Valódi rendszerváltást a nők részvételével! - Antoni Rita beszéde Szegeden

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Valódi rendszerváltást a nők részvételével! - Antoni Rita beszéde Szegeden

november 17, 2014 - 23:26

Ketten a Szegeden felszólaló nők közül: Demcsák Katalin (SZTE) és Antoni Rita

Elhangzott Szegeden a Klauzál téren, "A közfelháborodás napja" rendezvényen 2014. nov. 17-én.

Antoni Rita vagyok, a Szeged-Budapest székhelyű Nőkért Egyesület elnöke.

Talán most többekben felmerül a kérdés: mit keres itt egy nőjogi aktivista?

Az elmúlt hetekben sokan mondták nekem, hogy amikor ilyen helyzetben van az ország, a nők jogai nem fontosak, a nemek egyenlősége luxusprobléma, amivel majd ráérünk akkor foglalkozni, ha az úgymond égetőbb gazdasági és szociális kérdések megoldódtak.

Valóban? A rendszerváltáskor az akkori nőjogi aktivisták meglátásait pontosan ezzel a szöveggel söpörték félre – meg is lett az eredménye!

Az elmúlt 25 év bőven bebizonyította, hogy nők nélkül nincs valódi rendszerváltás.

Nők nélkül csak a maguk hasznával törődő elitcsoportok mérleghintáznak az ország élén,

nők nélkül csak az egyik belterjes macsó baráti kör váltja a másikat.

Nők nélkül csak urambátyám viszonyok vannak, korrupció, mutyizás, a pozíciók rokonok, barátok, ismerősök közti felosztása – akik közt alkalomszerűen felbukkanhat ugyan egy-egy nő, de ezzel még távolról sem valósul meg a vezetésben és a döntéshozatalban a nők mint érdekcsoport arányos és érdemi részvétele.

Enélkül pedig csak ámokfutás van, a civilek és szakmai szempontjaik figyelmen kívül hagyása, szociális érzéketlenség, a szegénység kriminalizálása, rasszizmus, homofóbia és önelégült szexizmus.

Emlékezzünk: Varga István fideszes képviselő szerint ha minden nő megszülné a maga két-három, de inkább négy-öt gyermekét, megszűnne a családon belüli erőszak.

Ne higgyük, hogy ez csak egyetlen hozzá nem értő, empátiahiányos tahó egyszeri nyelvbotlása volt.

Ott vannak a haverjai, akik nem győzik lekörözni egymást nőgyűlöletben:

– a képviselőként megtűrt és jelenleg is polgármester Balogh József, akinek a csonttöréseket szenvedett élettársa „átesett a vak komondoron”,

– a KDNP-s Lukács Tamás, aki szerint a hajléktalanságról azok a nők tehetnek, akik el mernek válni bántalmazó férjüktől,

– Illés Zoltán, aki szerint a parlamentben elhangozhat egy képviselőnő felé az a mondat, hogy „attól, hogy maga szép, nem biztos, hogy okos”,

– frakciótársa, aki szerint helyénvaló egy olyan bekiabálás, hogy „vetkőzz, Ági, hol a bébidoll?”

– Kövér László nemzeti pedellus, akinek a máskor magasra ágaskodó fegyelmezési kedve az ilyen eseteknél igencsak lelankad,

– és Balog Zoltán, aki az abortuszhoz való jogot kivenné a családpolitikából.

Ezek a példák pontos képet adnak arról, hogy a kormány mit gondol a népesség feléről, mit gondol a nők értékéről, szerepéről és jogairól.

A kormány szerint hol a nők helye?

Biztos nem a parlamentben, ahol a nők aránya épp hogy eléri a 10 százalékot. Végképp nem az utcán, egy tüntetésen – örülök, hogy ezt ilyen sokan másképp gondoljátok!

A kormány szerint a nő helye otthon van. A kormány a kenyérkereső férj – háztartásbeli feleség száz évvel ezelőtt sem működő családmodelljét akarja ránk sózni, és az ehhez kapcsolódó idejétmúlt nemi szerepeket: a domináns férfi – kiszolgáló nő felállást az erkölcstan tananyagba illesztette.

Tette mindezt úgy, hogy figyelmen kívül hagyta az ENSZ Nőjogi Bizottsága hazánknak címzett tavalyi ajánlásait – holott a nők elleni hátrányos megkülönböztetés felszámolását előíró nemzetközi egyezmény, a CEDAW már 1982 óta érvényben van hazánkban.

Ehhez képest mi a kormány egyetlen és folyton visszatérő üzenete a nők számára?

SZÜLJETEK!

Ezt szajkózzák folyton, hibáztatva a népességcsökkenésért azokat a nőket, akikben annyira azért mégsem buzog túl a nemzeti együttműködés iránti honleányos elkötelezettség, hogy a jelenlegi több mint egymillió szegénységben élő gyermek számát gyarapítsák.

Az olyannyira hiányolt gyerekekből ráadásul jelen gazdasági helyzetben felnőve nem adófizető állampolgárok, hanem további munkanélküliek lesznek – vagy londoni vendégmunkások.

A kormány szerint a nőknek szülni kell és tűrni: a nők elleni erőszak megfékezésére érdemi intézkedéseket előíró Isztambuli Egyezményt a kormány a választások előtt látványosan aláírta, ám a mai napig nem iktatta törvénybe.

Persze hogy nem, mert akkor költségvetést is kellene hozzárendelni, és nem jutna a jelenlegi fontos beruházásokra.

Stadionokból nincs hiány, a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem áldozatai számára viszont nincs elegendő férőhely. Emiatt évente több mint hetven nőt öl meg partnere vagy volt partnere. A kormányt ez nem érdekli.

A stadionokban a gyepet gőzerővel fűtik, a múlt héten ellenben egy budapesti kórház fűtetlen kórtermében meghalt egy idős beteg.

A nemzeti konzultáció elnevezésű szemfényvesztésre nem sajnálták a pénzt, a gyermekgondozási intézményrendszert ugyanakkor sikerült leépíteni.

Ezekből az aránytalanságokból is láthatjuk, hogy az emberi jogok figyelembe vétele és a társadalmi szolidaritás nem csak pénz kérdése, hanem politikai akaraté is – ami a korábbi kormányokban sem tengett túl, és a jelenlegi kormányban végképp nincs.

Erre egy megoldás van: a valódi rendszerváltás a nők részvételével.

 

 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

Nők a rendszerváltozásban - a Szegedi Közéleti Kávéház Estje (fotógalériával)

január 20, 2013 - 20:23
Szegedi Közéleti Kávéház, 2013. január 15. (KATTINTS A KÉPRE a galéria megtekintéséhez)

"A nemek társadalmi helyzetével foglalkozó szakirodalom az 1990-es évek elején úgy látta, hogy a nők társadalmi csoportja a rendszerváltás „nagy vesztese”, hiszen szűkültek a munkavállalás lehetőségei, a politikában alacsonyabb lett a nők aránya, a mindennapi élet feszültségei, az anyagi gondok a családon belüli erőszak előretörését hozta. Vajon több mint húsz évvel a rendszerváltás után hogyan fordult a helyzet? Sikerült-e hatékony

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Bántalmazó hatóságok - Békés Dóra beszéde, Angyalhír 2015

június 30, 2015 - 23:59
Békés Dóra

Ma Ádámra emlékezünk, aki fél évet élt. A saját apja dobta ki a negyedikről. Ádám ma lenne egy éves. Nem tudom elmondani azt a részvétet, amit a kisfiú anyja iránt érzek, ez a legszörnyűbb dolog, ami egy anyával történhet. Ádám tragédiájával fél évvel ezelőtt tele voltak a lapok, szörnyülködő szalagcímek különösen durva történetként hirdették az esetet. Pedig nem az egyetlen volt, és nem is az első vagy az utolsó.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

Méltóság és láthatóság - Antoni Rita beszéde (Egymilliárd Nő Ébredése)

február 15, 2014 - 22:28
Antoni Rita a 2014-es Egymilliárd Nő Ébredése rendezvényen
Számos nemzetközi egyezmény rögzíti minden embernek az élethez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz való jogát.
 
Mivel a férfiak uralta társadalom hajlamos vitatni azt a radikális eszmét, hogy a nők is emberek, az külön tér ki a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának tilalmára. 
 

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.