HRita és a Görbe Sminktükör

Olvasási idő
9perc
Eddig olvastam

HRita és a Görbe Sminktükör

december 17, 2009 - 13:26
"A feminista szomorúan és dühösen konstatálja, hogy az emberiség több ezer éves fennállása óta még mindig a férfiuralom a döntően meghatározó."

A feminista szomorúan és dühösen konstatálja, hogy az emberiség több ezer éves fennállása óta még mindig a férfiuralom a döntően meghatározó.

Miért, talán nem így van? Nézz meg egy Híradót a magyar köztévén, és számold össze, hány férfit látsz, és hány nőt. Meg fogsz döbbenni. Vagy számold össze, hány női politikus van, és hány férfi.

Nemtetszésének a létező összes fórumon hangot ad, és egyben keményen elutasítja a nemi különbözőségre épülő igazságtalanságot, alá-fölérendeltséget.

Miért van problémád a feminista irányultságú véleménynyilvánítással? Mi ezzel a probléma, ha valaki felvállalja annak a kockázatát, hogy a neten bokszzsák lesz, mert éppenséggel rá tud mutatni a hétköznapi hímsovinizmusra? Neked egyébként jól esne, ha a nemi különbözőségre alapulva nem kapnál meg egy állást, mert úgyis elmész szülni? Vagy csípnéd, hogy csak azért vagy alárendelt helyzetben, mert nőnek születtél, és esélyed sincs az alárendelt helyzetből kitörni? 

Határozott, végiggondolt és tántoríthatatlan emancipációs törekvései vannak: tudja, hogy a világ nem fog magától megváltozni, így neki kell cselekednie.

Oké, akkor menj el a szüfrazsettek sírjához, köpködd le őket jól, és mondd meg nekik, hogy kurvára nincs szükséged a szavazati jogodra, tanulni is utáltál, rosszul vagy attól, hogy munkád lehet, fizetésed, sőt, hovatovább, mindezeket meg is tarthatod, örökölhetsz, tulajdonod lehet, és ha nem akarsz, akkor nem kell férjhez menned ahhoz a férfihoz, akit az apád talál neked. És szereted, ha az egész életedet egy férfi döntései határozzák meg, és saját magad nem dönthetsz a saját életedről. És egyébként is utálod, hogy nem kell minden évben terhesnek lenned, és folyamatosan gyerekeket potyogtatnod. De nyugodj meg, semmi probléma, ezt az apró konfliktust gyorsan megoldhatod, nőként a föld legtöbb országában garantáltan semmiféle alapvető emberi jog nem fogja megnehezíteni, hogy a tökéletes női szerepeknek megfelelj.

Tisztában van a nők kiszolgáltatottságával, lealacsonyító és sokszorosan kihasznált helyzetével; életcélja mindezt felszámolni, valamint bebizonyítani, hogy a nők is érnek annyit, mint a férfiak. Sőt. Többet, sokkal többet.

Soha senki nem mondta azt, hogy a nők sokkal-sokkal többet érnének a férfiaknál. Emberek vannak, és érnek emberileg többet, vagy kevesebbet, mint a másik ember. De semmi probléma, egy feministába úgy lehet a legkönnyebben belefojtani a szót, hogy leférfigyűlölőzzük.

Éppen ezért majdnem mindig elmélyed valamilyen marginális témában, amelynek szakértője lesz, és ha férfiakkal beszélget, mindenképpen felhozza, hogy ezzel is érzékeltesse szellemi fölényét, kiválóságát. Bármiről legyen is szó, ő replikázik, kiigazít, rávilágít, helyre tesz, és a női nemet hozza ki egyértelmű nyertesként. Ha a heti lottósorsolásról van szó, akkor is.

Milyen marginális témára gondolsz? Mondjuk a távoltartási törvényre, hogy rengeteg nőnek ne kelljen halálfélelemben élni a napjait? Vagy kvótatörvényre, hogy végre a nők láthatatlan érdekei is képviselve legyenek a parlamentben? Vagy a prostitúcióra, hogy a nők és gyerekek (nahát, néha még a férfiak is! Milyen már ez a feminizmus: VÉDI a férfiak érdekeit is?!) testét ne lehessen adni-venni? Vagy esetleg arra a marginális problémára, hogy 5 naponta meghal egy nő családon belüli erőszak következtében? Vagy hogy a gyerekek 10%-át megerőszakolja valaki a saját családjából? Ja, tényleg, ha veled nem történt még ilyen, akkor az a probléma nem is létezik, hiszen te túl okos, túl tökéletes vagy ahhoz, hogy ilyenek előforduljanak, megtörténjenek veled. Ilyesmi csak azokkal a nőkkel, gyerekekkel fordul elő, akik egyedül mászkálnak sötétben az utcán, vagy butaságokat csinálnak, vagy éppen nem figyeltek oda kellőképpen a „jelekre”, és ostoba módon pont ahhoz a férfihoz mentek hozzá feleségül, aki bántalmazza őket. 

Küzd az előítéletek ellen, a szőke nős vicceket egyenesen vérlázítónak tartja. - Mi történik, ha a csajt bezárják egy üres szobába két fagolyóval? Az egyiket elveszti, a másikat elrontja. - Ez is annyira jellemző. Mindig a sztereotípiák! Gondolj már bele: hát hogy a francba’ tudná elveszteni, mikor nincs is hova begurulnia a golyónak, mert üres a szoba? Meg főleg hogyan ronthatná el? Pont azért fagolyó, mert nem több részből áll. Maximum csak eltörhetné, de hát éppen azért fagolyó, hogy ne törhessen el. A fa amúgy is eléggé ellenálló anyag, nem is értem, hogy juthatott eszébe ez egyáltalán valakinek. Abszolút megtévesztő, megalázó és nagyon igazságtalan! - De ez csak vicc, nem kell komolyan venni. - Ugyan már! A vicceken nevetni lehet, de ez szomorú. Elkeserítő, hogy még mindig itt tartunk.

A nők elleni erőszak a fejekben kezdődik, és a fizikai bántalmazásban, gyilkosságban végződik. A szőkenős, pedofil, béna autóvezetőnős, egyéb, nőket fikázó viccek az általános nemi sztereotípiákat erősítik, melyek szerint a nők megérdemlik, hogy ne kapjanak vezető beosztást, hiszen úgysem tudnának neki megfelelni, megérdemlik, ha bántalmazzák őket, mert kiprovokálták a butaságukkal, a nők igazából szeretik, ha megerőszakolják őket, mert ha beleegyeznének az aktusba, akkor kurvák lennének, stb. Azzal, hogy beállsz a sorba, és nőgyűlölő vicceket mesélsz, elősegíted a társadalmi sztereotípiák, előítéletek, általánosítások beidegződését, amelyekkel a nőket társadalmilag kiszolgáltatott helyzetben, állandó veszélyben lehet tartani, érdemeiket, munkájukat, le lehet kicsinyleni, meg lehet tagadni.

Viszont a férfiakról szóló vicceken igen jókat tud nevetni, és ha már mindez szóba került, megragadja az alkalmat, hogy éles társadalomkritikájának hangot adjon: - Ezt hallgasd meg: Miért nagyobb az orrlyuka az orangutánnak, mint a férfinak? Mert vastagabb a mutatóujja. - Ugye hogy ugye? Ez nemcsak vicces, hanem még igaz is. A pasik, tényleg nem képesek másra, mint az orrtúrásra. És ehhez képest mi van? Mindenhol ők töltik be a fő pozíciókat, és mi, nők, akik valószínűleg jóval többet konyítunk a témához, mint ezek a szőrös majmok, kapjuk a sokkal kevesebb fizut ugyanannyi vagy még több melóért. Emellett a társadalmi megbecsültségünk nulla, semmi, nuku. Mi még mindig csak másodrangúak vagyunk a világ szemében. Kérdem én, miért? Hát a háborúban, míg a férfiak katonásdit játszottak, mi tartottuk otthon a frontot! Csavargyárban dolgoztunk, autókat szereltünk, ástunk, traktort vezettünk… - Te is? - Nem, én nem. De nem is ez a lényeg. Az elvről van szó!

Aha, tehát szőkenős viccek, nőgyűlölő kommentek mehetnek, de egy nő, pláne egy feminista nem mondhat nősoviniszta viccet? Elég egyoldalú, nem? De ha jobban megnézed, nagyon sok feminista pont azért nem mond nősoviniszta vicceket, mert úgy gondolja, hogy ha elvárja azt, hogy a környezetében levők tiszteljék a hozzáállását, és ne szőkenős vicceljenek, akkor illik ugyanezzel válaszolni. Másrészt pedig azért sem, mert a nősoviniszta viccekkel ugyanazokat a társadalmi kliséket erősítené, ami ellen maga is harcol.

Bár nem tartja magát kimondottan férfigyűlölőnek, azért nem rejti véka alá sommás és kritikus véleményét: a férfiakat csak a farkuk irányítja, és igazából képtelenek az önálló gondolkodásra. Perverzek, szélhámosok, rabszolgahajcsárok, basáskodnak a nők fölött, elnyomják és leigázzák őket. A szexuális aktust is csak arra használják fel, hogy a női méltóságot sárba tiporják, és a nőket állati sorba alacsonyítsák le. Ezért ő résen van, és nem megy bele a rafinált, számító és gusztustalan játékaikba.

Neked valahol nagyon félrement a feminizmus: a feministák épphogy nagyon is döntésképes, önálló gondolkodásra, és erkölcsileg felnőtt embereknek képzelik a férfiakat. Legfőképpen mert pl. kicsit nehéz lenne egy nemi erőszakolót, vagy bántalmazót börtönbe záratni beszámíthatatlanság miatt. Amivel pl. legtöbbször pont a hímsoviniszták szoktak érvelni, hogy azért ütötte meg a nőt, mert az provokálta, és nem bírt a dühével, vagy azért erőszakolta meg, mert miniszoknyában volt, és nem bírt magával. És kicsit igazságtalan lenne az általad leírt sztereotípia például azoknak a feministáknak, akik (jéééé!!!) nem leszbikusok, vagy éppen (váóóóó!!!) férfival van párkapcsolatuk. Ugyanis ezek a sztereotípiák kurvára baromira degradálók azokra a férfiakra nézve, akik nem bántalmazók, nem prostihasználók, nem nemi erőszakolók. De ugye ezzel minek foglalkozzunk, hiszen ezeket a sztereotípiákat még véletlenül sem a többségi társadalom csinálja, hanem a gonosz feministák, akik ez ellen harcolnak, ugye? 

Kovács Katival együtt pedig himnuszként zengi a Soha nem leszek a játékszered című örökbecsű, mély emberi igazságokat felmutató dalt, és jobbára tartja is ehhez magát.

Mivannn?! Mi köze Kovács Katinak a feminizmushoz? 

Nőtársait előszeretettel világosítja fel és döbbenti rá párkapcsolatukban betöltött méltánytalan szerepükre, és szinte könyörög, hogy egyszer végre álljanak a sarkukra, és törjenek ki az elnyomatásból, míg nem késő. - Egészen biztos vagyok benne, hogy ez az Antal csak elnyomja a személyiségedben rejlő lehetőségeket. Nem jutsz levegőhöz, visszaránt a földre, eltöri a szárnyaid és kalitkába zár. Hát kell ez neked? Miért főzöl neki? Ne mossál rá. Idomítsd. Trenírozd. Mutasd meg neki, hogy nem vagy a rabszolgája, hanem egy vele egyenrangú, érző lény, akinek ugyanolyan jogai vannak, mint neki. Ha ezt nem képes elfogadni, tedd lapátra, és hagyd, hogy sírjon. A férfiaknak meg kell tanulniuk a kutyafittyet. Eleget játszották a nagyurat, itt az ideje, hogy végre mi is előlépjünk a homályból a fényre! - Hát rendben, de most mennem kell. - Jó, de ígérd meg, hogy nem főzöl neki, rendicsek? Aztán pár hónap múlva, miután a barátnő a jó tanácson elgondolkodva tényleg szakít a despota zsarnokkal, az elvhű feminista felkeresi a kirúgott Antalt, és odaadja magát neki. Nem megalázkodásból és még véletlenül sem alantas ösztönöknek engedelmeskedve. Pusztán előrelátásból. Hiszen fel kell nevelni egy újabb generációt, amelyik tiszteletben tartja, élteti és továbbápolja a női nem általa kínkeservvel fényesre csiszolt renoméját.

 *Mert ugye a férfiaknak nem dolguk a házimunka, az kizárólag női munka. És ha egy nőt figyelmeztet egy másik, hogy kihasználják a párkapcsolatában, az csakis és kizárólag baszatlanfrigidfeministapicsa lehet, aki kifejezetten arra gyúr, hogy a barátnő rúgja ki a férfit, hogy aztán a feminista beülhessen a helyére. Még véletlenül sem azért, mert esetleg objektív szemlélőként látja a „jeleket” (amiket a bántalmazottnak „előre” kellett volna látnia, természetesen), amik egy bántalmazó kapcsolatra utalhatnak, és a szolidaritás jegyében próbál segíteni egy nőtársának…

Kedves HRita, őszintén kívánom neked, és a hozzád hasonló feministagyűlölő nőknek, hogy soha, egyetlen egy alkalommal ne legyen szükségetek a feminizmus vívmányaira (bár születésetek óta használtok néhányat), és soha ne legyen szükségetek se kvótatörvényre, se távoltartási törvényre, sem egyéb más dologra, mindent kapjatok meg készen, tálalva. De ugye nem haragszatok, ha más, nálatok kevésbé szerencsés, nem annyira tökéletes, és nálatok sokkal-sokkal butább nő, aki bizony kőkeményen szembekerül a női létéből fakadó problémákkal, felszólal a saját és sorstársai érdekeinek védelmében, és harcol azért, hogy ez mással ne történhessen meg?

Sőt, akármennyire is furcsállod, képzeld el, vannak feminista férfiak is:

Még egy dühöngés: egy dolog süketnek, vaknak, és némának lenni a "marginális kérdésekre", egy másik dolog süketnek, vaknak, és némának tettetni magunkat a "marginális kérdésekre", és megint egy baromira másik dolog azzal baszogatni másokat, hogy miért nem süketek, vakok és némák a "marginális kérdésekre".

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Néhány gondolat a feminizmustól idegenkedő nőknek

július 31, 2009 - 20:32
Lilly Martin-Spencer: Kiss Me and You'll Kiss the 'Lasses (1856)

A társadalom nagy része még mindig hagyományos értékrend szerint él, hisz abban, hogy ha mindenki megfelelne a konvencionális nemi szerep-elvárásoknak (vagyis a nő maradna a konyhában), minden a legnagyobb rendben lenne. Ezek az emberek egyenesen a feministákat teszik felelőssé azért, hogy a nőknek már nemcsak otthon, hanem a munkahelyeken is meg kell felelniük, így kettős teher hárul rájuk; vagy azért, mert szerintük „felcserélődtek a nemi szerepek”, és „értékválság” uralkodik.

Tisztázzuk: mi a „genderelmélet”?

február 22, 2010 - 10:41
„Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik” – fogalmazta meg a regényíró, egzisztencialista filozófus és feminista,, melyben, noha konkrétan nem használja ezt a szót, megalapozta a „genderelméletet". A kijelentés ugyanis nem a női mivoltra, hanem a társadalom által meghatározott "nőiességre" vonatkozik.

Mért ne legyek én feminista? Megbélyegeznek úgyis...

május 12, 2010 - 21:19
Mért ne legyek én feminista?

Köszönjük Dr. Sándor Klára szerzőnek, hogy cikkét közlésre ajánlotta - ráadásul pont akkor, amikor a nemrégiben kialakult"név-vita" miatt (érdemes-e a hozzátapadt negatív asszociációk ellenére is megtartanunk a "feminista" nevet?) különösen aktuális. Eredeti megjelenés: Csapó Ida szerk. Feminista almanach, 2005.