Online megtekinthető a nőNYUGAT

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Online megtekinthető a nőNYUGAT

április 07, 2020 - 21:10
A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom.

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek.

A nőNYUGAT róluk szól.

Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

A Thália Színház és az Örkény István Színház közös produkciója.

Válogatta és szerkesztette: Bíró Kriszta

Bandika, mennyiért lennél helyettem asszony?

levele Ady Endréhez

  • Szereplők: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella / Gryllus Dorka m.v., Kerekes Viktória, Lázár Kati m.v.
  • Közreműködik: Szalai András – cimbalom
  • Díszlet - jelmeztervező: Füzér Anni
  • Dramaturg: Ari Nagy Barbara
  • Zene: Kákonyi Árpád
  • Súgó: Kanizsay Zita
  • Ügyelő: Kálmán János/Svébis György
  • A rendező munkatársa: Tóth Péter
  • Rendező: Mácsai Pál
  • Bemutató: 2010. december 9., Thália Színház Arizóna Stúdió

Utolsó előadás: 2017. május 11.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



NőNyugat - színházi beszámoló

december 18, 2011 - 21:18

"Bandika, mennyiért lennél helyettem asszony?" - Kaffka Margit levele Ady Endréhez

A Nyugat alapításának 100. évfordulójára született egy könnyen feledhető előadás az Örkény Színházban. Váradi Szabolcs állította össze elsősorban cikkekből, levelekből, de elhangzott egy-két vers is. Az ember kulturáltan végigülte, tapsolt, vállat vont, majd távozott.

Lux Terka író

december 30, 2019 - 00:18

Dancsházi Oláh Idaként született 1873-ban Szilágysomlyón. Életéről keveset tudunk, ez egybeesik az ő egykori szándékaival. Ugyanis élete büszkeségének nevezte, hogy magánéletét senki sem ismeri, mert, ahogy egy előadásában fogalmazott, „cím, név, rang barátok nélkül, pusztán a tehetsége erejével jutott el a mai polcra”.