Rajkumari Amrit Kaur indiai politikus (1889–1964)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Rajkumari Amrit Kaur indiai politikus (1889–1964)

december 31, 2016 - 20:38
Az indiai politikusnő a nők és a gyerekek jogaiért küzdött. Később első nőként egészségügyi miniszter lett.

A Kapurthala királyi családba született, tanulmányait Angliában folytatta. Hazatérte után komoly fordulatot jelentett életében Mahatma Gandhival való megismerkedése, ez indította el politikai szerepvállását, az Indian National Party tagja lett. A Satyagraha (erőszakmentes ellenállás) mozgalomban való részvételéért 1930-ban bebörtönözték. Alapító tagja, később elnöke az All India Women’s Conference-nek. Létrehozója és elnöke az az Indian Council of Child Welfare-nek. Kiemelten fontosnak tekintette a nők és gyerekek kiszolgáltatottságának megszüntetését, a nők iskoláztatását, a gyerekházasságok megszüntetését. India függetlenné válása után Jawaharlal Nehru első kabinetjének egészségügyi minisztere, nő előtte nem volt ilyen pozícióban. 1950-ben ő volt az első nő, akit a World Health Organization elnökévé választottak. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Leela Dube indiai antropológus, feminista (1923–2012)

március 18, 2017 - 23:15

Tudományos pályafutása 1960-ban kezdődött a Sagar egyetemen, Madhya Pradeshben. 1975-ben Delhibe költözött. Az 1970-es években az Indian Sociological Society tagjaként nevéhez fűződik a nőkkel foglalkozó szociológiai kutatások elindítása. 

Néhány munkája: Visibility and Power: Essays on Women in Society and Development; Structures and Strategies: Women, Work, and Family; Women and kinship: comparative perspectives on gender in South and South‑east Asia; Anthropological Explorations in Gender: Intersecting Fields.

Akiről az "Anna és a király" c. film szól: Anna Leonowens angol nevelő, utazó, író, feminista (1831–1915)

november 17, 2016 - 17:19

Indiában született, apja angol katonatiszt, anyai ágon indiai felmenői is voltak - ezt saját és gyermekei jobb lehetőségei érdekében egész életében igyekezett titkolni. Hat és tizenöt éves kora között Angliában intézetben nevelkedett. 1847-ben a család a jemeni Adenbe költözött. a helyi lelkész és orientalista George Percy Badger és felesége tanították a lányt, ők figyeltek fel kiemelkedő nyelvérzékére, és több útjukra magukkal vitték.

Ruchira Gupta indiai újságíró, aktivista (sz. 1964)

május 20, 2015 - 19:58

Fiatal  újságíróként Nepálban járva olyan falvakat talált, melyekből majdnem teljesen hiányoztak a fiatal nők. Utánajárt, kiderítette, hogy emberkeskedelem áldozatai, külföldi bordélyházakba adják el őket. Az erről írt cikksorozatáért Emmy díjat kapott “kiemelkedő oknyomozó újságíró teljesítményéért”.

2002-ben létrehozta az Apne Aap Women Worldwide civil szervezetet, mely a nők jogaiért, az emberkereskedelem megszüntetéséért, a veszélyeztetett helyzetben lévő és a prostitúcióba kényszerített nők megsegítéséért dolgozik.