Nők és lakhatás: a nők speciális szükségleteire válaszoló lakhatási megoldások

CímNők és lakhatás: a nők speciális szükségleteire válaszoló lakhatási megoldások
Közlemény típusaReport
A kiadás éve2021
SzerzőkDés, Fanni, and Zsuzsanna Pósfai
InstitutionFriedrich-Ebert-Stiftung
VárosBudapest
ISBN szám 978-615-6289-01-8
Kulcsszavakáldozatvédelem, családon belüli erőszak, hajléktalanság, lakhatás, szegénység, szociális munka
Összefoglalás

"Miért éppen a nők lakhatásával foglalkozik e kiadvány? Elsősorban azért, mert a bizonytalan lakhatási és életkörülmények gyakran súlyosbítják a párkapcsolati erőszakot, melynek döntő többségét nők szenvedik el, egyúttal megnehezítik a bántalmazottak menekülését is. Az erőszak az idő múlásával egyre súlyosabbá válhat, a menekülés azonban sok esetben a lakhatás elvesztésével jár.

A munkaerőpiaci szegregáció és a gyermekekről, idősebb rokonokról gondoskodás terhe lehetetlenné teszi az alacsonyabb osztályhelyzetű, egyedülálló nők számára az önálló, stabil lakhatás anyagai feltételeinek megteremtését. Ezért gyakori, hogy a párkapcsolati erőszakot elszenvedett nők csak úgy tudnak kikerülni a lakhatási krízishelyzetből, ha visszamennek bántalmazó partnerükhöz.

A lakhatási krízishelyzetben lévő embereknek ideiglenes szállást nyújtó magyarországi intézmények és szolgáltatások hatalmas túljelentkezéssel küzdenek, az ellátórendszerből pedig nehéz kikerülni, a megfizethető, hosszútávú lakhatási lehetőségek hiánya miatt. Ráadásul kevés olyan intézmény van, amely speciális szükségletekkel rendelkező célcsoportként tekint a nőkre, és érdemben tud is reagálni ezekre a szükségletekre. Pedig az ideiglenes lakhatásból való továbblépésnek valójában ez is elengedhetetlen feltétele.

Dés Fanni és Pósfai Zsuzsanna a Nők és lakhatás című kiadványban a lakhatási gondokkal küzdő nők e sajátos szükségleteit, az ezekre adható valós és érdemi megoldást nyújtó lehetőségeket és azok korlátait elemzik. Konkrét, gyakorlatban megvalósítható javaslatokat fogalmaznak meg a magyar önkormányzatok számára, melyek segítségével a meglévő intézmények és szolgáltatások hiányosságai – ha nem is teljes egészében, de mindenképpen nagy előrelépéseket téve – orvosolhatók."

(Mommertz Fanny, )