"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

május 23, 2013 - 17:10
Az áldozatok olyan törvényt kaptak, ami nem védi meg őket. Kihagyták belőle a gazdasági kizsákmányolást, kihagyták a lelki bántalmazást és a pszichés kényszerítést. Joggal tesszük fel a kérdést, miért ilyen szakszerűtlen a kormány? Nincsenek tudós jogászai? Nem ismerik a nemzetközi ajánlásokat? Nincs bepillantási lehetőségük a nyugati civilizációk jogrendjébe?

Lovas Nagy Anna (Fotó: Kati Holland)

Tisztelt lázadó nők és férfiak, tisztelt Egybegyűltek!

 

254 nappal ezelőtt gyűltünk össze először a Kossuth téren, a családon belüli erőszak külön tényállásként való kezelését akkor lesöprő parlamenti szavazás miatt. 254 napja volt a kormánynak arra, hogy hatékony, az áldozatokat valóban megvédő, az európai normáknak megfelelő törvényt alkosson. Nem sikerült.

Az áldozatok olyan törvényt kaptak, ami nem védi meg őket. Kihagyták belőle a gazdasági kizsákmányolást, kihagyták a lelki bántalmazást és a pszichés kényszerítést. Joggal tesszük fel a kérdést, miért ilyen szakszerűtlen a kormány? Nincsenek tudós jogászai? Nem ismerik a nemzetközi ajánlásokat? Nincs bepillantási lehetőségük a nyugati civilizációk jogrendjébe?

Nem hihetjük, hogy mindez így van. Egyetlen oka lehet a kormánynak, ami nem más, mint hogy hatalmával visszaélve igyekszik kijelölni a nők helyét a férfitársadalomban. A hatalom másodrendű állampolgárként, a nemzet gyarapodásának eszközeként tekint a nőkre. A nő vagy anya, vagy semmi.

A nők – Önök is, akik itt megjelentek -, csak akkor érhetnek el társadalmi elismertséget, ha feleségek, és szapora gyermekáldással sokasítják a nemzetet. Varga István képviselő szerint ebben az esetben nem éri a nőket bántalmazás. Balogh József pártja nem tekintette kötelességének Balogh József kizárását a pártból. Lázár János szerint "mi köze a pártnak ahhoz, hogy a magánéletében ki mit csinál?". A kormánypárti képviselők legfontosabb problémája az volt, hogy az „erőszak” kifejezést együtt lehet-e említeni a családdal. Ma már tudjuk, hogy a magyar családban nincs pofozkodás, ha mégis, akkor amennyi pofont kapsz, annyit is érsz.

Önök, akik itt összegyűltek, annyit érnek, amennyijük van. Akinek felesége van, annak egy alacsony elismertségű, törvényekkel minimálisan védett asszonya van. Aki nem kötött házasságot, annak még ennyije sincs, van valamije, de az nem tartozik bele a család fogalmába.

A hatalom teszi, ami neki tetszik. De mit tesz az ellenzék, és mit tesznek azok a most formálódó erők, akik leváltani készülnek a jelenlegi kormányt? Állíthatjuk-e, hogy nem férfiuralmi sémák szerint akarják újraformálni a jövőt? Felismerte-e az ellenzék, hogy a nők nélkül nem megy semmire? Az ország lakosainak több mint a fele nő. A változtatás igényével fellépő formációkban pedig még mindig fehér holló a nő. Uraim, Önök melyik században élnek?

Erről a színpadról szólítom fel Önöket, hogy a jövő újrateremtéséhez ránk, nőkre is szükségük lesz. Az Önök jövőváltoztatásából hiányzik a női kvóta, a női miniszterek kiválasztása, a nők társadalmi elismertségének helyén kezelése.

Ahol a nő a bokszzsák, ott nincs demokrácia, ahol a nők nem képviselhetik az érdekeiket, az nem parlament, és ahol a nők nem foglalhatják el a számuknak megfelelő kormányzati helyeket, az nagy tömegű embercsoport diszkriminálása. Ezért a Nők Lázadása nyilvánosan felszólít minden tiszta szándékú civilt, politikust és pártot, tartsák szem előtt a nők arányos képviseletét, vegyék emberszámba a nőket, mert az arányos kormányzatban és arányos parlamentben nem születhetnek diszkriminatív döntések. Ne fejetlen pártkatonák hozzanak döntést -férfiak a nőkről, férfiak az abortuszról, férfiak a családról –, hanem a társadalomban helyet foglalók, az 53% nő követeli a helyét. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



"Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben" - Péterfy-Novák Éva (Nők a Pályán) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 15:56
Péterfy-Novák Éva (Fotó: Csöre András)
A látszat az, mintha fel lehetne lélegezni. De ez, ismétlem, csak a látszat.

Semmi sincs megoldva.

Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben.

A mondataival az ország férfilakosságának nyilván jelentős része egyet ért.

Varga Istvánok tíz, és százezreivel, millióival kell még megértetni, hogy mért szalonképtelen, mért felháborító, miért vérlázító az a gondolkodás, amit képviselnek.

Már régen foglalkozni kellett volna a nők helyzetének tarthatatlanságával, akkor most nem jutottunk volna idáig.

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.

KREDITRENDSZERT A POLITIKAI PÁLYÁN IS !

szeptember 14, 2012 - 21:57
Ha a magyar polgár elvégzett egy egyetemet, feltehetőleg van némi ismerete arról a szakmáról, amiből diplomázott és amire készült. Mégis kötelezővé tették számukra, hogy rendszeresen frissítsék, aktualizálják tudásukat, így pl. a praktizáló mérnököknek, orvosoknak, pedagógusoknak rendszeresen előírt mennyiségű kreditpontot kell szerezniük a számukra kiírt, választható továbbképzéseken. Így helyes a rendszer - bár kissé túlbiztosított és pénzlenyúlós, mint az egyes szakmák kötelező kamarai tagsághoz kötése is.