"Minden reggel szárnyaim nőnek / S alkonyatra letöri az élet" - Miklós Jutka

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

"Minden reggel szárnyaim nőnek / S alkonyatra letöri az élet" - Miklós Jutka

július 24, 2010 - 16:36

Miklós Jutka (1884, Berettyóújfalu - 1976, Franciaország)

Költőnő. Nagyváradon kezdte pályáját, egy ideig New Yorkban fényképészetet tanult. A Tanácsköztársaság bukása után Németországba, majd Franciaországba távozott, elsődlegesen fotóművész volt, rövid ideig filmrendezéssel is foglalkozott. 2 kötete jelent meg: Versek (1904), Visszaölel a föld (1971), A Holnap c. antológiának is szerzője volt.

 

Az alábbiakban "Uram, miért?" c. verse olvasható. (Forrás: S. Sárdi Margit és Tóth László szerk. Magyar költőnők antológiája, Budapest: Enciklopédia Kiadó, 1997, 126-7.)

 

Uram, miért?

 

"Hála néked, Uram, hogy nőnek

nem teremtettél." (Ó-héber ima)

 

Uram! Miért teremtettél nőnek?

Ezer kétellyel küzdőnek.

Erős lélekkel, gyenge testtel,

Vállamra rótt súlyos kereszttel.

Erőtlen, gyáván dideregve

Bábeli zűrzavarba vetve,

Ahol könyök könyököt ér,

S a vad jelszó: kenyér! kenyér!

 

Uram! Mért teremtettél nőnek?

Minden reggel szárnyaim nőnek

S alkonyatra letöri az élet.

Uram, perbe szállok tevéled!

Mért adtál elpiruló arcot?

Lehet így megküzdeni harcot?

Miért adtál mimóza-lelket,

Mely egy lehelettől megreszket?

Miért küldtél hófehér mezbe,

Vad, lőporfüstös ütközetbe?

Lehet itt fehéren maradni?

És győzni? Diadalt aratni?

Vae victis. Jaj a legyőzötteknek!

- Uram! Mért teremtettél nőnek?

 

 

 

 

 

Gabriela Mistral chilei költő, tanár, diplomata (1889–1957)

április 08, 2017 - 22:22

Az első latin-amerikai nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott (1945). Lucila Godoy y Alcayaga néven egy eldugott chilei faluban született, baszk és indián ősöktől. Tanárként komoly szerepet vállalt Chile és Mexikó oktatásügyében. Nápolyban, Madridban és Lisszabon volt chilei konzul, számtalan nemzetközi kulturális szervezet tagja, oktatott a Columbia Egyetemen és a Vassar College-ban az Egyesült Államokban. Költészetének fő témái a szerelem, halál, a vágyott, de meg nem élt anyaság és szülőföldjének szépsége. Versein kívül hazájában irodalmi díj őrzi nevét.

Károlyi Amy költő

július 10, 2017 - 16:11

A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-német szakán szerzett tanári oklevelet. Első versei a Nyugatban jelentek meg 1940-ben. A versek mellett meséket, esszéket írt, sokat fordított angolból, németből, franciából. Férjével, Weöres Sándorral is jelent meg több közös kötete. 

Néhány munkája: 

Emily Brontë angol író, költő (1818–1848)

július 28, 2017 - 22:22

1818. júl. 30-án a yorkshire-i Thorntonban született Emily Brontë angol író, költő, az Üvöltő szelek szerzője. Testvéreivel (Charlotte, Anne, Branwell) gyerekkorától írt történeteket, a 3 nővér első közös verseskötetét 1846-ban Currer, Ellis és Acton Bell (férfi) álneveken adta ki. Az Üvöltő szelek egy évvel később, szintén álnéven jelent meg. Egy ideig nevelőnőként dolgozott, majd visszavonult. Sosem ment férjhez, szerelmi életéről nem tudunk. Zárkózott személyiség és szabad lélek volt, legjobban egyedül szeretett sétálni a kutyájával a természetben.

Bella Ahmadulina szovjet író, fordító, esszéista (1937–2010)

április 08, 2017 - 22:31

Olasz, orosz, tatár felmenők tehetséges és szépséges lánya. 1955-ben jelent meg első verse, első verskötete 1962-ben. Kortársaival,  az orosz új hullám karizmatikus művészeivel – Jevtusenkó, Voznyeszenszkij – hihetetlenül népszerűek voltak, zsúfolásig megtelt sportstadionokban szavalták verseiket. Nemcsak hazájában, külföldön is sikeres volt, verseit sok nyelvre lefordították.