Antoni Rita a Nők Lázadása Újra! tüntetésről az ATV Hírórában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Antoni Rita a Nők Lázadása Újra! tüntetésről az ATV Hírórában

május 21, 2013 - 00:00
Néhány napja a családon belüli erőszakról szóló törvény tárgyalásakor újra gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el a parlamentben a kormányzó párt soraiból...

"Tüntetés a civil szakmai javaslatok, az európai normák és a nemzetközi ajánlások szerint megszövegezett családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló törvényért.

Néhány napja a családon belüli erőszakról szóló törvény tárgyalásakor újra gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el a parlamentben a kormányzó párt soraiból ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős"). Ez a párt, amely abban a pozícióban van, hogy a jelenlegi jogi gyakorlaton változtasson, már nem az első nőbántalmazót tűri meg a soraiban, egyik prominense, Lázár János pedig úgy nyilatkozik, hogy: "a pártnak semmi köze hozzá, hogy ki mit csinál otthon". 

A Nők Lázadása Egyesület ezért folytatja a tavaly szeptemberben megkezdett tüntetéssorozatát, a következő fő követeléssel: 
A családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló törvény megszövegezése a civil szakmai javaslatoknak, az európai normáknak és a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően történjen!

Követeljük:

 1. A formális meghallgatás helyett érdemi civil egyeztetést, azaz a törvénynek a civil szakmai javaslatok alapján történő megszövegezését!
 2. A kormány haladéktalanul írja alá és tartsa be az áldozatok védelmét garantáló Isztambuli Egyezményt!
 3. A kormány minden ponton, de különösen a nők elleni erőszak vonatkozásában tartsa be az !

Az eddig csatlakozó szervezetek és személyek (a lista folyamatosan bővül):

 1. Nőkért Egyesület /Nőkért.hu
 2. NANE
 3. PATENT
 4. Nők a Pályán
 5. Nő az Esély Egyesület
 6. Amnesty International Magyarország
 7. Magyar Nők Szövetsége
 8. Szim Salom Egyesület
 9. Vállald Magad Egyesület
 10. Slutwalk Budapest 
 11. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 12. Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA)
 13. Nőpont Szigetszentmiklós
 14. Arany Liliom Alapítvány
 15. Változást a Nőkkel Kerekasztal
 16. A Nők Világa Alapítvány
 17. Szolidaritás
 18. Dirtyworld TV
 19. Gerle Éva blogger
 20. Bombera Krisztina és Jaksity Kata műsorvezetők
 21. Schrott Péter énekes
 22. Szabó Mónika szociálpszichológus, blogger
 23. Kökényesi Gábor blogger-újságíró
 24. SZEMA-Liberális Párt
 25. SZEM Szövetségben, Együtt Magyarországért
 26. Albert Eszter, DK 10. választókerület,elnök
 27. A Radnóti díjas Tolerancia csoport
 28. A Város Mindenkié Csoport
 29. SZTE TNT Társadalmi Nemek Tudománya kutatócsoport
 30. Párbeszéd Magyarországért
 31. Hét Olajfa Egyesület
 32. Egymillióan a sajtószabadságért / Milla"

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

január 30, 2013 - 21:28
Fotó: HVG

A párkapcsolati erőszak elhúzódó törvénykezési folyamatában, a kodifikációs munkacsoportban nem vették figyelembe az áldozatvédő szervezetek (NANE, PATENT) szakembereinek több évtizedes tapasztalatait, javaslatait. Annak érdekében, hogy a sokak munkájával nagy nehezen kiharcolt csbe-törvény ne legyen végül üres formaság, a Nők Lázadása 2013. január 30-én tiltakozást szervezett az EMMI előtt, amelyben részt vettünk. Maroknyian áztunk csak az esőben, de a flashmobot kifejezetten élénk sajtóérdeklődés kísérte, és eredményeképpen Balogh Zoltán fogadta Dr.