Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

január 30, 2013 - 21:28

Fotó: HVG

A párkapcsolati erőszak elhúzódó törvénykezési folyamatában, a kodifikációs munkacsoportban nem vették figyelembe az áldozatvédő szervezetek (NANE, PATENT) szakembereinek több évtizedes tapasztalatait, javaslatait. Annak érdekében, hogy a sokak munkájával nagy nehezen kiharcolt csbe-törvény ne legyen végül üres formaság, a Nők Lázadása 2013. január 30-én tiltakozást szervezett az EMMI előtt, amelyben részt vettünk. Maroknyian áztunk csak az esőben, de a flashmobot kifejezetten élénk sajtóérdeklődés kísérte, és eredményeképpen Balogh Zoltán fogadta Dr. Wirth Juditot (aki javaslatainak legalább egy része bekerült a törvénybe, többek között a volt partner általi zaklatásra hívta fel a szakember a miniszter figyelmét.)

Spronz Júlia levele, 2013. febr. 1. 

"A Nők Lázadása aktivistái és támogatói nélkül, mindez nem jött volna létre. Köszönjük!

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere 2013. január 30-án egyeztetést folytatott a nők elleni erőszakkal foglalkozó nőszervezetek képviselőivel a kapcsolati erőszak (családon belüli erőszak) törvényi tényállási szabályozása tárgyában. A miniszter biztosította a jogvédőket, hogy az igazságügyi tárca által benyújtott normaszöveg-javaslat még nem a végleges változat, annak kialakítása során figyelembe veszik a szakmai szervezetek ismereteit, több évtizedes tereptapasztalatait és az ezek alapján megfogalmazott javaslatait.

A felek egyetértettek, hogy a szabályozásnak nem elég az egy háztartásban élőkre vonatkoznia, hisz a büntetőeljárásokat az áldozatok jellemzően a szétválást követően kezdeményezik. A nőszervezetek szeretnék elérni, hogy az új tényállás terjedjen ki a párkapcsolati erőszak valamennyi érintettjére, így a barátra, barátnőre, udvarlóra, elutasított udvarlóra is, ahogy azt már a 2003-as nemzeti stratégia is tartalmazza. A jogvédők a lelki erőszak törvénybe foglalása kapcsán jelezték, hogy azt maguk sem találják a bántalmazott nők biztonsága szempontjából támogatandó megoldásnak. A civilek végül türelmükről biztosították a minisztériumot, jelezve, hogy fontosabbnak tartják a szakmailag megalapozott, végrehajtható és
hatékony jogszabályok megfogalmazását, mint a gyorsaságot."

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.