2020-ban a kormánypropaganda kikezdte a feminizmus legalapvetőbb céljait is

Olvasási idő
21perc
Eddig olvastam

2020-ban a kormánypropaganda kikezdte a feminizmus legalapvetőbb céljait is

december 30, 2020 - 22:05
2020 a beígért „áldozatsegítés éve” helyett a visszacsapás éve volt.

2020-ban a koronavírus teremtette helyzet önmagában is globálisan visszavetette a nemek egyenlőségéért vívott küzdelmet

 

A járvány mindenki számára kihívás volt, de a nők számára különösen:

  • Nők küzdöttek a frontvonalban ápolóként, , idősgondozóként, bolti eladóként, pénztárosként, tanárként. Ezek – nem kisebbítve a többségben férfi járművezetők, szemétszállítók stb. érdemeit – egytől egyik női többségű szakmák, melyekben a hősiességért tavasszal csak taps járt, ősszel-télen pedig már az sem. A kormányzati anyagi elismerés szelektív volt: a szociális dolgozók nem kapták meg a (bruttó) 500 ezer Ft jutalmat, pedig ők is ugyanúgy ki voltak téve a fertőzésveszélynek, mint az egészségügyi dolgozók (akikre utóbb még az egészségügy átalakítása is hárult ebben az eleve nehéz helyzetben).    
  • Még azokra a (fentiekhez képest) privilegizált nőkre is, akik nem vesztették el a munkájukat és home office-ban dolgozhattak, hárultak: nehezen tudták egyidejűleg megoldani a munkavégzést és gyermekük/gyermekeik felügyeletét, adott esetben oktatását. Azok a nők is, akik eddig ezt megengedhették maguknak, elestek a igénybe vehető külső segítségektől. 
  • A áldozatai a lezárások alatt még inkább ki voltak szolgáltatva a bántalmazóknak, és nehezebben tudtak segítséget kérni. 
  • Az egészségügyben bevezetett korlátozások veszélyeztették a nők reprodukciós jogait. Elszigetelték a szülő nőket (akiknek még az apa beengedéséért is küzdeniük kellett), , a fundamentalista oldal pedig – hiszen mikor a legjobb a nem kívánt terhesség, mint egy gazdasági válságban – igyekezett kihasználni a helyzetet .   
  • A súlyosbodott. ( akár a megoldás elősegítésére is használhatta volna hírnevét ahelyett, hogy a brit feminizmusban dúló, rendkívül destruktív   irányítja a globális figyelmet.)  

Az autoriter kormányok, köztük természetesen a magyar, visszaélve a rendkívüli felhatalmazással, még rá is tettek egy lapáttal az eleve nehéz helyzetre számos nő- és LMBTQ-ellenes intézkedéssel. Ezeket az ügyeket közösen tárgyaljuk, egyrészt, mert nem hiszünk a kényszeresen „LMBTQ-mentesített” (vagy akár „csak” transzkirekesztő) feminizmus sikerében (a konzervatívoknak a nemek közti hierarchia elvetésével önmagában problémájuk van), másrészt, mert a „genderideológia” ellenes kormányzati támadások egyidejűleg hárulnak a nőkre, valamint a szexuális és nemi kisebbségekre.

 

2020-ban folytatódott a magyar kormány „genderellenes” háborúja

 

Ez ugyanaz a folyamat, amely a nemi sztereotípiáktól mentes óvodai nevelési törvényjavaslat eltörlésével kezdődött (akkor - 2010-ben - jelent meg Magyarországon is a „genderideológia” ellen vívott transznacionális kultúrharc), és amelynek - a diskurzus eszkalálódásával - a , és a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem külföldi jó gyakorlatait összefoglaló is része volt. (FONTOS! Magyarország kormánya 2014-ben ALÁÍRTA az Isztambuli Egyezményt - csak aztán különféle ürügyekkel húzta-halasztotta a ratifikálását. De még 2017-ben is azt nyilatkozta a Fidesz nevében Vas Imre, hogy a kormánynak az egyezmény kihirdetése.) 

A genderellenes háborúban a kormány és a fundamentalisták folyamatosan az LMBTQ-közösségre, különösen a transznemű emberekre mutogattak, azt állítva, hogy a nemek egyenlőségének elismerése a nemi identitás és szexuális orientáció „szabad megválasztásához” vezet majd. (Amit nem vall senki, mert legfeljebb a felvállalás választható - de persze a konzervatív oldalnak az LMBTQ-emberek elfogadása, sőt, puszta létezése önmagában probléma, és kimeríti a „propaganda” fogalmát.) 

Egy kormányközeli szervezet ráadásul korábban azt terjesztette, hogy az Isztambuli Egyezmény jogrendbe illesztése esetén a megelőző iskolai felvilágosítás keretében a gyerekeknek nemátalakító műtétekről kell majd tanulniuk. Látszólag azért nincs érdemi szexedukáció, illetve az oktatásban attól függetlenül is megvalósítható erőszakprevenció az országban, nehogy annak keretében a tanulók véletlenül LMBTQ-témákról is halljanak (noha ez még a komprehenzív szexedukáció keretében sem a tranzíció orvosi vetületeit foglalná magában, sokkal inkább a bullying megelőzését - ez a helyzet a rettegett is). Jobban elmélyedve a konzervatív diskurzusban világossá válik, hogy az LMBTQ-témák teljes kiiktatása sem lenne számukra elég: a (hetero)szexualitás házasság előtti megélését sem támogatják, és csak olyan szexedukációt fogadnának el, ami erről igyekszik a fiatalokat lebeszélni. 

Ezek a csúsztatások egyúttal az aktivista közösség megosztására is irányulnak: könnyű így abba a csapdába esni, hogy  az LMBTQ-közösség, vagy legalábbis a transznemű emberek félreállításával a klasszikus feminista célokat elfogadhatóbbá lehetne tenni, és könnyebben el lehetne érni.

A 2020-as év azonban, ha másra nem is volt jó, arra mindenképpen rávilágított, hogy a „genderellenes” háborút vívóknak a nemek egyenlőségének gondolata ÖNMAGÁBAN a probléma tárgya. 

Az intézkedések egyben azt is megmutatták, hogy az, ami az egyik évben eltévelyedett, esetleg szándékos figyelemelterelő beszólásnak tűnik egy-egy kormányzati szereplőtől, a következő évben törvény vagy alkotmánymódosítás lesz. Nemcsak a politikusok nyilatkozatait, hanem a propagandasajtót is érdemes ebből a szempontból figyelni - az ott megjelenő, elsőre akár szimpla tájékozatlanságnak és/vagy rosszindulatnak látszó „vélemények” is gyakran törvényeket vetítenek elő.    

 

Az Isztambuli Egyezmény elutasítása a „genderideológia” és a migráció előmozdítása ürügyén: 

Varga Judit 2019-ben azt mondta, hogy Isztambuli Egyezmény egy . 2020-ban a tavaszi „rendkívüli vészhelyzet” egyik intézkedése volt - természetesen a genderellenes hadjárat, és a szintén Varga Judit által meghirdetett „áldozatsegítés éve” jegyében.

Az Isztambuli Egyezmény tartalmazza a gender kifejezést, de nem mint nemi identitás, hanem mint nemiszerep-elvárások értelemben, azaz, ellentétben az ellenzők állításaival, LMBTQ-jogi érvelésre a szöveg nem alkalmas.  Ugyanakkor, mint idén ismét és többszörösen kiderült, a transz emberekre mutogatás csak ürügy, a kormányideológia önmagában elítéli a biológiai esszencializmus (a „princípium”) megkérdőjelezését is. (Azaz minden olyan gondolatot, mely szerint a nők nem a férfiak függelékei, alárendeltjei és persze gondozói, hanem - akkor is, ha férfival élnek - önálló emberi lények.) Meggyőző alternatív áldozatvédelmi intézkedések egyelőre nem születtek, és ez nehéz is lesz a nők elleni erőszak rendszerszintű jellegének elismerése nélkül.

A feltételes szabdlábra helyezés szigorítása üdvözlendő, de kevés: nemcsak arról kellene gondoskodni, hogy a bántalmazó ne kerüljön ki idő előtt a börtönből, de arról is, hogy kerüljön be. Egyelőre a hatóságok, ha családon belüli erőszakról van szó, igen spórolósan bánnak az előzetes letartóztatásba helyezéssel, ugyanakkor – ahogy a mélykúti gyilkosság esetében is láthattuk – az áldozatot hibáztatják, ha ilyen körülmények közt nem mer feljelentést tenni. 

Sajnos nem igaz Varga Juditnak az az állítása, miszerint az Isztambuli Egyezmény gyakorlati vonatkozásait a magyar jogrend már tartalmazza.  Nem prioritás az intézkedésnél az áldozat biztonsága, a megfélemlített – és az elkövetővel leggyakrabban egy fedél alatt maradó – áldozat feljelentési hajlandóságán (bátorságán) múlik  az eljárás megindulása, tombol a kényszerláthatás súlyosan gyerekellenes intézménye, a menhelyen elérhető férőhelyek száma pedig töredéke a szükségesnek – csak néhány a jelenlegi, sok esetben emberéletet is követelő hibák közül.    

 

Dehumanizáló hangnem az ellenzéki képviselőnőkkel szemben: 

Kb. az Egyezmény elutasításával egy időben látványosan elszaporodtak a kormánymédiában az ellenzéki politikusnőket, vagy akár baloldali történelmi szereplőket mocskoló, a véleményszabadság határát messze átlépő, dehumanizáló hangvételű publicisztikák.

Például egy Zummer Fülöp álnevű szerző „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése”  címmel jelentetett meg cikket a Magyar Nemzetben. , és nyert.

Ágoston Balázs „Az irtózat hasznáról” címmel írt szintén a Magyar Nemzet hasábjain, melyben az „eszelős, habzó szájjal gyűlölködő fúria”, „lombrosói iskolapéldává torzult párbeszédképtelen fiatalasszony”, „Szondi-tesztbe illő rémalak” és

biológiailag női testbe költözött irtózat”

kifejezésekkel illeti az övétől eltérő politikai oldalon álló képviselőnőket (és történelmi alakokat is), és állítja velük ellentétbe a „belekódolt gyengédséget” magában el nem nyomó, politikai babérokra nem törő, így ideális nőt.

Az ellenzéki politikusnők szexista gyalázásába Kövér László is beszállt. Áprilisban a Hír TV Bayer showjában a következőképpen értekezett:

Én szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma kettessel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére.”

Kövér ezután azon lamentált, hogy miért nincs olyan barát vagy családtag Szabó környezetében, aki szólna neki, hogy „őhozzá mint családanyához méltatlan”, amit „hétről hétre bemutat” a parlamentben.

Később, talán inspirálódva Ágoston publicisztikájától, a következőt jelentette ki:

pusztán biológiai adottságai alapján senki sem tekinthető nőnek és férfinak, erkölcsi és mentális értelemben pedig nem minősíthető nőnek az, aki nem teljesíti a női princípiumot”.   

 

A kormány nőtagjai is a princípiumot erőltetik:

Különösen Novák Katalinra jellemző, hogy szakmai Facebook-oldalán is háziasszonyi képességeit igyekszik több-kevesebbb sikerrel bizonygatni, mintegy kötelező kompenzációképpen, amiért nő létére (!) miniszteri pozícióba merészelt kerülni. Ablakot pucol, házi szaloncukrot készít, pisztáciakrémmel ügyködik, poncsót köt - ennek egy személyes Facebook-oldalon lenne helye, mi inkább arra lennénk kíváncsiak, hogy a vezető pozíciójából mit tesz a nőkért.

Azzal is eldicsekszik, hogy kamaszodó gyerekeit is sikeresen távoltartja a közösségi oldalakon való aktív jelenléttől – miközben ő maga politikai tőke kovácsolása céljából rendszeresen képeket posztol róluk, mely a modern gyermekjogi elvek szempontjából erősen .

Háziasságát nem fitogtató, horribile dictu, gyermektelen nő magas politikai pozícióban szinte elképzelhetetlen, mivel a kormányközelbe engedett néhány token nő a kormány konzervatív genderideológiájának a megerősítését szolgálja. Női érdekeket sem Varga Judit, sem Novák Katalin, sem más kormányközeli női szereplő nem képvisel.   

 

Az egyedülállók örökbefogadásának ellehetetlenítése: 

Novák Katalin 2018 végén azt nyilatkozta, hogy . 2020-ban törvényileg (szinte) , hogy egyedülállók gyereket fogadjanak örökbe. Erre csak Novák Katalin engedélyével lesz lehetőség – aki nem gyermekvédelmi szakember, így egyértelmű, hogy ideológiai illetve rokonszenvi alapon fog dönteni. 

2019-ben Kövér László a gyermekvállalásra törekvő azonos nemű párokat . Az örökbefogadási törvény 2020-as módosítása elsősorban valószínűleg az azonos nemű párok családalapításának igyekszik elejét venni. Első ránézésre emiatt áldozták be mintegy járulékos veszteségekként az egyedülállókat - de Novák 2018-as nyilatkozata, valamint a jelenleg canberrai nagykövet Mikola István korábbi „szinglihordázása” alapján joggal feltétlezhetjük, hogy a kormányideológia ellenségként tekint mindenkire, aki nem házasságban él. 

 

További LMBTQ-ellenes intézkedések: 

Feltehetően szintén az LMBTQ-emberek, illetve LMBTQ-szülők közvetett megbélyegzésére hivatott a 9. alkotmánymódosítás (mely szerint „az anya nő, az apa férfi” – más értelmét nem látjuk, mert ezt gyakorlatilag senki sem vitatja, azok sem, akik azonos nemű partnerrel nevelnek gyereke(ke)t).

Az alkotmánymódosítás egyúttal garantálja „a gyermek születési nemének megfelelő, háborítatlan fejlődését” (annak ellenére, hogy Magyarországon tudomásunk szerint egyetlen LMBTQ-szervezet céljai között sem szerepel a biológiai nemükkel nem azonosuló gyerekek pubertásblokkoló kezelése). Ez a kitétel azonban elképzelhető, hogy a középiskolákból is kiszorítja az érzékenyítő (egyben bullying-ellenes) programokat. Az óvodai könyvbetiltásokat mindenképp alátámasztja – melyek annak ellenére születtek, hogy a c. könyv szerkesztői a kiadványt nem óvodáskorúaknak, hanem idősebbeknek ajánlják. Dúró Dóra szélsőjobboldali képviselő az alkotmánymódosítást a saját könyvdarálása eredményének

2019 végén a kormány egyik szócsöveként szolgáló Mandiner szerzője, Szilvay Gergely „A valódi nemváltás lehetetlen” c. cikkel ajándékozta meg karácsonyra a jobb sorsra érdemes olvasókat, amelyben a nemi átmenet orvosi vetületeiről spekulált anélkül, hogy egyetlen transznemű embert is (vagy legalább a területen járatos , pszichológust) megszólaltatott volna. A címet később többször idézték kormánypárti politikusok. A kormánymédia, fittyet hányva a magyar transz emberek megélt tapasztalataira és valós törekvéseire, napi szinten ontotta a külföldi transzaktivizmus – médiareprezentációk által tovább torzított – szélsőségeit; e cikkek egyértelmű célja e gyenge hazai érdekképviseletű csoport nevetségessé tétele volt. 2020 nyarán a kormány a transznemű emberek nem- és névváltoztatását.

A gender fogalmával kapcsolatos hisztériakeltés egy kiemelkedő állomása volt, amikor 2020 elején  egy Szakállas Katalin nevű felvidéki édesanya szerepelt (állítólag már nem először) a Hír Tv Credo c. műsorában, azt állítva, hogy azért költöztette haza a családját Kanadából, mert ott tömegével viszik a gyerekeket nemátalakító műtétre. Elmondása szerint ehhez elég, ha a kezükbe vesznek egy, a nemi sztereotípiákkal ellentétes játékot az óvodában. Kanadában élő magyar szülők ezeket az állításokat határozottan , sőt felháborítónak tartják.   

A kormány annak ellenére folytatta az év végén is a nő- és LMBTQ-ellenes politikáját, hogy a Fidesz meghatározó alakja, az Alaptörvény állítólagos megszövegezője, Szájer József lebukott egy illegális (kijárási tilalom alatt rendezett) brüsszeli melegorgián. Az ereszcsatornán át menekülő képmutató politikusról ezernyi mém született, de az ügy végül (noha sokan áttörő változást reméltek tőle) a vak komondor sorsára jutott. 

 

Zavartalanul előretörő szélsőjobb:

2020-ban még nagyobb teret kapott a szélsőjobb, melynek aligha titkolható feladata a kormány által hivatalosan fel nem vállalható ügyek és vélemények zavartalan előmozdítása.

2020 nyarán (ismét) szélsőjobbos csoportok menetrendszerűen a Budapest Pride rendezvényeit (noha meghiúsítaniuk már kevésbé sikerült azokat a korábbi évekhez képest, ám ez nem a rendőrségnek, hanem a szervezők jobb felkészültségének volt inkább köszönhető).

Beszédes, hogy a szélsőjobboldali zaklatóknak nem „csak” a szűk értelemben vett LMBTQ-témákat feldolgozó workshopokkal volt problémájuk, hanem is megpróbáltak kötelekedő szándékkal bejutni. A kormánysajtóban ezt követően jelent meg a történtekről, miszerint a feministák elutasították a „családanya” véleményét. (Holott B. Eddától nem családanya mivolta, hanem a korábbi Pride-rendezvényeken tanúsított kötekedő viselkedése miatt tagadták meg a szervezők a belépést.) 

 

„Genderellenes” és antifeminista média, kormányzati hátszéllel: 

Ősszel a i Alapjogokért Központ kiadásában megjelent c. kiadványa. A könyv központi állítása, hogy a „globális kormányzást” – leginkább az ENSZ-t –, és ezen keresztül a nemzeti kormányokat is mára szinte visszavonhatatlanul a hatalmuk alá hajtották a „nemek közti egyenlőség ideológiájának” letéteményesei: szakértők és nem kormányzati szervezetek, akik és amelyek az ötvenes évek óta munkálkodnak az emberiség romba döntésén.

Túlmutatva az eddig megszokott „genderideológia”-ellenes diskurzuson (melynek középpontjában, elrettentő szándékkal, a transz emberek, illetve a transz gyerekek álltak) 2020-ban megjelent a kormányzati kommunikációban a kifejezett antifeminizmus is - holott korábban még Novák Katalin is csak . (Függetlenül attól, hogy mit értett ez alatt, fogalmazásmódjával a feminizmussal való részleges egyetértést implikálta.)

2020-ban elindult egy nevű portál, amelyet k. A portál egyes videóiban kifejezetten a feminizmus legklasszikusabb eszméit támadja, a hatvanas évek Amerikájának vezető antifeminista aktivistája, (amelyek, noha ezzel az Axióma ifjai mit sem törődnek, egy, akár a korabeli, akár a mai magyar társadalomhoz képest gyökeresen más kontextusban születtek).  

A közmédia – beleértve a közszolgálati televíziót, annak hirado.hu weboldalát, valamint a vidéki napilapokat is – egész évben rendszeresen mint objektív hírt főcímekben hozza le a kormány illetve a kormányközeli fundamentalista szervezetek antifeminista és LMBTQ-ellenes véleményeit, bármiféle objektivistásra törekvés, ellenpontozás, vagy a másik oldal megszólaltatása nélkül.  

Beszédes zárása az évnek az volt - ez volt az egyetlen szerv, ahová nemi alapú, anyaság miatti illetve szexuális orientáció vagy nemi identitás miatti diszkrimináció esetén jogorvoslatért fordulni lehetett. Történt mindez nem sokkal annak után, hogy a budakalászi (egyébként ellenzéki) jegyző a (vélt) melegsége miatt nem vett fel egy jelentkezőt.

 

Kilátások 2021-re 

Összességében elmondható, hogy a backlash (visszacsapás) éveit éljük. A jövőben még több aktivitásra lesz szükség a feminista és emberi jogi elkötelezettségű állampolgároktól. Lájkolni, helyeselni, megköszönni az aktivisták munkáját már kevés; minél több csatlakozó tevőleges kiállására van szükség. Amit egy diktatúrában sem lehet elvenni senkitől, az a tudás: így hát bővítsük ismereteinket, osszuk meg a tanultakat, fejezzük ki egymás iránt a szolidaritásunkat, szerveződjünk, épüljünk – hogy egy majdani jobb politikai helyzetben már ne a nulláról kelljen indulnunk. 

Ugyanakkor kérdéses a kormány „genderellenes” hadjáratának a politikai sikere, többek közt mert a magyarok többsége az LMBTQ-emberek megbélyegzését, és – még ha nem is vagyunk egy feminista nemzet – nem nyitott a kifejezett antifeminizmusra sem. Elég megnézni az Axióma videói alatt keletkezett kommentek százait – joggal számíthatunk arra, hogy a portál a nevű 2015-ös kezdeményezés sorsára fog jutni.  

Így sem lehetünk biztosak abban, hogy 2022-ben sikerül a nők és az LMBTQ-emberek jogait két lábbal taposó jelenlegi kormány leváltása – de ha sikerül is, akkor is (azon túlmenően, hogy csodát, nőjogi kánaánt semelyik politikai oldaltól ne várjunk!) rengeteg munka áll majd előttünk: a lezüllesztett ország morális újjáépítése, az elharapózott gyűlölet visszaszorítása (a kormány LMBTQ-ellenes támadásai óta több LMBTQ-ember számol be utcai zaklatásról, bántalmazásról), az emberi jogi és nőjogi szemlélet demokratikus normává emelése, és nyomásgyakorlás a magyar áldozatvédelem érdemi, rendszerszintű átalakításáért, valamint a nők arányos politikai részvételéért – mindaz, amit a feminizmus jelent: küzdelem a nemek politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális, szexuális és magánéleti egyenlőségéért.    

 

(A cikk először jelent meg 2020. dec. 29-én.) 

 


Válogatott cikkek 2020-ból: 

 

Politika

 

 

Előtérben a nők

 

 - a Nőkért Egyesület , majd  szervezett

 

Genderpánik 

(Fődi Kitti, 444.hu) 

(Dózsa Kamilla, Dudits Luca, Noizz.hu) 

– évértékelő (Antoni Rita, Szabadnem.444.hu) 

 

Munkavállalás 

(Gregor Anikó, 24.hu) 

(Nagy Gergely Miklós, 24.hu) 

(Havas Juli, Wmn.hu) 

 

Reprodukciós jogok 

 (Kremmer Sarolta, K-1 blog) 

Febr. 1-től ingyenesek a házaspárok számára 

 (Rutai Lili, Átlátszó.hu)

 

 

(Szoboszlai-Kiss Katalin, Magyar Nemzet) 

 - update: dec. 30-án enyhítették!

 

Oktatás

Csak három női szerzővel ismerkednek meg a tanulók szerint 

 

Nők elleni erőszak – belföld:

 a sértett, Renner Erika számára 

  - Kapcsolódó:  

Hosszas jogi hercehurca után édesanyjukhoz, Dr. Stiller Ibolyához az apjuk által elrabolt és  

– Lakhatás és családon belüli erőszak (Fődi Kitti, 444.hu) 

 (Fődi Kitti, 444.hu)

 

(Mózes Zsófi, Dívány.hu) 

(Ónody-Molnár Dóra, Nőklapja.hu) 

(Benke Ágnes, 24.hu) 

 

 

Nők elleni erőszak – külföld:

 

 (lásd a Kurva, mint én c. filmet is) 

 

 

Tudomány:

Ismertté vált az elfeledett kutatónő, neve - ő fedezte fel a humán koronavírusokat az ötvenes években. 

biokémikus szabadalma tette lehetővé az első hatékony COVID-vakcinát.

A génszerkesztés úttörői: Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna kapták a kémiai Nobel-díjat. 

: a díjazottak Dr. Csuka Dorottya és Dr. Bagoly Zsuzsa. Dr. Bagoly Zsuzsa az egyik leggyakoribb halálok, a stroke eredményesebb gyógyításának lehetőségeit kutatja, Dr. Csuka Dorottya munkája pedig közelebb vihet minket a célzott terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez a ritka örökletes vesebetegségek kezelésében, ezenkívül a máj és vese transzplantáció körülményeinek optimalizálásához és a megfelelő donor kiválasztásához. 

j: csillagászat kategóriában Dr. Kóspál Ágnes, matematika tudományok területén Dr. Novák-Gselmann Eszter, fizikai tudományok területén pedig Némethné Dr. Pethes Ildikó vehette át a díjat.

t – Madaras Liz és Lévay Krisztina a Poliloop startup két társalapítója

 

Kultúra: 

irodalmi Nobel-díjas.

nyerte a World Press Photo első díját „Környezet” kategóriában.

A legfigyelemreméltóbb kortárs magyar feminista művész: Fajgerné Dudás Andrea a Liget Galériában. 

Online elérhetővé vált a c. előadás.

Folytatódott Zalka Csenge Virág feminista .  

Folytatódtak a előadásai (Kónya Klára, Affér Színház, téma: diákokkal szembeni szexuális visszaélés). 

 

A is felfedezte Abigél c. regényét  

 

Közterek:

 

 

 

Esszé, publicisztika: 

 

 

Interjú:

 

 

Sport:

 

Könyvmegjelenések: 

Czingel Szilvia: A női test alkakváltozatai 1880–1945 (Jaffa)

Kaló Zsuzsa: Bevezetés a szerhasználó nők világába (L'Harmattan) 

(Alexandra) 

Pető Andrea: Árnyékban. Rajk Júlia élete (Jaffa)

 (Athenaeum)

Tabi Jackson Gee és Freya Rose: Mit tenne de Beauvoir? (HVG) 

Tisza Kata: Kékre szeretni (Scolar) 

. Clio Műhelytanulmányok 2020/1. 

 

Folyóiratok, tanulmányok: 

 

A hallgatásod nem véd meg – a Szem folyóirat feminista fordítássorozata: 

 

Gyerekeknek: 

Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte - Hagyományos mesék rendhagyó családokról (Móra) 

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány - Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek (Móra) 

 

Halálozások:

filozófus 

színész 

, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke  

roma festőművész 

színész 

festőművész 

grafikus 

szociálpszichológus, feminista blogger 

súlyemelő 

feminista ügyvéd

énekes 

matematikus 

csillagász 

jogász, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának bírája 

szexológus 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nőtörténelem (nőirodalom, sőt, női kvóta) – miért is?

március 05, 2010 - 11:26
Mint nemrég értesültem, a 80-as évek óta az USA-ban március a nőtörténelem, azaz a herstory hónapja. Herstory… Időnként még nő ismerőseim is felháborodottan kérdezik tőlem: miért van egyáltalán szükség arra, hogy „külön” nőtörténelemről (illetve nőirodalomról, stb.) beszéljünk? A választ hamar megleled, ha fellapozod középiskolás történelem (vagy irodalom) tankönyvedet – bár az „ember=férfi” illetve „emberiség=férfiak” analógia olyannyira egyértelmű tétellé vált az „általános műveltségben”, hogy talán fel sem fog tűnni, hogy a nők alulreprezentáltsága a szóban forgó probléma.

Hamupipőke az Operabálon

január 23, 2010 - 14:27

Idén február 13-án rendezik meg a hagyományos Operabált Budapesten. Ez a rendezvény, amellett, hogy a képmutatásról, rongyrázásról és az "elit" kényszeres szórakozásáról szól (a legolcsóbb jegy 75.000 Ft), genderszempontból is tanulságos. A szervezők ugyanis abban hisznek, hogy "minden lány szeretne legalább egyszer bálkirálynő lenni". A bálkirálynőség természetesen a klasszikus női szerepnek való megfelelést jelenti: a szép ruhát, tökéletes sminket és frizurát, a szemérmes viselkedést, és a bájos mosolyt.

Nadrágviselésért korbácsolás

szeptember 08, 2009 - 08:19
Lubna al-Hussein

A szudáni fővárosban, Kartúmban még július 3-án tartóztatták le Lubna al-Husseint 12 másik nővel együtt. Az ok: nyilvános helyen nadrágot viseltek, ezzel megsértették az iszlám jogot. Az incidens egy külföldi és újságíró körökben kedvelt étteremben történt, ahol viszonylag megszokott a nadrágot viselő női vendégek jelenléte. „Ha ez megtörténhet egy kartúmi étteremben, képzeljék el, milyen lehet a nők helyzete Darfurban.” – nyilatkozta al-Hussein.