Szolidaritás Orosz Bernadett-tel (2020. szept. 28.) - összegyűjtött médiamegjelenések

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Szolidaritás Orosz Bernadett-tel (2020. szept. 28.) - összegyűjtött médiamegjelenések

szeptember 29, 2020 - 20:36
A Nőkért Egyesület 2020. szeptember 28-án a Miskolci Járásbíróság épülete előtt szolidaritását fejezte ki a bántalmazója által személyiségi jogok megsértése miatt ötmillió Ft-ra beperelt hatgyermekes édesanyával, Orosz Bernadett-tel.

Szolidaritás Orosz Bernadett-tel

A Nőkért Egyesület 2020. szeptember 28-án a Miskolci Járásbíróság épülete előtt szolidaritását fejezte ki a bántalmazója által személyiségi jogok megsértése miatt ötmillió Ft-ra beperelt hatgyermekes édesanyával, Orosz Bernadett-tel. A rendezvényről a sajtó széles körben beszámolt.  




 


„A jó hírnévhez fűződő jog egy tisztességes, becsületes embert feltételez. Az elkövető, ezesetben a felperes férfi elveszítette ezt a saját cselekménye, a jogtalan támadás által. Egy olyan dologért perelt be, ami neki már nincs. Állok elébe” – ezekkel a szavakkal vonult be a Miskolci Törvényszék épületébe hétfő délelőtt Orosz Bernadett.

A tárgyalás idején csendes demonstrációt tartott a Nőkért Egyesület a törvényszék épülete előtt. Antoni Rita elnök érdeklődésünkre elmondta, szolidaritásukat jöttek kifejezni. Több mint egytucatnyian, táblákkal, molinókkal a kézben álltak ki a megvert nő mellett.

Orosz Bernadett a tárgyalás után sírva közölte: igazságtalannak és megalázónak tartja a döntést (hogy nem függesztik fel az eljárást a büntetőeljárás befejezéséig - a szerk.). – Amióta közzétettem a fotókat és az esetet, azóta sokan engem hibáztatnak. Néha azt gondolom, hogy inkább maradtam volna ott… De közben erős bűntudatom és szégyenérzetem lesz, mert a gyermekeimmel ezt nem tehetem meg; felelősséggel tartozom értük. Azóta mintha élő-halott lennék, csak teszem a dolgom… – fogalmazott, hozzátéve: nagyon bántja, hogy semmilyen megbánást nem tanúsít a férfi. A bíróság nem erősítette meg, de az alperes úgy tudja, a következő tárgyalást november 9-én tartják.


Dr. Bartos Bálint, Orosz Bernadett ügyvédje elmondta, bár kérték, a bíróság nem függesztette föl az eljárást a férfival szemben indult büntetőeljárás jogerős befejezéséig. Orosz Bernadett megdöbbent és rendkívül megalázónak tartotta, amikor a tárgyaláson a felperesék teljesen más információt adtak elő, mint a valóság, a szemébe hazudnak és fájdalmát meghazudtolták. Bízik az igazságszolgáltatásban.

A tárgyalás előtt és alatt tüntetést is tartottak a bíróság épületénél Orosz Bernadett mellett, a nők bántalmazása ellen. Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint az, hogy egy elkövetőnek eszébe jut még ötmillió forintra beperelni áldozatát, a magyar áldozatvédelmi rendszer teljes csődjére világít rá. Egy ilyen tett elkövetőjének letartóztatásban kellene aggódnia azon, hogy 15 vagy 20 évet kap, nem pedig szabadlábon mászkálva azon agyalnia, hogyan tehet keresztbe áldozatának. Ha egy idegent verne meg az utcán, letartóztatásban lenne. A cél az áldozatvédelmi rendszer gyökeres reformjának elérése vagy az Isztambuli Egyezmény ratifikációjával, vagy olyan alternatívával, amely az áldozatok védelmét, emberi jogait helyezi előtérbe. Jelenleg az elkövetők teljes nyugalomban vannak és az áldozatok félnek, pedig utóbbiaknak kellene félniük tetteik következményeitől.


Orosz Bernadett a kereset elutasítására irányuló kérelme mellett viszontkeresetet terjesztett elő, melyben azt kérte megállapítani, hogy a férfi a korábbi bántalmazó magatartásával megsértette az élet, testi épség és egészséghez fűződő személyiségi jogait. A jogsértés miatt 7.8 millió forintos sérelemdíj és a jogsértéssel összefüggésben felmerült 2.2 millió forintos kártérítés megfizetésére kérte kötelezni a férfit.

Orosz Bernadett emellett kérte az eljárás felfüggesztését a férfival szemben indult büntetőeljárás jogerős befejezéséig, azonban ezt K. István ellenezte. Mivel az eljárás felfüggesztésére nem volt lehetőség, ezért a bíróság csak egy rövid perfelvételi tárgyalást tartott a mai napon. Ezen a felek fenntartották, illetve részben pontosították a keresetben, illetve a viszontkeresetben foglaltakat. A további perfelvételi nyilatkozatok előterjesztése érdekében a bíróság elhalasztotta a tárgyalást.


A bíróságon a férfi és Orosz Bernadett is megjelent, de a polgári peres ügyet „a járványügyi intézkedések és rendelkezések maradéktalan érvényesülése érdekében” a nyilvánosság kizárásával tárgyalták. A nő a Telexnek azt mondta, hogy ügyvédjével arra kérték a bírót, hogy a személyiségi jogi pert a büntetőügy lezárásáig függesszék fel, de a bíróság ennek nem adott helyt. „Ez azért lett volna racionális, mert ha a büntetőügyben egy homlokegyenest más tényállás születik, mint a polgári perben, az perújrafelvételre adhat a későbbiekben okot” – mondta a Telexnek Bartos Bálint, a nő ügyvédje.

Orosz Bernadett a bántalmazás óta most találkozott először volt barátjával, de azt mondta nem akart a férfira nézni, „inkább kinéztem az ablakon, hogy elkerüljem a tekintetét”. A bíróság a mai tárgyalásra egyébként még egyikőjüket sem idézte, ezért nem is hallgatták meg őket. A következő ülést november 9-én tartják, pont azon a napon, amikor egy éve a bántalmazás történt.

A hatgyerekes nő tavaly decemberben azért tette ki Facebook-oldalára azokat a képeket, melyeket az összevert arcáról készített, mert „nem volt más eszköz a kezében”. 


Az épület előtt a tárgyalás teljes ideje alatt csendes demonstrációt tartott a Nőkért Egyesület, így kifejezve szolidaritásukat Orosz Bernadett és a kapcsolati erőszak minden áldozatával. Emellett szerették volna újra felhívni a figyelmet a magyarországi áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságaira.

A résztvevők molinókat tartottak fel, amelyeknek szövegei arra hívták fel a figyelmet, hogy a bántalmazókkal szemben hatékonyabban kellene eljárnia az igazságszolgáltatásnak.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke  hangsúlyozta, a magyar áldozatvédelem teljes csődjére mutat rá, hogy egy elkövető nem előzetes letartóztatásban van, hanem még „van arca” beperelni áldozatát.

Ez rávilágít az elkövetők jogosultságtudatára; arra, hogy az erőszaktevők tudják, ma nincs miért félniük Magyarországon – tette hozzá.


– Egyszer sem tudtam ránézni. Mindez nem tudatos, hanem ösztönös reakció volt a részemről. Amikor odament a bíróhoz bemutatni az okmányait, akkor inkább kinéztem az ablakon. Látni sem akarom azok után, amit velem tett. Párszor felálltam, amikor igazságtalanságot éreztem, de egyébként egymáshoz sem szóltunk. Még mindig az az érzés van bennem, amit a megmenekülésemkor éreztem – mesélte a Borsnak a kétórás tárgyalás után Bernadett.

– Nagyon megalázó volt számomra, hogy a nyilvánvalóan megtörtént dolgokat hazugságokkal próbálták palástolni és jobb színben feltüntetni. Az elkövető még mindig mentegeti magát és semmiféle megbánást nem tanúsított. A pokolban valószínűleg egy külön hely van számára – folytatta a törékeny nő.

Az orrán lévő kötés azért volt rajta, mert a veréskor darabos orrcsonttörést szenvedett, ami nem jól forrt össze. Nemrég pedig egy korrekciós beavatkozáson esett át emiatt.


(TARTALMI FIGYELMEZTETÉS / TRIGGER WARNING: a bántalmazó is nyilatkozik benne!) 


(06:54-től) (TARTALMI FIGYELMEZTETÉS / TRIGGER WARNING: a bántalmazó, és ügyvédje - jegyezzük meg a nevét: Visontai Csongor -  is nyilatkozik benne!) 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Szolidaritás Orosz Bernadett-tel (VÁLTOZÁS! 2020. szeptember 28., Miskolc)

augusztus 12, 2020 - 13:36

A bántalmazott hatgyermekes édesanyának, Orosz Bernadettnek augusztus 26-án  VÁLTOZÁS! szeptember 28-án 10 órakor becsületsértés miatt kell a Miskolci Járásbíróság elé állnia, mert az őt ért bűncselekményt követően a közösségi oldalán közzétette bántalmazója nevét.

K. I. ügyében, aki felismerhetetlenre verte őt (úgy, hogy Orosz Bernadett tartós egészségkárosodást szenvedett) viszont a mai napig nem született ítélet, sőt vádemelés sem történt az ügyben.

A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak - összefüggések és okok

április 19, 2018 - 12:32
Gyűlöletbeszéd

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor - különös tekintettel a hazai helyzetre.  az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását - nagy költők elmaradott nézetei).

Nem kártérítés jár a brutális nőverőnek, hanem nyilvánosság

augusztus 14, 2020 - 21:25
Kapcsolati erőszak

Az élettársát felismerhetetlenre verő volt katonatisztnek azon kellene aggódnia, hogy tíz vagy tizenöt évet kap, nem kártérítésért ötmillióra perelnie áldozatát – mondta Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. Szerintük amerikai mintára közzé kellene tenni az erőszakos elkövetők és szexuális bűnözők nevét.