Szeretünk, míg nem vagy feminista

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szeretünk, míg nem vagy feminista

november 21, 2010 - 13:23
Írtam egy posztot arról, mit tettek velem az egészségügyi dolgozók két hónap alatt, aláírtam (mert egyenes ember vagyok, elég merev gerinccel, ami nem hajlik, inkább törik...), és beküldtem a Praxis blogra. És jöttek a kommentek.

Az egész egy hete kezdődött, mikor irtóra kiakadtam a magyar egészségügyön. (Egy igazolásra lett volna szüksége Vikának a tanfolyamhoz, amit végez, és nagyon udvariatlanul bántak vele - a szerk.) Ha érdekel az egész történet, itt elolvashatod. Meg a rá érkezett reakciókat is...

praxis.blog.hu/2010/11/13/takarodjon_innen_mig_szepen_vagyok

Már a blogposztban leírtakra is azt mondtam, hogy ilyen otthon nem fordulhatna elő. Amit pedig egy-két kommentelőtől a történet után kaptam, végképp nem...
Mert mi történt azóta, hogy pár hete töröltem magam szinte az összes fórumról, kiléptem az egyesületemből, pusztán csak azért, mert annyi nettó bántást és támadást kellett elviselnem, amit úgy érzem, nem érdemlek?
 
Azt hittem, kezdenek lenyugodni az istenek. Azt hittem, hogy végre tiszta lappal indulhatok megint. Írtam egy posztot arról, mit tettek velem az egészségügyi dolgozók két hónap alatt, aláírtam (mert egyenes ember vagyok, elég merev gerinccel, ami nem hajlik, inkább törik...), és beküldtem a Praxis blogra. Előtte persze átolvastattam G.-vel, ő is rendben találta az írást...

És jöttek a kommentek. Orvosoktól, gyógyszerészektől, egyéb egészségügyi dolgozóktól... Csupa-csupa állítólag értelmes, okos embertől. Dicsértek orrba-szájba, hogy milyen fantasztikus dolog az, ha valaki meri vállalni a nevét. Hogy milyen kedves, milyen jófej, milyen kulturált, milyen intelligens ember vagyok, ellenben a csúnya- gonosz egészségügyi dolgozók, ugyebár...

Aztán jöttek a kritikák. Hogy nyuszi vagyok, hogy valójában magamnak kerestem a bajt, mikor úgy gondoltam, hogy nem akarok többet fizetni egy papír aláírásáért, mint amennyit muszáj. Kommentek arról, hogy igazából én voltam a hülye, amiért elvártam, hogy intelligens, és bizonyos fokig elfoglalt emberként kezeljenek. Hogy az orvos rendelési időben a rendelőben legyen, és ne máshol. Hogy az asszisztens ne úgy beszéljen velem, ahogy kutyákkal sem szokás. Lúzer lettem, amiért nem álltam le ordibálni én is, amiért megőriztem a méltóságomat, hidegvéremet minden helyzetben.

Aztán még érdekesebb kommentek érkeztek, miután egy idegbeteg egészségügyis rákeresett a nevemre, és hogy-hogy nem, a google kidobta a nevemet a Nőkért.hu szerkesztőgárdája között. Egy olyan honlap szerkesztőgárdája között, mely feminista aktivisták és a tudományos életben is elismert kutatók összefogásából jött létre azért, hogy megmutassa: a nőknek NEM arra van szükségük, amit az agybutító média a torkunkon lenyom. Hogy minden egyes cikkével kifejezze, hogy férfiak és nők egyenrangúak. Hogy nem kell megelégednünk félmegoldásokkal, hogy nőként nem kell lenyelnünk azt a tengernyi diszkriminációt, amit a társadalom ránk zúdít nap mint nap. Hogy igenis lehet jobban is nőként élni, nem kell beletörödnünk a mostani áldatlan helyzetbe...

A kommentek ekkor egészen érdekesen kezdtek transzformálódni. Azok a kommentelők - ismét hangsúlyozom, hogy egyetemet végzett, komoly szakemberekről van szó nagy általánosságban -, akik az elején "jó csajnak", büszke, karakán, intelligens, kedves, blablablabla embernek tartottak, hirtelen elkezdtek gyalázkodni... "Emancipunci", "hogyisírjukattogy szüfrázsett", "a kékharisnyának persze, hogy minden értelmes ember beszól, én is ezt tenném, mert nehogy már...".

Érvek, indokok sorolása nélkül, az adekvát válaszokat mellőzve hirtelen a "feminista" megint ellenség lett. Megint ellenség lettem, pusztán csak azért, mert merem vállalni azt, aki vagyok.

A mai nap tanulsága az, hogy a magyar társadalom úgy gondolkodik, hogy "csak addig vagy jófej, amíg az én normáim szerint jófej vagy". "Wow, milyen jó, hogy valakiben még van annyi gerinc, hogy vállalja a nevét... Persze ha az illető feminista, akkor egy undorító féreg, akinek egy szavát sem szabad komolyan venni." Pozitív vélemény visszaszívva...

Ilyenkor eszembe jutnak a finn ügyintézők, akik nem átallottak metálpulcsiban ülni a hivatalban, meg a bank, ahol metál szólt a rádióból... Mert ez a nagy különbség Finnország és Magyarország között: hogy Finnországban lehetsz te te. Magyarországon csak akkor lehetsz te te, ha illeszkedsz a "hivatalos" emberképhez. Ha beleillesz abba az emberképbe, amit mindig is undorítónak találtam...

 

 

Mért ne legyek én feminista? Megbélyegeznek úgyis...

május 12, 2010 - 21:19
Mért ne legyek én feminista?

Köszönjük Dr. Sándor Klára szerzőnek, hogy cikkét közlésre ajánlotta - ráadásul pont akkor, amikor a nemrégiben kialakult"név-vita" miatt (érdemes-e a hozzátapadt negatív asszociációk ellenére is megtartanunk a "feminista" nevet?) különösen aktuális. Eredeti megjelenés: Csapó Ida szerk. Feminista almanach, 2005.

Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp

július 23, 2009 - 11:52

Ami a könyv stilisztikai-irodalmi erényeit illeti: ha már mindenképpen kanonizálni akarunk, akkor nem sorolnám az ún. „magas irodalom” kategóriába, de elsősorban nem is ezért olvastam el. Hanem azért, mert van bennem egy adag voyeurizmus: abban az illúzióban élek, mintha a könyv elolvasásával beleláthatnék mások életébe, gondolataiba. Nem gondolom, hogy egy könyv elolvasásával teljes egészében megismerhető a bemutatott kultúra, nem vagyok naiv olvasó.

Maggie Kuhn amerikai emberi jogi aktivista, a nyugdíjasok érdekeinek képviselője (1905–1995)

augusztus 01, 2016 - 13:06
Maggie Kuhn

Buffalóban született. A 30-as, 40-es években a YWCA-nál (Fiatal Nők Keresztény Szervezete) dolgozott, a fiatal nőket szervezkedni tanította. Felháborodást váltott ki, mert szexualitás és fogamzásgátlás témában is indított kurzusokat. Felhívta tanítványai figyelmét a manipulatív reklámokra és a tudatos fogyasztás fontosságára is.

Egy elmeséletlen történet a Feministák Egyesületéről (előadás)

július 03, 2014 - 16:06

(Előadás, elhangzott a Feministák Egyesületének megalakulása 100. évfordulóján. Első megjelenés: Csapó Ida és Török Mónika szerk. Feminista Almanach, MiNők, 2005)

 

De mi maradt meg Mellernéből? És az egész Feminista mozgalomból? Miért nem tartunk „Elmeséletlen történetek” estet a feministák rokonaival: Szirmainé unokájával, Kunvári Lilla, az utolsó titkár, Kunvári Bella unokájával? A diszkontinuitásnál nincsen károsabb dolog a nőmozgalomban.

A harcművészetekben jártas szüfrazsett, aki a termetes rendőröket is megfélemlítette: Edith Garrud

június 15, 2016 - 13:29

Anyja és apja nem voltak házasok, s ez a tény a korabeli megítélés miatt rányomta bélyegét az 1872-ben született és egy híján 100 évet élt Edith gyerekkorára. A nagynénjénél nevelkedő magányos kislány, hogy elfoglalja magát, rákapott az atlétikára. 1893-ban hozzáment a sportokért ugyancsak lelkesedő William Garrudhoz, s együtt vettek dzsudzsucu órákat egy Londonban tartózkodó japán mestertől, Szadakazu Ujenisitől, majd 1908-ban, amikor tanáruk visszament Japánba, átvették a dodzsó vezetését.

Szexbabák, szexrobotok - hús-vér társ helyett

augusztus 07, 2017 - 13:00

De hát, merül fel a kérdés: mi visz rá egyeseket, hogy az emberi partnert valami más, emberre csak alakjában emlékeztető tárggyal pótolják? Az ok az egyszerűségben rejlik. A pesszimizmusáról hírhedt filozófus, Schopenhauer fázó sündisznókhoz hasonlította a magánytól szenvedő, ám egymás közelségében meghittséget hiába kereső embereket. Nem minden ok nélkül: a szerelem és a párkapcsolat már csak ilyen problémás ügy, a másik félnek igényei vannak, saját akarata, adott esetben igazságtalan, bántó húzásai...

Miért nem érdemlik meg a nők a valódi kikapcsolódást?

július 31, 2009 - 20:38

Mik is ezek a „jótanácsok”? Egy részük tipikusan a külső megjelenéssel való foglalkozás témakörébe sorolható. Más részük arra buzdít, hogy töltsünk esetenként több időt barátnőinkkel, cseverésszünk velük, hanyagoljuk egy-egy napra a házimunkát, vagy flörtöljünk (persze szigorúan csak akkor, ha nincs senkink). A cikkírók feltételezik, hogy nekünk, nőknek állandó bűntudatot okoz, ha édességet eszünk, ha nem sportolunk eleget, vagy ha sminkeljük/nem sminkeljük magunkat.

Mi legyen a gyerek neve? Egy abszurd jogi helyzet

július 14, 2011 - 13:51

A. A volt férjemnek lenne egy partnere, aki nem házas vele (naná, hogy még nem), és lenne közös gyerekük, akkor ő írna egy papírt, hogy "én vagyok a gyerek apja", és kész. Az a név kerülne az anyakönyvi kivonat megfelelő rovatába. Nem kell hozzá orvos, ügyvéd, bíró, családjogász, csak egy toll, egy A4-es papír, meg két tanú. ...És a papíron (még) házas nő, akinek a válópere zajlik, s akinek hamarosan születik egy gyereke? Nos, neki még az utolsó menstruációja is dokumentált, és minimum háromszor-négyszer tiszteletét kell tennie a bíróságon a közeljövőben. B. helyzete – ahogy ő írja: „egyszerűbb nem is lehetne”, hiszen gondjai „csak” bürokratikus jellegűek. Éppen a házassági bontópere zajlik.

A matriarchátustól a girlpowerig

szeptember 09, 2014 - 18:12

Gregor Anikó "A matriarchátustól a girlpowerig, avagy a nők társadalmi és családban elfoglalt helyzetének alakulása" c. tanulmánya részletekben jelent meg 2005-ben az ELTE Kistáska - társad a társadalomban c. nyomtatott újságjában. Később az internetre is felkerült, de az oldal már nem elérhető, így a tanulmányt a szerző által scannelve, letölthető formában alább közöljük. (Kattints a színessel jelzett linkekre!)