Antoni Rita a Nők Lázadása Újra! tüntetésről az ATV Hírórában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Antoni Rita a Nők Lázadása Újra! tüntetésről az ATV Hírórában

május 21, 2013 - 00:00
Néhány napja a családon belüli erőszakról szóló törvény tárgyalásakor újra gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el a parlamentben a kormányzó párt soraiból...

"Tüntetés a civil szakmai javaslatok, az európai normák és a nemzetközi ajánlások szerint megszövegezett családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló törvényért.

Néhány napja a családon belüli erőszakról szóló törvény tárgyalásakor újra gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el a parlamentben a kormányzó párt soraiból ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős"). Ez a párt, amely abban a pozícióban van, hogy a jelenlegi jogi gyakorlaton változtasson, már nem az első nőbántalmazót tűri meg a soraiban, egyik prominense, Lázár János pedig úgy nyilatkozik, hogy: "a pártnak semmi köze hozzá, hogy ki mit csinál otthon". 

A Nők Lázadása Egyesület ezért folytatja a tavaly szeptemberben megkezdett tüntetéssorozatát, a következő fő követeléssel: 
A családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló törvény megszövegezése a civil szakmai javaslatoknak, az európai normáknak és a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően történjen!

Követeljük:

 1. A formális meghallgatás helyett érdemi civil egyeztetést, azaz a törvénynek a civil szakmai javaslatok alapján történő megszövegezését!
 2. A kormány haladéktalanul írja alá és tartsa be az áldozatok védelmét garantáló Isztambuli Egyezményt!
 3. A kormány minden ponton, de különösen a nők elleni erőszak vonatkozásában tartsa be az !

Az eddig csatlakozó szervezetek és személyek (a lista folyamatosan bővül):

 1. Nőkért Egyesület /Nőkért.hu
 2. NANE
 3. PATENT
 4. Nők a Pályán
 5. Nő az Esély Egyesület
 6. Amnesty International Magyarország
 7. Magyar Nők Szövetsége
 8. Szim Salom Egyesület
 9. Vállald Magad Egyesület
 10. Slutwalk Budapest 
 11. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 12. Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA)
 13. Nőpont Szigetszentmiklós
 14. Arany Liliom Alapítvány
 15. Változást a Nőkkel Kerekasztal
 16. A Nők Világa Alapítvány
 17. Szolidaritás
 18. Dirtyworld TV
 19. Gerle Éva blogger
 20. Bombera Krisztina és Jaksity Kata műsorvezetők
 21. Schrott Péter énekes
 22. Szabó Mónika szociálpszichológus, blogger
 23. Kökényesi Gábor blogger-újságíró
 24. SZEMA-Liberális Párt
 25. SZEM Szövetségben, Együtt Magyarországért
 26. Albert Eszter, DK 10. választókerület,elnök
 27. A Radnóti díjas Tolerancia csoport
 28. A Város Mindenkié Csoport
 29. SZTE TNT Társadalmi Nemek Tudománya kutatócsoport
 30. Párbeszéd Magyarországért
 31. Hét Olajfa Egyesület
 32. Egymillióan a sajtószabadságért / Milla"

 

 

Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

január 30, 2013 - 21:28
Fotó: HVG

A párkapcsolati erőszak elhúzódó törvénykezési folyamatában, a kodifikációs munkacsoportban nem vették figyelembe az áldozatvédő szervezetek (NANE, PATENT) szakembereinek több évtizedes tapasztalatait, javaslatait. Annak érdekében, hogy a sokak munkájával nagy nehezen kiharcolt csbe-törvény ne legyen végül üres formaság, a Nők Lázadása 2013. január 30-én tiltakozást szervezett az EMMI előtt, amelyben részt vettünk. Maroknyian áztunk csak az esőben, de a flashmobot kifejezetten élénk sajtóérdeklődés kísérte, és eredményeképpen Balogh Zoltán fogadta Dr.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

A rendőrség videójának visszavonásáért tüntettek - Antoni Rita Tóth Györgyivel a Mokkában

december 02, 2014 - 00:00

Több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a nőkkel szemben tanúsított erőszak ellen. Sokan azért érkeztek a tüntetésre, mert úgy érezték a rendőrség olyan videót készített, amik az áldozatot teszik felelőssé azért, ha bántják őket. Antoni Rita, a vasárnap tartott rendezvény egyik szervezője és a Nőkért Egyesület elnöke, valamint Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa elmondták, mi a probléma a videó tartalmával. 

A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok

április 20, 2018 - 00:00

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért egyesület vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza.

Miért nem elég a tüntetés?

szeptember 16, 2012 - 19:34

Részt vettem már néhány demonstráción, tüntetésen, és feministaként fontosnak is tartom a véleménynyilvánítás ilyen formáját is; vasárnap is ott leszek a Kossuth téren. Ennek ellenére napok óta gyanakvással és kétkedéssel figyelem az eseményeket, hozzászólásokat. Elsőre pozitívnak tűnhet, hogy ilyen sok ember háborodott fel Varga István nőgyűlölő kijelentésén és a többi képviselő cinikus viselkedésén, de nem hiszem, hogy ez a rengeteg nő és férfi tényleg tisztában lenne azzal, miről is van szó.

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.