Komondor-séta, május 1. - beszámoló, fotókkal

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Komondor-séta, május 1. - beszámoló, fotókkal

május 01, 2013 - 20:15

Antoni Rita, Spronz Júlia, Tüdő Petra, Borgos Anna (Fotó: Csöre András)

Mintegy 300 ember követelte május elsején a Nők Lázadása által szervezett flashmobon Balogh József azonnali menesztését a közéletből, valamint a NANE és a PATENT javaslatai szerint megszövegezett, így valóban hatékony törvényi szankciót a párkapcsolati erőszakkal szemben.    
 
 
Mint : a kormány hozzáállását híven tükrözi a bántalmazott nőkhöz az, hogy a női esélyegyenlőségi albizottság ülésére, ahol a törvény tárgyalására sor került, olyan és csak olyan "szakértőket" hívtak, akik tagadják, hogy a családon belüli, illetve párkapcsolati erőszak áldozatai többségben nők lennének, és a valódi problémáról férfiakat bántalmazó nők állítólagos tömegeire terelik a hangsúlyt. Még csak vita sem alakulhatott ki, mert, mint , az áldozatokkal napi szinten foglalkozó segélyszervezetek szakértői csak megfigyelőként, hozzászólási jog nélkül lehettek jelen ezen az ülésen. A korábbi civil meghallgatás is csak üres formalitás volt, a nőszervezetek javaslatait a törvény szövegezésekor egyáltalán nem vették figyelembe. Ez még nagyobb probléma, mint az, hogy a kodifikációt a népi kezdekényezés már szeptemberben követelte (sőt, a nőszervezetek azt megelőzően már évek, évtizedek óta követelték!), és erre azóta sem került sor. A hosszas halogatás is felháborító, de az érdemi szakértők kiszorítása, illetve javaslataik semmibe vétele még inkább.
 
És ezek után derült fény arra, hogy a családon belüli erőszak felé ilyen attitűdökkel rendelkező törvényhozók a soraik közt maguk is bántalmazót rejtegetnek - talán ezért olyan terhes feladat számukra végre hatékonyan szankcionálni ezt a bűncselekményt? Kiugróan árulkodó kifogás az élettárs súlyos arcsérülését és koponyaalapi törését a vak komondorra fogni; ugyanakkor távolról sem állítjuk, hogy az ellenzéki politikusok biztosan mind makulátlanok a párkapcsolati erőszakot illetően - ha azok lennének, már korábban megtörtént volna a kodifikáció! Mindazonáltal meggyőződésünk, hogy ha a Fidesz nem távolítaná el a soraiból és a politikából, a közéletből haladéktalanul Balogh Józsefet, és ő bántalmazóként is tovább maradhatna magas presztízsű pozícióiban és tettéért semmilyen büntetésben nem részesülne, az az áldozatok, a magyar nők és végső soron minden, a párkapcsolati erőszakot elítélő magyar állampolgár, minden, mások emberi jogait tiszteletben tartó magyar nő és férfi végső szembeköpése lenne. 
 
A megmozdulásunkon számos civil szervezet képviselői részt vettek, érkeztek tagok többek közt a NANE, a PATENT, a MONA, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Labrisz, az Arany Liliom Alapítvány és a Magyar AntiDiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA) részéről.
 
Külön örültünk annak, hogy képviseltette magát az Országos Állatvédőrség is; az ő részükről Endrefi Éva megerősítette, amit mindannyian gyanítottunk: teljesen elképzelhetetlen, hogy egy vak komondor ilyen sérülések okozója legyen. A kutyák fogyatékosság esetén is empatikusak, figyelmesek a gazdájuk felé, arról nem is beszélve, hogy a kiváló szaglásuk segítségével tájékozódnak. Az állatvédőr a vak kutyákról szerzett tapasztalatai mellett azt is megosztotta velünk, hogy nem egy esetben észleltek állatkínzással egyidejű családbántalmazást: az erőszak formái összefüggnek.
 
Az eseményen Csöre András , Józsa Mihály készített. A média részéről többek közt az és az jelent meg.  
 
Többen kérdeztek minket a további tervekről: közös megmozdulásainkat Balogh József menesztéséig, és a NANE és a PATENT javaslatai (melyek egybeesnek , valamint a hazánk által még mindig alá nem írt elveivel) szerint megszövegezett törvény elfogadásáig folytatjuk.
 

 

 

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

"A pártok (mind!) szűrjék ki maguk közül a bántalmazókat!" - Dr. Wirth Judit beszéde

május 24, 2013 - 18:48
Wirth Judit (Fotó: Kati Holland)
Magyarországon a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak szégyenteljesen van szabályozva. Nincsen ellátórendszer az áldozatoknak, nincsenek ismeretek a jogalkalmazók fejében, a hatóságok legtöbbször a józan észt és bármely jóérzésű laikust megszégyenítő tudatlansággal és rosszindulattal állnak az áldozatokkal szemben, és megértéssel és megengedéssel az elkövetők oldalán.
 
Magyarországon 10 éve igyekeznek elodázni, hogy valóban működő jogszabályok szülessenek, és az áldozatokat valóban segítő intézmények jöjjenek létre.

Részvétel a Nők Lázadása Szabadegyetemen - beszélgetés a prostitúcióról (videó)

május 30, 2013 - 21:30

2013 májusában a Nők Lázadása Szabadegyetem keretében Betlen Anna (közgazdász, MONA), Lovas Nagy Anna (, elnök, Nők Lázadása egyesület) és Antoni Rita (elnök, Nőkért Egyesület, elnökségi tag, Nők Lázadása) a prostitúcióról beszélgettek.

Csillag Ádám videója: 

 

Szerda 9.15, Parlament: követeljük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját!

január 30, 2017 - 15:53

Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott e a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. Magyarország 2014 márciusában aláírta az egyezményt, de a ratifikáció (törvénybe iktatás) azóta sem történt meg. Az Egyezményben foglaltak betartása emberéletekben számolható.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.