Iráni lányok fiúnak öltözve lógtak be a focimeccsre

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Iráni lányok fiúnak öltözve lógtak be a focimeccsre

április 30, 2018 - 23:11

A kötelező fejkendőviselet ellen küzdő iráni származású, Amerikában élő aktivista,  tette közzé Twitter-oldalán a hírt, miszerint egy talpraesett lánycsapat úgy játszotta ki a nőket a stadionokból kitiltó törvényt, hogy fiúnak öltöztek. Az akció sikeres volt, a lányok megnézték a meccset. 

Alinedzsád My Stealthy Freedom nevű Facebook-oldalán korábban posztoltak olyan nők, akik hajukat rövidre vágva és férfiruhát öltve, magukat férfinak kiadva igyekeznek elkerülni az erkölcsrendészet zaklatásait.

 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nadrágviselésért korbácsolás

szeptember 08, 2009 - 08:19
Lubna al-Hussein

A szudáni fővárosban, Kartúmban még július 3-án tartóztatták le Lubna al-Husseint 12 másik nővel együtt. Az ok: nyilvános helyen nadrágot viseltek, ezzel megsértették az iszlám jogot. Az incidens egy külföldi és újságíró körökben kedvelt étteremben történt, ahol viszonylag megszokott a nadrágot viselő női vendégek jelenléte. „Ha ez megtörténhet egy kartúmi étteremben, képzeljék el, milyen lehet a nők helyzete Darfurban.” – nyilatkozta al-Hussein.

Nőtörténelem (nőirodalom, sőt, női kvóta) – miért is?

március 05, 2010 - 11:26
Mint nemrég értesültem, a 80-as évek óta az USA-ban március a nőtörténelem, azaz a herstory hónapja. Herstory… Időnként még nő ismerőseim is felháborodottan kérdezik tőlem: miért van egyáltalán szükség arra, hogy „külön” nőtörténelemről (illetve nőirodalomról, stb.) beszéljünk? A választ hamar megleled, ha fellapozod középiskolás történelem (vagy irodalom) tankönyvedet – bár az „ember=férfi” illetve „emberiség=férfiak” analógia olyannyira egyértelmű tétellé vált az „általános műveltségben”, hogy talán fel sem fog tűnni, hogy a nők alulreprezentáltsága a szóban forgó probléma.

Hamupipőke az Operabálon

január 23, 2010 - 14:27

Idén február 13-án rendezik meg a hagyományos Operabált Budapesten. Ez a rendezvény, amellett, hogy a képmutatásról, rongyrázásról és az "elit" kényszeres szórakozásáról szól (a legolcsóbb jegy 75.000 Ft), genderszempontból is tanulságos. A szervezők ugyanis abban hisznek, hogy "minden lány szeretne legalább egyszer bálkirálynő lenni". A bálkirálynőség természetesen a klasszikus női szerepnek való megfelelést jelenti: a szép ruhát, tökéletes sminket és frizurát, a szemérmes viselkedést, és a bájos mosolyt.