Valódi rendszerváltást a nők részvételével! - Antoni Rita beszéde Szegeden

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Valódi rendszerváltást a nők részvételével! - Antoni Rita beszéde Szegeden

november 17, 2014 - 23:26

Ketten a Szegeden felszólaló nők közül: Demcsák Katalin (SZTE) és Antoni Rita

Elhangzott Szegeden a Klauzál téren, "A közfelháborodás napja" rendezvényen 2014. nov. 17-én.

Antoni Rita vagyok, a Szeged-Budapest székhelyű Nőkért Egyesület elnöke.

Talán most többekben felmerül a kérdés: mit keres itt egy nőjogi aktivista?

Az elmúlt hetekben sokan mondták nekem, hogy amikor ilyen helyzetben van az ország, a nők jogai nem fontosak, a nemek egyenlősége luxusprobléma, amivel majd ráérünk akkor foglalkozni, ha az úgymond égetőbb gazdasági és szociális kérdések megoldódtak.

Valóban? A rendszerváltáskor az akkori nőjogi aktivisták meglátásait pontosan ezzel a szöveggel söpörték félre – meg is lett az eredménye!

Az elmúlt 25 év bőven bebizonyította, hogy nők nélkül nincs valódi rendszerváltás.

Nők nélkül csak a maguk hasznával törődő elitcsoportok mérleghintáznak az ország élén,

nők nélkül csak az egyik belterjes macsó baráti kör váltja a másikat.

Nők nélkül csak urambátyám viszonyok vannak, korrupció, mutyizás, a pozíciók rokonok, barátok, ismerősök közti felosztása – akik közt alkalomszerűen felbukkanhat ugyan egy-egy nő, de ezzel még távolról sem valósul meg a vezetésben és a döntéshozatalban a nők mint érdekcsoport arányos és érdemi részvétele.

Enélkül pedig csak ámokfutás van, a civilek és szakmai szempontjaik figyelmen kívül hagyása, szociális érzéketlenség, a szegénység kriminalizálása, rasszizmus, homofóbia és önelégült szexizmus.

Emlékezzünk: Varga István fideszes képviselő szerint ha minden nő megszülné a maga két-három, de inkább négy-öt gyermekét, megszűnne a családon belüli erőszak.

Ne higgyük, hogy ez csak egyetlen hozzá nem értő, empátiahiányos tahó egyszeri nyelvbotlása volt.

Ott vannak a haverjai, akik nem győzik lekörözni egymást nőgyűlöletben:

– a képviselőként megtűrt és jelenleg is polgármester Balogh József, akinek a csonttöréseket szenvedett élettársa „átesett a vak komondoron”,

– a KDNP-s Lukács Tamás, aki szerint a hajléktalanságról azok a nők tehetnek, akik el mernek válni bántalmazó férjüktől,

– Illés Zoltán, aki szerint a parlamentben elhangozhat egy képviselőnő felé az a mondat, hogy „attól, hogy maga szép, nem biztos, hogy okos”,

– frakciótársa, aki szerint helyénvaló egy olyan bekiabálás, hogy „vetkőzz, Ági, hol a bébidoll?”

– Kövér László nemzeti pedellus, akinek a máskor magasra ágaskodó fegyelmezési kedve az ilyen eseteknél igencsak lelankad,

– és Balog Zoltán, aki az abortuszhoz való jogot kivenné a családpolitikából.

Ezek a példák pontos képet adnak arról, hogy a kormány mit gondol a népesség feléről, mit gondol a nők értékéről, szerepéről és jogairól.

A kormány szerint hol a nők helye?

Biztos nem a parlamentben, ahol a nők aránya épp hogy eléri a 10 százalékot. Végképp nem az utcán, egy tüntetésen – örülök, hogy ezt ilyen sokan másképp gondoljátok!

A kormány szerint a nő helye otthon van. A kormány a kenyérkereső férj – háztartásbeli feleség száz évvel ezelőtt sem működő családmodelljét akarja ránk sózni, és az ehhez kapcsolódó idejétmúlt nemi szerepeket: a domináns férfi – kiszolgáló nő felállást az erkölcstan tananyagba illesztette.

Tette mindezt úgy, hogy figyelmen kívül hagyta az ENSZ Nőjogi Bizottsága hazánknak címzett tavalyi ajánlásait – holott a nők elleni hátrányos megkülönböztetés felszámolását előíró nemzetközi egyezmény, a CEDAW már 1982 óta érvényben van hazánkban.

Ehhez képest mi a kormány egyetlen és folyton visszatérő üzenete a nők számára?

SZÜLJETEK!

Ezt szajkózzák folyton, hibáztatva a népességcsökkenésért azokat a nőket, akikben annyira azért mégsem buzog túl a nemzeti együttműködés iránti honleányos elkötelezettség, hogy a jelenlegi több mint egymillió szegénységben élő gyermek számát gyarapítsák.

Az olyannyira hiányolt gyerekekből ráadásul jelen gazdasági helyzetben felnőve nem adófizető állampolgárok, hanem további munkanélküliek lesznek – vagy londoni vendégmunkások.

A kormány szerint a nőknek szülni kell és tűrni: a nők elleni erőszak megfékezésére érdemi intézkedéseket előíró Isztambuli Egyezményt a kormány a választások előtt látványosan aláírta, ám a mai napig nem iktatta törvénybe.

Persze hogy nem, mert akkor költségvetést is kellene hozzárendelni, és nem jutna a jelenlegi fontos beruházásokra.

Stadionokból nincs hiány, a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem áldozatai számára viszont nincs elegendő férőhely. Emiatt évente több mint hetven nőt öl meg partnere vagy volt partnere. A kormányt ez nem érdekli.

A stadionokban a gyepet gőzerővel fűtik, a múlt héten ellenben egy budapesti kórház fűtetlen kórtermében meghalt egy idős beteg.

A nemzeti konzultáció elnevezésű szemfényvesztésre nem sajnálták a pénzt, a gyermekgondozási intézményrendszert ugyanakkor sikerült leépíteni.

Ezekből az aránytalanságokból is láthatjuk, hogy az emberi jogok figyelembe vétele és a társadalmi szolidaritás nem csak pénz kérdése, hanem politikai akaraté is – ami a korábbi kormányokban sem tengett túl, és a jelenlegi kormányban végképp nincs.

Erre egy megoldás van: a valódi rendszerváltás a nők részvételével.

 

 

 

 

 

 

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

Méltóság és láthatóság - Antoni Rita beszéde (Egymilliárd Nő Ébredése)

február 15, 2014 - 22:28
Antoni Rita a 2014-es Egymilliárd Nő Ébredése rendezvényen
Számos nemzetközi egyezmény rögzíti minden embernek az élethez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz való jogát.
 
Mivel a férfiak uralta társadalom hajlamos vitatni azt a radikális eszmét, hogy a nők is emberek, az külön tér ki a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának tilalmára. 
 

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.

"A pártok (mind!) szűrjék ki maguk közül a bántalmazókat!" - Dr. Wirth Judit beszéde

május 24, 2013 - 18:48
Wirth Judit (Fotó: Kati Holland)
Magyarországon a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak szégyenteljesen van szabályozva. Nincsen ellátórendszer az áldozatoknak, nincsenek ismeretek a jogalkalmazók fejében, a hatóságok legtöbbször a józan észt és bármely jóérzésű laikust megszégyenítő tudatlansággal és rosszindulattal állnak az áldozatokkal szemben, és megértéssel és megengedéssel az elkövetők oldalán.
 
Magyarországon 10 éve igyekeznek elodázni, hogy valóban működő jogszabályok szülessenek, és az áldozatokat valóban segítő intézmények jöjjenek létre.

"Azért jöttem, hogy leszámoljak a pártpolitikai kereszténység legendájával"

május 24, 2013 - 21:24
Balta F. (Fotó: Kati Holland)
 Sziasztok!

Engem semmi nem kvalifikál arra, hogy ma itt álljak, és egészen tegnapig nem is készültem erre. Nem vagyok lelkész, teológus, pszichológus, jogász, sem a hittudomány, sem a családon belüli erőszak nem a szakterületem.

Akkor miért is állok itt? Elsősorban a bántalmazottak miatt, de magam miatt is.

Kettős életet élek.