Vérvörösre festett szökőkutak Londonban: így kell tüntetni!

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Vérvörösre festett szökőkutak Londonban: így kell tüntetni!

november 28, 2015 - 16:35

A Sisters Uncut nemrégiben alakult angol feminista akciócsoport, amely a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott szolgáltatásokat érintő költségvetési megszorítások ellen küzd. Első akciójuk - stílszerűen - A szüfrazsett című film bemutatóján zajlott, amikor is a kordont áttörve, "Mi vagyunk a szüfrazsettek!" és „A halott nők nem tudnak szavazni!" kiáltásokkal a vörös szőnyegre rontottak. Ezzel is jelezni kívánták, hogy a filmet semmiképpen sem szabad úgy értelmezni, hogy a feminizmus mára okafogyottá vált volna. A színészek többsége nem vette rossz néven az incidenst, sőt többen kifejezetten örültek, hogy az általuk megformált karakterek szellemisége tovább él.

Mai (2015. november 28.) akciójuk során a londoni Trafalgar tér szökőkútjainak vizét vörösre festették és rózsákat dobáltak bele az áldozatok emlékére. A polgári engedetlenség ezen megnyilvánulása az újonnan alakult csoport eddigi legdrámaibb akciója. „Ők vágnak, mi vérzünk!" skandálták közben. Egyelőre senkit nem tartóztattak le.

Ezt megelőzően 12.00-kor a Soho téren is tartottak egy temetéshez hasonlító akciót, melynek során mindannyian feketébe öltözve elgyászolták a megszorító intézkedések miatt megszűnő segítő szolgáltatásokat, és felolvasták mindazon nők neveit, akik az idén családon belüli erőszak következtében haltak meg. A csoport külön hangsúlyt helyez arra, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozó, valamint az LMBTQ+ és a fogyatékossággal élő nők még inkább kiszolgáltatottak. 

A megmozdulásokkal a most szerdai bejelentésekre reagáltak, amikor is a kormány további megszorításokat helyezett kilátásba, amelyek az erőszak áldozatait segítő szolgáltatásokat érintik. A George Osbourne konzervatív pénzügyminiszter által 2010-ben bevezetett megszorító intézkedések miatt eddig 30, a családon belüli erőszak áldozatainak segítséget nyújtó központ zárt be az országban, ahol hetente két nőt öl meg partnere vagy volt partnere. 

"Nap mint nap a nők életének megmentésén dolgozok, most pedig azért küzdök, hogy ezt egyáltalán megtehessem. A kormánynak megkönnyítenie, nem pedig megnehezítenie kellene az erőszakos partnerük elől menekülő nők dolgát" - mondta az egyik tiltakozó, Zara Khan szociális munkás.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Szicíliai hősnő 1966-ból: az első, aki nem ment hozzá megerőszakolójához

március 23, 2018 - 21:44

Messzi országokból, például Indiából napjainkban is érkeznek olyan hírek, melyek szerint egyes bírók, illetve szülők a nemierőszak-áldozatot feleségül kényszerítik az elkövetőhöz, és ezzel a problémát megoldottnak tekintik. Szörnyülködhetünk rajta mint barbár szokáson, ám kevésbé ismert tény, hogy ez a közelmúltig Európától sem volt idegen. A hagyomány a hatvanas évekig Olaszországban is dívott. Ezért okozott megrökönyödést Franca Viola, amikor 1966-ban a bíróságon kijelentette megerőszakolójának: "Nem szeretlek. Nem megyek hozzád." 

Az ENSZ a nők helyzetének javításáért

december 22, 2013 - 10:16
Balról: Miss Angela Jurdak, Lebanon; Miss Fryderyka Kalinowski, Poland; Mrs. Bodgil Begtrup. Denmark and Chairman of the committee; Miss Minerva Bernardino, Dominican Republic; and Mrs. Hansa Mehta, India. Photo Date: May 14th, 1946 Photo credit: UN Photo
Koncz Katalin 2008-as tanulmányában azt írja, hogy "a nemek esélyegyenlőségére vonatkozó számtalan célkitűzés, határozat, intézkedés ellenére évtizedek óta ugyanazok a problémák vannak napirenden, a nemek esélyegyenlőségének megvalósításában minimális az elmozdulás." (Koncz, 115.) Ennek okai közt mindenképpen ott szerepel a jogtudatosság alacsony szintje: hiába a felszólítás hazánknak az Egyezmény propagálására