A Nőkért Egyesület második hivatalos működési éve: 2014. április 4. – 2015. április 3. (összefoglaló)

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A Nőkért Egyesület második hivatalos működési éve: 2014. április 4. – 2015. április 3. (összefoglaló)

április 10, 2015 - 02:20
A Nőkért Egyesület második hivatalos működési évében további közéleti vitaesteket szerveztünk, több alkalommal tiltakoztunk a médiában megjelenő szexizmus és erőszakbagatellizálás ellen beadványokkal és demonstrációk szervezésével, és minden lehetséges alkalommal és fórumon követeltük a Magyarország által 2014. március 14-én aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

A Nőkért Egyesület néhány tagja, 2014: balról: Békés Dóra, Elekes Irén Borbála, Balta Flóris, Barna Emília, Tajta Bernadett, Mihala Boglárka, Szekeres Valéria

A Nőkért Egyesület második hivatalos működési évében további közéleti vitaesteket szerveztünk, több alkalommal tiltakoztunk a médiában megjelenő szexizmus és erőszakbagatellizálás ellen beadványokkal és demonstrációk szervezésével, és minden lehetséges alkalommal és fórumon követeltük a Magyarország által 2014. március 14-én aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

Április 10-én , szintén a Magyar Nők Szövetségével együttműködésben a Magyar Narancs „Nem gyerekjáték: a filmtörténet 10 halálos Lolitája” című cikke és az annak nyomán létrejött petíció témájában tartottuk. Meghívtuk Szigeti Vera pszichológust, a petíció indítóját, valamint Seres Lászlót, aki a HVG-ben markáns ellenvéleményt fogalmazott meg. Beszélgetőtársaik Wirth Judit, a NANE szakértője, Joó Mária, feminista filozófus és Teczár Szilárd újságíró, a „Doboz-ügy” elindítója voltak. A nagyszámú, akítv közönségnek köszönhetően rendkívül élénk vita bontakozott ki.

Harmadik vitaestünkhöz szintén egy spontán kialakult, ám nagy port felvert online vita szolgáltatta az apropót: Szatmári Réka tagunk Noa Schiller fotóművész által készített művészi aktképeket töltött fel magáról a Facebookra, és a született kommentek motiváltak minket arra, hogy a testszégyenítés témájával kezdjünk el foglalkozni. Antoni Rita soha nem tapasztalt kattintásszámot idézett elő, így április 25-én (ezúttal a Szóda Klubban) ennek a témának szenteltünk .  

Május 12-én került sor a negyedik, és egyelőre utolsó Nőkért Vitaestre "Egyetlenem?" - avagy monogámia, poliamória és egyéb kapcsolati formák” címmel, amely a témaválasztásnak köszönhetően (aminek egy HVG-ben megjelent cikk volt az apropója) még a korábbiaknál is nagyobb érdeklődést váltott ki. Szó volt monogám és nyitott kapcsolatokról, többpartnerűségről, a swinger életmódról, romantikus barátságokról és párkapcsolati anarchizmusról, hetero és LMBT perspektívákból egyaránt. A résztvevők és a közönség is úgy érezte, hogy a témát egy alkalommal nem merítettük ki, és annak további megvitatására merült fel igény.

2014 nyarán folytattuk magyar feminizmustörténeti archiváló munkánkat, és honlapunkon elérhetővé tettük a , a további dokumentumait, valamint a  anyagait.   

2014 szeptemberében miután a Class FM három műsorvezetője a közelmúltban történt gólyatábori nemi erőszakon viccelődött, tettünk a Médiahatóságnál és a Magyar Nők Szövetségével közösen demonstrációt szerveztünk a rádió székháza előtt. Eredményeink közt tudhatjuk, hogy a Class FM vezetősége nemcsak hogy bocsánatot kért az érintettől, de a tüntetésnek tervezett eseményen végül mint együttműködő fél jelent meg, és saját kampányt indított a nőkkel szembeni erőszak ellen. E megmozdulásunkért kaptunk ugyan hideget-meleget, de nemcsak hogy sikerült vele bekerülnünk a sajtóba, hanem mint később világossá vált, egy nagyobb mérvű változási folyamatban is úttörőknek bizonyultunk.

November 21-22-én ismét Szlovákiába utaztunk a Phoenix Polgári Társulás meghívására, és részt vettünk a Nőképek kisebbségben II. konferencián. Elekes Irén Borbála tagunk, a Feminista Hálózat egykori tagja és az OSZK nyugdíjas munkatársa a Magyar Asszonyok Könyvtáráról - amit 1888-ban Boldizsár Kata Piroska alapított - tartott előadást. 

Nemsokára a magyar rendőrség állt elő áldozathibáztató videókkal („Tehetsz róla, tehetsz ellen”), amelyek országos felháborodást eredményeztek, így november 30-án csatlakoztunk a Slutwalk csoport demonstrációjához.      

A fellángolt aktivizmus közepette nem hanyagoltuk el kulturális, tudomáyos munkánkat sem: december 11-én került sor a magyar nyelvű és magyar vonatkozású feminista szakirodalmat egybegyűjtó, kereshető adatbázis, a bemutatójára, aminek összeállítására a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség – látva a Nőkért Egyesület könyvajánlóit és feminizmustörténeti archiváló munkáját – Antoni Ritát kérte fel.

2015-ben még mindig szükség volt az erőszakbagatellizálás elleni küzdelemre. Rögtön botránnyal indult a év, miután Maksa Zoltán humorista jó ötletnek tartotta, hogy szilveszteri műsorában gólyatábori erőszakon viccelődjön. nyújtottunk be a Médiahatósághoz. A Hatóság ezúttal elnézőbbnek bizonyult, mint a Class FM esetében, a nagy sajtóérdeklődésnek köszönhetően ugyanakkor ismét széles körben kommunikálhattuk az üzenetünket az erőszakbagatellizálás és a szexizmus ellen.

Tovább foglalkoztunk a nők reprodukciós jogaival is: 2015. január 19-én Tóth Katalin tagunk a TV2 Mokkában az abortusztabletta hazai korlátozott beszerezhetőségéről beszélt. 

Január 22-én "Tehetsz róla?! Mozgalmak az áldozathibáztatás ellen" címmel Antoni Rita előadást tartott az LMP Zöld utat a nőknek tagjai felkérésére. Egyesületünk nyitott más szervezetek hasonló megkeresésére. (Pártoknak és for profit szervezeteknek díjazás ellenében.)

Szokás szerint részt vettünk az Egymilliárd Nő Ébredése globális erőszakellenes kampány budapesti eseményeiben: a szervezés oroszlánrészét ebben az évben Keveházi Katalin (Női érdek, Jól-Lét Alapítvány) és Antoni Rita vállalták magukra. A táncot ezúttal is a Nőkért Egyesület elnökségi tagja, Barna Emília tanította be az érdeklődőknek az e célból díjmentesen rendelkezésünkre bocsátott BME fitnesstermében. A Vigadó téren febr. 15-én tartott eseményen vele együtt vezető táncosként közreműködött idén is Szántó Nikolett autóversenyző. A megnyitóban a kerekeszékes tánccsoportot, a Para Dance Company-t láthattuk, a "Break the Chain"-t Arany Timi énekelte, a konferálást Demcsák Zsuzsa vállalta. Beszédet mondott Juhász Borbála (Női Érdek, elnök, Európai Női Lobby, alelnök), Janet Kelley, aktivista, Stummer Vera (jogász, NANE, PATENT), Földesi Erzsébet (Mozgáskorlátozottak Budapesti Egyesülete, elnök), (az "Újrakezdés" /Facebook csoport/ alapítója), Nótár Ilona (roma mentor, író), Fazakas Pálma (Születésház Egyesület, elnök), Antoni Rita (Nőkért Egyesület, elnök).

 

A Nőkért Egyesület eddigi teljes tevékenysége anyagi források nélkül, önkéntes munka- illetve helyszínfelajánlások révén valósult meg. Ahhoz, hogy szemléletformáló tevékenységünk a jövőben is fenntartható legyen és még több embert elérjen, szükség van szimpatizánsaink .   

Ha szeretnél csatlakozni aktív vagy pártoló tagként a Nőkért Egyesülethez, írj az  címre!

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A Nőkért Egyesület első hivatalos működési éve: 2013. április 4. – 2014. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2014 - 23:55

Működésünk első évében további helyszínekre juttatuk el a korábban összeállított „A magyar feminizmus története” című kiállításunkat, folytattuk magyar feminizmustörténeti archiváló munkánkat, figyelemmel kísértük a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásának folyamatát, tiltakozásokat szerveztünk a parlamenti szexizmus újabb megnyilvánulásai ellen, és vitaesteket rendeztünk aktuális közéleti témákban. 

A jó kövér, a rossz kövér meg a testképük - a Nőkért Egyesület beszélgetős estje

április 28, 2014 - 15:01
Schiller Noa, Antoni Rita, Szatmári Réka, Komáromi András, Szabó Móni

A már szinte mindenki ismeri: Réka vetkőzött, Noa fotózott, Réka posztolt, házmester jelentett, Facebook törölt, Réka dühöngött, „barát” testszégyenített, vita kirobbant, én írtam, 13 ezer ember kattintott, személyes vallomások levélben özönlöttek – Réka, Noa és én pedig döbbent örömmel néztünk egymásra, és azt kérdeztük: innen hogyan tovább? Hogyan lovagoljuk meg minél több ember javára ezt a váratlan sikerhullámot?

A nemi erőszak nem vicces - beadványunk a Médiahatósághoz

szeptember 03, 2014 - 12:55
A vicces kedvű műsorvezetők (Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs)

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot a , a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva helyezte, ezért első lépésként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Meggyőződtünk arról, hogy semmi akadálya, hogy egyazon panaszt több állampolgár is benyújtson, így mindenkit arra biztatunk, hogy ragadjon tollat/billentyűzetet, és küldjön a hatóságnak akár saját fogalmazású, akár a mi levelünket mintának vagy szó szerint felhasználó levelet. (Megj. a hatóság csak postai leveleket fogad, e-maileket nem!)

„Bele kell férnie” – a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége vitaestje az el nem dobott tábláról és a belső viták létjogosultságáról

március 15, 2014 - 15:23

Azzal kezdődött, hogy a 4K! szóvivője, Papp Réka Kinga kitett a Facebookra magáról egy olyan képet, amin egy szál miniszoknyában áll, és a mellét a következő felirattal takarja: „Még 3000 aláírás vasárnapig, és ezt a táblát eldobom!” A kép alatt annyira szerteágazó, élénk, néhol már-már agresszív vita bontakozott ki humortalansággal, prüdériával, karót nyeléssel vádolt "szexizmust kiáltók" és a felszabadult, nyitott, progresszív, műértő újhullámosok között, hogy úgy döntöttem, szervezek egy nyilvános fórumot.

Az erőszak nem "szexjáték"

január 16, 2015 - 17:04
Az erőszak nem "szexjáték"

Alulírott szervezetek e nyílt levelünkben aggályainkat fejezzük ki a 2015. január 14-én illetve 16-án online felületeiken megjelent, a Győrben fulladásos halált szenvedett nő esetét feldolgozó cikkeik fogalmazásmódjával kapcsolatban. **Címzett:** Kisalföld.hu, Origo.hu, Velvet.hu, Blikk.hu szerkesztőségei **Tárgy:** a győri fulladásos halálesetről szóló tudósítások hangvétele ## Tisztelt Szerkesztőségek! Alulírott szervezetek e nyílt levelünkben aggályainkat fejezzük ki a 2015.

A Nőkért Egyesület tevékenysége a hivatalos bejegyzés előtt: 2009. május 15. - 2013. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2013 - 22:22
Feminizmustörténeti kiállításunk egyik tablója, az egyes hivatások első magyar női képviselőivel (Fotó: Klitbudapest)

A Nőkért.hu szerkesztősége 2009 májusában alakult: az alapítók (Mihala Boglárka, Máthé E. Judit, Katica, Snyehola Anett, Pál Móni, Kupán Zsuzsánna, Retek Erika, Csiszár Andrea, Lakatos Lilla, Harkai Daniella és Antoni Rita) a(z azóta megszűnt) tűsarok.org fórumon (illetve néhány esetben Szegeden) ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy létrehoznak egy saját feminista honlapot. Ezt 2009 júliusára meg is valósították, és elindították az új, kulturális és társadalmi témákkal foglalkozó, ismeretterjesztő honlapot. A tevékenység – több alkalmi és rendszeres szerző (pl.

A Nőkért Egyesület harmadik hivatalos működési éve: 2015. április 3. – 2016. április 2. (összefoglaló)

április 03, 2016 - 16:21
A Nőkért Egyesület néhány tagja Szegeden - balról: Nyitrai Ágnes, Jánosi-Mózes Tibor, Juhász István, Juhász Valéria, Jánosi-Mózes Emese, Antoni Rita, Kulcsár Zsófia

Harmadik működési évünkben tovább folytattuk ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkánkat egyaránt. Tevékenységünk körét kibővítettük az oktatásszervezéssel, létrehoztuk a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követeltük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.