Új trend: otthonmaradó apák, mérleghinta-párok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Új trend: otthonmaradó apák, mérleghinta-párok

október 28, 2013 - 19:47
A  lányaim születése után otthon maradtam, ami egyértelmű döntés volt a 90-es évek közepén. Es otthon is ragadtam, majd most, húsz évvel később újra beültem az iskolapadba, hogy bepótoljam, vagy legalább is megpróbáljam bepótolni az elmúlt két évtizedet.

Ennek kapcsán egy idézet jut eszembe John F. Kennedy-től: “Az élet törvenye a Változás. És azok, akik csak a múltra, vagy a jelenre figyelnek, minden bizonnyal elszalasztják a jövőt.” Körülnéztem a jelenben, és... tetszik a jövő, ami körvonalazódni látszik. Egy új trend van születőben.

A “háztartásbeli apák” (stay-at-home Dads) száma egyre növekszik az elmúlt évtizedben. A növekedés elsősorban a 2008-as világgazdasági recesszióval magyarázható. Az Európai Bizottság beszámoloja szerint a kereső párok közül több férfi veszítette el az állását a válság során, mint nő, ami a női munkaerő 10% -os növekedését eredményezte (Mardsen, 2013). A nők egy jelentős része tehát egyedüli kenyérkeresővé vált, igy a gyermekes családokban új értelmet nyert a kérdés: ki maradjon otthon a gyerkőcökkel? ...és a férfi maradt.

A növekvő trend a nyugati kultúra tradicionális nemi szerepeinek átalakulását jelzi. A gyermekes párok házon (otthonon) belül oldják meg a gyermekelhelyezést, Apu otthon teljesít, elvégzi a házimunkát és ellátja a lurkókat, mig Anyu dolgozik. Bár vannak vélemények, melyek szerint a férfi “háztartásbeli” szerepe továbbra is tabu, egyre több férfi (és nő) ad hangot ennek a személyes, tudatos életstílus-választásnak.

Amy Wruble vagányan ir a “szexi szuperhős” jelenségrol, hivatkozva a megduplázódott számú háztartásbeli férfira, akik miatt nekünk nőknek bizony rezeg a léc, mivel annyira könnyedén és szórakoztatóan látják el férfipartnereink a gyereknevelés feladatait: "... hozzáértő nyugalommal, félkézzel gondoskodnak a gyerkőcökről és közben élethű elefánthangokkal szórakoztatjak is őket, így én fenyegetve érzem magam.” (Wruble, 2012)

Fotó: Natalia_Sol / Pixabay

Fotó: Natalia_Sol / Pixabay

Számtalan cikk es tanulmány szól az új irányzatról, példák sokasága illusztrálja a nemi szerepek társadalmi megítélésében végbemenő változásokat. Az apák által átvállalt gyereknevelés és háztartásvezetés értéke túlmutat státuszon és anyagiakon. A trend egy sokkal egyenlőbb nemi szerepvállalás megszületését jelzi, mégpedig a “mérleghinta-párok” (seesaw couples) megjelenését, amikor nő és férfi együtt próbál a megváltozott gazdasági és szociális viszonyokhoz alkalmazkodni (Williams, 2012). Egymást segítik abban, hogy felváltva mindketten időt szakíthassanak továbbtanulásra, karrierépítésre és a családra. A szülők e “felcserélhetőségének” pedig a gyerekek a legnagyobb kedvezményezettjei (Karpf, 2013)

Alarmy, The Guardian

Fotó: The Guardian

Nem bánom, hogy egy kicsit megkésve érkezett a változás. A lényeg, hogy a nők előtt (lányaim: Sofia és Cora előtt is) mar szabadabb az út az egyidejű önérvényesítés és gyermekvállalás felé.

Források:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Apák napja

július 31, 2009 - 20:43

Az apák napja eredete 1909-re nyúlik vissza, amikor is egy amerikai polgárháborús veterán lánya, Sonora Smart Dodd Spokane-ben, Washington államban az anyák napi beszédet hallgatva arra jutott, hogy korán megözvegyülő, hat gyermekét egyedül felnevelő apja is megérdemelne hasonló tiszteletadást.

Mi legyen a gyerek neve? Egy abszurd jogi helyzet

július 14, 2011 - 13:51

A. A volt férjemnek lenne egy partnere, aki nem házas vele (naná, hogy még nem), és lenne közös gyerekük, akkor ő írna egy papírt, hogy "én vagyok a gyerek apja", és kész. Az a név kerülne az anyakönyvi kivonat megfelelő rovatába. Nem kell hozzá orvos, ügyvéd, bíró, családjogász, csak egy toll, egy A4-es papír, meg két tanú. ...És a papíron (még) házas nő, akinek a válópere zajlik, s akinek hamarosan születik egy gyereke? Nos, neki még az utolsó menstruációja is dokumentált, és minimum háromszor-négyszer tiszteletét kell tennie a bíróságon a közeljövőben. B. helyzete – ahogy ő írja: „egyszerűbb nem is lehetne”, hiszen gondjai „csak” bürokratikus jellegűek. Éppen a házassági bontópere zajlik.

Progresszív lovagiasság? – a férfiasság változó formái

április 24, 2015 - 10:23
Hadas Miklós (fotó: FES)

A szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés „A férfiasság változó formái” című párbeszédfórum iránt, amely az alapítvány 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje keretében valósult meg. A projekt keretében 2014-ben indult egy vitasorozat, Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről címmel.

Hogyha emberek leszünk (válasz Puzsér Róbert írására)

augusztus 08, 2016 - 23:46

„A férfiak állatok. Szexuális ösztönök által hajtott biológiai gépek, akiknek nem szabad hinni, mert semmi mást nem akarnak, csakis dugni." Ha egy nő szájából hangzott volna el ez a magvas kijelentés, az illető (ha egyáltalán leközölték volna az írását) már rég le lenne frusztráltnémberezve, férfigyűlölőzve, horribile dictu feministázva, és ropogna alatta a máglya. De egy férfi hozakodott elő vele – őt pedig e vagány szókimondásáért még jól hátba is veregetik.

Egy lehetséges alternatíva – a tudatos gyermektelenség

április 22, 2011 - 14:19
Illusztráció (Kép: Jánosi-Mózes Tibor)

Ez az írás nem a meggyőzésről szól. Trendekről, vagy az általános gyermekvállalási kedv csökkenéséről sem szeretnék beszélni, mert bár sokan vallják magukénak azt a gondolatot, miszerint ebbe a rideg és kiszámíthatatlan világba nem jó gyereket szülni, a tudatos gyermektelenség nem pusztán ebből eredeztethető, és nem is az utóbbi évek gazdasági-társadalmi problémái hívták életre. Sőt, a róla való diskurzus is jó pár évtizedes, és irodalmi példákat is említhetnék már a 20. század elejéről.

„Bárcsak a Tibi is megtenné!” - Apák gyesen

október 26, 2018 - 22:57

A skandináv országok 1971 óta egyeztetik a családpolitikájukat is, melynek célja hármas: a munka és a család eredményesebb összehangolásának elősegítése mindkét fél számára, a fizetett és a nők és férfiak közötti egyenlőbb eloszlásának támogatása, valamint a gyermekek érdekeit alapul vevő gyermekgondozási megoldások. A kétkeresős-kétgondozós családmodellre építenek, és ki­emelt fontosságot szentelnek az apa bevonásának az otthoni feladatokba.

Gyermektelenségi adó - még ha csak egy ötlet is...

június 26, 2010 - 13:07
Gyermektelenségi adó

A család, a házasság védelme - először csak egy ártatlannak tűnő állásfoglalás. (Bár nem hiszem, hogy a "szinglik" bármilyen módon is veszélyeztetnék azt, hogy aki családot szeretne alapítani, így tegyen... De ha védeni kell, hát védjék...) Na de ha törvényi eszközökkel akarnak kikényszeríteni egy, szentnek és sérthetetlennek vélt életutat - az már diktatúra.

Olvasói levél: hogyan fonja körül a hímsovinizmus a női szerepeinket?

május 08, 2011 - 08:45
Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

c. cikkünk kommentjei között sokat beszélgettünk arról, hogyan viszonyul környezetünk, társadalmunk az . Olvasónk küldte ezt az írást, személyes hangvételű cikke arról, hogyan rombolja le a hímsovinizmus a nőiségünket mind a nél, mind a párkapcsolatunk viszonylatában. Köszönjük!

Mémek és méhek

február 17, 2019 - 13:17
Mémek és méhek, van amikor már felesleges viccet csinálni

Január elseje óta nem követem a magyar híreket, s csak rövid címsorokban, többnyire külföldi oldalakon találok utalásokat az országra, no és az ismerőseim megosztásaiból következtethetek dolgokra, annak ellenére, hogy az ismert magyar híroldalak mind le vannak tiltva a falamról. Akad bőven látnivaló, mert egy dolgot nehéz letiltani: a mémeket. Ezek a humorba csomagolt grafikus tartalmak dömpingszerűen jelennek meg, ha valami megrázó történik.

Anyaság és társadalmi szerepek

október 03, 2014 - 16:14

"Miként határozhatjuk meg az anyaságot a nemi szerepek kontextusában? Hogyan körvonalazódik az anyaság fogalma a különböző politikai és vallási nézőpontokból? Mit jelent az anyaság különböző szakpolitikai, és mit a feminista megközelítések számára? Milyen válaszokat lehet adni az anyasággal kapcsolatos társadalmi kihívásokra, ideértve a természetes szülést, a munkaerő-piac és a bérezés kérdéseit, valamint az egyedülálló anyák speciális szükségleteit? Beszélhetünk-e az anyaságról anélkül, hogy érintenénk az apaság kérdését?