövét hirdette. Én 19 évesen egy hónapot töltöttem tőle az intenzíven, trombózissal, és hasonlóképpen járt csak az én környezetemből még két másik lány. Az ilyen esetek egy "APC rezisztencia" nevű vérvizsgálattal megelőzhetők lennének - haematológián elvégzett spec. vérvizsgálat - , mert ezzel ki lehetne előztetesen szűrni a trombózishajlamot, amit a tabletta kihoz az ilyen esetekben. De, ahogy a nőgyógyász fogalmazott, "nincs pénz szűrni az egész populációt". Persze, mit számít a nők egészsége? Az állítólag 10 ezerből 1 szépen kifekszi az intenzíven, fél évig fáslit használ és sántikál, aztán élete hátralevő részében vagy húzza a lábát, vagy nem - engem végül kikezeltek maradéktalanul, de tudok olyat, akit nem. ... Tablettát régóta szedő olvasóink ne ijedjenek meg, az esetleges trombózis az első hónapokban kijön. Tablettát elkezdeni akaró fiatal nőknek pedig javaslom, hogy erőszakolják ki maguknak a fenti vizsgálatot, esetleg azzal, hogy azt mondják, volt a családban trombózis. - a szerk./ 

Kedves Ferenc pápa! A világ megmentéséhez elengedhetetlen a fogamzásgátlás!

február 01, 2015 - 17:14

Kérem, ne értsen félre. Ön őszinte, rendes embernek látszik, és nagyra becsülöm az erőfeszítését, amellyel felhívja a világ figyelmét arra, hogy fel kell számolni a szegénységet, az egyenlőtlenségeket, és fel kell venni a harcot a klímaváltozással.