Háromból egy európai nő erőszak áldozata lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Háromból egy európai nő erőszak áldozata lesz

november 26, 2019 - 08:00
Háromból egy nő szenved el fizikai vagy szexuális erőszakot élete során. Áldozatokról és nem statisztikai adatokról van itt szó. Meg kell törnünk a hallgatást, és nem szabad engedni, hogy az elkövetők továbbra is megússzák a felelősségrevonást.

David Sassoli (Fotó: Aris Oikonomou / AFP)

"Háromból egy nő szenved el fizikai vagy szexuális erőszakot élete során. Áldozatokról és nem statisztikai adatokról van itt szó. Meg kell törnünk a hallgatást, és nem szabad engedni, hogy az elkövetők továbbra is megússzák a felelősségrevonást" - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a strasbourgi plenáris ülést megnyitó beszédében hétfőn.

Az EP-képviselők egyperces csenddel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján, és az ENSZ kampányát támogatva az EP épületét is narancssárgával világították ki.

Sassoli felszólította az uniós tagállamokat, hogy késedelem nélkül ratifikálják az Isztambuli Egyezményt a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról. Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott egyezményét hét uniós állam - Bulgária, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Nagy-Britannia - ugyan aláírta, de a rendelkezéseket nem ültette át a nemzeti jogba. 

Az EP-képviselők csütörtökön egy határozatról fognak szavazni, amely arra kéri ezeket a tagállamokat, ratifikálják a nők elleni és családon belüli erőszak megszüntetését célzó nemzetközi dokumentumot. 2017-ben az EU is csatlakozott az Isztambuli Egyezményhez, de csak akkor tudja ratifikálni azt, ha előbb az összes tagállam is így tesz.

Magyarországon hetente egy nő veszti életét a családon belüli erőszak következtében a jogvédő szervezetek statisztikái szerint.  Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke két évvel ezelőtt azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy

amíg Fidesz-többségű parlament van, addig az Isztambuli Egyezmény nem fog átmenni.

Idén áprilisban Völner Pál parlamenti államtitkár viszont már azzal indokolta a magyar kormány késlekedést, hogy Brüsszelre várnak - számolt be a fideszes politikus parlamenti válaszáról a 24.hu.  „Mivel az Unió hatásköre és a tagállami hatáskörök összefüggenek egymással, a tagállamok mellett az Uniónak is az Egyezmény részes felévé kell válnia ahhoz, hogy az Unió és tagállamai együttesen, koherens és egymás hatásköreit kiegészítő módon tudják teljesíteni az Egyezmény által rájuk rótt kötelezettségeket” - állította Völner.

Két hónappal később pedig az államtitkár azt mondta a hvg.hu szerint, hogy az egyezmény menekültüggyel foglalkozó fejezete, illetve a társadalmi nemre vonatkozó értelmezése miatt nem ratifikálják a szerződést.

A Fidesz EP-frakciója, az Európai Néppárt is támogatja az Isztambuli Egyezményt, és arra kéri a tagállamokat, hogy minél hamarabb ratifikálják a dokumentumot, ugyanis az EU csak akkor lehet az egyezmény teljes jogú tagja.

Forrás: 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Az Isztambuli Egyezmény (újabb) elkaszálása: a macsó arrogancia diadala

február 08, 2017 - 16:33

„Az első 19 [finn] képviselőnő hatékony érdekképviseleti munkájához olyan férfiak is kellettek, akiknek nem a nők kiszorítása és a politikai elit kocsmai haveri körré züllesztése volt a fő törekvésük” – ezzel zártam . Nos, az elmúlt napok közéleti eseményei tökéletesen illusztrálják, amiről beszéltem. 

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.