Tízéves a Nőkért.hu: 2009. május 14. - 2019. május 14.

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tízéves a Nőkért.hu: 2009. május 14. - 2019. május 14.

május 14, 2019 - 21:20

2009 tavaszán történt, hogy Mihala Boglárka, Máthé Judit "Mamika", Snyehola Anett "Sansa", Pál Móni, "Katica", R. D., Antoni Rita és mások az azóta megszűnt Tűsarok fórumon virtuálisan megismerkedtek egymással. A kommentfolyamok után e-maileket váltottak és hamarosan elhatározták, hogy egy új feminista platformot hoznak létre. 2009. május 14-e volt az a nap, amikor felállt a Nőkért.hu szerkesztősége. 

Fő célunknak a jelentős teljesítményt nyújtó, ismert vagy méltatlanul kevésbé ismert nők bemutatását, valamint a magyar és külföldi feminizmussal és nőtörténettel kapcsolatos ismeretterjesztést jelöltük meg. Az első tartalmak már a nyár folyamán megjelentek az új honlapon. A Nőkért.hu akkor - és az elkövetkező néhány évben - Magyarország EGYETLEN aktív és rendszeresen frissülő feminista honlapja volt. 

Hamarosan alkalmazkodnunk kellett a változásokhoz - az emberek a fórumokról a közösségi oldalakra szoktak át - és el kellett kezdenünk felépíteni a, amely mára közel elérte a tízezer főt. 

Mamika az elmúlt tíz évben fáradhatatlanul bővítette az rovatot - az ebből kialakított mára több ezer tételt foglal magában. 

Kiemelten fontosnak tartjuk magyar feminizmustörténeti archiváló munkánkat: a rendszerváltás után alakult magyar feminista egyesületek (, ) anyagait - köztük a számait - az egykori szerzők, szerkesztők engedélyével és segítségével összegyűjtöttük és oldalunkon hozzáférhetővé tettük.

Összeállítottuk a szakirodalom alapján .

A magyar feminista megmozdulások történetéről is készítettünk, mely számos magyarországi és határon túli helyszínen megfordult, és újabb helyszínekre is meghívható (érd.

Ajánlott állítottunk össze hét részben.

több - az írónő unokája, Dr. Nagy Domokos Imre nyugalmazott irodalomtanár jóvoltából - csak a Nőkért.hu-n érhető el. 

A feminista tudás terjesztéséhez és a közösség építéséhez azzal is igyekeztünk hozzájárulni, hogy közöltünk, továbbá jelentettünk meg feminista és nötörténeti eseményekről.

2012-ben megalapítottuk a - innentől fogva a Nőkért.hu az egyesületi honlap funkcióját is betölti.

A közelmúltig mi voltunk az egyetlen felület, ahol az magyar fordításának szövege hozzáférhető volt. 

2016-ban Jánosi Mózes Tibor és Jánosi-Mózes Emese segítségével honlapunk teljes megújuláson és arculatváltáson esett át - nagyon örülünk, hogy a visszajelzések alapján olvasóink kedvelik az

Honlapunkon az elmúlt tíz évben igyekeztünk elkerülni a hirdetéseket (csak támogatóinkkal teszünk alkalmanként kivételt) és az öncélú, szenzációhajhász kattintásvadászatot. Munkánkat (alkalmi mikro - és tárgyi adományokat leszámítva) anyagi források nélkül, és 100 %-ban önkéntes munkában végeztük. Nem váltunk tömegmédiummá, talán soha nem is fogunk - cserébe ragaszkodunk az általunk képviselt értékekhez és úgy gondoljuk, hogy tartalmaink magukért beszélnek. Köszönjük, hogy velünk vagytok! :) Maradjatok velünk a következő évtizedekben is - mert folytatjuk, az biztos!

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nők a nőkért - beszélgetés a női kvótáról

január 30, 2011 - 00:00

Szondi Ildikó szervezésében, a a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskolában került sor a nők politikai szerepvállalásáról szóló beszélgetésre Szondi Ildikó (önkormányzati képviselő, MSZP), Pocsai Blanka (önkormányzati képviselő, Fidesz) és Antoni Rita, a Nőkért.hu szerkesztője, a szegedi aláírásgyűjtés egyik koordinátora között. A moderátor Sóti Judit, a Délmagyarország újságírója volt.