A szelektív abortusz miatt megbomlóban van a nemek közti egyensúly Indiában is

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

A szelektív abortusz miatt megbomlóban van a nemek közti egyensúly Indiában is

május 16, 2018 - 10:23
Indiában évente 239 ezer kislány hal meg ötéves kora előtt azért, mert elhanyagolják pusztán nemi hovatartozása miatt, hívja fel a figyelmet egy új tanulmány a The Lancet című orvostudományi folyóiratban.

Indiában évente 239 ezer kislány hal meg ötéves kora előtt azért, mert elhanyagolják pusztán nemi hovatartozása miatt, hívja fel a figyelmet egy új tanulmány a .

Közismert, hogy a férfiakat előnyben részesítő indiai társadalomban sok leánymagzatot elvetetnek. A meg nem született leánygyermekekénél is magasabb azonban azoknak a kislányoknak a száma, akik azért halnak meg ötéves koruk előtt, mert a nemi előítéletek miatt elhanyagolják a gondozásukat, nem táplálják őket megfelelően vagy nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban, például nem kapják meg a szükséges védőoltásokat, írja a kedden a publikált tanulmányban Christophe Guilmoto, a párizsi Descartes Egyetem demográfusa.

A párizsi egyetem és az ausztriai International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) közösen kutatta a gyermekhalandóságot Indiában a 2000 és a 2005 közötti demográfiai adatok alapján. Kiderült, hogy India 35 államából 29-ben a leánygyermekek halandósága kirívó mértékben meghaladja a fiúgyermekekét, átlagosan 18,5 ezrelék, a négy legnagyobb észak-indiai államban pedig még a 30 ezreléket is eléri. Márpedig azokban az országokban, ahol nem létezik a nemi diszkriminációnak ez a szélsőséges formája, biológiai okokból általában a fiúgyermekek halandósága magasabb.

A kutatás szerint az indiai kislányok egy részének azért kell meghalnia, mert nem kívánt terhességből, leányként született, és mint nem kívánt leánygyermeket elhanyagolják. A kutatók szerint a leányok nagyobb halandósága 22 százalékban tulajdonítható a diszkriminációnak.

Az adatok szerint annál magasabb a lányok halandósága, minél népesebb, fejletlenebb, iskolázatlanabb egy-egy régió, és minél nagyobb ott a népszaporulat. "A leánygyermekekkel szembeni nemi megkülönböztetés nemcsak azt jelenti, hogy nem engedik világra jönni őket, hanem azt is, hogy a megszületetteket hagyják korán meghalni" – olvasható a tanulmányban. A szelektív abortusz miatt megbomlóban van a nemek közti egyensúly Indiában, akárcsak Kínában.

MTI/

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Feminista Közösségi Est, 2012. dec. 9. – beszámoló

december 11, 2012 - 11:54
A Nőkért Egyesület néhány régi és új tagja a Közösségi Est után: Nádasi Eszter, Elekes Irén Borbála, Antoni Rita, Barna Emília, Békés Dóra, Szatmári Réka
A Feminista Közösségi Estre a rendezvénysorozat keretében került sor a szervezésében dec. 9-én, szombaton a Toldi Moziban. Az érdeklődés igen nagy volt, a nagyterem zsúfolásig megtelt, sokaknak már csak állóhely jutott. Több korosztályból képviseltették magukat nők és férfiak, néhányan a gyerekeiket is elhozták. 

Éva büntetése - globális kitekintés

január 25, 2011 - 11:31

Miközben a klímaváltozás és a túlnépesedés problémájától hangos a „zöld sajtó”, arról már lényegesen kevesebb szó esik, hogy ezt a túlnépesedést úgy produkálja az emberiség, hogy közben demográfiailag 200 millió nő hiányzik a bolygóról. Az egészséges arány alapján 100 nőre 103 férfi születik, tehát lényegesen több nőnek kellene élnie a Földön, mint jelenleg. Ezek az adatok az emberiség ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekményeket sejtetik.

Több mint 200 millió hiányzó lány, akik tolvajként jöttek a világra

április 27, 2015 - 13:11

A fiatal gyerekorvost férje és anyósa ultrahangos vizsgálatra kényszerítette, és kiderült, hogy ikerlányokkal terhes: bezárták, éheztették, verték, lelökték a lépcsőn, hátha elvetél, de sikerült megmenekülnie, és örül, hogy két szép lánya született. Egy kínai párnak a szigorú egyke politika ellenére három lánya lett:  a harmadik titokban, ma is illegalitásban él, papíron nem létezik, a család retteg a büntetéstől. A szülők ezer kilométerre dolgoznak egy gyárban, minden pénzüket a három gyereket külön-külön nevelő rokonoknak küldik,  és évente egyszer tudják meglátogatni a kicsiket.