Iráni nők fejkendő nélkül - Masih Alinejad iráni újságíró (sz. 1976)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Iráni nők fejkendő nélkül - Masih Alinejad iráni újságíró (sz. 1976)

június 16, 2015 - 17:49
Az 1979-es forradalom óta Iránban kötelező a hajat teljes egészében eltakaró hidzsáb viselete - ha a nők nem tartják be ezt a szabályt, börtön és/vagy megkorbácsolás lehet a büntetésük. Csak tavaly az erkölcsrendészet 3,6 millió nőt figyelmeztetett, bírságolt meg vagy tartóztatott le.
 
2014 májusában Masih Alinejad, hazája politikájában tizenéves kora óta aktív, 2009-ben az USA-ba emigrált újságírónő elindította a , ahová iráni nők ezrei töltöttek fel hidzsáb nélküli képet magukról.
 
- A tiltás a férfiak számára is sértő - érvel egyikük -, mert a kormánypropaganda azzal indokolja a rendelkezést, hogy a női haj látványa izgató a férfiak számára, és nem tudnak uralkodni magukon, ez vezet a szexuális zaklatásokhoz.
 
Masih-hal az élen egyre több iráni nő és férfi meggyőződése, hogy a hidzsábviselés személyes döntés kérdése kellene, hogy legyen.
Anyám akarja viselni a hidzsábot, én pedig nem nem akarom viselni. Irán mindkettőnk otthona kellene, hogy legyen
 
- mondta Alijenad a Voxnak. 
 
Forrás:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



"Égdörgés harsogása, villám vakító fénye szeretnék lenni" - A feminista földműves asszony: Bordás Istvánné Rokon Tóth Sára

december 27, 2016 - 23:37

 A nek 1904-es budapesti alapítása után nem sokkal szerte az országban alakultak hasonló szervezetek, többek közt Balmazújvároson, mintegy 80, különböző korú nővel - ez volt a Balmazújvárosi Szabad Nőszervezet, amely jól példázta, hogy a Feministák Egyesülete, a korabeli rosszindulatú híresztelésekkel ellentétben, nem csak az "úriasszonyok" érdekeiért küzdött.