Halmozott bűnelkövetés, ha "ilyen csinos nő" teknőst öl

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Halmozott bűnelkövetés, ha "ilyen csinos nő" teknőst öl

június 15, 2019 - 11:45
Egy ártatlan élet elleni cselekmény és az emögött megbúvó emberi felelősség találkozása erős indulatokban ölthet testet, a lelkiismeret kollektív megtestesülése azonban sokszor annyira riasztó is lehet, mint maga a cselekmény, ami kiváltja azt. 

Görög teknős (Testudo hermanni) - Fotó: WeenzlerDesign / Pixabay

Az elmúlt években több állatgyilkosság is felkavarta az állóvizet az országban. A tettes lehetett felnőtt, vagy gyermek, a népakarat dühe minden esetben olyan revansért kiáltott, amit még a pokol kilencedik bugyrában sem tapasztalnának meg a kárhozott lelkek.

A , vagy az halálát követelő népakarat haragjának malomkerekei mégis másként őrölnek a mostani teknősgyilkos nő esetét követően. 

A kollektív akarat szummájának is tekinthető közösségi platformokon olvasható kommentek, sokszor nemcsak halálért kiáltó nyers indulatokként köszönnek vissza, hanem súlyosabb büntetésért kiáltanak, a tettes ugyanis elkövetett még egy gaztettet:

megzavarta a megszokott és kényelmes sztereotípiák bástyáit, azzal hogy nő volt.

A méltó büntetést elvárók között feltűnően sokan valamiféle halmozott bűnelkövetés tényét vélik felismerni amiatt, hogy a gyalázatos elkövető egy „feltűnően csinos nő”, és egy ilyen „kedvesen mosolygó nő”.

A teknősgyilkos nő története a sztereotípiák illusztris esete, ami világosabban rámutat arra, hogy az ítélkezés önmagában is milyen torz és életidegen lehet a tradicionális reflexek miatt.

Ha egy nő követ el egy kegyetlenséget, az láthatóan súlyosabb büntetésért kiált. De vajon a szépség, a "helyes nőies" viselkedés szerepének hiánya tényleg súlyosbító körülmény? Persze, hogy nem. Mint ahogy semmivel sem elfogadhatóbb a cselekedet, ha azt egy férfi követi el, mint ahogy azt sok kommentelő (el)várta volna...

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Miért nem érdemlik meg a nők a valódi kikapcsolódást?

július 31, 2009 - 20:38

Mik is ezek a „jótanácsok”? Egy részük tipikusan a külső megjelenéssel való foglalkozás témakörébe sorolható. Más részük arra buzdít, hogy töltsünk esetenként több időt barátnőinkkel, cseverésszünk velük, hanyagoljuk egy-egy napra a házimunkát, vagy flörtöljünk (persze szigorúan csak akkor, ha nincs senkink). A cikkírók feltételezik, hogy nekünk, nőknek állandó bűntudatot okoz, ha édességet eszünk, ha nem sportolunk eleget, vagy ha sminkeljük/nem sminkeljük magunkat.

A női magazinok propagandája és az eredmények

január 07, 2010 - 11:55

Az aktuális „szerelmi” partner erőn és természetes vágyakon felüli, egyoldalú kiszolgálásának propagálása újabban nem áll meg az ágynál és az ágyéknál, s az összes dugható lyuk repertoárja mellett utóbb a teljes női egyéniség lelketlen bedarálására törekszik. Szomorú ezt látni annak tudatában, hogy a média mekkora hatást gyakorol a felnövekvő generációkra.