A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10
Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.

Fotó: Jarmoluk/Pixabay

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.

Tisztelt Demokratikus Pártok!

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket. Konkrétan számoljanak be arról, az egyes témákat külön érintve, hogy mit fognak tenni a nőknek a döntéshozatalban való egyenlőtlen arányú részvétele, a partnerkapcsolati erőszak, a szexuális erőszak, a munkahelyi nemi diszkrimináció és szexuális zaklatás, a fogantatás és a szülés formáját és körülményeit korlátozó jogszabályok és orvosi szokások, továbbá a prostitúció, illetve az ezt kísérő fizikai, lelki, szexuális és gazdasági kizsákmányolás ellen.

Egyúttal felszólítjuk Önöket, hogy a Parlamentbe kerülésük esetén támogassák a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Európa Tanácsi egyezmény, az ún. Isztambuli Egyezmény aláírását és ratifikálását, majd a ratifikálást követően a feladatok végrehajtását, az ezekhez szükséges költségvetés hozzárendelésével.

Ez a nemzetközi egyezmény a nőket ért erőszak elleni sikeres küzdelem zálogaként zéró toleranciát hirdet és átfogó megközelítést tartalmaz. Az ebben meghatározott feladatok végrehajtásával Magyarország komoly eredményeket érhet el a párkapcsolati erőszak során megölt nők számának visszaszorításában is. Az évi 70 halálos áldozat akár egy választási cikluson belül is csökkenhet. Ehhez szükséges a megfelelő jogszabályok elfogadása, a társadalom érzékenyítése, az ifjúság erőszakmentességre nevelése, a különböző kapcsolódó szakmák és szférák (rendőrség, ügyészség, bíróság, egészségügy, oktatás, szociális szféra, gyermekvédelem, mentálhigiénés szakellátás, államigazgatás, egyházak, önkormányzatok, civil szervezetek, szakszervezetek stb.) megfelelő képzése és az áldozatok számára elérhető szakszerű ellátórendszer kiépítése és fejlesztése. A különböző intézkedéseknek az elkövetők felelősségre vonását, az áldozatok biztonságát, védelmét és támogatását kell szolgálniuk.

Mint Magyarország állampolgárai követeljük, hogy a demokratikus pártok is lépjenek fel egyértelműen és hatékonyan a nők elleni erőszak minden formájával szemben, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon élete során minden ötödik nőt ér szexuális zaklatás vagy partnerkapcsolati erőszak.

Budapest, Nyugati tér, 2014. február 14.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson.