május 2018

A női tenisz első fenegyereke: Suzanne Lenglen

május 24, 2018 - 22:40

1899-ben született. Forradalmasította a játékot. Konyakot ivott, dohányzott, táncolt, szeretői voltak, térdig érő ruhában, csupasz karokkal játszott és – ó, borzalom!!! – fej fölül szervált, mint a férfiak. 1914 és 1926 között egyeduralkodó volt, 31 bajnoki címet szerzett. A francia bajnokságon hatszor volt egyéni, ötször páros bajnok. A keménypályás világbajnokságot háromszor nyerte meg. Wimbledonban hatszor nyert egyéniben, hatszor párosban és háromszor vegyespárosban. 1920-ban Antwerpenben a nyári olimpián aranyérmes volt. 39 évesen leukémiában halt meg.

Marie Goegg-Pouchoulin svájci feminista, pacifista (1826–1899)

május 24, 2018 - 11:58

Genfben született, általános iskolai tanulmányai után apja órásműhelyében segédkezett. 19 évesen férjhez adták, tíz évvel később megismerkedett és beleszeretett a számüzetésben élő Armand Goegg német forradalmárba. Környezetét elképesztve válókeresetet adott be, amelyet a bíróság először visszautasított, több mint két évet harcolt házassága felbontásáért. Armanddal való házassága után néhány évet Angliában éltek. Egyre többet foglalkoztatta a nők helyzete, kiszolgáltatottságuk és jogfosztottságuk.

Komoly bírálat Magyarországról

május 16, 2018 - 09:50

Több komoly bírálatot fogalmazott meg Magyarországról az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága (FEMM). A kedden elfogadott dokumentumban sajnálatosnak nevezték, hogy alacsony a nők aránya a politikai döntéshozó pozíciókban. A magyar parlamenti képviselők csupán 10 százaléka volt nő - ami a legalacsonyabb arány az EU-ban -, a kormányban pedig nem volt női miniszter eddig.

Az ország az utolsó előtti helyen áll a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének egyenlőségi indexén.

Fertsek Elza író, tanító, iparművész (1889–1974)

május 15, 2018 - 12:10
Fertsek Elza (a jobb szélen) Náray Antalné és Dohnányi Ernőné társaságában 1942-ben

Balassagyarmaton született, a Budapesti Tanítónőképzőbe járt, ahol 1908-ban végzett. Csipkekészítést is tanult, munkáival több hazai és külföldi kiállításon vett részt. 1934-ben Fertsek Ferenc néven kezdett publikálni. Kezdetben napi- és hetilapokban jelentek meg elbeszélései, hamarosan a Nyugat  állandó szerzői közé tartozott, több regényét is kiadták.

Néhány munkája:

  • Egészségesen távozott;
  • Pubi és a körülmények;
  • Bábu a polcon;
  • Boldogok éneke;
  • Fickó meg a többiek.

Aki elsőként felismerte a cisztás fibriózist: Dorothy H. Andersen

május 15, 2018 - 12:06

A Johns Hopkins Medical School hallgatója volt, 1926-ban végzett. Sebész szeretett volna lenni, de nőt egyetlen kórház sem fogadott el sebészeti rezidensnek. A Columbia egyetemen patológiából doktorált, majd egy New York-i gyerekkórház patológusa lett. Éveket töltött a cisztás fibrózis tanulmányozásával. Ugyancsak komoly eredményeket ért el a veleszületett szívrendellenességek tanulmányozásában. Tiszteletbeli tagja volt a American Academy of Pediatrics-nak és tiszteletbeli elnöke a National Cystic Fibrosis Research Foundation-nak.

Maria Theresia von Paradis osztrák zongoraművész, énekes, zeneszerző (1759–1824) 

május 15, 2018 - 11:57

Apja a császárnő főhivatalnoka volt, tiszteletére kapta a nevét. Néhány éves volt csak, amikor kezdett megvakulni, a kor legnevesebb orvosai sem tudták megmenteni a látását. Alapos nevelést kapott, igen korán felfedezték zenei tehetségét. Salieri, Kozeluch és Frieberth voltak a mesterei, 18 évesen már rendszeresen adott ének- és zongorakoncerteket. A kortárs zenészek is elismerték tehetségét, Mozart és Salieri is komponált zongoraversenyt a részére. 1783-től Párizsban, Londonban és több német városban adott koncerteket. 1785-ben iskolát nyitott vakok részére.

Maria Pellegrina Amoretti olasz jogász (1756–1787) 

május 12, 2018 - 16:00

Nagyapja ismert tudós volt, a kislány 12 éves korában már beszélt latinul és görögül, fizikai, matematikai és filozófiai könyveket olvasott és joghallgató bátyja egyetemi tankönyveit tanulmányozta. Egyetemi jelentkezését a turini egyetem elutasította, de Paviában felvették a hallgatók közé. 1777-ben húzhatta ujjára a jogtudományi doktoroknak kijáró gyűrűt. Giulio Natali történész szerint ez volt a XVIII. század leghíresebb doktori avatása. Korai halála ellenére számos művet hagyott hátra, elsősorban a hozomány- és házassági jog témájában - ezeket egy rokona posztumusz kiadatta. 

Be akarja-e bárki tiltani az "anya" szót?

május 10, 2018 - 00:00

A következő történt: anyák napja előtt pár nappal az Üvegplafon a Facebook-oldalára „Anya nemcsak anya” felvezetővel feltett egy képet a következő szöveggel: „Anyuka helyett a keresztnevem … (saját név). Szülés után is ezt használom.” Ezt a képet Bősz Anett a saját oldalán tovább osztotta, mire – az egyet nem értés kulturáltabb kifejezésmódjai mellett – gyűlölködő kommentek áradata zúdult rá.

La Belle Rebelle: Belle Boyd amerikai kém (1844–1900)

május 09, 2018 - 14:23

Az amerikai polgárháborúban a La Belle Rebelle, The Siren of the Shenandoah, Secesh Cleopatra neveken is ismert konföderációs kém jómódú déli családból származott. Alig múlt tizenhét éves, amikor az apja szállodájában lakó északi tisztektől megszerzett információkat továbbadta a konföderációs csapatok vezetőinek. A tavaszi hadjárat sikere részben neki is köszönhető, Stonewall Jackson tábornok az értékes információkért tiszteletbeli szárnysegédjévé nevezte ki. Belle-t többször letartóztatták, az utolsó alkalommal betegsége miatt elengedték.

Glenda Jackson angol színész, politikus (sz. 1936)

május 09, 2018 - 14:18

Szenvedélyes, érzékeny hősnőket játszott színpadon és filmen. A Szerelmes asszonyok és az Egy kis előkelőség című filmjeiért 1970-ben és 1973-ban Oscar-díjat kapott. Újságíróként is dolgozott, majd a politika felé fordult, és 1992-ben munkáspárti képviselőként bejutott a parlamentbe. A Munkáspárt hatalomra kerülésekor London közlekedési miniszterének nevezték ki. A 2010-es választáson, csekély különbséggel ugyan, de ismét képviselővé választották.

Máig a legfiatalabb aranyérmes: Barbara Ann Scott kanadai műkorcsolyázó (1928–2012)

május 09, 2018 - 14:10

Rendkívül népszerű sportoló volt, Canada's Sweetheart-nak becézték. 10 éves korában lett kanadai bajnok először, ezzel máig a legfiatalabb aranyérmes. Női egyéniben négyszer nyert Kanada bajnokságot, kétszeres világbajnok (1947, 1948) és 1948-ban St Moritz-ban olimpiai bajnok lett. Háromszor választották az év sportolójának, megkapta a Lou Marsh Trophy-t és az Order of Canada tiszti fokozatát. Műkorcsolyázó pályafutásának befejezése után lovaglásban is komoly eredményeket ért el. 

Olive Crane ausztrál grafikus, illusztrátor (1895–1936)

május 09, 2018 - 13:52

A Presbyterian Ladies’ College elvégzése után a University of Sydney hallgatója volt. Egyetemi évei alatt jelentek meg első rajzai és karikatúrái a Hermes című egyetemi lapban.

1917-től kezdve az évente megrendezett Society of Artists' kiállításon is szerepeltek munkái, a The Tired Dancer című képét a National Art Gallery of New South Wales vásárolta meg. Hamarosan az egyik legnépszerűbb könyvillusztrátornak számított. Sajnálatosan rövid karrierjének utolsó kiállítása 1930-ban volt.

Margarete Böhme ("Ormanos Sandor") német író, újságíró

május 08, 2018 - 17:57

Husumban, egy északnémet kisvárosban született 1867-ben, értelmiségi család lánya. 17 évesen publikálta első elbeszélését egy hamburgi újságban. Hamarosan más napi- és hetilapok is közölték munkáit, gyakran Ormanos Sandor írói név alatt. 1905-ben jelent meg hatalmas sikerrel a még ma is népszerű Tagebuch einer Verlorenen című munkája, amit 14 nyelvre lefordítottak. A könyvet a náci hatalomátvétel után kivonták a forgalomból. A legtöbb kritikus szerint azonban a legjobb munkája a W.A.G.M.U.S, ami Amerikában jelent meg és egy nagyáruház életét és történetét mutatja be.