Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

január 30, 2013 - 21:28

Fotó: HVG

A párkapcsolati erőszak elhúzódó törvénykezési folyamatában, a kodifikációs munkacsoportban nem vették figyelembe az áldozatvédő szervezetek (NANE, PATENT) szakembereinek több évtizedes tapasztalatait, javaslatait. Annak érdekében, hogy a sokak munkájával nagy nehezen kiharcolt csbe-törvény ne legyen végül üres formaság, a Nők Lázadása 2013. január 30-én tiltakozást szervezett az EMMI előtt, amelyben részt vettünk. Maroknyian áztunk csak az esőben, de a flashmobot kifejezetten élénk sajtóérdeklődés kísérte, és eredményeképpen Balogh Zoltán fogadta Dr. Wirth Juditot (aki javaslatainak legalább egy része bekerült a törvénybe, többek között a volt partner általi zaklatásra hívta fel a szakember a miniszter figyelmét.)

Spronz Júlia levele, 2013. febr. 1. 

"A Nők Lázadása aktivistái és támogatói nélkül, mindez nem jött volna létre. Köszönjük!

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere 2013. január 30-án egyeztetést folytatott a nők elleni erőszakkal foglalkozó nőszervezetek képviselőivel a kapcsolati erőszak (családon belüli erőszak) törvényi tényállási szabályozása tárgyában. A miniszter biztosította a jogvédőket, hogy az igazságügyi tárca által benyújtott normaszöveg-javaslat még nem a végleges változat, annak kialakítása során figyelembe veszik a szakmai szervezetek ismereteit, több évtizedes tereptapasztalatait és az ezek alapján megfogalmazott javaslatait.

A felek egyetértettek, hogy a szabályozásnak nem elég az egy háztartásban élőkre vonatkoznia, hisz a büntetőeljárásokat az áldozatok jellemzően a szétválást követően kezdeményezik. A nőszervezetek szeretnék elérni, hogy az új tényállás terjedjen ki a párkapcsolati erőszak valamennyi érintettjére, így a barátra, barátnőre, udvarlóra, elutasított udvarlóra is, ahogy azt már a 2003-as nemzeti stratégia is tartalmazza. A jogvédők a lelki erőszak törvénybe foglalása kapcsán jelezték, hogy azt maguk sem találják a bántalmazott nők biztonsága szempontjából támogatandó megoldásnak. A civilek végül türelmükről biztosították a minisztériumot, jelezve, hogy fontosabbnak tartják a szakmailag megalapozott, végrehajtható és
hatékony jogszabályok megfogalmazását, mint a gyorsaságot."

 

 

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

Jó, de még nem elég - Nőszervezetek közleménye a családon belüli erőszak hétfőn elfogadott új büntető tényállásáról

június 05, 2013 - 15:27

2013. június 5. - A nőszervezetek üdvözlik, hogy a “kapcsolati erőszak” elnevezésű tényállás elfogadásával a törvényhozók megerősítették, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy, és hogy az e körbe tartozó cselekmények bűncselekmények, amelyek ellen az államnak kötelessége fellépni.

Részvétel a Nők Lázadása Szabadegyetemen - beszélgetés a prostitúcióról (videó)

május 30, 2013 - 21:30

2013 májusában a Nők Lázadása Szabadegyetem keretében Betlen Anna (közgazdász, MONA), Lovas Nagy Anna (, elnök, Nők Lázadása egyesület) és Antoni Rita (elnök, Nőkért Egyesület, elnökségi tag, Nők Lázadása) a prostitúcióról beszélgettek.

Csillag Ádám videója: