A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! I. rész

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! I. rész

március 20, 2017 - 17:49

Ezzel a címmel tartottak sajtószemináriumot az Európai Parlamentben, Brüsszelben március 6. és 9. között.

2017.03.07–én kedden délelőtt a magyar EP képviselők közül Jávor Benedek és Ujhelyi István tartott sajtótájékoztatót a témában, ugyanis egyetlen magyar női képviselő sem tartózkodott az Európa Parlamentben a szeminárium ideje alatt.

Jávor Benedek arról számolt be, hogy munkája során átfogóan és nem specifikusan foglalkozik a női jogokkal és a nemek közötti egyenlőséggel. Mivel az Európai Unió intézményrendszereiben fizetésbeli különbségek nincsenek a férfiak és a nők között – ellentétben Magyarországgal –, Brüsszelben leginkább a női munkavállalók számának növelésével foglalkoznak. Az Európai Ombudsman intézményében kb. 50 % a női munkavállalók aránya. Más európai intézményeknél rosszabb a helyzet, például az Európai Tanácsban kb. 30 % a nők aránya.

Ezért a zöld frakció, melynek Jávor Benedek is a tagja, évről évre felszólítja az EU-t, hogy több nőt alkalmazzanak és nyújtsanak bátorítást és támogatást a nők részére. Erre azért lenne szükség, mert sok esetben nincsenek is női jelöltek, már eleve nem is jelentkeznek a pozíciókra.  Illetve bizonyos európai intézmények esetén a tagállamoktól függ, hogy hány nőt delegálnak, az adott helyre, például az Európai Bíróságba vagy a Számvevőszékbe; a számvevőszékben 28 számvevőből 3 nő összesen. Az Európai Bírósági tagságra Magyarország például 3 férfit jelölt.

Azaz a tagállamok között óriási különbség van a férfi és női aktivitás és az esélyegyenlőség, illetve az arra való törekvés terén. Jó példát nyújtanak erre a skandináv országok, ahol példamutatóan ügyelnek a nemek között egyenlőségre. Olyan gyes-gyed rendszert építettek ki, ahol , mivel a gyes egy része nem áll rendelkezésére egy nőnek, csak abban az esetben, ha a férfi is kiveszi a részét (apagyes). Ez a normatív rendszer, azt az érzetet kelti a társadalomban, hogy helyes, ha a férfi kiveszi a részét a gyermekgondozásból.

Magyarországon szerinte a probléma gyökere az, hogy rendszerszintűek a problémák a nemi esélyegyenlőség terén is, és hiányzik a társadalmi beágyazottság. Társadalmi beágyazottság nélkül nem lehet változtatni a politikai döntéseken és azon, hogy az EU-s jogszabályokat – amelyek a nemek közötti különbségek csökkentését hivatottak volna szolgálni – betartassák az adott tagországgal. Amennyiben rendszerszintű diszkrimináció: például alacsonyabb fizetés, munkahelyi szexuális zaklatás éri a női munkavállalókat egy adott tagállamban (mint például Magyarországon, ahol közel 17 %-al alacsonyabb a nők bére mint a férfiaké ugyanabban a munkakörben), akár az Európai Bizottsághoz is lehet fordulni jogorvoslatért.

Jávor Benedeket követően Ujhelyi István egy égető és megfejthetetlennek tűnő kérdéssel kezdte a sajtótájékoztatóját: miért nem valósul meg az ratifikálása, mikor az egyezményt a kormány 2013-ban már aláírta.

Ujhelyi azt gondolja, hogy a magyar kormány politikájának nem része a női esélyegyenlőség, ezért marad el az egyezmény ratifikációja.

Az Európai Parlamentben a Fidesz és a Jobbik képviselői voltak azok, akik rendszeresen leszavazták (vagy )  azokat a törvénymódosításokat, intézkedéseket, amik a nők helyzetén kívántak javítani  Magyarországon is.

Ujhelyi három olyan jelentést sorolt fel, amikor a Fidesz-KDNP európai képviselői a Jobbik politikusaival együtt tartózkodtak:

  • az Arena-jelentés, amelyben többek között a nemek közötti társadalmi- és bérszakadék csökkentése szerepelt.
  • a Kuneva-jelentés amely átfogó szabályozást sürgetett a női háztartási alkalmazottak és gondozók esetében, és amely garanciákat szorgalmazott az érintett nők diszkriminációjával, rossz bánásmódjával szemben
  • a harmadik a Honeyball-jelentés, amely a menekült- és menedékkérő nők helyzetét rendezte, segítve az érintettek különleges helyzetét és például a gyermekeikről való gondoskodás biztosítását az eljárások során. Ebben az esetben is a Fidesz-KDNP képviselői tartózkodtak, de volt, aki egyenesen ellene voksolt.

Végül Gurmai Zita a PES (Európai Szocialisták) Women elnöke a rendelkezésünkre állt, így sikerült egy magyar nőt is meghallgatnunk a nők esélyegyenlősége kapcsán. Gurmai Zita 2014 óta nem képviselő, de a női esélyegyenlőség a szakértője évtizedek óta. Úgy gondolja, hogy az elmúlt években visszalépés történt Magyarországon és több országban is a női jogok és esélyegyenlőség területén. A nőket érő legnagyobb hátrány az azonos munkáért azonos bért elvének sérülése, amely hazánkban még mindig bevett gyakorlat és rendszerszinten tetten érhető, ahogy Jávor Benedek is megfogalmazta. Ez a bérkülönbség az EU-ban is tapasztalható, csak alacsonyabb, mint Magyarországon, - az EU-s átlag 16, 7 %, Magyarországon 15-20 % - erre a PES 2007 óta rendszeresen felhívja a figyelmet. Idén is készített a szervezet egy kampányfilmet, mely a bérkülönbségből adódó túlmunka mennyiségét hivatott megmutatni. A nők évente két hónapot ingyen dolgoznak, vagy ennyivel többet dolgoznak és ez életük végére, mire nyugdíjba mennek, 10 évvel több munkát jelent. Ám a nyugdíjak között is óriási a különbség: a férfiak és a nők nyugdíja között EU-s átlagban 39 %. Magyarországon ráadásul a töltött időben is igen nagy a szakadék a férfiak és a nők között, a nők 4,5 órát dolgoznak naponta, a férfiak csak 1 órát. Ez a legrosszabb európai statisztika egyébként. 

Gurmai Zita szerint a gazdasági válság is a nőket érintette hátrányosabban. Eleinte úgy tűnt, hogy a férfiakat, de mára világosan látszik, hogy a nők jobban leszakadtak. . A nők olyan szektorokban dolgoznak ahol alacsony a fizetés (, oktatás), nincs határozatlan idejű szerződésük és sokuknak részmunkaidős állás jut csak. Közben pedig már az egyetemeken több lány van, mint fiú és jellemzően jobban is tanulnak, de nem mernek a kvalitásaiknak megfelelő állást megpályázni, mikor a munka-erőpiacra kerülnek. A nők önbizalmának a csökkenéséért a Fidesz kommunikációja nagyban felelős Gurmai szerint. „A nőket csak elképzelni tudó 50 pluszos politikusok akarják megszabni, hogy mennyi gyermek születhessen ma Magyarországon. Két budapesti kórházról is tudok, akik azzal a feltétellel kaptak, csak EU-s támogatást, ha záradékban nyilatkoztak róla, hogy nem végeznek t. Magyarországon is megpróbálják a követni, amit én rendkívül veszélyesnek tartok. ” zárta a beszélgetést a politikusnő.

A sajtószeminárium további részének történéseiről egy következő cikkben számolunk be.

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„A politikai akaraton múlik” – a nemek egyenlősége és az EU a FES fórumán

november 03, 2014 - 00:00

A Friedrich-Ebert-Stiftung október 15-i, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel közösen szervezett konferenciájának témája az Európai Unió volt: milyen előnyökkel járt a csatlakozás a nemek társadalmi egyenlősége számára Kelet-Közép-Európa egyes országaiban, és mely területeken van még szükség további munkára?

„Európa a nőkért”

szeptember 11, 2009 - 17:48

„Nemek közti egyenlőtlenség? Hisz a nők és a férfiak egyenlők.” Sajnos sokszor hallom ezt a választ mikor egy beszélgetés során szóba kerül a nemi egyenlőtlenség témája. E cikket és a füzetet pont ezért tartom fontosnak. Azért, hogy rávilágítsunk, hogy a nők és a férfiak között igenis vannak egyenlőtlenségek – beszélhetünk akár gazdasági különbségekről, munkapiaci esélyegyenlőtlenségről vagy akár a családon belüli erőszakról is.

Az EP nőjogi bizottsága véleménytervezetében bírálja a magyarországi helyzetet

március 27, 2018 - 23:28

A téma azért szerepelt a napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez a FEMM is csatolni fogja a véleményét. A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely adott esetben ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben a jogállamisági elvek megsértése miatt.

A nők két hónapig lényegében ingyen dolgoznak

október 26, 2018 - 22:49

 A tájékoztatás szerint Magyarországon valamivel kedvezőbb a helyzet, a nemek közötti bérkülönbség 14 százalék, vagyis alacsonyabb az uniós átlagnál.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, továbbá Marianne Thyssen és Vera Jourová uniós biztosok a november 3-án esedékes Egyenlő Díjazás Napja alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, az EU egyik alapértéke, hogy a nők és a férfiak egyenlők egymással. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy ennek ellenére az éves béreket tekintve a nők két hónapig lényegében ingyen dolgoznak férfi kollégáikhoz képest.

Európai Parlament: a spanyol képviselőnő helyretette szexista kollégáját

március 02, 2017 - 16:41

– A nőknek természetesen kevesebbet kell keresniük, mint a férfiaknak, mert gyengébbek, kisebbek, kevésbé intelligensek és ezért kevesebbet kell keresniük. Ennyi – kardoskodott a szélsőséges képviselő Janusz Korwin-Mikke, nem száz évvel ezelőtt, hanem ma, 2017-ben.

Erre a spanyol képviselőnő, Iratxe Grácia Perez emelkedett szólásra:

Marad a férfikvóta és az EU szégyenpadja

október 24, 2011 - 23:23
A vitanap kezdeményezője, Ertsey Katalin (LMP)

A fenti sorok megfogalmazásától a múlt szerdai parlamenti vitanapig volt egy választás, és eltelt újabb 4 év - ám mindössze a többször visszaköszönő 18 évet kell 22-re javítani benne, s változatlanul  aktuális minden gondolata.

E sürgető témában, (melyet Európa felvilágosultabb felén szinte  mindenütt respektáltak és  törvényi szabályozással radikálisan javítottak - sok helyen olyannyira régen, hogy  ma már élvezik a népesedéspolitikai eredményeit is !), nálunk  a helybentopogás és elodázás vált  természetes állapottá - ez a hozzáállás jópár felszólalásból világosan kitetszett.

Progresszív lovagiasság? – a férfiasság változó formái

április 24, 2015 - 10:23
Hadas Miklós (fotó: FES)

A szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés „A férfiasság változó formái” című párbeszédfórum iránt, amely az alapítvány 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje keretében valósult meg. A projekt keretében 2014-ben indult egy vitasorozat, Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről címmel.

„Ne a liftben engedjenek előre, hanem a döntéshozatalba engedjenek be!” - mit (kénytelen) vállal(ni) egy nő?

augusztus 10, 2014 - 18:48
Alföldi Andrea, Szél Bernadett, Keveházi Katalin, Simon Ildikó
Az LMP által 2010-ben, az aktív állampolgárság elősegítése, a helyi közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a politikai és civil szféra közti távolság, bizalmatlanság csökkentése céljából létrehozott 2014. aug. 7. és 10. között t rendezett a bajai Petőfi Ifjúsági Centrumban.