Meena, afgán nőjogi harcos, a RAWA alapítója (1956 - 1987)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Meena, afgán nőjogi harcos, a RAWA alapítója (1956 - 1987)

május 25, 2015 - 21:34
Meena Keshwar Kamal Kabulban született. Az afgán lányokat általában 13 éves korukban adják férjhez. A 19 éves Meena nem volt hajlandó férjhez menni ismeretlenhez, olyanhoz, akinek már van felesége, vagy aki nem ismeri el emberi jogait. A lehetetlennek látszó problémát egy távoli rokona, a radikális, maoista orvos, Faiz Ahmed oldotta meg, akivel megkedvelték, megszerették egymást. Ahmed az afgán felszabadítási mozgalom egyik vezetője volt, többször bebörtönözték. 1986-ban a fundamentalisták kegyetlenül megkínozták és megölték.
 
Meena 1976-ban a kabuli egyetemen megkezdte jogi tanulmányait. Az országban eluralkodó politikai káosz alatt egyre nagyobb hatalmat szereztek a fundamentalisták. A fanatikus hívők az egyetemista lányok arcát, testét savval locsolták le, hogy elrettentsék őket a tanulástól. Meena céltalannak találta, hogy jogot tanuljon egy országban, ahol a jogtalanság uralkodik. Ettől kezdve minden energiáját a nők összefogására és oktatására fordította.
 
A szólásszabadság és és politikai tevékenység jogának eléréséért 1977-ben létrehozta a ma is létező -t (Revolutionary Association of the Women of Afghanistan -Afgán Nők Forradalmi Szervezete), hogy Afganisztán elnyomott és elnémított asszonyai hangot kapjanak. 1981-ben elindította a kétnyelvű Payam-e-Zan (Nők üzenete) magazint, ezen keresztül a RAWA merészen és eredményesen tudta képviselni az afgán nők ügyét. 
 
Meena az állandó életveszély miatt a pakisztáni Quettában élt, itt ölték meg 1987 február negyedikén.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Monika Hauser svájci/olasz orvos, humanitárius aktivista (sz. 1959)

május 25, 2015 - 22:11

Svájcban született, az ausztriai Innsbruckban járta ki az orvosegyetemet és az olaszországi Bolognában tette le az államvizsgát. Nőgyógyászati szakvizsgáját Németországban szerezte meg, Kölnben kezdett praktizálni. 1992-ben Boszniába utazott, ahol segélyközpontot nyitott a háborúban erőszak áldozatává lett nőknek, később segített Koszovóban, Afganisztánban, Libériában. Nemzetközi nőszervezetek és szponzorok segítségével Kölnben létrehozta a Medica Mondiale-t, ami a háborús-  és válságövezetekben lévő nőket támogatja. Felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakra és az áldozathibáztatásra.

Mary Astell filozófus, író (1666–1731)

november 26, 2011 - 12:53

Az első angol feminista írónak mondott Mary Astell jómódú, szénkereskedelemmel foglalkozó Newcastle-i családba születik. A jóeszű gyereket pap nagybátyja latinra, franciára, matematikára, logikára és filozófiára tanítja. 18 éves korában, apja és anyja halála után London Chelsea negyedébe költözik. Hamarosan ismeretséget köt fontos politikai és irodalmi személyiségekkel, megjelennek vallásos tárgyú versei, élénk levelezést folytat a korabeli művészekkel és filozófusokkal.

"Szavak helyett tettek" - aki meghalt a nők szavazati jogáért: Miss Emily Davison (1872–1913)

június 03, 2012 - 14:21

Emily Wilding Davison angol szüfrazsett Londonban született sokgyermekes családban. Felsőfokú tanulmányaira nevelőnői munkával szerzett pénzt. Irodalmat, biológiát és kémiát hallgatott, kiváló eredményekkel végzett.