A ​test – Társadalmi fejlődés és kulturális teória

CímA ​test – Társadalmi fejlődés és kulturális teória
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve1997
SzerzőkFeatherstone, Mike, Mike Hepworth, Bryan S. Turner, and Erdei Pálma
Oldalak száma150
KiadóJószöveg Műhely
VárosBudapest
ISBN9639134007
Kulcsszavaknői öntudatnövelés
Összefoglalás

Mike ​Featherstone, Mike Hepworth és Bryan S. Turner a testszociológia legjelesebb képviselői; e kötetben tanulmányaikból közlünk válogatást. A többi között olyan írásaikat publikáljuk, amelyek a test/erotika/szexualitás összefüggéseiről szólnak, vagy azt elemzik, hogy diéta, a kozmetika, a divat, általában a fogyasztás miként „fegyelmezi” a testet, avagy azt árulják el, milyen testideált sugallnak a középkorúaknak az amerikai képregények.

A testszociológusok Michel Foucault köpönyegéből bujtak elő: az emberi testet vizsgálódásuk kitüntetett tárgyáva, pontosabban alanyává tették. A különböző tudományágak művelői – a nyelvészektől a filozófusokon át a közgazdászokig – az elmúlt másfél-két évtizedben „darabokra szedték” a testet, hogy „részeit” hermeneutikai, szimbolikai, fenomenológiai, áruvá válási stb. nézőpontokból újra „összerakják”.
Hogy beszélhessenek biológiai, felépített (lásd: testépítők), szimbolikus, áruvá tett (például: prostitúció) testről, s megalkossák az egyre terebélyesedő új testszociológia fejezeteit.

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik filozófiai, szociológiai, pszichológiai, nyelvi szempontból is kíváncsiak a testre, az itthon most formálódó sportszociológiában, a sporttudományokban hasznosítani kívánják megállapításait, s javallom jó szívvel minden érdeklődő olvasónak, aki többet akar tudni a számunkra mindenképpen legcsodálatosabb alkotásról, az emberi testről.

Webcímhttps://www.libri.hu/konyv/mike_featherstone.a-test-tarsadalmi-fejlodes-kulturalis-teoria.html