november 2010

Hétvégi zene: Boldog születésnapot, Tina Turner!

november 26, 2010 - 20:39

Tina Turner tegnap, azaz november 26-án ünnepelte 71. születésnapját, ez alkalomból mi is közzéteszünk dalaiból egy kis válogatást.
A "rocknagyi" igaz nagy visszatérő, bizonyára sokan hallottátok már, hogy egy bántalmazó kapcsolatból menekült el (férjével, Ike Turnerrel érték el közös sikereiket), gyakorlatilag a semmiből építette újra a karrierjét. Életéről a wikipédián bővebben itt.

Elizabeth Cady Stanton (1815–1902) amerikai feminista

november 25, 2010 - 17:57

1815. november 12-én született a New York állambeli Johnstownban a város előkelőségei közé tartozó Margaret és Daniel Cady lánya, Elizabeth. A kislány a Johnstown Academy elvégzése után a -ba iratkozott, az egyetlen olyan helyre, ahol a fiúiskolákhoz hasonló színvonalú volt az oktatás.

Szeretünk, míg nem vagy feminista

november 21, 2010 - 13:23

Az egész egy hete kezdődött, mikor irtóra kiakadtam a magyar egészségügyön. (Egy igazolásra lett volna szüksége Vikának a tanfolyamhoz, amit végez, és nagyon udvariatlanul bántak vele - a szerk.) Ha érdekel az egész történet, itt elolvashatod. Meg a rá érkezett reakciókat is...

praxis.blog.hu/2010/11/13/takarodjon_innen_mig_szepen_vagyok

Fredrika Bremer (1801–1865) svéd feminista, író, utazó

november 16, 2010 - 12:20

 "... Nézd, Alma, ez a felháborító igazságtalanság velünk, nőkkel szemben, nemcsak apánké, de valamennyi férfié, akik hazánk igazságtalan törvényeit hozzák... Vagyont örököltünk anyánktól, de egy fillér felett se rendelkezhetünk. Elég idősek vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, mit akarunk, és gondoskodjunk magunkról és másokról, de apánk a gyámunk, aki gyermekként kezel bennünket és nem tehetünk semmit, mert a törvény így szól: 'Joga van ehhez, nincs beleszólásod'." (F. Bremer: Hertha)

Kaffka Margit – Miért éppen ő? Hová tűntek a nők az irodalomból?

november 06, 2010 - 14:25

A Rózsaszín szemüveg címet viselő beszélgetéssorozat válaszokat keres arra a kérdésre, hogy hová tűntek a nők az irodalomból? Az írás a férfiak feladata? Nők tollából csak lányregények és lektűrök születnek?  Ki volt Kaffka Margit a magyar irodalomban? Mire volt képes? Miért ő az egyetlen kanonizált nőíró?