Antoni Rita a Nők Lázadása Újra! tüntetésről az ATV Hírórában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Antoni Rita a Nők Lázadása Újra! tüntetésről az ATV Hírórában

május 21, 2013 - 00:00
Néhány napja a családon belüli erőszakról szóló törvény tárgyalásakor újra gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el a parlamentben a kormányzó párt soraiból...

"Tüntetés a civil szakmai javaslatok, az európai normák és a nemzetközi ajánlások szerint megszövegezett családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló törvényért.

Néhány napja a családon belüli erőszakról szóló törvény tárgyalásakor újra gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el a parlamentben a kormányzó párt soraiból ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős"). Ez a párt, amely abban a pozícióban van, hogy a jelenlegi jogi gyakorlaton változtasson, már nem az első nőbántalmazót tűri meg a soraiban, egyik prominense, Lázár János pedig úgy nyilatkozik, hogy: "a pártnak semmi köze hozzá, hogy ki mit csinál otthon". 

A Nők Lázadása Egyesület ezért folytatja a tavaly szeptemberben megkezdett tüntetéssorozatát, a következő fő követeléssel: 
A családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló törvény megszövegezése a civil szakmai javaslatoknak, az európai normáknak és a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően történjen!

Követeljük:

 1. A formális meghallgatás helyett érdemi civil egyeztetést, azaz a törvénynek a civil szakmai javaslatok alapján történő megszövegezését!
 2. A kormány haladéktalanul írja alá és tartsa be az áldozatok védelmét garantáló Isztambuli Egyezményt!
 3. A kormány minden ponton, de különösen a nők elleni erőszak vonatkozásában tartsa be az !

Az eddig csatlakozó szervezetek és személyek (a lista folyamatosan bővül):

 1. Nőkért Egyesület /Nőkért.hu
 2. NANE
 3. PATENT
 4. Nők a Pályán
 5. Nő az Esély Egyesület
 6. Amnesty International Magyarország
 7. Magyar Nők Szövetsége
 8. Szim Salom Egyesület
 9. Vállald Magad Egyesület
 10. Slutwalk Budapest 
 11. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 12. Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA)
 13. Nőpont Szigetszentmiklós
 14. Arany Liliom Alapítvány
 15. Változást a Nőkkel Kerekasztal
 16. A Nők Világa Alapítvány
 17. Szolidaritás
 18. Dirtyworld TV
 19. Gerle Éva blogger
 20. Bombera Krisztina és Jaksity Kata műsorvezetők
 21. Schrott Péter énekes
 22. Szabó Mónika szociálpszichológus, blogger
 23. Kökényesi Gábor blogger-újságíró
 24. SZEMA-Liberális Párt
 25. SZEM Szövetségben, Együtt Magyarországért
 26. Albert Eszter, DK 10. választókerület,elnök
 27. A Radnóti díjas Tolerancia csoport
 28. A Város Mindenkié Csoport
 29. SZTE TNT Társadalmi Nemek Tudománya kutatócsoport
 30. Párbeszéd Magyarországért
 31. Hét Olajfa Egyesület
 32. Egymillióan a sajtószabadságért / Milla"

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

január 30, 2013 - 21:28
Fotó: HVG

A párkapcsolati erőszak elhúzódó törvénykezési folyamatában, a kodifikációs munkacsoportban nem vették figyelembe az áldozatvédő szervezetek (NANE, PATENT) szakembereinek több évtizedes tapasztalatait, javaslatait. Annak érdekében, hogy a sokak munkájával nagy nehezen kiharcolt csbe-törvény ne legyen végül üres formaság, a Nők Lázadása 2013. január 30-én tiltakozást szervezett az EMMI előtt, amelyben részt vettünk. Maroknyian áztunk csak az esőben, de a flashmobot kifejezetten élénk sajtóérdeklődés kísérte, és eredményeképpen Balogh Zoltán fogadta Dr.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

Ismét megszólaltunk #metoo ügyben

április 05, 2018 - 13:07

"Kívülállóként számos eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy változást generáljunk. Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint első lépésként például annyit tudunk tenni, hogy változtatunk a nézőpontunkon – fontos aspektus, hogy ne az áldozatban keressük a hibát. „Ne azt a kérdést helyezzük a középpontba, hogy az áldozat miért nem szólt hamarabb, hanem azt, hogy az elkövető miért követte és követhette el a zaklatást vagy az erőszakot.” De szerinte az is lényeges, hogy ne bíráljuk az áldozatokat akkor sem, ha nem az elvárásaink szerint viselkednek.

Az asszony verve jó?

szeptember 13, 2012 - 16:43
Varga István (Fotó: 168 óra)

A címben jelzett kérdés sok magyar nő számára létkérdés - nem így a parlamentben! Hétfő ÉJSZAKA kezdődött a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá emeléséről szóló vita.

Egyes honatyáknak sikerült tovább öregbíteni a Magyar Parlament hímsoviniszta hírnevét. Kezdve azzal, hogy este 10 órára időzítették a Halász Pálma által megkezdett és 100 ezer aláírást eredményező népi kezdeményezés megvitatását, amelyen mindösszesen 7 kormánypárti képviselő vett részt.

Folytatva a hozzászólásaikkal:

A rendőrség videójának visszavonásáért tüntettek - Antoni Rita Tóth Györgyivel a Mokkában

december 02, 2014 - 00:00

Több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a nőkkel szemben tanúsított erőszak ellen. Sokan azért érkeztek a tüntetésre, mert úgy érezték a rendőrség olyan videót készített, amik az áldozatot teszik felelőssé azért, ha bántják őket. Antoni Rita, a vasárnap tartott rendezvény egyik szervezője és a Nőkért Egyesület elnöke, valamint Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa elmondták, mi a probléma a videó tartalmával. 

A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok

április 20, 2018 - 00:00

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért egyesület vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza.

KREDITRENDSZERT A POLITIKAI PÁLYÁN IS !

szeptember 14, 2012 - 21:57
Ha a magyar polgár elvégzett egy egyetemet, feltehetőleg van némi ismerete arról a szakmáról, amiből diplomázott és amire készült. Mégis kötelezővé tették számukra, hogy rendszeresen frissítsék, aktualizálják tudásukat, így pl. a praktizáló mérnököknek, orvosoknak, pedagógusoknak rendszeresen előírt mennyiségű kreditpontot kell szerezniük a számukra kiírt, választható továbbképzéseken. Így helyes a rendszer - bár kissé túlbiztosított és pénzlenyúlós, mint az egyes szakmák kötelező kamarai tagsághoz kötése is.