A biztonságos abortuszhoz való jog emberi jog - Antoni Rita beszéde

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A biztonságos abortuszhoz való jog emberi jog - Antoni Rita beszéde

január 11, 2014 - 23:29
Elhangzott a spanyol abortuszbetiltás elleni demonstráción január 11-én a Spanyol Nagykövetség előtt. A tüntetést a Feminists for Another Europe magyarországi csoportja szervezte. Megjelent - egyéb szervezetek mellett -a Magyar Nők Szövetsége, az Attac, a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség, a Stop Férfierőszak! és a Nőkért Egyesület. Támogató levelet küldött az MSZOSZ Női Választmánya. A résztvevők levelet adtak át a spanyol nagykövetnek, és a plébánián szintén levelet hagytak Erdő Péter bíborosnak.

Az rögzíti mindazon jogokat, melyek az embert születésétől fogva megilletik.

Születésétől fogva.

Az emberi jogok velünkszületettek; nem velünkfogantak, velünkzigótásodtak, velünk embrionalizálódtak.

A nők hátrányos megkülönböztetésének felszámolását célzó külön kitér arra, hogy a nőknek joguk van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, beleértve a családtervezéssel kapcsolatos beavatkozásokat is.

A nemzetközi állásfoglalás tehát egyértelmű:

a biztonságos abortuszhoz való jog emberi jog, ettől megfosztani valakit pedig súlyos jogsértés.

Ahogyan az abortuszra kényszerítés is - a döntés joga mindig az érintett nőé.

Az abortusz soha nem könnyű döntés

                  néha a legjobb döntés

                  mindig a nő által meghozandó döntés.

Az érintett nő az, aki fel tudja mérni, hogy az adott gazdasági és családi helyzetében, a rendelkezésre álló állami támogatás mértéke mellett képes-e emberhez méltó életet biztosítani egy gyereknek.

Emberhez méltó élet - ez az, amiről az abortuszt elvakultan ellenzők leggyakrabban megfeledkeznek, és egyáltalán, a gyerekekkel megszületésük után vajmi keveset törődnek.

Az abortusz betiltásáról három dolgot érdemes tudni: hatástalan, diszkriminatív és képmutató.

Egyrészt, hatástalan, mert a népességszámot érdemben nem növeli, a következtében mégis megszülető nemkívánt gyerekekből pedig kis eséllyel lesznek - amire pedig gyakran szoktak hivatkozni -  adófizető állampolgárok. A döntéshozók amellett, hogy valószínűleg saját maguknak nem akarnák a nemkívánt gyerek sorsát - a nemkívánt gyerek gyakrabban lesz elhanyagolás, bántalmazás áldozata -, azzal sincsenek tisztában, hogy a nemkívánt gyerek nagyobb eséllyel válik bűnözővé.

Hatástalan azért is, mert a tiltás az abortuszok számát valójában szignifikánsan nem csökkenti, ellenben az illegális abortuszok számát növeli. Az otthoni körülmények között, nem megfelelő higiénia mellett, nem megfelelő szakember által, netán egyedül végzett abortusz súlyos fertőzésveszéllyel és halál kockázatával jár.

Az abortuszbetiltás, másrészt, diszkriminatív.

Diszkriminatív, mert míg a nőt korlátozza és bünteti, a férfit meghagyja a láthatatlanságban, a férfit - akinek pedig szintén része van a nemkívánt terhesség létrejöttében - nem kényszeríti fellősségvállalásra. Ez az abortuszt részben engedélyező országokban is így van: a férfit szinte soha nem, hazánkban sem hívják be az tanácsadásnak nevezett lelkiismeretfurdalás-keltésre.

Diszkriminatív azért is, mert az illegális abortőrt, illetve az egyre jobban felvirágzó iparágként működő abortuszturizmust a középosztálybeli, előnyös vagyoni helyzetben levő nők engedhetik meg maguknak.

Így a tiltás erőteljesebben sújtja a mélyszegénységben élő nőket, akik így házi módszerekhez folyamodnak. Kötőtűt szúrnak fel, vagy klórtartalmú folyadékot fecskendeznek a méhükbe, maradandó károsodást, meddőséget, halált kockáztatva.

Nem önzésből és nem gyerekgyűlöletből teszik ezt (a férfit, aki magára hagyja a nőt ilyen helyzetben, persze szinte soha nem szokás ily módon megbélyegezni), hanem hogy a már meglevő gyermekeiknek tudjanak enni adni.

Harmadrészt, az abortuszbetiltás képmutató.

Képmutató, mert nem jár együtt a fogamzásgátló szerek, eszközök ingyenessé és könnyen hozzáférhetővé tételével.

Képmutató azért is, mert nem egészül ki megfelelő gyermeknevelési támogatási rendszerrel, és nem segíti a nőket a megszülni kényszerített, nem ritkán beteg, így költséges kezelésre szoruló gyerek gondozásában.

És képmutató azért is, mert hiába a csekély számú eset, amikor elvben engedélyezik az abortuszt, pl. nemi erőszak vagy az anya egészségének fenyegetettsége, a gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok sok esetben nem merik vállalni az abortusz engedélyezésének felelősségét, mert - nem alaptalanul! - tartanak attól, hogy valaki a döntésüket meg fogja kérdőjelezni, és az a munkájukba, előmenetelükbe kerülhet. Továbbá, a megbélyegzés és a procedurális nehézségek miatt az elvben jogosult nők is sokszor inkább az illegális abortuszhoz folyamodnak.

Tisztában vagyok vele, hogy egy tiltó törvényt megszavazni kényelmes és nem kerül sem pénzbe, sem megerőltető munkába, míg a gazdasági helyzet javításáról és szociális intézkedésekről mindez nem mondható el, mégis azt kérem, hogy a döntéshozók valódi megoldásokra törekedjenek.


Összefoglaló video az eseményről (Dirtyworld TV): 

 

Ajánlott oldal: 

Kiemelten ajánlott: Maga a pokol - lengyel nők történetei az abortuszról

Lásd még: 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Még nem késő!" – vasárnap újra tüntetnek a lengyel nők a tervezett abortusztilalom ellen

szeptember 16, 2016 - 23:11
Fotó: Czarek Sokolowski

Arkadiusz Karskitól kaptuk a hírt: 

Vasárnap tiltakoznak Lengyelországban az abortusztiltást még szigorúbbá tevő törvényjavaslat ellen, amelyet tavasszal polgári kezdeményezésként terjesztettek be az Alsóház elé. Ha törvény lesz belőle, a nőre is terjed majd a vád (ma nem, csak az orvost és a segítőket büntetik), és az abortusz minden esetben bűncselekménynek fog minősülni, azaz

Megkeresztelni, eltemetni, elnevezni

október 21, 2016 - 23:05

Október 3-án, a „fekete hétfőn” Lengyelországból érkező fotók, videók árasztották el az internetet az utcákon hömpölygő esernyőáradatról. Aznap a lengyel nők az 1975-ös izlandi sztrájk mintájára nem mentek be dolgozni és megtagadták az otthoni munkát is: az irodák, egyetemek, közintézmények mintegy hatvan városban kénytelenek voltak bezárni. Elözönlötték az utcákat a reprodukciós jogaikat és az embertelen szigor halálos áldozatait gyászolandó sötét színekbe öltözött, és az illegális terhességmegszakítások eszközeként szimbólummá vált vállfákkal felszerelt tiltakozók.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

Tóth Katalin az abortusztablettához való hozzáférés korlátozásáról a Mokkában

január 20, 2015 - 00:00

A közösségi szabályozás azonban lehetővé tette, hogy a tagországok bevezessenek tiltó vagy korlátozó jogszabályokat. Ezzel élt az egészségügyért felelős tárca és ezért nem lehet a tablettát a hazai patikákban recept nélkül megvenni. A minisztérium betegbiztonsági kockázatokkal indokolta a döntését. A témában Tóth Katalin, a Nőkért Egyesület aktivistája volt a Mokka vendége.

„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37
Fotó: Zorro4 / Pixabay

A Kuszing Gábor () által moderált beszélgetés meghívott előadói Kapronczay Stefánia (a betegjogi programvezetője) és Kispéter Erika (gender-szakértő) voltak; a kisszámú, ám lelkes érdeklőt egészségügyi dolgozók, jogászok, újságírók, tanárok és egyetemi hallgatók tették ki, érdekes módon mind nők.

Bántalmazó hatóságok - Békés Dóra beszéde, Angyalhír 2015

június 30, 2015 - 23:59
Békés Dóra

Ma Ádámra emlékezünk, aki fél évet élt. A saját apja dobta ki a negyedikről. Ádám ma lenne egy éves. Nem tudom elmondani azt a részvétet, amit a kisfiú anyja iránt érzek, ez a legszörnyűbb dolog, ami egy anyával történhet. Ádám tragédiájával fél évvel ezelőtt tele voltak a lapok, szörnyülködő szalagcímek különösen durva történetként hirdették az esetet. Pedig nem az egyetlen volt, és nem is az első vagy az utolsó.

In Memoriam Dr. Asbótné Thorma Judit (1930-2013)

június 11, 2013 - 19:13
„Édes barátaim, olyan ez éppen,
mint az az ember ottan a mesében.
Az élet egyszer csak őrája gondolt,
mi meg mesélni kezdtünk róla: „Hol volt...”,
majd rázuhant a mázsás, szörnyü mennybolt,
s mi ezt meséljük róla sírva: „Nem volt...”
Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra,
mint önmagának dermedt-néma szobra.
Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer.