Repül a mérföldkő, ki tudja, hol áll meg

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Repül a mérföldkő, ki tudja, hol áll meg

május 01, 2015 - 22:09
A rasszizmust és a homofóbiát elítélő, emberi jogi alapokon gondolkodó, a szitokszó értelmében mindenképpen „liberális” aktivistaként – aki a Pride-on is részt szokott venni, és aki ráadásul igencsak utálja, hogy hazafelé el kell (?) tennie a szivárványszínű zászlót, ha jót akar magának – most örülnöm kellene, hiszen, ugye, a bíróság példát statuált. Nem örülök.

Fotó: MTI Mohay Balázs

Letöltendőt kapott a cigány gyerekek megölésére buzdító szélsőséges” – írja a Roma Sajtóközpont. „Tegnap megtört a vastag, örökké tartónak hitt jégpáncél, már nem lehet következmények nélkül aljas, rasszista propagandát folytatni a közösségi oldalakon. (...) Győzött a jog és az igazság.”

Három év letöltendő – súlyos büntetés a homofób bántalmazónak” – áll a Háttér Társaság a Melegekért oldalán. 2008-as bevezetése óta első alkalommal állapította meg szexuális irányultságon alapuló közösség tagja elleni erőszak bűncselekményének elkövetését ... Ez az ügy megmutatta, hogy igenis érdemes a hatóságokhoz fordulni, ha valakit szexuális irányultsága vagy nemi identitás miatt ér bántalmazás.”

Lebuktattuk a Pride-on őrjöngő nőt” – büszkélkedik a támadásról készült videót annak idején nyilvánosságra hozó Nol.hu.

A rasszizmust és a homofóbiát elítélő, emberi jogi alapokon gondolkodó, a szitokszó értelmében mindenképpen „liberális” aktivistaként – aki a Pride-on is részt szokott venni, és aki ráadásul igencsak utálja, hogy hazafelé el kell (?) tennie a szivárványszínű zászlót, ha jót akar magának – most örülnöm kellene, hiszen, ugye, a bíróság példát statuált.

Nem örülök.

A Facebookon naponta százával keringnek a rasszista, antiszemita, homofób és – bár ez az előbbieknél kevésbé szokta zavarni a gyűlölet, erőszak és kirekesztés ellen küzdőket – szexista posztok és kommentek.

A Budapest Pride helyszínének környékén évente tucatjával zaklatják, félemlítik vagy verik meg az „ellentüntetők” a rendezvényre tartókat – az esetek nagyobb része el sem jut a rendőrségig, bíróságig (például mert nem áll ott mindenhol valamely hírportál munkatársa kamerával a kezében).

És most örvendhetünk, mert a rasszisták és homofóbok kavargó, zavaros posványából diadalittas mámor közepette sikerült kifogni a legkisebb halat. Egy aluliskolázott és korábban prostitúcióra kényszerített fiatal nőt, aki, amikor kért, nem kapott az őt kényszerítőkkel szemben segítséget az államtól.

„A szülei éltek, de ő mégis 2 hónapos korában intézetbe került. 15 évesen bekerült egy roma családba, mert szerelmes lett egy roma fiúba. A fiúnak börtönbe kellett mennie, őt meg ekkor a fiú unokatestvére eladta Pécsre prostituáltnak. 1999-től 2005-ig élt így. A lábát leforrázták, a fejét betörték, késsel megszúrták. Többször próbált megszökni, mikor végre sikerült, Budapestre került, ahonnan pénzhamisítási ügy miatt a kalocsai fegyházban kötött ki két évre. Amikor kiengedték a börtönből, kint várták a futtatói. Visszament a börtönbe segítségért. Azt a választ kapta, hogy szabad ember, oldja meg. Visszavitték Pécsre. Újra szökött, 50 kunával és egy személyi igazolvánnyal ment át a határon. Később Svájcban, Liechtensteinben kötött ki. Azt hallotta, hogy 1000 eurót kínálnak a pécsiek annak, aki visszahozza.” – írja az Index a tárgyaláson elhangzottak alapján.

Vajon azóta az őt futtatók szintén hasonlóan példás ítélet folytán a rács mögött ülnek? Felelősségre vonták a kalocsai börtön pártfogótisztjét, aki annyit nem tett meg érte, hogy egy, a prostitúciót elhagyni akarókat segítő civil szervezet (ilyen pl. a Névtelen Utak Alapítvány) elérhetőségét megadja neki

Gy. Zs.-nek sok sorstársa van” – szúrta mondandójába az ügyész, mintegy természetes tényként – ez ellen talán nem kellene tenni állami szinten valamit? Például betartani a 2013-as CEDAW ajánlások közül azt is, amelyik a prostitúciót elhagyni kívánók számára segítő programok létesítésére szólít fel?

Mégsem állnak ordas eszmék szolgálatába.”  Oké. Nem is tagadom az egyéni felelősséget, nem a büntethetetlensége mellett akarok érvelni, hanem a gender- és kizsákmányolás-szempontokat is figyelembe vevő, komplex (divatos szóval, interszekcionális) szemlélet mellett. Ha akkor nem csak a felszínig látnak az ítélkezők, és nem csak lecsukják a pénzhamisítási ügyért, amibe a futtatóitól való megszökése után keveredett, hanem az emberkereskedelem volt áldozataként szabadulása után segítséget is kap, talán el sem jut odáig, hogy az (ugyan a nőknek nem, de ezt az oda sodródók nem szokták észrevenni) erő, hatalom, felsőbbrendűség, közösséghez tartozás ígéretével kecsegtető nácizmusban keressen menedéket.

Biztos vagyok benne, hogy csekély számú homofób agresszív férfi rendelkezik ilyen sorssal” – írja egy kommentelő (nő) egy LMBT+ Facebook-csoportban, ahol egyébként egyáltalán nem uralkodik olyan mámoros (kár)öröm, mint ahogy néhányan talán képzelnék. „Kiragadván azt, hogy a cigány férfiak eladták prostinak, ez valamelyik párhuzamos világban érhető, hogy csillapíthatatlan gyűlöletet szült. A férfiak irányította világnak ő az egyik áldozata, ahol eladták, mint egy terméket. Nagy szerencsével az is megfogalmazódhatott volna a nőben, hogy a hímsovinizmust meg kell szüntetni, harcolni kell az egyenlő jogokért, de nem ez lett. A gyűlölet a kisebbség ellen, meg a nála is gyengébbek ellen irányult. Én csak sajnálni tudom a nőt.”

De vigasztalódjunk, hiszen állítólag ez még csak a kezdet, és több hasonló ügy van folyamatban – kíváncsi vagyok, hány valóban veszélyes, súlyos sérülés okozására képes ellentüntetőt ültetnek le a közeljövőben. Olyan sokat, hogy valóban biztonságosabb lesz az idén július 11-én esedékes Pride? És ugye kap büntetést Novák Előd is, aki egyenesen a Parlament épületét használta fel tavaly homofób nézetei hangoztatására?

Hát persze! Véletlenül se higgyük, hogy azzal, hogy eltalálták a legkönnyebb célpontot, elintézettnek tekintik a problémát, és Györke Zsuzsa példaszerű elítélése csak porhintés.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Feminizmus és transzneműség 2.: Transz nők a szexmunka/prostitúció vitában

szeptember 12, 2016 - 14:03

/Mint ismeretes, a feminizmusnak több irányzata van, amelyek különböző nézőpontokat képviselnek, és amelyek egyes kérdésekben akár szemben is állhatnak egymással. Még komplikáltabbá teszi a jelenséget feminizmus és LMBTQ+ mozgalmak kapcsolata, valamint magán az LMBTQ+ mozgalmon belül az egyes "betűk" (melegek, leszbikusok, transzneműek, queerek, stb.) elfogadottságának eltérő mértéke. Mindez már Magyarországon is kezd látszani.

Conchita Wurst vs. Harrach Péter

május 11, 2014 - 17:44
Harrach Wurst

Valóságos morális pánikot váltott ki, hogy az idei eurovíziós dalfesztivált az osztrák "szakállas nő"-ként emlegetett Conchita Wurst nyerte. A felrobbant Facebookon a kommentelők pusztuló társadalomról, iszonytató erkölcsi relativizmusról, nők számára kötelező és férfiak számára szigorúan megtiltott szakállviselésről, fenyegető világvégéről, Szodomáról, Gomorráról, és utcán ürítkező járókelőkről értekeznek. Legszembetűnőbb azonban - a youtube nemzetközi kommentjei közt is - a gyermekek miatti aggodalom. Hogyan hat a kis lelkükre, ha meglátnak egy szakállas nőt a tévében? Mi lesz, ha, horribile, dictu, kedvet kapnak a látottak utánzásához?

„Kibújtunk a lakás rejtekéből” vs. „Buzi, go home!” – A Budapest Pride történelem kezdetei

február 18, 2013 - 15:53
Véletlenül csöppentem a programra: február 7-én, csütörtökön érkeztem a Brit Nagykövetségre, és csak utána tudtam meg, hogy - szintén az keretében - lesz még egy kerekasztal-beszél

Versengünk és ítélkezünk: Kerry Washington a másságokról

március 29, 2015 - 00:21

A magyar média kétmondatos bulvárhírben, csak Kerry Washington RUHÁJA - pontosabban: dekoltázsa - kapcsán említi meg azt az estélyt, ahol a mellvillantásnál jóval fontosabb dolgok is történtek: a színésznő egyrészt, az LMBTQIA emberek kiemelkedő szövetségeseit (straight ally) jutalmazó GLAAD Média-díjat vehette át, másrészt, ütős beszédet mondott a társadalmi kirekesztettség különböző formáiban érintett emberek közti összefogás hiányosságairól:

Magyar roma prostituáltak - és ezerannyi svájci kliens Svájcban

november 17, 2012 - 18:39
Érdekes módon a svájci és holland bordélyokban "dolgoztatott" magyar roma lányok problémájával immár heti rendszerességgel nem a magyar hatóság foglalkozik, hanem az ottaniak. Számomra ebben az a furcsa, hogy vajon miért nem a saját háza táján söpröget mindenki, amikor bőven volna mit.

Éva büntetése - globális kitekintés

január 25, 2011 - 11:31

Miközben a klímaváltozás és a túlnépesedés problémájától hangos a „zöld sajtó”, arról már lényegesen kevesebb szó esik, hogy ezt a túlnépesedést úgy produkálja az emberiség, hogy közben demográfiailag 200 millió nő hiányzik a bolygóról. Az egészséges arány alapján 100 nőre 103 férfi születik, tehát lényegesen több nőnek kellene élnie a Földön, mint jelenleg. Ezek az adatok az emberiség ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekményeket sejtetik.

Budapesten is vonultak a nők Trump ellen: "Nem fordulunk vissza!" - Keveházi Kata beszéde

január 22, 2017 - 01:48
Fotó: Jánosi-Mózes Tibor

Keveházi Kata vagyok. Tizenhét éve dolgozom a nőkért, és van három lányom. Büszke vagyok rá, hogy itt lehetek, és résztvevője lehetek ennek a napnak.

Ez egy történelmi nap. Mától a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb országának vezetője egy olyan férfi, aki megtestesíti mindazt, amitől ez a világ, amelyben élünk, romlott, veszélyes, és fájdalmakkal teli: a férfiuralom erőszakosságát, gátlástalanságát, agresszióját és fölényességét.

Egy aszexuális nyílt levele a Budapest Pride szervezőinek

június 06, 2013 - 12:52

Kedves Pride Szervezők!

Tudomásomra jutott, hogy véleményetek szerint a Pride nem kell, hogy az aszexuálisok képviseletében is fellépjen, mivel őket nem éri rendszerszintű elnyomás. Nem tudom, van-e az ismeretségi körötökben bárki, akiről tudjátok, hogy ezzel az orientációval rendelkezik, és megkérdeztétek-e tőle, hogy ő mit gondol. Sajnos tőlem nem kérdeztétek, de úgy vélem, fontos, hogy egy aszexuális véleményét megismerjétek, ezért az alábbiakban kifejtem.

Ruchira Gupta indiai újságíró, aktivista (sz. 1964)

május 20, 2015 - 19:58

Fiatal  újságíróként Nepálban járva olyan falvakat talált, melyekből majdnem teljesen hiányoztak a fiatal nők. Utánajárt, kiderítette, hogy emberkeskedelem áldozatai, külföldi bordélyházakba adják el őket. Az erről írt cikksorozatáért Emmy díjat kapott “kiemelkedő oknyomozó újságíró teljesítményéért”.

2002-ben létrehozta az Apne Aap Women Worldwide civil szervezetet, mely a nők jogaiért, az emberkereskedelem megszüntetéséért, a veszélyeztetett helyzetben lévő és a prostitúcióba kényszerített nők megsegítéséért dolgozik.

"Csupa virág a két-Ádámos éden" - Irodalmi est a Budapest Pride Héten

július 13, 2013 - 11:10
Nádasdy Ádám

Az egyik unásig hangoztatott ellenérv a "melegfelvonulással" szemben, hogy e "feltűnősködés" helyett "inkább kulturális eseményeket kellene szervezni". Nos, a helyzet az, hogy - noha ez a "parádéhoz" képest elenyésző mértékben jelent meg a sajtóban, médiában - a Budapest Pride egy egész hétig tartott, július 1. és 7. között, számtalan gazdag programmal: kiállítással, workshopokkal, irodalmi esttel.