Gender ABC

CímGender ABC
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve2008
SzerzőkCzibere, Ibolya
Oldalak száma101
KiadóDebreceni Egyetem
VárosDebrecen
ISBN szám978 963 4731 84 9
KulcsszavakGender, kisokos, női öntudatnövelés, tankönyv
Webcímhttps://szociologia.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/czibere_ibolya_gender.pdf
Teljes szöveg

Kiadványunk a nők és férfiak társadalmi esélyegyenlősége témájának szakmai szókincsét kívánja megismertetni és értelmeztetni – elsősorban a középiskolás fiatalok körében.

Természetesen haszonnal forgathatják azok az érdeklődők is, akik szeretnének mélyebb ismeretekkel, pontosabb információkkal rendelkezni a gender-szempontú elemzések során használt szakmai kifejezésekről, illetve akik a szakmai nyelv elsajátításával hozzá kívánnak járulni saját és környezetük társadalmi nemekkel kapcsolatos ismereteinek fejlesztéséhez.

Kézikönyvünk egy rövid, tanulságos történettel indul, amely a női hátrányok társadalmi eredetét a tanmesék tipikus eszközeivel jeleníti meg.

Ez segít abban, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy a társadalmakban jelen lévő nemek közötti egyenlőtlen viszony az emberi magatartások, viselkedések, érdekek bonyolult rendszerén keresztül épül ki és válik mélyen rögzült társadalomszervező erővé.

Mindezek magyarázatára erősít rá a kötet egyetlen tanulmánya is, amelyben a nemi sztereotípiákról és azok társadalmi nemekre gyakorolt, elsősorban a női hátrányokra fókuszáló következményeiről olvashatnak.

A továbbiakban – mint ahogyan a könyv címe ígéri – a társadalmi nemekkel (gender) kapcsolatos leggyakrabban használt, illetve legújabb kifejezésekkel ismerkedhetnek meg, melyek jelentős segítséget nyújthatnak a szakirodalmi eligazodásban, a szakmai összefüggések megértésében.

Kívánjuk, hogy ez a kiadvány járuljon hozzá ahhoz, hogy a jövő generációi - a kölcsönösség és kiegyensúlyozottság nevében - nyitottabban és toleránsabban értelmezhessék és élhessék meg a nemek viszonyát és segítse elő aktív részvételüket a nemek esélyegyenlőségéért folytatott küzdelemben.