november 2019

A kormány a nők elleni erőszak kapcsán is a bevándorlásról beszél

november 30, 2019 - 08:37
Tüntetés a nők elleni erőszakkal szemben (Fotó: NANE)

Elsőként a 2013-as új magyar Btk-t említik, ami "kiemelten védi a nőket, és kiemelten bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket". Az EMMI közleményében hangsúlyozza, hogy különösen fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés, említve a Kapcsolj egyből! mobiltelefonos alkalmazást.

Majd rátérnek a kormánypártok kedvenc témájára.

Erőszak ellen tiltakozó nőket erőszakkal vertek szét Isztambulban

november 26, 2019 - 08:34
November 25-én több ezer nő tiltakozott békésen a nők elleni erőszak ellen Isztambulban.

A karhatalom erőszakkal verte szét a nők elleni erőszak ellen békésen tiltakozó nők demonstrációját. A beszámolók szerint több ezer nő vett részt a nők elleni erőszak világnapjára szerveződött békés demonstráción. Tüntetésükön olyan zászlókat lobogtattak, amelyekre a Törökországban meggyilkolt nők nevét írták.  

A hatóságok könnygázt vetettek be ellenük, amire a tüntetők szétoszlottak.

Háromból egy európai nő erőszak áldozata lesz

november 26, 2019 - 08:00
David Sassoli (Fotó: Aris Oikonomou / AFP)

"Háromból egy nő szenved el fizikai vagy szexuális erőszakot élete során. Áldozatokról és nem statisztikai adatokról van itt szó. Meg kell törnünk a hallgatást, és nem szabad engedni, hogy az elkövetők továbbra is megússzák a felelősségrevonást" - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a strasbourgi plenáris ülést megnyitó beszédében hétfőn.

Nem szerelemféltés, hanem gyilkosság: Néma Tanúk 2019

november 24, 2019 - 19:34
Fotó: Csoszó Gabriella

A közel negyedszázada rendezi meg a családon belüli és párkapcsolati erőszak meggyilkolt áldozatairól megemlékező Néma Tanúk felvonulást, melyre idén november 23-án szombaton került sor. Az eseményen a megölt nőket életnagyságú piros sziluettek jelképezik, rajtuk az áldozat nevével (ha ismert), életkorával, halála körülményeivel. A szervezők idén egy térképet is összeállítottak, feltüntetve rajta a bűncselekmények helyszíneit.

16 akciónap: Szigetszentmiklóson jártunk

november 16, 2019 - 00:00
16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen programsorozat

A programsorozat előzetes eseményeként tematikus filmklubra került sor a szigetszentmiklósi "Sárgaház" művelődési központban 2019. november 15-én. A családon belüli erőszakról szóló, Most már elég! című film vetítése előtt és után Petró Karesz rádiós műsorvezető Antoni Ritával, a Nőkért Egyesület elnökével beszélgetett a nagyszámú, érdeklődő közönség előtt. 

Bábafilm

november 07, 2019 - 21:21

Bábafilm - magyar dokumentumfilm, rendezte Surányi Z. András, 1997 

Hat nyugdíjas bábaasszony a film szereplője. Erdély magyarlakta vidékein, többnyire orvos nélkül, nagyon mostoha körülmények között vezettek szüléseket, ápoltak betegeket.

 

 

 

Alexandriai Hüpatia (355–415) filozófus, matematikus

november 02, 2019 - 21:31

Alexandriában született (feltehetően) 355-ben, a matematikus Theón lányaként. Egyesek szerint tudásával és értelmével „messze túlszárnyalta saját korának filozófusait”. Apollóniosz és Diophantosz geometriájához írt megjegyzéseket, zenélt, platóni és arisztotelészi filozófiát tanított Athénban és Alexandriában, ahol akadémiát is nyitott, és megjelentetett egy asztronómiáról szóló könyvet. Aszkéta életet élt, kérőit elutasította. 

Az első európai történetíró nő: Anna Komnéné

november 02, 2019 - 15:40

1083. december elsején született I. Alexiosz Komnénosz bizánci császár és felesége, Dukasz Eirené első gyermekeként. Apja még kiskorában eljegyezte az akkori trónörökös Konsztantin Dukasszal, a kislány leendő anyósa házában nőtt fel. Tanárokat fogadtak mellé, így elmélyülhetett a matematikában, a történelemben és az orvostudományban. 1092-ben azonban apja a fiát, Anna 1087-ben született öccsét, Jóannész Komnénoszt jelölte utódjának - hiába próbálta felesége erről még a halálos ágyán is lebeszélni. Két évvel később Konsztantin meghalt.

Irene E. Newman, az első dentálhigiénikus (1875–1958)

november 01, 2019 - 22:42
Irene E. Newman

Irene E. Newman volt a világ első dentálhigiénikusa. Dr. Alfred C. Fones praxisában szolgált, a nevéhez kapcsolódik a "dentálhigiénia" kifejezés megszületése és a fogászati betegségek megelőzésének és a kapcsolódó fogászati eljárások elidításának mozgalma, ami mára a dentálhigiániát önálló és a megfelelő fogászati eljárások kikerülhetetlen szolgáltatásává tette.

1906-ban Alfred Fones praxisában asszisztensként dolgozott, itt kapott képesítést a fogak tisztítására és a gyermekeken végzett egyéb prevenciós kezelések elvégzésére.

Ezt nem! Tüntetés a lúgos orvos áldozatának igazságáért

november 01, 2019 - 14:28
Kép forrása: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Fb-oldal

"Renner Erika nevét sosem ismerte volna meg az ország, ha Bene Krisztián nem dönt úgy, hogy a kegyetlen megtorolás a válasza arra, hogy elhagyták. A "lúgos orvos" ügye az egész országot megrázta. Erika hősies küzdelme az igazságért, és az, hogy mindez nem volt hiábavaló, egy országnak adott reményt.