Népességcsökkenés, gazdasági válság és a nők fegyelmezése

CímNépességcsökkenés, gazdasági válság és a nők fegyelmezése
Közlemény típusaKönyv fejezet
A kiadás éve2023
SzerzőkFederici, Silvia, Ágnes Básthy, and Viktória Taskovics
Az könyv címeCaliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation.
KiadóAutonomedia
VárosNew York
Kulcsszavakboszorkányüldözés
Összefoglalás

Az alábbiakban részletek olvashatók Silvia Federici Caliban és a boszorkány: Nők, a test és az eredeti tőkefelhalmozás (2004) című könyvéből[1] Az Olaszországban született, hosszú ideje New Yorkban élő társadalomtudós, politikai aktivista munkája a megjelenése után nyomban a feminista és a marxista irodalom alapművévé vált.

Federici a könyvében amellett érvel, hogy a kapitalizmus felemelkedése során a boszorkányüldözések a családi kapcsolatok és a nők szerepének átstrukturálását szolgálták a társadalom szükségleteinek kielégítése érdekében. Feminista nézőpontból azt vizsgálja, hogy miként vált a test a kora kapitalizmus harcainak kitüntetett terepévé. Federici a késő középkor parasztlázadásaitól a boszorkányüldözéseken át a tudományos racionalizmus felemelkedéséig és a kolonizációig haladva a társadalmi reprodukció kapitalista racionalizálását vizsgálja.

Az itt olvasható szövegrészek először az újvidéki Híd folyóirat 2022 októberi számában jelentek meg Básthy Ágnes (első rész) és Taskovics Viktória (második rész) fordításában.

Webcímhttps://merce.hu/2023/09/17/silvia-federici-nepessegcsokkenes-gazdasagi-valsag-es-a-nok-fegyelmezese/