Elgurult a gyógyszerük? Vélemények és tények az abortusztablettáról

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Elgurult a gyógyszerük? Vélemények és tények az abortusztablettáról

május 27, 2012 - 17:51
Ismét kiderült: a pártpolitikai érdekek jóval fontosabbak ma Magyarországon, mint a nők egészsége. Egy hete jelentették be, hogy hamarosan elérhető lesz az abortusztabletta, ám azóta nemcsak ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy eljut-e valaha a kórházakig, hanem az is látható: a  kereszténydemokraták újra megragadják a lehetőséget, hogy politikai presztízskérdést csináljanak az ügyből.

Illusztráció (Fotó: Shuttertock)

Ismét kiderült: a pártpolitikai érdekek jóval fontosabbak ma Magyarországon, mint a nők egészsége. Egy hete jelentették be, hogy hamarosan elérhető lesz az abortusztabletta, ám azóta nemcsak ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy eljut-e valaha a kórházakig, hanem az is látható: a  kereszténydemokraták újra megragadják a lehetőséget, hogy politikai presztízskérdést csináljanak az ügyből. Hétfőn napirend előtti felszólalásban, majd pár nappal később az Alfa Szövetséggel közösen megrendezett demonstráción tiltakoztak az abortusztabletta bevezetése ellen.

A készítmény gyógyszerhatósági regisztrációja május 17-én történt meg, az engedélyeztetési eljárás megindítása Uniós kötelezettség volt. Az Egészségügyi Államtitkárság közleményt adott ki, melyben az áll: „a szakmai eljárás kidolgozása, az OEP általi befogadás és a szer fekvőbeteg intézmények által történő alkalmazása, beszerzése még nyitott, azaz lezáratlan kérdés.” Ez eddig rendben is volna, csakhogy úgy tűnik, Szócska államtitkár úr szeretne mindenáron leköteleződni a  KDNP-nek. A tabletta alkalmazásának kockázatára, mellékhatásaira, és szakmai ellenkezésre hivatkozva (érdekes módon utóbbinak nyoma sincs a sajtóban) kijelentette, hogy az eljárás engedélyezése nem fog megtörténni és „ennek hiányában az OEP által történő befogadása és a fekvőbetegellátó intézményekben történő bevezetése sem.” Tehát először „lezáratlan kérdés” aztán a teljes elutasítás. (Azért próbálok a sorok között olvasni: talán majd méregdrága magánklinikákon elérhető lesz a tabletta, az állami kórházakban pedig minden marad a régiben? Vagy fellendül az abortuszturizmus Magyarországon is, amikor a közeli uniós tagállamokban bevezetik a módszert, és aki teheti, egy kíméletesebb eljárás reményében átruccan Ausztriába vagy Szlovákiába.  Esélyegyenlőség? Ugyan.)

Szócska Miklós álláspontja teljességgel szakmaiatlan. A készítményt a WHO biztonságos módszerként ajánlja a terhesség 10. hetéig, számos országban (Európában és az USA-ban is) alkalmazzák már évek óta, és ezzel összhangban a vonatkozó magyar orvosszakmai eljárások listáján is szerepel a tabletta, mint lehetséges terhességmegszakítási módszer. De úgy látszik, ennél fontosabb, hogy abortuszellenes csoportok és képviselők újra elmondhassák a szokásos mantrát: az abortusz bűn, tehát tiltani kell, de ha az nem megy, legalább akadályozni. Ennek érdekében figyelmen kívül hagyják a magyar nők egészségének megóvását, a gyógyászati etikát, a nemzetközi kutatási eredményeket, a WHO ajánlását. Pedig a tabletta más országokban való alkalmazásáról, a tapasztalatokról és következményekről bőven van elérhető kutatási anyag, amelyekben egyebek mellett az a fontos információ is megtalálható, hogy a készítmény körültekintő alkalmazásával csökkenthető a terhességmegszakítás szövődményeinek esélye. Mivel a tablettát a terhesség korai szakaszában (a 8-10. hétig) használják, a nők korábban jelentkeznek az egészségügyi intézményben terhességmegszakításra, így kevesebb a komplikáció, ráadásul a műtéti terhességmegszakítás (küret, vákuum-aspiráció) esetleges szövődményei is elkerülhetőek. (Ez a későbbi, vállalt terhességek szempontjából is fontos.)

A jelenlegi helyzet részben azért alakulhatott ki, mert a Fidesz álláspontja az abortusszal kapcsolatban zavaros. Tisztában vannak vele, hogy az abortusztörvény esetleges szigorítása nincs összhangban a társadalmi megítéléssel, ezért (még) nem próbálkoznak vele, az viszont tökéletesen megfelel nekik, hogy a KDNP, a Jobbik és civil egyesületek átvállalják a hőbörgés jogát. Utóbbiak legfőbb érve a tabletta ellen, hogy ez a - bizonyos szempontból kíméletesebb - terhességmegszakítási módszer majd arra készteti a nőket: „kevésbé vegyék komolyan” az abortuszt. Csak az a kérdés, az egészségügyi államtitkár miért helyezi az orvosszakmai indokok elé a minden alapot nélkülöző feltételezéseket és a paranoid képzelgéseket. Talán mert ő maga is elfogadhatónak tartja, ha a korszerű és biztonságos módszerek elérhetetlenné tételével a nőket büntetik azért, mert nem vállalnak egy megfogant magzatot? És persze egy újabb lehetőség, hogy a magyar, szülőképes korú nőket tegyék felelőssé a rossz demográfiai mutatókért, és az abortuszellenes csoportok újra meg újra megragadják a lehetőséget a terhességmegszakításon átesett nők hibáztatására.

Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján is világosan látszik, mekkora álszentség és nőellenesség tombol az abortusszal kapcsolatban egyházi és politikai körökben, ráadásul az abortusz betiltására, szigorúbb szabályozására irányuló törekvés könnyen egyesít zászlaja alatt különféle vallási és politikai szervezeteket. A május 23-i tüntetésen az Alfa Szövetség dereshajú erkölcscsőszei mellett jelen volt a Dúró-Novák házaspár is (Jobbik), valamint a szélsőjobboldali Magyar Ellenállás nevű csoport. Igaz, a szervezők (akikkel, mint azt a jelenlévő pár tag elmondta, „régi barátságban vannak”) udvariasan megkérték őket, hogy kissé hátrébb álljanak meg. De azért ott voltak, zászlóval, egyenpólóban. Az Alfa Szövetségnek és a velük parolázó kereszténydemokratáknak pedig úgy látszik, nem zavaró, hogy egy, a honlapján ordas náci eszméket hirdető csoporttal vállal eszmei közösséget.

Ami a jelenlegi helyzetben némi bizakodásra ad okot, hogy az ügyben több női érdekvédő szövetség is megszólalt. A Patent Egyesület, a "Női Érdek" Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Jól-Lét Alapítvány az MTI-hez kedden közös közleményében tiltakozott a minisztérium szakmaiatlan nyilatkozatai ellen. Mint írták, attól is tartanak, hogy az abortusztablettával kapcsolatos "politikai diskurzus" teret enged olyan szakmai tévhitek terjesztésének, amelyek megakadályozzák az érintettek számára a tényszerű, tudományosan alátámasztott információk alapján történő tájékozódást. Hangsúlyozták, hogy a gyógyszeres abortusz lehetőségének bevezetésével nem jár együtt az abortuszok számának növekedése, amint azt a nyugati példa is mutatja, és Magyarországon is azt kellene célul kitűzni, hogy a nők számára az egyik legkevésbé veszélyes módszert tegyék elérhetővé.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37

Az utóbbi évben, de még inkább az utóbbi hónapokban az abortusz kérdése jelentős változásokon ment keresztül, kevés nyilvánosságot kapva. A 2012.  január elsejétől érvényes új Alaptörvény kimondja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti”, mely az abortusz jövőbeli szigorításának adhat alapot. Habár a kormány megígérte, hogy nem lesz szigorítás, a múlt hónapban (EU-s kötelezettség miatt) regisztrált abortusztabletta körüli viták már kézzel fogható jelei a változásnak. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő az Országházban 2012.

„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37
Fotó: Zorro4 / Pixabay

A Kuszing Gábor () által moderált beszélgetés meghívott előadói Kapronczay Stefánia (a betegjogi programvezetője) és Kispéter Erika (gender-szakértő) voltak; a kisszámú, ám lelkes érdeklőt egészségügyi dolgozók, jogászok, újságírók, tanárok és egyetemi hallgatók tették ki, érdekes módon mind nők.

A tizenévesek terhességének lehetséges okai - tények az abortusztabletta kapcsán

május 23, 2012 - 12:09
Fotó: Pixabay

Az abortusszal kapcsolatos viták során mindig vannak, akik moralizálni kezdenek, és azzal "érvelnek" az abortusz ellen, hogy a fiatal lányok (természetesen csak a lányok...) már így is elég felelőtlen, kicsapongó szexuális életet élnek. Ráadásul korán kezdik, nem válogatják meg partnereiket, nem tájékozódnak elég alaposan arról, hogyan lehet védekezni a terhesség ellen. A feministák általában nem üldözik az abortuszt, mert - amellett, hogy a férfi/fiatal fiú gyakran elhallgatott felelősségére is igyekeznek ráirányítani a figyelmet!